Bu krizin ya da ABD-İngiltere'nin Rusya ile oynadıkları bu kumarın Türkiye'ye yansımaları çok yönlü olacaktır. Öncelikle Batı ile Rusya arasındaki enerji sorunu, bir enerji koridoru olarak Türkiye'yi öne çıkartacaktır, daha doğrusu mantıken böyle olması beklenir.
Bunun olduğu bir senaryoda Yunanistan-Türkiye arasındaki ilişkilerde ABD ve AB'nin Yunanistan tarafında yarattığı ağırlığın yeniden balanse edilmesi söz konusu olacaktır. Bu durum Akdeniz ve Ege'de Türkiye'nin elini yükseltmesi için uygun atmosfer oluşturabilir!
Yini bu süreç, Türkiye'nin enerji zengini ülkelere entegrasyonunu getirecektir. Bunlar sadece Körfez ülkeleri değil ama aynı zamanda Azerbaycan üzerinden bazı Hazar ülkeleri de olacaktır. Bu noktada Batı, Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda yeni adımlar isteyecektir.
Rusya'nın olası büyük izolasyonu -özellikle enerji ve finans konusunda- ekonomik olarak sıkışmış ve enerji konusunda pazar bulma güçlüğü çeken İran'ı, Batı'ya enerji satışı için, Türkiye'yle daha fazla çalışma arzusuna itebilir.
Karadeniz'de Rusya karşısında "durabilir" denilebilecek tek NATO unsuru Türkiye'dir. Bu bakımdan NATO ve ABD Türkiye konusunda oturup yeni bir değerlendirme yapmak durumunda kalacaktır. Ancak bu, Türkiye'nin izleyeceği politikayla da doğrudan ilintili.
Çünkü Türkiye bir süredir küresel güç yarışı nedeniyle oluşan boşluğu, çok taraflı oynama siyasetiyle kullanma çabası içerisinde. ABD ve NATO, Rusya ile oluşacak yeni halde, Türkiye'yi safını daha net belirtmeye zorlamak isteyecektir.
Türkiye ise güç dengelerinin nereye kayacağını görmek adına bunu mümkün olduğunca Rusya'yı tahrik etmeyecek şekilde yapma tutumu içinde olacaktır. Çünkü bana göre; küresel güç rekabetinde ağırlığın ne yöne kayacağı şu an muğlak ve ABD'nin zafer ihtimali günden güne düşüyor.
Dolayısıyla Türkiye, giderek ağırlığını yitirme ihtimali olan bir kutuba aidiyet bildirmekten ya da daha doğru bir ifadeyle bunu bir manifesto, bir meydan okuma havasında gerçekleştirmekten imtina edecektir. İzlenen politikadan bunu görüyorum.
Yine AB-D/NATO'nun Türkiye'ye zaruri önem atfetme sürecine girmeleri halinde Türkiye'nin Suriye'deki YPG durumunu masaya sürmesi beklenebilir. Her ne kadar ABD'nin bu konuda çok keskin bir dönüş izlemeyeceğini düşünsem de, bir dizi taviz vermeye yanaşabilir.
Bunlar kulağa hoş gelen bölümleri. Türkiye'nin çok yönlü siyasetini sürdürmesi Rusya açısından kabul edilebilir bir durum. Zira NATO üyesi bir ülke ile siyasi, askeri, ekonomik ve enerji ilişkilerinde bulunmak Rusya açısından bir yönüyle kazanım. Ancak ABD için durum farklı.
ABD açısından Türkiye'nin çok aktörle ilişkileri sürdürme ve keskin ayrışmaktan kaçınma politikası pek de hoş karşılanmayacak, Türkiye'nin keskin tutum belirlemesi için bir dizi sert yaklaşımlar ortaya koyacaktır. Bunun yaratabileceği riskler elbette olacaktır.
Türkiye'nin ABD/NATO ekseninde katı tutum belirlemesi Rusya cephesinde yaratabileceği bir dizi potansiyel riskler de mevcut elbette. Şimdi yolda olduğum için kaba taslak olarak bunları yazabiliyorum. Gerisini sanırım biraz muhakeme ile sizler de ortaya koyabilirsiniz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Grigory Sivkov

Grigory Sivkov Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @GrigorySivkov

Feb 23
Ukrayna-Rusya gerilimi, bu gerilim üzerinden ABD-İngiltere’nin temel hedefleri, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgeleri tanıması, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar ve bunların Rusya-Çin ilişkilerine dolayısıyla küresel güç rekabetine etkilerine dair pek çok şey yazdım. Image
Ancak sorular çerçevesinde ve parçalı olarak değindiğim için bu konuya dair bütünlüklü bir şeyler yazma ihtiyacı hissettim. Bu konuyu önemsiyorum zira 2019’da yazdığım gibi, küresel rekabetteki sertleşme, ülkeleri saflarını net ve keskin bir şekilde belirlemeye zorluyor. Image
Ukrayna’nın belli bölümlerinin Rusya tarafından doğrudan ya da dolaylı ilhak edilmesi de safları netleştirme baskısının bir sonucu. Image
Read 64 tweets
Feb 22
Dünya dengeleri çok farklı şu sıralar. Çin Rusya'ya açıktan destek veremiyor, çünkü bu, Çin'deki ayrılıkçı bölge/unsurlar üzerinde negatif etki yapabilir. Ama aynı Çin, Rusya'nın Ukrayna'da yaptığı Tayvan'da yapmak arzusunda ve bu nedenle müttefiki Rusya'ya karşı da çıkmıyor.
Çin, Rusya'ya enerji konusundaki bağımlılık, ABD/NATO karşısında Rusya'nın desteğine duyduğu ihtiyaç, Rusya'nın Batı ile Çin arasında adeta bir güvenlik seti olması, Rusya'nın zayıflaması halinde sıranın kendisine geleceğini bilmesinden ötürü sessizce onaylıyor.
Hindistan; Çin'e karşı Rusya'nın desteğine ihtiyaç duyduğu için Rusya'ya karşı tavır koymuyor. Aynı Hindistan; Nepal, Sri Lanka, Bhutan, Tibet gibi alanlarda Rusya'nın yaptığını yapmayı arzuluyor ve bu nedenle Rusya'ya karşı çıkmaktan kaçınıyor.
Read 7 tweets
Feb 21
Mesele savaşması değil. Yıllardır saçma sapan politikalarla bu bölgedeki ülkeleri es geçtiler. Karadeniz'e en uzun kıyısı olan NATO üyesine yaptırım uyguladı, Rusya ile karşı karşıya gelen ülkeleri yanlız bıraktı, Gürcistan'ı, Ukrayna'yı, Suriye'yi vs Rusya'nın önüne attı.
Türkiye'yi askeri olarak zayıflatmak için elinden geleni yaptı. Suriye'de YPG'yi ordulaştırdı, yönetim tahsis etti, burada Türkiye ile Rusya'yı çarpıştırdı. Ukrayna'nın NATO üyeliğini sallayıp durdu. AB'deki müttefiklerine yaptırım uyguladı, onları ayrıştırdı.
Türkiye'ye uyguladığı saçma politikalar yüzünden Avrupa, Türkiye üzerinden gidebilecek enerjiden mahrum kaldı ve Rusya'ya muhtaç oldu, bu da Rusya karşısında duruşlarını zayıflattı. Rusya ve Çin arasındaki çatlaklara oynayamadı, iki büyük rakibin daha da yakınlaşmasını yol açtı.
Read 4 tweets
Feb 21
Putin bugün Rusya Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağdı. Kremlin Sözcüsü Peskov: "Bu büyük bir Güvenlik Konseyi." Image
Putin, MGK toplantısının amacının Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin egemenlik konusundaki kararını değerlendirmek olduğunu söyledi.

Toplantıda Medvedev, Putin'e, her iki ayrılıkçı bölgenin de resmen tanınmasını tavsiye etti.
Fransa Dışişleri Bakanı, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Cuma günü Paris'e gideceğini ve Ukrayna-Rusya geriliminin ele alınacağını duyurdu.
Read 4 tweets
Jan 11
#France wants to secure its access to strategic metals.
The executive is working to create a fund that would invest in mines to ensure a supply of strategic metals to industrialists.
By replacing heat engines with electric motors in cars, or coal-fired power plants with wind turbines, the energy transition will reduce France's - and Europe's - dependence on fossil fuels.
"The electrification of the production of new vehicles will greatly increase the need for copper, nickel, lithium and rare earths", analyzes Philippe Varin, the former head of the professional organization France Industrie.
Read 7 tweets
Jan 11
#China, #Iran, #Russia, #NorthKorea, #Argentina, #Mexico, #Cuba and #Venezuela; They attended Daniel Ortega's inauguration in #Nicaragua. A small but striking piece of news on what's going on in the US's backyard. Step by step to the #USA's test with the Panama Canal.
Daniel Ortega, had a meeting with the Chinese delegation yesterday. During the meeting, an economic cooperation agreement was signed between the two countries. Ortega reaffirmed Nicaragua's commitment to the Belt and Road initiative and to "China-supported global development".
Ortega: "There is a US that does not accept that its hegemony has come to an end, and every new move they make to re-establish their hegemony causes a new crisis. Although the US calls it's system democratic, it is an undemocratic system."
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(