Öncelikle Grayscale ABD Borsalarında Bitcoin yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar için $GBTC adında bir ürün sunuyor.
Büyük yatırımcılar saklama, vergi ve hukuki konularda avantajı olduğu için Bitcoin almak yerine sermayelerini Grayscale şirketine verip $GBTC alıyorlar.
Şirket yatırımcıların yerine Bitcoin'i alıp saklama görevi üstleniyor. Buna karşılık yatırımcılara GBTC adında bir hisse veriyorlar.
Bu hisse Bitcoin fiyatı baz alarak fiyatlansa da bazen Bitcoin'e nazaran ucuz, bazen de pahalı fiyatlanıyor. Bunun başlıca sebepleri var.
Bu fiyatlanma Wall Street'in büyük yatırımcılarının Bitcoin üzerindeki gelecek beklentilerine bir nebze ışık tutuyor. Tek tek açıklayacağım. Devam edelim.
GBTC hissesi çıktığı günden itibaren taşıdığı avantajlardan dolayı Bitcoin'e oranla olması gereken değerden yüksekte işlem gördü.
Örneğin Bitcoin 10.000$ iken 10$ olması gereken $GBTC hissesi piyasadaki talepten dolayı 15-20$'dan işlem görüyordu. %50-100 arası prim söz konusu!
İşte bu sebepten ötürü yatırımcıları cezbediyordu. Şimdi bir yatırımcı düşünelim. 10 Bitcoin alıp şirkete teslim etti. Karşılığında ise Grayscale 6 ay kilitli olmak üzere $GBTC hissesi üretip bu yatırımcıya teslim etti.
6 ay sonra kilitleri açılan GBTC hissesini satıp tekrar Bitcoin aldığında o prim kadar kar etmiş oluyor.
Ekteki grafikte GBTC'nin Bitcoin fiyatına göre olması gereken değerden ucuz veya pahalı olmasını görüyoruz. 0 üzerinde primli, altında ise iskontolu olarak tarif ediyoruz.
Grafikte gördüğümüz gibi 2021 başına kadar %50-100 civarlarında bir prim devam ediyordu.
Bu prim devam ettiği sürece yatırımcılar Bitcoin fiyatının düşüp çıkmasından hiç etkilenmeden Bitcoin alıp şirkete teslim ederek 6 ay sonra GBTC'lerini satıp prim oranı kadar karı ceplerine koyuyorlardı.
Bu durum 2021 yılına kadar şirket rezervlerinin hızla artmasına neden oldu. Bu süreçte Bitcoin fiyatı da 64.000$ seviyelerine kadar yükseldi.
Yükselen fiyat kurumsal ilgiyi azalttı ve GBTC primi negatife döndü.
Grafiklerde net şekilde görüldüğü üzere Ocak ayından sonra prim olmadığı için bu oyun son buldu. Artık kurumsal yatırımcı Bitcoin alıp şirkete teslim etmez oldu.
O tarihten itibaren de piyasa bir daha iflah olmadı.
Şu anda #GBTC 20.000$'a düşen Bitcoin'e rağmen bile olması gerekenden %30 indirimli işlem görüyor. Anlık 1 GBTC=14$
Şimdi ayı sezonunun bitip yükselişin başlayacağına inanan bir büyük yatırımcı ilk önce Bitcoin'i mi alır yoksa ondan %30 daha ucuz $GBTC hissesi mi alır?
Kurumsal ilginin tekrar başlayabilmesi için öncelikle bu %30'luk iskontonun kapanıp primli işlem görmeye başlaması gerekir.
Eğer tekrar primli işlem görmeye başlarsa yatırımcı Bitcoin alıp şirkete götürmeye başlar.
Şubat 2021'de 655.000 adet ile rekor kıran Grayscale Bitcoin rezervleri o günden itibaren düzenli şekilde azalarak bugün 635.000 adete düşmüş durumda.
Yani yaklaşık 20.000 Bitcoin satış baskısı oluşturmuş durumda. Bu denklem değişmediği sürece satışlar devam edecek.
Tabi GBTC'ye ilginin azalmasında bir faktör de geçtiğimiz sene SEC'ten onay alarak işlem görmeye başlayan Vadeli Bitcoin ETF'leri oldu.
Bunun üzerine Grayscale GBTC trustını ETF'e çevirmek için başvuruda bulundu. Süreç devam ediyor ama hala olumlu cevap alabilmiş değiller.
Kısaca özetlemek gerekirse piyasada her düşüşte estirilen boğa rüzgarlarına rağmen büyük yatırımcıların hala beklentileri pozitife dönmüş durumda değil.
Bu dönüşü görebilmemiz için GBTC hisselerindeki %30'luk iskontonun azalmaya başladığını görmemiz gerekir.
Merakla beklenen FED toplantısı geldi çattı. Ben de FED'in son 5 yıldaki faiz oranları ve #Bitcoin'e etkilerini gösteren bir grafik hazırladım.
FED'in para politikasının $BTC'ye ne kadar anlamlı etki ettiği ortada. Bunu anlarsak gidişatı anlamamız o derece kolaylaşır.
Peki geçmişi iyi okuduk ama geleceği nasıl öngöreceğiz?
Tabi Dünya'nın türlü halleri var. Yarın nasıl bir güne uyanacağımızı bilmemiz mümkün değil ama FED'in politikalarını öngörebilmek o kadar da karmaşık değil.
FED uygulayacağı politikaları aylar öncesinden açıklar ve o plan doğrultusunda hareket etmeye çalışır.
Şimdi günümüze geldiğimizde ufukta son 3 faiz artışı daha gözükmekte. Artık bu faiz artırım takviminin sonuna yaklaşıyoruz.
Öncelikle #Tether'in çalışma mantığını kavrayalım. Nasıl basılır, nasıl yakılır?
Kabaca cebindeki dolarları Tether şirketine teslim edersin ve karşılığında sana #Tether basıp verirler. Aynı şekilde Tether'ini götürdüğünde de sana nakitini verip aldığı Tether'leri yakarlar.
Tether şirketi ise her ne kadar topladığı sermayeyi nasıl değerlendirdiğini şeffaf şekilde açıklamasa da %10-20 gibi bir miktarını likit, kalanını ise likit olmayan varlıklarda değerlendirdiği tahmin ediliyor.