Mika Aaltola Profile picture
Mar 1 9 tweets 1 min read
1. Ymmärrän NATO-kannatuksen lisääntymisen. Suomessa ylläpidetty ajatusta,jonka mukaan Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus liittyy vakauspolitiikkaan. Suomen haluun olla kärjistämättä tilannetta omalta osaltaan, halulla pitää kurissa sotilaallisia jännitteitä lähialueillaan.
2. Samalla on korostettu hyvien Venäjä-suhteiden merkitystä. Vakauspoliittisen perustelun lisäksi. Suomi on vakauttanut aluetta olemalla liitoutumatta ja pitämällä yllä Venäjä-suhdetta. Sekä satsaamalla vahvaa itsenäiseen puolustukseen.
3. Mikä nyt hämmentää juontuu vakauden laajemmassa järkkymisestä. Samalla Venäjä suhde on romahtanut. Paljon sitä, minkä varaan vakauspolitiikka on rakennettu on menetetty. Nyt on aika miettiä perusteita uusiksi. Miten Suomen asema ja rooli tulisi ymmärtää?
4. Vakauspolitiikkaa ei voi kestävällä tavalla korjata/korvata vetoamalla Venäjän uhkaan liittoutumisen kohdalla. Se on väliaikainen paikka, joka ei korvaa vakauspolitiikaa. Meiltä puuttuu nyt yleisesti ymmärrettävät perustelut tehdä niin tai näin. Uudet perustelut syytä löytää.
5. Se vie aikaa. Tilanne elää samalla, laajalla rintamalla kokoajan. On vaikea punnita ratkaisujen kestävyyttä liikkuvassa tilanteessa. Mutta myös dynaamisesti muuttuvat olosuhteet voivat silti vaatia ratkaisuja.
6. Avain kaikkeen on itsenäisen puolustuksen kestävyys ja tukeminen. Jokatapauksessa Suomen on kyettävä varautumaan pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen. Ukraina osoittaa, että yksi keskeinen elementti on takeet sotilaallisesta huoltovarmuudesta.
7. Keskustelua NATOsta on käytävä fakta-perustaisesti, erilaisia vaihtoehtoja puntaroiden. Niitä on enemmän kuin kaksi. Kaiken ytimessä on Suomen kansallinen turvallisuus. YYA-ajan vakausperintö ei muodosta tukevaa jatkumoa, koska Venäjä on itse sen jo toimillaan tuhonnut.
8. Ydinaseet muodostavat myös mahdollisuuden ns. ydinkiristykseen, paineen luomiseen. Tämä yleinen uhka myös huomioitava keskustelussa. Ydinsateenvarjo myös osa keskustelua. Siihen on olemassa NATO-vaihtoehto. Ranska myös tarjonnut keskustelua omasta ratkaisuistaan EUn kautta.
9. Lopuksi vielä vetoomus ajan ottamisen tärkeydestä. Tilanne huimassa liikkeessä. Se itsessään kapeutta ja hämärtää harkinnan tilaa. Ryntäily muuttuu hyveeksi. Muistimme kapeutuu. Tämä osa juuri sitä dynamiikkaa, millä konfliktit klassisesti leviävät. Maltti on valttia.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mika Aaltola

Mika Aaltola Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MikaAaltola

Mar 3
1. Suomesta: Demokratiassa on aina hyvä ottaa aikaa. Aika on jumalaista. Mutta se pitää käyttää tehoskkaasti, päättäväisesti. Keskeisin pilarimme on aina ollut Suomen puolustus. Sihen on Venäjän sodan haluisuus Ukrainssa huomioiden satsattava nyt enemmän. Määrätietoisesti.
2. NATOon haluaisivat moni, nähtävästi enemmistö. Kansa on tulkinnut sodan opetuksia. Niistä keskeinen on yksinjääminen ja toinen huoltovarmuus, avunsaaminen. Suomen pitää nyt lujittaa läntisiä sidoksiaan (niitä on), niin että Suomi on suojassa, että huoltovarmuus toimii.
3. Reitti NATOon, NATO-mahdollisuus, on Suomen suvereeni oikeus itse ratkaista puolustuskysymyksensä. Me emme ole tai tule miksikään etupiirimaaksi, vaikka Venäjä strategioisaan muuta haluaisi. Kotimaiset esteen mahdollisuuden käyttämiselle on purettava. Se on hyvä pidäke.
Read 8 tweets
Mar 2
1. Ukrainan sodan opetuksia tähän mennessä. Ukrainan sota on kuin röntgenkuva Venäjästä. Opetuksia syytä lukea Pohjolassa ja Baltiassa tarkkaan.
2. Huoltovarmuus. Aseita puolustajille toimitettava. Tehokkaita olosuhteisiin sopivia. Asejärjestemiä/koulutusta annettu jo vuosien ajan.Tämän sillanpään takaaminen myös meille ensiarvoinen opetus. Varmuutta huoltovarmuudesta haettava. Hyvä, että hankintamme tehty Yhdysvalloista.
3. Informaatiosodan tärkeys. Vapaan Ukrainan tahto pysyä poissa itsevaltaisen Venäjän valtapiiristä näkyy kaikkialla sivistyneessä maailmassa. Maan kansallislaulua soitetaan. Informaatiosodan voittaminen on konkretiaa, koska se on johtanut sotilaallisen huoltovarmuuden nousuun.
Read 7 tweets
Feb 27
1. Venäjä suurvaltapolitiikan perustuu viimekädessä ydinaseisiin. Niillä väläyttely kertoo Putinin kokevansa olevan heikoilla. Tiedetään, että hän olisi ollut valmis samaan, jos Krimin anastus 2014 ei olisi sujunut toivotulla tavalla.
2. Puheen siis varsin arvattavia eskalaatiokeinoja. Ydinkiristys on yksi skenaario, jos konventionaalinen sota ei johda voittoon. Se kertoo myös, että Putin kokee oman asemansa olevan vaakalaudalla.
3. Puheita ei kannata liikaa säikähtää. Ne oli ennakoitavissa. Sodan lopettava ydinisku on äärimmäinen keino, syväpääty. Sitä on oikeutettu valheissa Ukrainan ydinaseohjelmasta. Se käyttö olisi tuhoisaa ei vain kohteiksi joutuville vaan myös Venäjälle itselleen.
Read 9 tweets
Feb 27
1. Miksi Ukraina näytti täysin valmistautumattomalta sotaan? Liikekannallepano jätettiin viime tippaan? Yhdysvaltojen tiedustelutiedothan kertoivat vain yhtä asiaa. Venäjä on vääjäämättömästi hyökkäämässä tietyn kapean ajanjakson puitteissa kaikilta rajoiltaan.
2. Mitä tehdä tässä tilanteessa? Miksi viestittää laajamittaisesta valmiudesta, jos jokatapauksessa ylivertaisempi vihollinen vääjäämättä hyökkäämässä? Miksi siirtää laajoja joukkoja asemiin, joihin heidät voidaan tuhota? Miksi lähteä kujanjuoksuun?
3. Ehkä kannattikin viestittää päinvastaista, heikkoutta, valmistautumattomuutta. Se sai Venäjän rynnäköimään tavalla, jonka torjumiseen oli kykyä. Ehkä Ukrainan tähän astiset onnistumiset ovatkin merkki ansan laukeamisesta? Sota aina odottamatonta.
Read 6 tweets
Feb 25
Muutama huomio Euroopan epävakautumisesta ja sen turvallisuuspolliittisista seurauksista Suomelle ja Pohjolalle. Tiivistyvistä järjestelyistä (MSI) nyt keskustellaan, ja askelin edetään. Mieli vakaana ja katse pallossa, Venäjässä.
1. On selvää, että vallitsevassa tilanteessa omaehtoista uskottavaa puollusta on entisestään sementoitava tulevina vuosina, kuten on aiottu. Vakaus ja luottamus ei palaa vuosiin. Samoin on keskeistä edelleen vahvistaa läntisiä liittosuhteita.
2. Laajemman turvallisuuspoliittisen pohjan nyt epävakauduttua ja luottamuksen Venäjään kadottua vakauttaviin toimiin syytä määrätietoisesti ryhtyä.Sen hyvä tapahtua yhdessä Ruotsin. Kanssa. Pohjolan kollektiivisemman puolustuksen/vakauttamisen roolituksesta hyvä sopia tarkemmin.
Read 8 tweets
Jan 7
1. Jottei kaikki pelkistyisi vain NATO-murehtimiseen, olisi hyvä miettiä turvallisuustoimia, konkreettista aloitteellisuutta tässä ja nyt, sen pohjalta mitä on. Geopoliittinen tilanne kiristyy seuraavien vuosien kuluessa. NATO -eipasjuupastelu tunkkaista, argumentit kuluneita.
2. Suomen puolustusmenot ovat ensi vuonna noin 2% suhteessa BKThen (kv-laskutavalla). Hyvää kehitystä kannattaa jatkaa kohti 3%. Mitä geopoliittisesti altistuneempi maa, sitä enemmän resursseja tarvitaan omaehtoisen puolustuksen rakentamiseen. Koskee myös kaikkia alueen maita.
3. Keskeistä on ettei Suomi näyttä peuralta ajovaloissa, joka on hermostunut ja hötkyilevä. Se luetaan aina heikkoutena.
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(