Kısa bir aradan sonra yatırım kitapları okuma maratonuma geri döndüm.
Warren Buffett elinden çıkan tek kitap olarak tanıtılan “Hayat Denen Kartopu: İş Dünyasına Mektuplar” daha ilk 60 sayfada bana bir çok güzel öğreti sundu.
Kendi payıma önemli gördüklerimi yazayım ⬇️
Bir şirketin hisse fiyatının içsel değere yakın olması, o sırada ortak olacak kişilerin finansal sonuçlardan doğru pay almasını sağlar ✅
Eğer hisse ederinden çok pahalı olursa iyi karlar fiyatlanmaz. İyi bilançoya rağmen gitmeyen hisseden dolayı yatırımcılar olumsuz etkilenir
Bedelsiz artırım ile dolaşımdaki hisse sayısının artması şirketin işlem hacminin artmasını sağlayacaktır.
Likidite ve bireysel yatırımcı erişimi açısından olumlu olsa da Buffett bunu olumsuz görüyor. Her yıl ortakların büyük kısmının değişmesi ona göre olumsuz.
Cumartesi günü Doç Dr Aysel Gündoğdu tarafından yazılan Uygulamalı Temel Analiz ve Değerleme isimli kitabı okudum. Kitapta yanlış bulduğum kısımları kendisine mail gönderdim ve yanıt bekliyorum. Sizlerle de paylaşmak istedim. Telif hakları nedeniyle görüntü eklemiyorum. Notlarım
Sayfa 46 - Burada TFRS uyumlu bir gelir tablosu kullanılmasının değerleme ve temel analiz açısından daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Sayfa 49 - Ek finansal tablolar: nakit akış tablosu ile özkaynak değişim tablosunun finansal rapora ek olarak paylaşılmadığı belirtilmiş. Bunlar standart olarak her açıklanan finansal tablo setinde sunulması zorunlu tablolar arasındadır ve tüm şirketler için paylaşılmaktadır.
Özkaynak Karlılığı (#ROE - Return on Equity) hesaplaması konusunda farklı yöntemler var, bana uygun ve makul gelen yöntemi bu akışta anlatacağım. Aşağıdaki kaynakta yer alan örneği Türkçe'ye çevirdim. educba.com/return-on-equi…
Adım adım giderek anlatalım+
Özkaynak Karlılığı şirketin 12 aylık dönemde elde ettiği net kar rakamını şirketin özkaynakları ile karşılaştıran orandır. Kısaca şirket ortaklarının şirkete bağladığı para ile % kaç verim elde ettiğini gösterir.
Burada soru, net karı hangi andaki özkaynak ile karşılaştıracağız?
Üç farklı yanıt olabilir, dönem başındaki, dönem sonundaki veya ortalama özkaynaklar. Dönem sonundaki özkaynaklar ile karşılaştırma en kolaya gelen yöntem olsa da bazı örneklerde çok sağlıklı sonuç vermemektedir. Ben ortalama yöntemini anlatacağım.
1999 yılında #XU100 büyük bir ralli yaptı. Düzeltilmiş rakamla Şubat 99’da en düşük 25.68 iken Ocak 2000’de 206.18’i görerek dipten 8 katlık bir artış kaydetti. Bu hareketin sebebi olarak o dönem yatırımcılara sabit #dolar kuru garantisi verilmesi gösterilmişti. Peki bugün ++
Aylardır yatay giden ve neredeyse sabitlendi dediğimiz bir #usdtry ile karşı karşıyayız. Finansal piyasaya 2013’de giren ben ilk defa bunu tecrübe ediyorum.
Bence bu kur sabitlemesi #borsa’ya para akışının arkasındaki ana nedenlerden birisidir, neden peki ++
Madalyonun 2 yüzü var:
1: tasarruflarını #dolar#euro#mevduat veya #altın’da değerlendirenler getiri yaratamayınca alternatif olarak borsaya geldiler. (Herkesin bildiği)
2: Eskiden hisse alıp kazanınca diğer yandan dolar da yükselirdi ve dolardan fazla kazanmanız gerekirdi ++
#SUMAS için 26 Eylül'de fiyat 76 TL iken yazdığım dokümanı güncelledim.
Bu belgede ilk defa yaptığım bir İndirgenmiş Nakit Akımları değerleme çalışmasını açık olarak paylaşıyorum. Tweet altında soru cevap yapabiliriz hem Sumaş hem değerleme hakkında ✅ drive.google.com/file/d/1a-PBvB…
Borsada genelde elimizdeki hisseleri başkalarının beğenmesi, takdir etmesi, onaylaması gereğini psikolojik olarak hissediyoruz. Değer yatırımı uzun süre sıkıcı hisselerde beklemenizi gerektirebilir. Çevreniz sizi onaylamazken devam edecek kararlılığa sahip olmanız gerekiyor.
2021 yılını #info hissesinde geçirdim. Şirket temel olarak önce zayıf bir dönem geçirdi, ardından toparlandı. Şirkete temel olarak inanırken 1 yılın ardından çevremden gelen olumsuz yorumlar nedeniyle psikolojik olarak devam edemedim ve hisse değiştirdim. Sonuçta hisse 4x yaptı.
2019 ve 2020 yıllarını #sumas hissesinde geçirdim. 15 aylık yatırımdan yaklaşık %300 karla ayrıldım. Eğer 12. Ayda pes etseydim %50 karla ayrılacaktım. Getirinin çoğu kısa zaman dilimlerinde oluşuyor, bunu yakalamak için de hissede uzun süre bulunmak gerekiyor.