Het is al even terug dat ik een #raaddestad deed. Het concept blijft hetzelfde: noem vier steden, ik noem hoeveel je er goed had. Ditmaal 3 fraaie omgevingen en één smaakgevoeliger plaatje. De eerste die er vier goed heeft, wint eeuwige roem en veel gejubel. 😎
(Liever dus niet één stad noemen die je toevallig herkent, want dan zijn alle vier de antwoorden waarschijnlijk vrij snel in de replies te vinden).
Oké, haha, misschien was deze te makkelijk. Ik kijk een paar minuten niet op twitter en hij is al meerdere keren geraden. Maar alle eer en eeuwig gejubel gaat naar @palpeet, die was het eerste! 🥳🥳
Zoals veen van jullie weten wordt openbaar vervoer in NL uitgevoerd in concessies - een soort contracten die uitgegeven worden door provincies en vervoerregio's, meestal na aanbesteding. Concessiegebieden worden steeds groter - in 2010 waren het er nog 73, in 2022 zijn het er 42.
(De volledige versie van de concessiekaart van 2022 is hier te vinden:) crow.nl/kennis/bibliot…
Waar bijvoorbeeld de provincie Utrecht nu 2 OV-concessies kent, waren dat er in 2008 maar liefst 8(!), waaronder een concessie specifiek voor Wijk bij Duurstede...
Hm, op zich een interessante proef, dit. Maar ik heb er geloof ik wat bezwaar tegen dat vervoerbedrijven m'n GPS-positie moeten gaan volgen, alleen om dat stomme 'omchecken' tussen vervoerders weg te nemen. nos.nl/index.php/arti…
Volgens mij is het ook niet nodig. In verreweg de meeste reizen is het namelijk volstrekt duidelijk wat de verdeling tussen vervoerders is. Als ik in Utrecht incheck en in Harlingen uitcheck, reis ik tot Leeuwarden met NS en daarna met Arriva. Daar heb je geen GPS voor nodig.
Er zijn gevallen waar het complexer is. Als ik van Nijmegen naar Amersfoort reis, kan ik of helemaal via NS reizen, of met een combi van NS en Connexxion reizen. Maar daar kun je verdeelsleutels voor afspreken op basis van steekproeven, bijvoorbeeld.
Interessant. Waar in NL zo'n beetje elke stad wel een kabelbaanplan had of heeft (maar nooit van de grond komt), plant Parijs nu serieus een kabelbaan, als feeder op de metro in een zuidelijke buitenwijk.
Heel veel kabelbanen als stedelijk OV zijn er niet, en ik zie ook geen enorm grote toekomst ervoor. Maar er zijn wel een paar succesvolle voorbeelden, met name in (heuvelachtige) Zuid-Amerikaanse steden, als feeder op metro of Bus Rapid Transit.
Daar bleek het een relatief eenvoudige manier om (vaak arme) veraf gelegen buitenwijken, met een groot hoogteverschil, met de metro en daarmee met de rest van de stad te verbinden.
Vandaag 60 jaar geleden werd begonnen aan de bouw van de Berlijnse Muur. Goede aanleiding om eindelijk eens dat draadje te doen over het Berlijnse OV tijdens de Muur (heb eerder weleens over delen ervan getwitterd). Over spookstations en een tranenpaleis.
De deling van Berlijn was er niet van de ene dag op de andere. Het begon in 1945 met de 4 zones van de geallieerden. Oost en West groeiden steeds meer uit elkaar. Om de uitstroom van DDR-burgers naar het westen te stoppen kwam in 1961 de Muur er, als sluitstuk van de deling.
Ook in het OV ging de deling geleidelijk. Ik begin met de U-Bahn, de metro. Vervoerbedrijf BVG was in 1949 al gesplitst in een BVG-west en -oost. Maar tot de bouw van de Muur kon je met de U-Bahn nog eenvoudig de grens over: het was niet meer dan een lijntje op de kaart (1952).
Oké, mijn top-blockers dan. Met m'n bloedeigen familie op 2. 😅 Verder een paar usual suspects, een paar onbekenden en een paar gekke (met @HeleBoer en @inekevangent heb ik voor zover ik weet nooit echt een fittie gehad).
Zelf heb ik trouwens het afgelopen jaar veel, heel veel mensen geblokt. Vooral rechtsgekkies en viruswappies, maar ook sommige redelijke twitteraars, omdat m'n lontje vaak vrij kort was door m'n stress over de coronasituatie. Heb er daarvan een boel weer ontblockt.
(Heb er vast nog wel wat over het hoofd gezien, dus als je meent ten onrechte geblockt te zijn, rol even m'n mentions in... #oh#wacht 🙃).
In Frankrijk kun je vlakbij de Mont Blanc een kabelbaan pakken naar de Aguille du Midi, op maar liefst 3778m. Daar kun je in een andere kabelbaan die min of meer horizontaal over twee dalen gaat naar een andere piek op de grens tussen Frankrijk en Italië. (..)
Die kabelbaan is tamelijk spectaculair, met als langste stuk bijna 3 km(!) zonder pilaren. De kabel zakt daar zo'n 250 meter door als er een cabine overheen gaat, maar dan nog hang je ruim 300 meter boven het besneeuwde dal. Ik sla hoogtvreestechnisch even over, geloof ik.. 😱
Dit knappe staaltje techniek dateert al uit 1958. Een video van de rit met die kabelbaan. Die elke keer stopt als er een setje cabines in het eindstation is. Bungel je daar lekker honderden meters boven het dal... 😬