Ergun Unutmaz Profile picture
Dec 22, 2022 16 tweets 8 min read Read on X
2022'den 2023'e Portföy yazısı tamamlandı.👌🏻🖊️📖
Ancak çoğu grafik ve analizi çıkararak daha sade bir yazı sunmaya çalışıyorum. Çalışmalarımın bir kısmı belki sizlerin de ilgisini çekebilir.

1) Gelin hisse senetleri piyasalarına ve döviz kurlarına bir bakalım.🤔
2) Önce yöntem:

31 Aralık 2019 tarihindeki kapanış verilerini 100 kabul ederek, seçtiğim hisse senedi endeksleri ve döviz kuru verilerini standardize ederek bir karşılaştırma yapıyorum.

İkinci aşamada da 3 Ocak 2022 açılış fiyatına göre bugüne kadarki değişime bakarız.📊📈
3) Küresel ölçekte yatırım yaptığım için hisse senetleri getirimi ilk başta ABD, Almanya, Japonya ve Türkiye gibi ilgili ülkelerdeki endekslerle kıyaslıyorum. Bunun için de grafikteki gibi temel yıl verisine göre değişime bakıyorum.

Evet #BIST100 muazzam: %473,11 🤯
4) Ancak acele sonuçlara varmamak lazım!

Öncelikle 100'den 473'e olan değişim Türk lirası bazındadır. Benzer şekilde #Nikkei225 Japon yeni ve #DAX Endeksi de avro bazındadır. Dolayısıyla bunları #SPX, #Nasdaq ve #DJI gibi dolar bazına getirip öyle karşılaştırmak gerekmektedir.
5) Aşağıdaki grafikte tüm endeksler o günkü döviz kurları ile ABD dolarına dönüştürülmüş ve 31 Aralık 2019 tarihi 100 alınarak hesaplanmıştır. O hâlde artık bu grafik üzerine konuşabiliriz:

✅ İlgili dönemde en iyi performansı yüzde 50,79 artışla #XU100 (#BIST) Endeksindedir.
6) İkinci sırada yüzde 20,40 artış sağlayan #SPX Endeksi gelmektedir. Yüzde 19,36'lık performansla #Nasdaq yakınken #DJI Endeksi de yüzde 17,27 ile takiptedir.

#DAX başladığı yere dönerken #Nikkei225 yüzde 8'e yakın kayıp oluşturmuştur.
7) Covid-19 dibi sonrası 2020'de kuvvetli alımlar, yine kârlı ve zirvelerin görüldüğü 2021 yılı sonrasında 2022 yılı düşüş eğilimi sergilemektedir.

Temmuz 2022'de BIST Endeksi pozitif olarak ayrışmıştır ve döviz kuru istikrarıyla reel olarak ve USD bazında getiri sağlamıştır.
8) Döviz kurunun istikrarı önemli bir konudur. Son üç yıl için başlıca döviz kurlarını aşağıdaki grafikte yine 31 Aralık 2019 temel yıl olacak şekilde gösterdim.

#DXY 2020'de değer kaybetmeye başlayarak 2021 Mayıs'ta 92,86'yı görüyor. Sonrasında ise FED'in faiz artışları var.
9) Bu yıl, Eylül'de 115 seviyelerinde zirve yaparak şu anda yüzde 7,75 değer artışı vardır. Diğer para birimleri ise değer kaybetmiş, parite olarak adlandırılan 1,0000 değerinin altına inmiştir. Son 2 ay tersi geçerli.

Türk lirasındaki kayıpsa ayrı bir seviyede, %70'e yakındır.
10) Dolayısıyla yurt dışından dönem başında döviz getirerek BIST üzerinden Türk lirası varlıklara yatırım yapan kişi/kurumlar dönem sonunda bu varlıkları satarak tekrar kendi paralarına çevirdiğinde kur riskine maruz kalmakta ve yüksek getiri elde edemezse zarar yazabilmektedir.
11) Peki 2022 yılında durum nasıl bir de ona bakalım:

Öncelikle tarih aralığımızı ilk işlem günü olan 3 Ocak 2022 baz olacak şekilde değiştiriyorum. Son verilerse 21 Aralık 2022 şeklinde dikkate alınmıştır. Güncel grafikleri de aylık olarak belki ilerde yine paylaşırım.📈📖🖊️
12) Önce yine standardizasyon uyguladığım hisse senedi endeksleri var ve değerler ilgili ülkelerin para birimi üzerinden.

BIST100 Endeksi 290,13 sonucu ile göz kamaştırsa da acele sonuca varmamak gerektiğini artık biliyoruz. Ancak diğerlerine göre yine de büyük bir başarı var.
13) Bu da tüm endekslerin yıl başından bugüne ve ilgili tarihteki döviz kuru ile dolar bazında birlikte sunulduğu grafik.

Ancak burada baştaki grafiklere göre bir fark var. Değerler endeks değil, yüzde olarak getiri ya da kayıp ifade etmektedir.

✅ Kazanan: %105,49 ile BIST100
14) Bu arada yukarıdaki grafiğin başlangıç noktası 100 değil, sehven eski grafik eklenmiş. Doğrusu budur.

En yüksek kayıp %32 ile teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq Endeksindeyken diğerlerindeki kayıplar %20 civarıdır. Eylül sonu (geçici?) bir dip görünümündedir.
15) Döviz kurlarındaki değişime yine endeks şeklinde ve yıl başından bugüne bakarsak DXY Endeksindeki güçlü hareket ve diğer para birimlerindeki değer kayıpları grafikteki gibidir.

Türk lirası Temmuz sonrasında oldukça istikrarlı görünüm sergilese de yıllık kayıp %30'a yakındır.
16) Son olarak bir de döviz kurlarındaki aylık oynaklık seviyelerine bakalım. 3 Ocak 2022 başlangıç olmak üzere her ay ne kadar getiri ya da kayıp olduğu aşağıdaki grafikte yüzde olarak gösterilmektedir.

Herkese iyi akşamlar dilerim.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ergun Unutmaz

Ergun Unutmaz Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ergun_unutmaz

Aug 10, 2023
🇬🇧 “The bond market is the most important market in the world,” says Ray Dalio.

🇹🇷 Ray Dalio, #tahvil piyasasının dünyadaki en önemli piyasa olduğunu söylemektedir.

Oysa 2022 sonunda değeri 141 trilyon dolara ulaşan bu piyasa yeterince bilinmemektedir.

(1/x) Image
2) Hatta tahvil piyasası anlamına gelen "bond market" ifadesi maalesef birçok yerde yanlış bir şekilde "bono piyasası" şeklinde kullanılmaktadır.

Dolayısıyla önce kavramlardan başlamak anlaşılırlık için önemlidir. Image
3) Bu akışta, Financial Times'ın 3 Ağustos 2023 tarihli sayısındaki, Robin Wigglesworth'un makalesinden notlar da kullanacağım.

Makale, 1648 yılında düzenlenen ve her yıl %5 faiz ödemesi taahhütü içeren "sürekli" tahvil kavramı bunun Hollanda'ya uzanan hikâyesiyle başlıyor. Image
Read 10 tweets
Aug 6, 2023
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻

🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.

(1/x) Image
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.

2023/q2 (milyar TL)

Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7 Image
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.

UV eğilimi olumlu görüyorum. Image
Read 16 tweets
Jul 26, 2023
#FinansalEğilimler başlıklı sunum 15 dakika sonra başlıyor.

1) Şimdi bir kahve arası ve Twitter Space, YouTube yayını ve ilave notlar, grafikler için bu akışın altında görüşmek üzere.

⬇️ Image
2) Image
3) Çeviriler Image
Read 22 tweets
Jul 24, 2023
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.

Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım. Image
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.

Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️ Image
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.

Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.

Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
Read 11 tweets
Jun 20, 2023
#Yatırım anlayışı üzerine birkaç not:

1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.

- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada Image
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.

Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.

The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.

Read 14 tweets
Jun 15, 2023
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻

1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.

Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım. Image
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."

✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(