De #stikstofcrisis gaat over veel meer dan natuur alleen. Het is óók een zaak van gezondheid: 'Bij alle discussies wordt steeds voorbijgegaan aan de kern van het probleem: de uit het lood geslagen stikstofbalans van de Nederlandse landbouw.' volkskrant.nl/columns-opinie…
'Bovenop de toevoer van kunstmest (220 miljoen kilogram stikstof) komt jaarlijks 415 miljoen kilo stikstof ons land binnen als krachtvoer (met name soja) dat uit de VS en Brazilië wordt geïmporteerd. (...)
In de Nederlandse veeteelt wordt van deze input slechts eenderde in de vorm van producten afgevoerd. Daarmee resteert een onacceptabel groot stikstofoverschot dat als ammoniak de atmosfeer vervuilt en als nitraat het grondwater verontreinigt.'
'Tot nu toe is er nauwelijks aandacht voor de stoffen die via veevoer of medicatie terechtkomen in de mest en vervolgens uitgereden worden over het land. De geïmporteerde soja is systematisch verontreinigd met insecticiden. (...)
De scheepsruimen worden behandeld met het uiterst giftige cypermethrin om de lading tegen insectenvraat te beschermen.'
Dan kun je al je geld aan #lely of een ander stuk technologie gegeven hebben maar een #mestschuif helpt hier niet.
'Een echte oplossing van het stikstofprobleem is alleen mogelijk wanneer de instroom van krachtvoer en kunstmest aanzienlijk wordt ingeperkt, zodat boeren veevoer gaan gebruiken dat op eigen land of dat van de buurman is verbouwd. (...)
Een veel kleinere veestapel is dan het onvermijdelijke gevolg.' Dit lijkt me de goede volgorde; minder dieren is niet zozeer het doel als wel een logisch gevolg van sturen (normeren) op gezondheid. Berendse stelt voor om dat in de prijs te doen, dat lijkt me nuttig:
'Dit kan alleen wanneer de boer een hogere prijs krijgt voor zijn producten. Tegelijk moet dan het voedsel dat op een minder vervuilende manier is geproduceerd niet duurder, maar juist goedkoper worden dan (...)
producten die geteeld zijn met veel gif, antibiotica en krachtvoer uit Amerika en Brazilië.'
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Er is de afgelopen tijd nogal wat te doen geweest over klimaatactivisten van @extinctionrebellion die zich richten tegen kunst. Dat zou onproductief zijn en getuigen van slechte smaak. Een draadje over 'Munch Meets Mozart' over de schreeuw om aandacht van @NLRebellion e.a.
Waarom richt je je op iets dat ook kwetsbaar is om aandacht te vragen voor iets dat kwetsbaar is?
Ik heb het een tijdje bij me gedragen maar ik ben voorlopig tot de conclusie gekomen dat het goed beschouwd steengoede acties zijn.
Veel kritiek vind je bij mensen die je normaliter weinig op een expliciete voorliefde voor kunst of kwetsbare zaken kan betrappen. Voor zover ik weet zijn er geen kunstenaars boos geworden omdat ze zich aangevallen voelen.
Behalve de 'oprechte wanhoop' is er veel meer te zien. Ik zeg het hier vaker: er zijn boeren, boeren en boeren. fd.nl/economie/14401…
'Maar er waren ook boeren die de randen van de wet opzochten, blijkt uit onderzoek van het FD. Ze wachtten niet op een vergunning, maar gingen al een nieuwe stal bouwen en kochten er koeien bij.
Wrang genoeg wordt het grootste deel waarschijnlijk op termijn hiervoor beloond.'
Voor sommigen is het: eerst uitbreiden dan legaliseren: 'Verstraten is zo'n boer. 'Eigenlijk', zegt hij, 'zijn mijn uitbreiding met dertig vaarzen en alle uitbreidingen van mijn bedrijf daarna en daarvoor sinds 1994 illegaal. Want ik heb geen enkele milieu- of natuur vergunning.'
Dit is precies hoe problemen escaleren door #desinformatie.
'Ook stellen zes op de tien boeren dat ze stikstofmaatregelen niet hadden kunnen zien aankomen.' ad.nl/binnenland/mee…
Want er wordt al jaren voor gewaarschuwd, niet alleen ecologen maar ook economen, bestuurskundigen, juristen. Maar als je het probleem niet erkent, kun je ook niet geholpen worden.
Dit is dus echt een probleem:
'Veertig procent van de boeren en tuinders is het volledig oneens met de stelling dat hun sector een negatieve impact heeft op natuur, milieu en klimaat.'
Je kunt het vervelend vinden, en dat is best begrijpelijk, maar het zijn wel de feiten.
Dat komt omdat de overheid nog steeds aan de achterkant van het probleem begint. Eerst de juridische bril, dan bureaucratisch kijken en dan pas natuurherstel. Dan zet je dus ook boeren weg die bijdragen aan dat natuurherstel.
Je kunt ook handhaven. Een kwart van de mest raakt 'zoek' en ook op gebruik van #pesticiden en ontwatering worden regelmatig overtredingen geconstateerd. Je kunt boetes uitdelen in plaats van miljoenen.
'Streng zijn werkt het best. Een overheid die wil dat bedrijven schonere, klimaatvriendelijke producten ontwikkelen, moet gewoon strenge eisen opleggen aan nieuwe producten.' nrc.nl/nieuws/2022/10…
'Innovatiesubsidies leidden tot veel minder groene innovatie, volgens Vollebergh en Rozendaal. Ze onderzochten voor die conclusie ruim 34.000 patenten die ruim 3.600 autofabrikanten toegekend kregen tussen 2000 en 2016.' Dus stop ook maar met subsidies voor mestkelder. #lely
'Een norm werkt, volgens de economen, zodra die wordt gehandhaafd met hoge boetes en meer eist dan nu kan. „Dit is de eis en zoek maar uit hoe je eraan voldoet”, vat Vollebergh het samen.' Zo ging het ook met koelkasten en spuitbussen. Drijfgassen #cfk's werden gewoon verboden.