Hatırlayanlar vardır, Mart 2019’da şöyle bir anket yapmıştım.
O dönem için harika bir katılım olmuştu ve çoğunluk doğru cevabı vermişti.
Yaygın kanaatin aksine blockchain’i Satoshi icat etmemişti, hatta Bitcoin’in Whitepaper’ında “blockchain” terimi bile geçmez.
Tartışmasız bir şekilde #Satoshi kesinlikle #blockchain konseptinin ilk başarılı, işlevsel ve halka açık versiyonunu yayınladı.
Fakat bu konsept onun olağanüstü eseri olan #Bitcoin’den önce geliyor.
David Chaum, Ralph Merkle, Stuart Haber, W. Scott Stornetta, Moni Naor ve Cynthia Dwork gibi araştırmacılar #Bitcoin'e giden yolu açan önemli insanlar olarak tarihe geçtiler.
Bununla birlikte, akademisyenler ve cypherpunk tarihçileri, tüm modern "kripto" icatlarının köklerinin David Chaum'un (@chaumdotcom) eserlerinde olduğu konusunda hemfikir görünüyorlar.
Karşılıklı grupların, eşit derecede şüpheli bir üçüncü tarafın müdahalesi olmadan birbirine güvenmesi kavramı elbette yeni değil ve yıllarca Cypherpunk hareketinin gündeminde olmuş önemli bir konu.
Ancak, ilk olarak 1979'da geliştirilen ve 1982’de Berkeley'deki doktora tezinin bir parçası olarak yayınlanan “Vault System” ile David Chaum, dağıtık hesaplamada bir dizi önemli keşif yaptı.
Chaum, sürekli veri alışverişi yapan fiziksel kasalara (vault) sahip bir prototip tasarladı (bunu en iyi şekilde “şifrelenmiş sunucular” olarak tanımlayabiliriz).
Bu kasaların her biri ağdaki her işlemi imzalayacak, kaydedecek ve yayınlayacaktır.
Ayrıca, kontroller ve dengeler için bir çerçeve oluşturmak amacıyla kasa katılımcılarına çeşitli roller atanacaktı:
Karşılaştırma için şu tabloyu inceleyiniz:
Chaum’un, “yozlaşmaya yatkın insanlara olan güveni ortadan kaldırma”nın bir yolu olarak sunduğu bu roller felsefi olarak Bitcoin'deki governance yapısına oldukça yakındı.
Bu açıdan baktığımızda David Chaum, #Bitcoin'i icat etmeye gerçekten yaklaşmıştı fakat o Bitcoin’den çok önce 1980’lerin başında #kriptopara kavramını “ilk kez” dile getirdi ve 1989’da kriptoparaların atası diyebileceğimiz ilk dijital para olan #DigiCash’i yarattı.
Zamanının çoğunu bireylerin mahremiyetine yardımcı olan sistemler tasarlamak için harcadı.
Chaum son derece üretken biri ve seçim/oylama sistemlerinden, etkileşimli elektrikli/optik bileşene sahip multimedya gözlüklere kadar pek çok buluşun sahibi.
Ben çok küçükken (ilkokul öncesi) birine -afedersiniz- eş*eşk dediğim için ailemden azar işitmiştim.
Bu türler şeyler bana cazip ve doğal gelmiyor.
+
Hatta askerdeyken bu durumuma "kıl" olan biri "Akşama kadar senin yanında küfredeceğim, senin de ağzından çıkar elbet" diye son derece gereksiz bir işe girişti.
Arkadaş beni maruz bıraktığı o saçmalığın ardından 1 saat dolmadan yanımdan ayrılmak zorunda.