1/ Ik merk dat er mensen zijn die denken dat de energiecrisis door de invasie van Rusland in Oekraïne komt.
Dat heeft zeker gevolgen maar de #energiecrisis begon in de zomer van 2021 toen iedereen nog van het zonnetje zat te genieten en weinig gas nodig had.
Ik leg het uit 🧵
2/ Juist door de energietransitie met renewables heeft NL, de EU en met name Duitsland zich afhankelijk gemaakt van Russisch gas.
Zon- en windenergie kan niet worden opgeslagen dus is er een volledige back-up installatie nodig obv #gas voor als het niet waait óf te hard waait.
3/ De vraag naar gas steeg in de zomer van 2021 doordat wind op zee in Europa en hydropower in Brazilië veel minder energie produceerde dan de jaren daarvoor.
Zon- en windenergie is weersafhankelijk. Toch was op dezelfde hoeveelheid energieproductie gerekend. Gevolg, een tekort!
4/ En terwijl iedereen in Europa in de zomer '21 in het zonnetje zat en nauwelijks gas nodig had voor verwarming was het tekort dus al aanwezig. In Europa is de winning van fossiel (betrouw en op te slaan) afgebouwd. Duitsland had intussen 11 van de 17 kerncentrales gesloten.
5/ 🚨De tekorten in energieproductie komt dus door afbouwen van betrouwbare fossiel- en kernenergie en de toename van de investeringen in onbetrouwbare zon- en windenergie. Deze energietekorten ontstonden ver voor de brute invasie van Rusland in Oekraïne.
6/ Prijzen van energie waren de afgelopen jaren ook al fors gestegen. Want zon- en windenergie is niet goedkoop als alle kosten eerlijk worden meegerekend. Dat gebeurt alleen niet. Ik leg dat hier in dit 🧵uit.
7/ De invasie van Rusland heeft de zaak wel verslechterd. Maar het is de EU die de sancties heeft afgekondigd. In het 6de sanctiepakket heeft de EU besloten om vrijwel geen olie meer te importeren. Sancties die de EU-burgers harder treffen dan Poetin.
Dat leg ik hier uit ⤵️
8/ Poetin heeft zijn inkomsten inmiddels veilig gesteld door de energieverkoop te verschuiven van EU naar Azië. Hij draait de gaskraan naar EU landen langzaam dicht. Gevolg nog meer energietekorten in de EU. Brussel heeft zichzelf in de voet geschoten. Burgers betalen de prijs.
9/ Feit is dat de EU zichzelf afhankelijk heeft gemaakt van Rusland met de ondoordachte energietransitie op basis van zon- en wind. Het is ook de EU die sancties heeft afgekondigd die ons meer pijn doen dan Rusland. Beleid dat door onze regering is gesteund.
10/10 Hoe nu verder? De EU komt met #RePowerEU. Ik noem dat liever #DePowerEU. De EU komt weer met meer van hetzelfde. Ipv 40% hernieuwbaar in 2030 willen ze 45%. Maar, zon- en windenergie was juist de aanleiding van het probleem. Duurt ook jaren. Hoe dan wel ⤵️.
11/ Over hoe dan wel met de #energiecrisis, hier ook nog mijn opinie in de @Telegraaf van 2 maanden geleden.
2/ Ze wisten heel goed dat het niet kon:
👉 Want naast zon- en windenergie moet een volledige fossiele back-up installatie stand-by staan. Dubbele kosten aanleg en onderhoud
👉 E-netwerk moet voor €102 miljard aangepast worden
👉 Plus een stopcontact op zee voor ca. €8 miljard.
3/ Deze 3 kostenposten worden telkens in de rekensom buiten beschouwing gelaten waardoor nu nog steeds wordt gezegd dat de kWh prijs van zon en wind heel concurrent is. Wat natuurlijk onzin is.
1/ In tijden van onzekerheid door de coronacrisis gooit PvdA’er @TimmermansEU er nog een schepje bovenop. De #EU klimaatplannen zorgen voor torenhoge kosten voor de burger. Lage inkomens kunnen dat niet betalen, de middeninkomens draaien er voor op nos.nl/l/2348257
2/ Het #MKB krijgt nog meer bureaucratie te verwerken. TNO bekende vorig jaar dat de #energietransitie geen extra banen oplevert. En banen die worden gecreëerd, zijn gesubsidieerd. Dat is geen echte economie. Het levert enkel zombiebanen en zombiebedrijven op. #EU#Klimaatplannen
3/ Ook zal NL door de #EU#klimaatplannen in een groot industrie gebied veranderen, waar natuur heeft plaats gemaakt voor #windturbines en #zonnepanelen. Ten koste van #leefgenot en #biodiversiteit. En waar laten we al het afval? Want na 15 jaar moet alles weer vervangen worden.
2/ Voorstel Commissie: 1. Bestaande eigen middelen moderniseren 2. Pakket nieuwe eigen middelen invoeren 3. Vaststellen: toekomstige ontvangsten rechtstreeks uit het EU-beleid moet naar de EU-begroting. 4. Correcties uitfaseren 5. Het maximum van de eigen middelen verhogen.
3/ Een pakket nieuwe eigen middelen invoeren bestaande uit:
-Deel van gemeensch. geconsolideerde heffingsgrondslag voor de VPB (CCCTB)
-Deel van de veilingopbrengsten van het Europees systeem voor de handel in emissierechten (EU-ETS)
-niet gerecycleerd kunststof verpakkingsafval