Harvoin näkee yhtä epäonnistuneita vieraskyniä kuin HS:ssa hiljattain ollut seksuaalista yksinäisyyttä koskeva kirjoitus. Huonoja ideoita oli vielä lisää IS artikkelissa, mutta onneksi mukana muitakin haastateltavia. @emmiloun kiteyttää hyvin:
Sen sijaan Joona Räsäsen idea siitä, miten seksuaalisen yksinäisyyden ongelmaa voisi korjata taloudellisin kannustein naimisissa oleville pareille, on typerryttävän huono:
Tuossa näkyy olevan tausta-ajatus, että jos seksuaalisesti aktiiviset miehet saadaan sitoutumaan yksiavioisuuteen, he poistuvat kilpailusta ja heiltä tavallaan vapautuu heidän aiemmin varaamiaan naisia, jolloin näitä riittäisi myös niille miehille, jotka jäävät nyt ilman. #roskaa
Näkemys menee yhteen Räsäsen HS vieraskynässä esiintyneen Gini-kerroin kommentin kanssa. Naisten seksi jonkun miehen kanssa nähdään olevan muilta miehiltä pois. Kyseessä on vertaus, mutta naisten vertaaminen taloudellisiin resursseihin tai hyödykkeisiin näyttää paljon puhuvalta.
Ehdotettu ratkaisu, yksiavioisuuden tukeminen, on konservatiivinen. Samoin Räsäsen ennakoima vastalause hänen taloudellisille porkkanoilleen: yhteiskunnan otaksuttu tavoite pois yksiavioisuuden ihanteesta.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Stalinin suomalaiset uhrit ammuttiin kuoppaan, joutuivat gulagille tai karkoitettiin kodeistaan useimmiten siksi ja vain siksi, että olivat suomalaisia. Kuukausiliitteessä esitelty Suomalaiset Venäjällä -hanke on tärkeä, mutta ohittaa yli 80% heistä. Tarvitaan laajennus.
1/
Tutkimatta jäävät inkerinsuomalalaiset eli inkeriläiset. He asuivat Inkerinmaalla, jonne olivat muuttaneet 1600-luvulla Ruotsin vallan aikana Savosta ja Karjalasta. Sen jälkeen raja on siirtynyt moneen kertaan. On historian oikku kuka on jäänyt sen millekin puolelle.
2/
Punapakolaisten, loikkareiden ja amerikansuomalaisten kohtaloiden tutkiminen on tärkeää ja kaikki kunnia Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -hankkeen tutkijoille. Kuten HS:n Kuukausiliitteen tuoreesta artikkelista voimme lukea, tulokset ovat kiinnostavia ja koskettavia.
3/
Projekti keskittyy vain sellaisiin suomalaisiin, jotka valitsivat itse Neuvostoliittoon muuton. Osa muutti tai pakeni Suomesta, osa Yhdysvalloista tai Kanadasta. Siis suomalaisiin, joilla oli ollut Suomen kansalaisuus.
Sen sijaan sellaiset suomalaiset, jotka jäivät rajan toiselle puolelle eivät omasta valinnastaan vaan historian oikusta, rajattiin tästäkin ulos. Näin kävi inkeriläisille. Tämä oli todella valitettava valinta.
Israel tuomitsi tuoreeltaan Venäjän ilmoituksen alueliitoksista #Ukraina'ssa.
Tämä edustaa askelta kohti lännen näkökantoja pitkän tasapainoilun jälkeen. #Venäjä'ä ei ole haluttu ärsyttää.
Lausunto menee kuitenkin #Israel'in itsensä kannalta erittäin hankalalle alueelle.
1/
Ensin alueellinen politiikka.
Sekä Israel että Venäjä ovat läsnä Syyriassa. Israel on vuosien ajan tehnyt jatkuvasti ilma- ja ohjusiskuja Syyrian alueella. Esimerkiksi syyskuussa se iski Damaskuksen lentokentälle.
Israelin kohteena ovat etenkin Iranin joukot sekä asekuljetukset Hizbollahille Libanoniin. Tämä liittyy Iranin ja Israelin jo pitkään käymään varjosotaan. Iranin merkittävä vaikutusvalta Syyriassa ja Libanonissa nähdään Israelissa strategiseksi uhaksi.
Helsingissä on mukava työmatkapyöräillä. Merimaisemat ja luonto ovat upeita, maasto tasaista. Toisaalta pyörätiet ovat vaihtelevassa kunnossa, keskenään oudon erilaisia ja usein riittämättömiä pyöräilijöiden määrille. Oheinen ketju havainnollistakoon asiaa. 1/ #pyöräily
Kuvattu n. 10 km reitti on yksi (yleinen) vaihtoehto Roihuvuori-Töölö matkalla. Olen jättänyt reitiltä pois pihatiet ja rakennustyömaat. Jälkimmäisissä on pyöräilijän kannalta monesti omat ongelmansa, mutta keskityn tässä peruspyöräteihin. 2/
Olen kuvannut hiljaiseen aikaan, joten kuvissa ei näy paljon muita ihmisiä. Uskokaa pois, ruuhka-aikaan tilanne on aivan eri. Pyöräteillä myös liikkuu esim. sähköpyöriä, perävaunullisia pyöriä, laatikkopyöriä ja skuutteja, eri ikäisten ja vauhtisten pyöräilijöiden lisäksi. 3/
As a lot of people are discussing #Finland joining #NATO, I'll post a few thoughts explaining Finnish perspectives and the debate we've had over here. I'll try to avoid the usual foreign and security policy jargon, but I am a historian, so guess where we'll start. 🧵
1. Why didn't Finland join NATO in 1949? Well, we were on the losing side of WWII. Finland wasn't occupied by the Soviets, but they had a military base here until 1956. Finland was also forced to sign an Agreement of Friendship, Cooperation, and Mutual Assistance with the USSR.
2. The period of "Friendship, Cooperation, and Mutual Assistance" lasted until the fall of the USSR in 1991. Until then Finland tried to make the best of a difficult situation, with mixed results. The resulting political self-censorship of sorts has been called Finlandization.
Afrikan tähdestä lähtenyt keskustelu on jäänyt askarruttamaan. Puran muutamia ajatuksia seuraavaan ketjuun: #Afrikantähti#Rasismi#Kolonialismi
Kolonialismia ymmärretään Suomessa ehkä turhan ohuelti. Minusta meille tänään eläville olennaisinta on tiedostaa, mitä valtarakenteita kolonialismin kautta luotiin ja miten ne vaikuttavat yhä. Eli tuntea historiaa. 1/16
Suomessa on helppo heittäytyä kolonialismin kauden romantisointiin tai sen ohittamiseen. Se johtuu siitä, että jaamme isolta osin siirtomaavaltojen historiakuvan ja olemme siitä hyötyneiden rakenteiden saamapuolella. Tällöin on helppo ohittaa menneet menneinä. 2/16