Ukrayna sahasına baktığımda Çin'in, Tayvan'a askeri operosyon durumunda zor bir kararla karşı karşıya olduğunu görüyorum:
1- Ya doğrudan Tayvan'a askeri olarak operasyon yapacak, ki bu durumda karşısında aynı Ukrayna'daki gibi geniş bir karşı cephe bulacak.
2- Ya da Tayvan ile atbaşı şekilde karşı cepheye yönelik fiili saldırı gerçekleştirecek veya bunların hareketini/desteğini önleyecek adımlar atacak. Guam'daki ABD üssü ve Japonya'da ABD üsleri bu bakımdan ateş hattında diyebilirim.
Zira genel çerçeveden baktığımda Tayvan'ın ABD, İngiltere ve Asya-Pasifik'teki müttefikleri tarafından Ukrayna'dan çok daha kıymetli görüldüğünü söyleyebilirim.
Bu bakımdan Çin'in olası bir müdahalesi durumunda Çin karşıtı blok tarafından propaganda araçlarından silah desteğine, "gönüllü" takviyesine ve hatta doğrudan bir askeri desteğe kadar sayısız aracın harekete geçirilmesi güçlü ihtimal.
Rusya'nın Ukrayna pratiğine tanık olan Çin, karşısındaki güçlerin hareketinden önce önleyici saldırılar/kısıtlamalar gibi yollara başvurabilir. Bu bakımdan Doğu Avrupa'nın ardından artık Asya-Pasifik bölgesinde de çok aktörlü bir savaş riskiyle karşı karşıyayız.
Tayvan'ın sahip olduğu sanayi gücü malumumuz. Çin'in, Tayvan sanayisini vurmak istemeyeceği açık. Yine Tayvan'daki Çin nüfusu, Çin yanlısı kitlenin varlığı da bir realite. Çin'in ilk amacı da bu bakımdan Tayvan'ı en minimum zararla bütünleşmeye itmek olacaktır.
Bunu mümkünse içeriden yapmak isteyecektir. Fakat Tayvan'ın, Çin iç savaşına dek uzanan bir Çin karşılığı olduğu düşünüldüğünde -geçmişte yazmıştım- ve son yıllardaki Tayvan politikasına bakıldığında bunun bir hayli güç olduğu görülecektir.
Bu durumda Çin'in Tayvan'da askeri bir haraketı bir miktar uzun tutmak zorunda kalma ihtimali ortaya çıkıyor. Bu uzun askeri harekatların nasıl dezavantajlar yarattığı Rusya'nın Ukrayna pratiğinde ortada. Çin bu duruma düşmekten kaçınmak için elinden geleni yapacaktır.
"Çin, Tayvan gibi küçük bir yer için geniş bir uluslararası cepheyi karşısına almayı niye istesin" diye düşünenler olabilir. Bunun nedenlerini geçmişte yazmıştım. Bu nedenle uzu uzadıya yazmayacağım. Sadece dünya haritasını açın Tayvan ve Çin'in konumuna bakmanız yeterlidir.
Bu konuma bakın ve Çin olsanız, bu devasa askeri deniz üssü niteliğindeki adayı ABD başta olmak üzere rakiplerinize kaptırmak ister misiniz? Kaptırırsanız, güvenlik endişesi taşımadan tek bir gün geçirebilir misiniz? Donanmanızın güvenliği riske girer mi?
Deniz yetki sahanız nasıl etkilenir? Seyrüsefer üstünlüğü nasıl etkilenir? Tüm Çin'in, adaya konuşlandırılacak füzelerle tehdit altında tutulması nasıl önlenecek? Tayvan'ın diğer Çin bölgelerine, Çin'e karşı bayrak açma örneği olması nasıl engellenecek?
Burada önemli bir bilgiyi de not düşmek gerekiyor: Ukrayna bağımsız bir devlet iken Tayvan geçmişten bugüne, ABD tahil tüm dünya tarafından Tek Çin politikası kapsamında Çin'e bağlı kabul ediliyor. Son yıllarda bu konuda bir değişim arzusu görüldüğünü de söyleyelim.
"İtalyalı komünist Antonio Gramsci, 1930'larda şöyle yazmıştı: “Eski dünya ölüyor ve yeni dünya doğmak için mücadele ediyor. Şimdi canavarların zamanı.” Bu tespitten sadece 9 yıl sonra II. Emperyalist Paylaşım Savaşı patlak vermişti. Şimdi yine bu sözü söylemenin zamanıdır."👇 Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Grigory Sivkov

Grigory Sivkov Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @GrigorySivkov

Mar 2
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tüm adanın hava sahasını Rusya'ya kapatması, KKTC'nin adadaki varlığının inkârı niteliğinde. Tek başına tüm adanın hava sahası üzerine karar verme tumumunun, KKTC deniz sahasında hak iddia etmekten en küçük bir farkı yok.
Türkiye bu konuda net bir baskı uygulayamadı. Bunda kendince haklı sebepleri de var. Çünkü GKRY yönetimine yönelik bu mesele üzerinden gösterilecek tepki, GKRY yönetimi tarafından Türkiye'nin Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını zayıflatma girişimi olarak lanse edilebilir.
Bununla birlikte -nasıl olur bilemem- GKRY'nin bu "ben merkezci" tutumuna diplomatik arenada mutlaka karşı bir politik argüman geliştirilmeli.
Read 11 tweets
Feb 28
Ukrayna-Rusya savaşında, küresel medya/sosyal medya mecralarını kontrol eden ülkelerin bunu nasıl büyük bir avantaja dönüştürdüklerini de tüm çıplaklığı ile gördük. Twitter, Facebook, İnstagram vb., sahada atılan bombalardan daha fazla etkili oldular.
Örneğin; Rusya'nın Ukrayna'daki ilerlemesi gösteren haritalara ile sosyal medya mecralarındaki Ukrayna kayıplarına ilişkin video/bilgiler kıyaslandığında bir tutarsızlık olduğu ortada. Taymda akan Rus kaybını gösteren görsellere karşın Ukrayna kaybını gösterenleri göremiyorsunuz.
Yine benzer şekilde, Rusya'nın tank birliğinin önünde cesaretle duran Ukraynalıların videoları bolca düşüyor tayma. Ama bu sadece bir bakış açısı. Bunun diğer yandan okuması ise Rus ordusunun sivillere zarar vermekten ne denli kaçındığını bize gösterir.
Read 11 tweets
Feb 23
Ukrayna-Rusya gerilimi, bu gerilim üzerinden ABD-İngiltere’nin temel hedefleri, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgeleri tanıması, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar ve bunların Rusya-Çin ilişkilerine dolayısıyla küresel güç rekabetine etkilerine dair pek çok şey yazdım.
Ancak sorular çerçevesinde ve parçalı olarak değindiğim için bu konuya dair bütünlüklü bir şeyler yazma ihtiyacı hissettim. Bu konuyu önemsiyorum zira 2019’da yazdığım gibi, küresel rekabetteki sertleşme, ülkeleri saflarını net ve keskin bir şekilde belirlemeye zorluyor.
Ukrayna’nın belli bölümlerinin Rusya tarafından doğrudan ya da dolaylı ilhak edilmesi de safları netleştirme baskısının bir sonucu.
Read 64 tweets
Feb 23
Bu krizin ya da ABD-İngiltere'nin Rusya ile oynadıkları bu kumarın Türkiye'ye yansımaları çok yönlü olacaktır. Öncelikle Batı ile Rusya arasındaki enerji sorunu, bir enerji koridoru olarak Türkiye'yi öne çıkartacaktır, daha doğrusu mantıken böyle olması beklenir.
Bunun olduğu bir senaryoda Yunanistan-Türkiye arasındaki ilişkilerde ABD ve AB'nin Yunanistan tarafında yarattığı ağırlığın yeniden balanse edilmesi söz konusu olacaktır. Bu durum Akdeniz ve Ege'de Türkiye'nin elini yükseltmesi için uygun atmosfer oluşturabilir!
Yini bu süreç, Türkiye'nin enerji zengini ülkelere entegrasyonunu getirecektir. Bunlar sadece Körfez ülkeleri değil ama aynı zamanda Azerbaycan üzerinden bazı Hazar ülkeleri de olacaktır. Bu noktada Batı, Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda yeni adımlar isteyecektir.
Read 12 tweets
Feb 22
Dünya dengeleri çok farklı şu sıralar. Çin Rusya'ya açıktan destek veremiyor, çünkü bu, Çin'deki ayrılıkçı bölge/unsurlar üzerinde negatif etki yapabilir. Ama aynı Çin, Rusya'nın Ukrayna'da yaptığı Tayvan'da yapmak arzusunda ve bu nedenle müttefiki Rusya'ya karşı da çıkmıyor.
Çin, Rusya'ya enerji konusundaki bağımlılık, ABD/NATO karşısında Rusya'nın desteğine duyduğu ihtiyaç, Rusya'nın Batı ile Çin arasında adeta bir güvenlik seti olması, Rusya'nın zayıflaması halinde sıranın kendisine geleceğini bilmesinden ötürü sessizce onaylıyor.
Hindistan; Çin'e karşı Rusya'nın desteğine ihtiyaç duyduğu için Rusya'ya karşı tavır koymuyor. Aynı Hindistan; Nepal, Sri Lanka, Bhutan, Tibet gibi alanlarda Rusya'nın yaptığını yapmayı arzuluyor ve bu nedenle Rusya'ya karşı çıkmaktan kaçınıyor.
Read 7 tweets
Feb 21
Mesele savaşması değil. Yıllardır saçma sapan politikalarla bu bölgedeki ülkeleri es geçtiler. Karadeniz'e en uzun kıyısı olan NATO üyesine yaptırım uyguladı, Rusya ile karşı karşıya gelen ülkeleri yanlız bıraktı, Gürcistan'ı, Ukrayna'yı, Suriye'yi vs Rusya'nın önüne attı.
Türkiye'yi askeri olarak zayıflatmak için elinden geleni yaptı. Suriye'de YPG'yi ordulaştırdı, yönetim tahsis etti, burada Türkiye ile Rusya'yı çarpıştırdı. Ukrayna'nın NATO üyeliğini sallayıp durdu. AB'deki müttefiklerine yaptırım uyguladı, onları ayrıştırdı.
Türkiye'ye uyguladığı saçma politikalar yüzünden Avrupa, Türkiye üzerinden gidebilecek enerjiden mahrum kaldı ve Rusya'ya muhtaç oldu, bu da Rusya karşısında duruşlarını zayıflattı. Rusya ve Çin arasındaki çatlaklara oynayamadı, iki büyük rakibin daha da yakınlaşmasını yol açtı.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(