Rusya Donbas'ı nasıl tanıdı? Sıradaki hamlesi ne olacak? Washington bu karardan niye rahatsız değil? ABD, Avrupa'ya nasıl bir tarihi kazık atmış oldu? Savaş riski niye hiç olmadığı kadar yakın? Ukrayna'da neden darbe olabilir?
Tarihi bir gece... Gelin iç yüzünü anlatayım.
1* Bu süreçte ABD (ve İngiltere) adımlarını sadece Rusya'ya karşı değil, dolaylı olarak AB'ye karşı da attı. ABD ve AB arasındaki kırılımın ve uyumsuzluğun nedenlerini geçenlerde yazmıştım. Buradan okuyabilirsiniz:
2* Krizin ne şekilde savaşa dönüşebileceği, Putin'in hangi yolları izleyebileceğini ve Türkiye'nin nasıl olumsuz etkileneceğini de geçen hafta yazdığım bilgiselde bahsetmiştim.
3* ABD ve AB arasındaki kırılımın nedeni özetle ABD'nin AB'yi NATO üzerinden kendi güdümünde tutmak istemesiyle ilgili. Macron ise krizi Rusya ile masada çözerek AB güvenlik stratejisini ABD'den daha özerk şekilde kurgulamak istiyordu. Normandiya masası bunun için idealdi.
4* Macron amacına ulaşsaydı Rusya ile anlaşacak ve Doğu Avrupa'yı güvence altına alacaktı. Böylece Macron, elde ettiği kazanımları AB'nin ekonomik ve siyasi bütünleşmesinin yanında askeri bütünleşmesi için kullanacak ve ABD'den görece özerkleşerek bağımsız güç halini alacaktı.
5* Ukrayna da ABD için önemlidir ama krizin bir tür bağımsız AB doğurması Washington için kara bir tabloydu. Haliyle Macron'un hamlesi ABD'yi bir tür ikileme sıkıştırdı.
Özetle Macron için Normandiya süreci ne kadar fırsatsa, ABD için bir o kadar kabustu.
6* ABD bu noktada bir yol ayrımına geldi. süreci:
Normandiya sürecinin başarılı olması halinde kriz Donbas'a verilecek özerklikle bitebilir ama bağımsız AB için fırsat doğardı.
Başarısız olması halinde kriz alevlenir ve yaratacağı karmaşadan sonra bağımsız AB umutları sönerdi.
7* ABD (ve İngiltere) bu süreçte Normandiya sürecini diriltmek isteyen Macron'u başarılı biçimde sabote etti ve krizin alevlenmesi ihtimalini görmezden geldi.
Bu, Putin için de fırsattı çünkü onun için Donbas'ın bağımsızlığı, Normandiya ile gelecek özerklikten fazlasıydı.
8* ABD'nin bu taktik adımı Normandiya sürecini bitirince Putin'in elinde oynayabileceği tek bir kart kaldı: Yürümek!
Bunun için yapılacak şey basitti. Donbas tanınacaktı. Zaten bölge fiilen Ukrayna'dan kopmuştu ve tanıma kararı bölgede sevinç yaratacaktı.
9* Donbas'ın tanınması Ukrayna için fiili bir durum yaratıyor.
Ukrayna ya bu kararı tanıyacak ve bölgeyi teslim edecek ya da karşı çıkacak. Bu iki karar da Ukrayna lideri Zelenski için çok riskli bir vaziyet yaratıyor.
10* Zelenski öylece kabullenirse büyük bir itibar kaybedecek. Moskova, Rus yanlılarını Zelenski'nin devrilmesi için sahaya çekebilir ve isyan dalgası başlatabilir
Şayet Zelenski kabullenmezse, Putin bunu savaş sebebi sayabilir.
11* Zelenski karara karşı çıkar ve Putin bunu savaş sebebi sayarsa Rusya, Donbas'ı korumak için Ukrayna'ya ani ve güçlü bir işgal hareketi başlatacaktır. Bunun adımlarını daha önce yazmıştım. İşte işgal planı:
12* Zelenski'nin adımı büyük oranda Batı'nın tutumuna kalmıştır. Şayet ABD, oluşacak savaş ihtimaline karşı Zelenski'ye destek vermezse, yani Batı desteği olmazsa Zelenski tek başına Rusya'ya karşı çıkamaz. Ve kaybeder.
ABD bunu biliyordu. Biliyordu ve önlemedi. Çünkü:
13* Hesaplarım doğruysa ABD, AB'yi yamacında tutabilmek adına Normandiya sürecini sabote etmiş, Rusya'nın Donbas'ı yutmasına fırsat tanımış ve Zelenski'yi deyim yerindeyse ortada bırakmıştır.
Şimdi Zelenski kırılgan bir buz tabakası üzerindedir.
14* Zelenski Donbas'ın yutulmasını öylece kabul ettiğinde kendisine karşı bir isyan çıkma ihtimali yüksektir. Putin bir sonraki adım olarak Ukrayna'nın kalanında iktidarı ele geçirecek Rus yanlısı bir hükümet kurmak olacaktır.
İşte, ABD'nin bu noktada ne yapacağı çok önemli.
15* Şayet ABD, Donbas'ın yutulmasını amaçları için yeterli görürse, Zelenski hükümetini korumak isteyebilir. Şayet Zelenski büyük itibar kaybı yaşarsa kullanıp atılma noktasına gelmiş demektir ki bu durumda Ukrayna'yı elde tutmak için NATO yanlısı askeri müdahale mümkündür.
16* Hesaplarıma göre Donbas'ın Rusya tarafından yutulması ABD'nin "beklediği" büyük bir şok dalgası yaratmazsa, yani AB için ciddi tehdit algısı oluşmazsa, ABD tehlike algısının güçlenmesi için Ukrayna'nın yutulmasına göz yumabilir.
Rusya, Kiev'de Rus yanlısı hükümet kurabilir.
17* Washington'un hesaplamaları tam olarak nedir bilemiyoruz. Fakat tahminlerim doğruysa ABD, Ukrayna'yı büyük çıkarları için yem olarak kullandı.
ABD tüm bu olacakları biliyordu, hesaplamıştı ve diyebiliriz ki buna imkan da sağladı. Ama ne için?
18* Teorime göre ABD Putin'in küresel düzeni yıkmak istediğini, güç dengesinin bu raddeye geldiğini ve Rus etkisindeki Donbas'ın nasılsa elden çıkacağını kabullendi.
Bu noktada ABD'nin stratejisi Rusya'nın elini erken oynamasını sağlamak ve bunun için Kiev'i yem yapmaktır.
19* SSCB sonrası küresel düzen bir kere çatırdadığında onu kurtarabilmenin çok zor olacak. Süreç sadece Ukrayna'da değil, Tayvan'da, Kafkasya'da, Orta Asya'da, Ortadoğu'da ve Afrika'da da bozulacaktır.
Haliyle ABD için mesele Ukrayna değil küresel düzen meselesidir.
20* ABD, bu süreçte Rusya ve Çin tehlikesine karşı AB'yi tam olarak güdümüne alamadı. Bunun çeşitli nedenleri mevcut. AB'nin güvensizliği, geçmişte yaşananlar, ticari dengeler, enerji dengeleri gibi pek çok nedenden ötürü AB, ABD'den farklı tutum takınıyordu.
21* Teoriye göre ABD, AB'yi kendi güdümüne çekebilmek ve NATO üzerinden yönlendirebilmek için Doğu Avrupa'da doğacak bir tür Rus tehdidine muhtaç.
Rusya tehdit olduğunda, AB tedirgin olacak ve özerklik hayalleri rafa kalkacaktı. AB, ABD saflarına çekilmek zorunda kalacaktı.
22* İşte, Washington'un Ukrayna'da oynadığı oyun tam olarak bu olabilir. ABD, krizi çözümsüz hale getirerek ve Rusya'nın Donbas'a yürümesine alan açarak, SSCB'nin dağılmasıyla sona eren Rus tehdidinin yeniden (ama vaktinden önce) canlanmasına olanak sağlıyor.
23* Şayet Donbas'ın yutulması ABD için yeterli gelmezse AB'yi ürkütecek güçlü bir Rus tehdidi algısı için Ukrayna'nın tamamen Rus güdümüne girmesini Washington da isteyecektir.
Bu Rusya için hem fırsat hem de kusursuz bir tuzaktır.
24* Zira Rusya, küresel düzeni tek başına değiştiremez. Bunun için Çin'e ihtiyacı var. Fakat Rus - Çin ilişkileri hala ekonomik ve askeri açıdan ittifak noktasına gelmiş değil. Üstelik Çin, böyle bir durumda AB'yle olan ticari bağları kaybedebilir ve ciddi sorunlar yaşayabilir.
25* Küresel kamplaşma ve Rus tehdidi, Çin ittifakıyla perçinlenirse yani bu tablo, doğması gerekenden erken doğarsa en başta Hindistan ve Japonya da AB'nin yaşadığı tedirginlik şokunu yaşayacak ve ABD saflarına kayacaktır. Bu da Çin için hazırlıksız yakalanma manasına gelebilir.
26* Yani ABD, Rusya'nın küresel düzeni yıkarak yeniden tasarlama planına bir tür "erken doğum" yöntemi uyguluyor. Ukrayna'yı yutması için hediye ediyor ve süreci biraz erken başlattırıyor.
Böylece hem Çin'i erken karara zorlayabilir hem de AB'yi yeniden güdümüne alabilir.
27* Bu teorinin doğru olup olmadığı kısa süre içerisinde ortaya çıkacaktır. Süreç ABD'nin Ukrayna'yı ne kadar ortada bırakacağıyla az çok belli olur.
Şayet bu teori doğruysa Putin'in yemi yutmaması ve Ukrayna'yı bütünüyle ele geçirip AB'yi tedirgin etmemesi gerekiyor.
28* Putin'in bu gece yaptığı açıklamalar adeta SSCB'nin dağılması sonrasında kurulan küresel düzenin imha manifestosu gibiydi.
İktidarın sonlarında olan Putin görkemli bir kariyer için Ukrayna'nın tamamına el atmak isteyebilir.
29* Rusya'nın bu hamlesi gerçekleşir ve ABD Ukrayna'nın tamamen Rus güdümüne geçmesine imkan sağlarsa teori gerçekleşmiş ve kamplaşma başlamış demektir.
Devamında, ABD "Avrupa için büyük tehlike" algısını körükleyerek Rus tehdidini iyiden iyiye canlandırmak isteyecektir.
30* ABD bu türden demonizasyonu 2. Dünya Savaşı'nın hemen ardından da yaptı. Stalin'i Doğu Avrupa'dan atamayacağını bildiğinden onu şeytanlaştırdı ve Avrupa'daki tehlike algısını NATO'nun şekillenmesi için kullandı. Böylece soğuk savaş başladı.
31* Teori doğruysa ve ABD hamlelerini başarılı şekilde yapabilirse bu süreçte Çin'in elini nasıl oynayacağı konusu da ayrı bir değer taşıyor.
Yüksek rütbeli bir Amerikan generali bir süre önce Tayvan'ın Çin'i 5 yıl içerisinde işgal edebileceğini tahmin etmişti.
32* ABD çevreleri Tayvan'ın işgalini Çin yayılımı için mihenk taşı olarak görüyor. Mevcut durumda Çin işgalini engellemek zor. Bunun için yaklaşık on yıllık Tayvan destek prosedürü öngörülüyor.
Teori gerçekse Çin'in hamlesini Tayvan'da beklemek gerek.
33* ABD'nin hamlesi, son dönemde duraklama eğilimi gösteren ve büyük bir emlak balonu sorunuyla karşı karşıya olan Çin'in Rus lehine kamplaşmaya dahil olmaması gibi sürpriz sonuç bile yaratabilir. Tüm bu ihtimallerin neticesini görmek için sürecin ilerlemesi gerek.
34* Özetlemek gerekirse şu durumda öncelikle iki konunun netleşmesi gerekiyor:
1- Donbas'ın tanınması kararına ABD'nin bakışı. 2- Ukrayna'nın geri kalanına yönelik ABD tutumu.
Bu iki konuyla ilgili yaşanacaklar süreci büyük oranda belirleyecek.
35* Şunu da asla unutmamak gerekiyor: Şayet ABD Ukrayna'yı tamamen gözden çıkardıysa, teoride anlatılan çıkarları için Rusya'nın "aggressive expansion" teşkil edecek hamlelerine göz yumması ve bir noktaya kadar genişlemesine müsaade etmesi gerekiyor.
36* Bu durumda Rusya'nın genişleme hamleleri AB için olduğu kadar Türkiye için de tehdit oluşturacaktır. Zira Putin bu gece sadece Ukrayna'nın değil Orta Asya'daki Türk devletlerinin de nüfuz alanında olduğunu dolaylı olarak ifade etti.
37* Putin bunu edebiliyorsa, o vakit Balkanlar ve Kafkaslar gibi tarihi bölgeler için de planlar kuruyor ki bu harita Rusya'nın halihazırda nüfuz ettiği İran ve Suriye bölgesi ile birleştirildiğinde Türkiye'nin hem çevresi hem de tarihi Orta Asya uzantısı için tehlike vardır.
38* Sözün özü, dünya için yeni bir paylaşım dönemi başlamıştır. ABD belki yukarıdaki teoriye göre bunu erkene çekerek rakibini gafil avlamak belki de belirlediği bir çizgide karşı koymak isteyecektir.
Unutmamak gerekir: Her paylaşım kanlı olur. Öyle de olmuştur.
Bilgisel bitmiştir. Bu bilgiler yaklaşık bir yıldır devam eden araştırmalarım ve okuduğum makaleler ve şahsi fikirlerimden oluşmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler. Patreon sayfamda desteklerinizi beklerim. patreon.com/consinov
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Zelenski, Münih'te Batı'yı sert dille eleştiriyor. Çünkü Batı'nın konuya yaklaşımı Batı'nın çıkarlarıyla ilgilidir. Bu çıkarlar gereği Ukrayna'nın işgal edilmesi veya parçalanması pek tabi mümkündür. Ama Zelenski ülkesi için tedirgin ve bu yaklaşım onu fazlasıyla rahatsız ediyor.
Aslında burada şunu görüyoruz: Bir ülkenin selameti falanca ülke veya filanca uluslararası örgütle sağlanamaz. Ülkenin haysiyetini koruyabilmesi için önce birlik ve beraberliğini sağlaması ve milli bağımsızlık için sarsılmaz bir iradeye erişmesi gerekir.
Hadiseler Zelenski'ye güçlü ülkelerle müttefik olmanın sorunları çözemediğini, sorunları çözmek için evvela o ülkenin bir ruha sahip olması gerektiğini, ülkede şuuru yüksek bir millet bulunmasının şart olduğunu gösteriyor.
Ukrayna ve Rusya savaşa hiç olmadığı kadar yakın. Macron'un savaşı önleme girişimini ABD ilginç şekilde sabote etti. Ruslar Ukrayna'yla nasıl savaşacağını büyük oranda belirledi. Karadeniz ısınacak.
Türkiye, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük riski yaşıyor. Gelin anlatayım.
1* Kısa süre önce gerilimin tarihsel sebeplerini, Putin'in isteklerini, ABD'nin tavrını ve AB'nin amaçlarını anlatmıştım. Bilmeyenler bu bilgiseli okumadan önce aşağıdaki bilgiseli okuyabilir. Bu bilgiselden sonra çok önemli gelişmeler oldu.
2* Biden, bir süredir bana göre çok güzel bir strateji uyguladı. Rusya'nın savaşı başlatmasının çok yakın olduğunu, provokasyon yapacağını, savaş için bahane üreteceğini, hükümeti darbe ile devireceğini söyleyerek bir tür "pasif caydırıcılık" taktiği uyguladı. Çünkü bir amacı var
Görünüşe göre büyük bir sürpriz olmazsa Kılıçdaroğlu aday olacak. Muhalefet tüm stratejiyi "Erdoğan'ı sandıkta devirip parlamenter sisteme dönmek" üzerine kurguluyor. Böylece ülkenin düzlüğe çıkacağı yönünde güçlü bir kabul var. Fakat gerçekler böyle mi?
Gelin anlatayım.
1* Öncelikle, ilginç bir şekilde tarihi tekerrür yaşıyoruz. Atatürk'ün en yakın arkadaşı Salih Bozok anılarını yazarken ilginç bir laf ediyor:
O zamanlar aldandığımız nokta şu idi: Biz sanıyorduk ki meşrutiyet bir amaçtır. Onu kazanınca yapılacak bir şey kalmamıştı.
2* Gerçekten o dönemde tıpkı Salih Bozok'un dediği gibi, muhalefet tüm umudu Abdülhamit'in devrilmesi ve meşrutiyetin ilan edilmesinde görüyordu. Bu iki gelişme yaşandığında ülkenin düzeleceğine inanıyorlardı.
Atatürk karşıtları her daim İzmir Suikasti yargılamaları üzerinden Atatürk'ü eleştirip Karabekir, Cebesoy ve diğerlerine haksızlık yapıldığını iddia eder. Maalesef bazı Atatürkçüler de bu konuda Atatürk'ü haksız bulur.
Bu konuda yazmak şart oldu. Toplanın, anlatıyorum.
1* Olay tam olarak 1925'in ilk günlerinde başlıyor. O dönemde Milli Mücadele kahramanlarından bazıları muhalefete geçmiş durumda. Bunlar Ankara'da tuttukları bir kulüpte vakit geçirip toplantılar yapıyor. Bir sabah Erzincan vekili Sabit Bey kulübe gelip Rauf Bey'i uyandırıyor.
2* Sabit Bey önceki gece İzmit vekili Şükrü ile oturup laflamış. Alkol alınmış. Şükrü Bey bir noktadan sonra Atatürk'e suikast yapılacağından bahsetmiş. Tertibin gizlice hazırlandığını söylemiş. İşin içinde (eski vekil) Ziya Hurşit'in de olduğunu anlatmış.
Rusya, Ukrayna'yı neredeyse işgal etmek üzere. Bu gidişat basit bir toprak kavgası veya bölgesel bir kriz değil. Konu Ukrayna'nın çok ötesinde. Sovyetler'in dağılmasından sonra oluşan güç dengesi çatırdıyor. Türkiye de topun ağzında.
Size neler olup bittiğini anlatmak istiyorum.
1* Bugün, Avrupa'daki güç dengesi görece Sovyetler dağıldıktan sonra oluştu. O dönemde ABD tek büyük güçtü. Avrupa büyük ölçüde ABD'ye bağımlıydı. Çin sönüktü ve Rusya dağılmış bir vaziyette yağmalanıyordu.
Lafın gelişi değil. Rusya'yı bildiğiniz açık açık yağmaladılar.
2* Sovyetler döneminde devlete ait pek çok şirket genç Rus iş adamları tarafından kelepir fiyatına alındı. Alanlar tabii ki ABD güdümündeki tiplerdi. Bu tipler öyle büyük vurgun yaptı ki onlardan biri olan (Chelsea'nın sahibi) Abramovich parayı yemekle bitiremedi.