Con Sinov Profile picture
Mar 5 6 tweets 1 min read
Rıfat Börekçi çok mert, çok şahsiyetli ama bir o kadar da talihsiz biri. Atatürk'e karşı olmadığı için dini çevreler tarafından adı anılmıyor. Atatürkçü çevreler de niyeyse onun kıymetini anlayabilmiş değil. Haliyle adı tarihe karışıyor. Öne çıkarılmıyor.

Bugün ölüm yıl dönümü.
Rıfat Efendi Atatürk'ün Ankara'ya geldiği dönemde ona destek veriyor. Topladığı parayı maddi sıkıntı yaşayan Milli Mücadele grubuna bağışlıyor. İdam fetvasına karşı Ankara Fetvası'nı yayınlatarak karşı duruyor.

Parayı bağışladığı anı da çok ilgi çekicidir.
Atatürk, paranın mali işlere bakan Mazhar Müfit Bey'e teslim edilmesini istiyor. Rıfat Efendi teslim için gittiğinde Müfit Bey'in çekmecesinde sadece iki şeker kalmıştır.

Müfit Bey bu nedenle "sanırsam kahve sevmezsiniz" diye latife yapıyor.
Rıfat Efendi durumu anlayınca "kahve sevmem" diyor. Gülüşüyorlar. Sonra keyifli bir kahve içiyorlar.

Mazhar Müfit para yardımı yapılınca Ankara'daki temsili heyetine ziyafet veriyor. Ziyafet dediğimiz de sütlaç. Evet sütlaç. Sadece o günlüğüne.
Atatürk akşam yemeğinde sütlacı görünce şaşırıyor. Müfit Bey'e "kesenin ağzını açmışsınız" diyor. Müfit Bey de "sadece bu akşamlık" diyor.

O akşam sütlaç yiyor Milli Mücadele heyeti. Başarılara giden yollar böyle kat edildi. Bilmek gerek.
Ankara fetvasından bir kesit:

Aslında istemediği halde düşman devletlerinin zoru ve kandırması ile, olaylara ve gerçeğe uymayarak çıkarılan fetvalar, Müslümanlar için şeriatça dinlenir mi ve ona uyulur mu?

Cevap: Allah en iyi bilir ki, uyulmaz.

- Rıfat Börekçi

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Con Sinov

Con Sinov Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @lordsinov

Mar 6
Rusya, Ukrayna Savaşı'nda nasıl başarısız oldu? Çin pozisyon mu değiştiriyor? Hindistan ve Türkiye'yi bekleyen tehlike ne? Savaşta şimdiye kadar neler oldu ve şimdi ne olacak? Büyük bir yıkım yaklaşıyor.

Gelin anlatayım. Image
1* Rusya sürecin en başında, diplomasi masasının kilitleneceğini ve sahaya ineceğini tahmin ediyordu. Bu nedenle tüm stratejisini Donbas'ı tanımak ve akabinde Zelenski'yi devirip Rus yanlısı bir hükümet getirmek üzerine kurmuştu.
2* Süreç tam da beklendiği gibi gerçekleşti. Rusya, Ukrayna ordusunu devre dışı bırakacak türden hava taarruzu ve siber saldırı başlatıp kilit şehirlere yüklendi.

Hesaplamalara göre 5-7 gün içerisinde kilit şehirler düşecek ve hükümet devrilecekti.

Read 62 tweets
Mar 4
Sene 1937.. O dönem, Hitler Almanyası, Çekoslovakya'nın Südet bölgesine göz koymuş durumda. Prag ise direniyor. Tüm Avrupa, krizin savaşa neden olmasından tedirgin. En çok da savaşın başlamasıyla yutulacağının farkında olan Romanya..

O günlerde Romanya kralı Atatürk'e geliyor.
Romanya Kralı Karol, Atatürk'le görüşmesinde Südet krizinden bahsediyor ve bir ricada bulunuyor: Çekoslovak lider Beneş'le görüşmesini ve Südet'i Almanlara bırakmasını nasihat etmesini istiyor.

Böylece kriz çözülecek, savaş riski dağılacak ve Romanya tehditten kurtulacaktır.
Esasen bir kralın, uluslararası bir sorunu çözebilmek için Atatürk'ten yardım talep etmesi, Atatürk'ün o dönem için nasıl itibar sahibi olduğunu yansıtmak açısından önemlidir.

Fskat Atatürk bu ricayı duyduğunda şaşırıyor. Şöyle söylüyor:
Read 6 tweets
Mar 4
#Bergen'in ölümünü hiçbir zaman sadece "bir kadının öldürülmesi" olarak görmedim.

O, toplumsal yozlaşmadan çarpık aile yapısına, kadını ikinci sınıf gören zihniyetten sanatı ahlaksızlık kabul eden anlayışa uzanan çürümenin cesaretlendirdiği bir cani tarafından katledildi.
Bergen çocukluğundan itibaren ailenin sağlayabileceği maddi ve manevi katkıdan yoksun büyüyor. Tutkulu olduğu mesleğe yönelirken hep bunun eksikliğini yaşıyor.

Hatta icra ettiği sanat nedeniyle dışlandığı bile oluyor.
En verimli çağında kadını ikinci sınıf gören zihniyetin yetiştirdiği bir cani tarafından aldatılıyor. "Kadının kariyeri üzerinde söz hakkı bulunan erkek" cüretiyle mesleğinden men ediliyor.
Read 13 tweets
Feb 26
2. Dünya Savaşı'ndan sonraki sıkıntılı sürece girdik. Boğazlar'da atacağımız adımlar önümüzdeki on yılları etkileyecek.

Türkiye Ukrayna krizinde nasıl adımlar atmalı, tarafı neresi olmalı? Gelin anlatayım.
1* Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Bu kriz Türkiye'yi "doğrudan" etkileyen bir krizden çok dolaylı yönden etkileyen bir kriz.

Kriz esasen Doğu Avrupa sorunu, yani Avrupa'nın güvenlik konsepti ve stratejisiyle ilgili. Haliyle mesele evvela Avrupa'yı ilgilendiriyor.
2* Avrupa, 1991'e dek doğuda ciddi bir Rus tehdidiyle yaşadıktan sonra Sovyetler'in dağılmasıyla rahat nefes aldı. Fakat Rusya'nın özellikle 2014'ten sonraki hamleleri tehlikeyi yeniden artırmaya başladı. Şimdilerdeyse ciddi bir sorun haline geldi.
Read 71 tweets
Feb 26
İran, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle NATO'yu suçladı.

Şaka değil.
Buna "haklı" diyen arkadaşlar şöyle düşünebilir:

ABD olmasaydı, NATO olmasaydı, Rusya'yı engelleyebilecek herhangi bir güç olmasaydı, Rusya ne yapardı? Ukrayna'ya dokunmaz mıydı yoksa dilediği gibi işgal mi ederdi?

NATO sebep değil, zorlaştırıcı bir engeldir.
NATO'nun Rusya tarafından başlatılan işgalin nedeni oluşu bizzat Putin tarafından yalanlanmıştır.

Putin Ukrayna'ya girmeden önce yaptığı açıklamada, bölgenin "Rus toprağı" olduğunu, Ukrayna diye bir ülke olmadığını açıklamıştır.

Bu durumda NATO'nun varlığı etkisizdir.
Read 4 tweets
Feb 25
İsmet İnönü'nün Türkiye'yi 2. Dünya Savaşı belasından uzak tutmak için nasıl bir strateji uyguladığını, onlarca tehlikenin arasından nasıl sıyrıldığını ve vatanın işgal edilmesini nasıl önlediğini bilmek gerekiyor. Özellikle tam da bugünlerde...

Gelin anlatayım.
1* İnönü aslında diplomat değildi. Onun diplomatik yönünü keşfeden Atatürk'tü. İlk ciddi diplomasi deneyimi 1922'de gerçekleşti. Atatürk, Yunan ordusunu yendikten sonra ateşkes görüşmelerine İnönü'yü göndermek istedi.

İnönü şaşırmış ve kabul etmek istememişti.
2* Fakat Atatürk ısrarcı olunca İnönü reddedemedi. Yapılan görüşmeler sonucunda İstanbul ve Trakya kurşun atmadan Türklerin eline geçecekti.

İnönü için asıl görev sonra geldi. Atatürk onu barış görüşmeleri için Lozan'a göndermeye karar verdi.
Read 74 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(