Hieronder een overzicht hoe een post in een besloten #Facebook groep op #Twitter viraal gaat, ophef veroorzaakt, opgepikt wordt door online #media en tot een onderzoek leidt (wat 'dood loopt').
Op #Twitter wordt een screenshot uit een besloten #Facebook Groep gepost door het account @SafaTweets (archive.ph/cvJbU). De tweet wordt honderden keren gedeeld en krijgt duizenden 'vind ik leuks'.
In een aanvullende (verwijderde) tweet geeft het #Twitter account @SafaTweets aan 'studente in kwestie gekoppeld te hebben aan een #journalist' en 'binnenkort een uitgebreider stuk over deze ervaring in een maandblad / op een (nieuws-)site te lezen is' (archive.ph/KbCCs).
Op 1 september 2022 publiceert @deKanttekening het artikel van #journalist@tayfun_balcik: “Moslimstudente (VU) ‘weggepest’ van campus: ‘Liever geen gelovige in huis’”, waarin vermeldt dat de Kanttekening contact heeft gehad met betreffend studente. archive.ph/CAgtf
‘Volgens een verhaal dat op #socialmedia rondgaat, zou een VU-studente door haar toekomstige medebewoners van een eenheid op Uilenstede afgewezen zijn omdat ze moslim is’, leidt tot vragen in de Amstelveense gemeenteraad. archive.ph/h23YB.
.@advalvas_vu, platform @VUamsterdam voor medewerkers en studenten, publiceert een item met chronologisch overzicht. Sluit af dat het 'geen reactie kreeg op interviewverzoek met studente' en 'VU haar, net als @duwonl, niet terug kan vinden in het systeem'. archive.ph/gIofv
Aan het eerder vermelde artikel @deKanttekening wordt update toegevoegd (archive.ph/3M0Ii). Navraag bij, door studente opgegeven, werkgevers levert niets op. Slotalinea: 'wij concluderen dat ons eerdere bericht over deze zaak niet volledig was, beloven lering te trekken'.
In een reactie laat @duwonl op 30 september 2022 weten ‘dat er zijn geen ontwikkelingen zijn en dat wat ons betreft de case is afgesloten’.
Aanvulling: op 17/09/2022 @SafaTweets tweet ‘betreffend studente verder niet te kennen en niet gelukt met aantal #journalisten haar haar verhaal te laten doen.’ archive.ph/hEyso
Op 01/09/2022 tweette het #Twitter account (in een verwijderde tweet):
Aanvulling: de website @Volzin publiceert op 2 september jl. dit item van #journalist Remco van Mulligen @Remco1981: ‘Amsterdamse studentes weigeren moslima als huisgenote’ (archive.ph/J5Zp4).
Ook het College voor de Rechten van de Mens @MensenrechtenNL reageert, zonder voorbehoud of vraag, op de tweet en deelt een item over ‘discriminatie van internationale studenten (op basis van religie) bij het zoeken van een kamer’ (archive.ph/pswVx).
Aanvulling: op 1 september 2022 publiceert The Best #SocialMedia@thebestsocialNL naar aanleiding van de tweet(s) van @SafaTweets het item: ‘Verontwaardigde reacties nadat islamitische student appje van nieuwe huisgenoten krijgt’. archive.ph/TFQMq
Opvallend: het artikel ‘Verontwaardigde reacties nadat islamitische student appje van nieuwe huisgenoten krijgt’ van 1 september 2022 (archive.ph/TFQMq) is door @thebestsocialNL, zonder update of disclaimer, van de website verwijderd (archive.ph/7isUc).
The post op de #Facebook Pagina @thebestsocialNL van 1 september 2022 over het (verwijderde) artikel ‘Verontwaardigde reacties nadat islamitische student appje van nieuwe huisgenoten krijgt’ (archive.ph/TFQMq) 544 opmerkingen, 608 'Reactions' en wordt 26 keer gedeeld:
Bij @EenVandaag spreekt Robert van der Noordaa over #desinformatie, ‘de oorlog in Oekraïne is iets wat een rol speelt’ en ‘voorzichtig te zijn wat je op #socialmedia leest en deelt’:
Goed artikel hoe de ‘denktank #desinformatie’, een initiatief van het ministerie van VWS, onwelgevallige meningen wilde censureren op #socialmedia.
‘Zou jij dit aan #Twitter kunnen doorsturen?, mailt de ambtenaar. Misschien kunnen ze deze man blokkeren?’ nrc.nl/nieuws/2023/04…
De ‘denktank #desinformatie’ (initiatief van het ministerie van VWS) bestaat oa uit ambtenaren, RIVM, zorgverleners en Nederlandse vertegenwoordigers #Facebook, #Google, Instagram en YouTube.
‘De denktank #desinformatie flirt ook met het idee om de pers te beïnvloeden, bijvoorbeeld door te bellen met redacties als er onjuiste informatie over #corona vaccinatie in artikelen staat’.
Op 19 maart 2023 publiceert het Cultureel Persbureau deze rectificatie: archive.ph/7miNX
Hieronder🧵 hoe een artikel @cultuurpers van 12 maart 2023 obv anonieme bronnen, zonder hoor en wederhoor viraal gaat op #Twitter, ophef veroorzaakt en tot een rectificatie leidt.
Op 10 maart 2023 schrijft @NPOKlassiek oa over het vertrek van Kees Vlaardingerbroek als artistiek leider & programmeur @ZaterdagMatinee: ‘De NTR laat weten dit besluit te respecteren en grote waardering te hebben voor zijn artistieke bijdrage a/d serie.’ nporadio4.nl/klassiek/podiu…
Obv anonieme bronnen, zonder 'hoor-en-werderhoor' wordt Vlaardingerbroek beschuldigd van ‘wangedrag’ @ZaterdagMatinee en dat diens vertrek ‘niet helemaal vrijwillig’ zou zijn.