Timo R. Stewart Profile picture
Jun 5 20 tweets 5 min read Twitter logo Read on Twitter
Eilinen @PaavoTeittinen artikkeli Suomen pitkästä Nato-tiestä oli hyvin kiinnostava. Nostan tässä yhtä näkökulmaa, joka siinä jäi vähille: yleinen mielipide, sen muotoutuminen yhteiskunnallisen keskustelun kautta, sekä median ja tutkijoiden rooli siinä.
1/
hs.fi/politiikka/art…
Ensin pieni kertaus, jos sallitte.

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa 2022, Nato-jäsenyyden kannatus oli Suomessa ollut 1990-luvulta lähtien jatkuvasti matalaa ja vastustus melko korkeaa.
2/ EVA: https://www.eva.fi/blo...
Silloin tällöin selvitettiin Nato-jäsenyyden kannatusta siinä tapauksessa, että valtiojohto asettuisi puoltamaan sitä. Tällä olikin merkitystä, vaikkakin melko rajallisesti.
3/ EVA: https://www.eva.fi/blo...
Joissain mielipidekyselyissä päästiin valtiojohdon puollon kanssa niukkaan enemmistöön, kuten maaliskuussa 2014 (heti Krimin valtauksen jälkeen). Tuolloin 53% sanoi tukevansa valtiojohdon ratkaisua, jos se päätyisi Naton kannalle.
4/
verkkouutiset.fi/a/verkkouutise…
Etenkin tämä valtiojohdon päätöksestä riippuva hyväksyntä oli kuitenkin hyvin altis heilahteluille, kuten näistä 2018 tehdyistä mittauksista näkee.
Selkeää ja vakaata enemmistöä ei oikein tahtonut löytyä Naton taakse edes presidenttivetoisesti ennen kevättä 2022.
5/ Iltalehti: https://www.ilta...
Presidentti Niinistö avaa lyhyesti tätä yleisen mielipiteen tai oikeammin siihen linkittyvän parlamentaarisen kannatuksen merkitystä omalle ajattelulleen myöskin Teittisen tekemässä jatkojutussa. Sekin kannattaa lukea.
6/
hs.fi/politiikka/art…
Niinistö arvioi, ettei Nato-jäsenyydelle välttämättä olisi riittävää kannatusta. Jos kansalaiset laajasti vastustaisivat, tämä kyllä näkyisi poliittisessa prosessissa.

"Kuoleman suudelma" olisi presidentin tuki, joka ei johtaisi jäsenyyteen. Sen jälkeen oltaisiin jumissa.
7/ Image
Niinistön huoli on ymmärrettävä. Voi tietysti ajatella, että johtajan vastuulla on johtaa, mutta epäonnistumisen riskit olivat tässä todellisia.

Voi vain kuvitella miten asiat olisivat menneet, jos Nato-jäsenyyden kannatus olisi jo 90-luvulla ollut korkeampi. Mutta ei ollut.
8/
Suomessa pyörittiin vuosikausia kehää. Valtiojohto (osa heistä) odotti, että kansalaiset ja sen myötä puolueet ryhtyisivät kannattamaan Nato-jäsenyyttä itsenäisesti. Osa kansalaisista odotti, että valtiojohto kertoo mitä asiasta pitäisi ajatella.
9/
Ne suomalaiset, joilla oli asiasta parhaat tiedot, suhtautuivat sillä välin keskimäärin muita positiivisemmin Nato-jäsenyyteen. Tästä esimerkkeinä ainakin upseerikunta ja diplomaatit.

Tälläkään ei ollut sanottavaa merkitystä yleiseen kannatukseen.
10/
Putinin Venäjän valmiudesta käydä sotaa naapureitaan vastaan saatiin hyvin konkreettisia esimerkkejä jo aiemmin. Ukrainan sota alkoi 2014.

Silläkään ei ollut sanottavaa merkitystä Nato-jäsenyyden yleiseen kannatukseen.
"Tilannekuva laahasi perässä".
11/
hs.fi/politiikka/art… Image
Tilannekuvan laahaaminen näkyi kaikenlaisessa älyllisessä jonglöörauksessa. Hauska detalji Teittisen jutussa oli tämä lainaus kenraali Arto Rädyltä. Näitä Venäjän toimintaa 2014 parhain päin selitteleviä kommentteja tosiaan kuuli tuolloin ja myöhemminkin yhdeltä jos toiselta.
12/ Image
Nyt paljon merkittävämpää kuin yksittäisten Nato-kantojen kaivelu olisi laajempi yhteiskunnallisen keskustelun tarkastelu. Sen kannalta olennaista ei ole Nato-kantojen muuttuminen, vaan ylipäänsä mahdollisuudet olla eri mieltä ja haastaa rakentavasti.
13/
Ikävä fakta viimeisten vuosikymmenien ajalta on, että Nato-jäsenyys (ja #turpo ylipäänsä) eivät pääsääntöisesti ole olleet rakentavan keskustelun kohteena. Sillä oli vaikutuksensa ja se oli huono.

Keskustelusta keskusteleminen on yleensä aika ankeaa, mutta yritän nyt silti.
14/
On ymmärrettävää, että valtiojohdolla on oma harkintansa siitä, mitä voi ja kannattaa julkisuudessa revitellä. Monesti on viisasta olla tietyistä aiheista hiljaa. Poliitikoille ylipäänsä voi muodostua intressejä olla mieluummin puhumatta tietyistä aiheista. Tämä on ihan ok.
15/
Sekin on ehkä ymmärrettävää, vaikkakin ikävää ja aika halpamaista, että poliitikot pyrkivät kuristamaan orastavaa keskustelua alkuunsa kyykyttämällä verbaalisesti virallisilta poluilta poikkeavia.

Se on ok, koska vireässä demokratiassa tälle on vastavoima. Se on media.
16/
Keskustelun tyrehdyttämisen, hyssyttelyn, tylyttämisen, epärationaalisilla argumenteilla ratsastamisen ja kaikenlaisen olennaisen ympärillä hipsuttelun ei yksinkertaisesti pitäisi onnistua. Ei ainakaan pitkään.

Hissuttelu ei myöskään ole kansallinen etu. Päinvastoin.
17/
Kun nyt kerran perataan mitä tapahtui, niin myös tutkijoilla ja toimittajilla on tästä syystä peiliin katsomisen paikka.

Mitä voimme tehdä jatkossa paremmin, jotta yhteiskunnallinen keskustelu ja sen myötä näkemykset ja päätöksenteko voivat pohjautua punnittumpaan tietoon?
18/
On myös tärkeä kuunnella niitä, jotka uskaltavat haastaa vallitsevat viisaudet ja miettiä kriittisesti, onko se kulloinkin perusteltua vai ei.

Aiemmin Naton puolustajat saivat raippaa. Nyt Naton vastustajat joutuivat samaan rooliin äkkikäännynnäisten kovistelemina. Ei näin.
19/
Hiukan puutteellinen keskustelukulttuurimme ei muuttunut mihinkään, kun liityimme Natoon. Mutta sen olisi syytä muuttua, sillä historia ei päättynyt tähänkään. Ei siis päästetä enää tilannekuvaa laahaamaan, tai vaieta vaikeista asioista.
20/20

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Timo R. Stewart

Timo R. Stewart Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @TimoStewart

Feb 4
Stalinin suomalaiset uhrit ammuttiin kuoppaan, joutuivat gulagille tai karkoitettiin kodeistaan useimmiten siksi ja vain siksi, että olivat suomalaisia. Kuukausiliitteessä esitelty Suomalaiset Venäjällä -hanke on tärkeä, mutta ohittaa yli 80% heistä. Tarvitaan laajennus.
1/
Tutkimatta jäävät inkerinsuomalalaiset eli inkeriläiset. He asuivat Inkerinmaalla, jonne olivat muuttaneet 1600-luvulla Ruotsin vallan aikana Savosta ja Karjalasta. Sen jälkeen raja on siirtynyt moneen kertaan. On historian oikku kuka on jäänyt sen millekin puolelle.
2/
Punapakolaisten, loikkareiden ja amerikansuomalaisten kohtaloiden tutkiminen on tärkeää ja kaikki kunnia Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -hankkeen tutkijoille. Kuten HS:n Kuukausiliitteen tuoreesta artikkelista voimme lukea, tulokset ovat kiinnostavia ja koskettavia.
3/
Read 10 tweets
Feb 4
HS Kuukausiliitteessä hieno @anunou artikkeli Stalinin vainoissa murhatuista suomalaisista perustuen Kansallisarkiston projektiin.

Tärkeä projekti. Sanonpa silti taas, että on iso harmi ja häpeä, että inkeriläiset rajattiin sen ulkopuolelle.

hs.fi/kuukausiliite/…
Projekti keskittyy vain sellaisiin suomalaisiin, jotka valitsivat itse Neuvostoliittoon muuton. Osa muutti tai pakeni Suomesta, osa Yhdysvalloista tai Kanadasta. Siis suomalaisiin, joilla oli ollut Suomen kansalaisuus.
Sen sijaan sellaiset suomalaiset, jotka jäivät rajan toiselle puolelle eivät omasta valinnastaan vaan historian oikusta, rajattiin tästäkin ulos. Näin kävi inkeriläisille. Tämä oli todella valitettava valinta.
Read 5 tweets
Feb 2
Harvoin näkee yhtä epäonnistuneita vieraskyniä kuin HS:ssa hiljattain ollut seksuaalista yksinäisyyttä koskeva kirjoitus. Huonoja ideoita oli vielä lisää IS artikkelissa, mutta onneksi mukana muitakin haastateltavia. @emmiloun kiteyttää hyvin: Image
Sen sijaan Joona Räsäsen idea siitä, miten seksuaalisen yksinäisyyden ongelmaa voisi korjata taloudellisin kannustein naimisissa oleville pareille, on typerryttävän huono: Image
Tuossa näkyy olevan tausta-ajatus, että jos seksuaalisesti aktiiviset miehet saadaan sitoutumaan yksiavioisuuteen, he poistuvat kilpailusta ja heiltä tavallaan vapautuu heidän aiemmin varaamiaan naisia, jolloin näitä riittäisi myös niille miehille, jotka jäävät nyt ilman.
#roskaa
Read 5 tweets
Oct 2, 2022
Israel tuomitsi tuoreeltaan Venäjän ilmoituksen alueliitoksista #Ukraina'ssa.

Tämä edustaa askelta kohti lännen näkökantoja pitkän tasapainoilun jälkeen. #Venäjä'ä ei ole haluttu ärsyttää.

Lausunto menee kuitenkin #Israel'in itsensä kannalta erittäin hankalalle alueelle.

1/
Ensin alueellinen politiikka.

Sekä Israel että Venäjä ovat läsnä Syyriassa. Israel on vuosien ajan tehnyt jatkuvasti ilma- ja ohjusiskuja Syyrian alueella. Esimerkiksi syyskuussa se iski Damaskuksen lentokentälle.

2/
reuters.com/world/middle-e…
Israelin kohteena ovat etenkin Iranin joukot sekä asekuljetukset Hizbollahille Libanoniin. Tämä liittyy Iranin ja Israelin jo pitkään käymään varjosotaan. Iranin merkittävä vaikutusvalta Syyriassa ja Libanonissa nähdään Israelissa strategiseksi uhaksi.

3/
voanews.com/a/israeli-atta…
Read 13 tweets
Sep 1, 2022
Helsingissä on mukava työmatkapyöräillä. Merimaisemat ja luonto ovat upeita, maasto tasaista. Toisaalta pyörätiet ovat vaihtelevassa kunnossa, keskenään oudon erilaisia ja usein riittämättömiä pyöräilijöiden määrille. Oheinen ketju havainnollistakoon asiaa. 1/
#pyöräily
Kuvattu n. 10 km reitti on yksi (yleinen) vaihtoehto Roihuvuori-Töölö matkalla. Olen jättänyt reitiltä pois pihatiet ja rakennustyömaat. Jälkimmäisissä on pyöräilijän kannalta monesti omat ongelmansa, mutta keskityn tässä peruspyöräteihin. 2/
Olen kuvannut hiljaiseen aikaan, joten kuvissa ei näy paljon muita ihmisiä. Uskokaa pois, ruuhka-aikaan tilanne on aivan eri. Pyöräteillä myös liikkuu esim. sähköpyöriä, perävaunullisia pyöriä, laatikkopyöriä ja skuutteja, eri ikäisten ja vauhtisten pyöräilijöiden lisäksi. 3/
Read 29 tweets
May 18, 2022
As a lot of people are discussing #Finland joining #NATO, I'll post a few thoughts explaining Finnish perspectives and the debate we've had over here. I'll try to avoid the usual foreign and security policy jargon, but I am a historian, so guess where we'll start. 🧵
1. Why didn't Finland join NATO in 1949? Well, we were on the losing side of WWII. Finland wasn't occupied by the Soviets, but they had a military base here until 1956. Finland was also forced to sign an Agreement of Friendship, Cooperation, and Mutual Assistance with the USSR.
2. The period of "Friendship, Cooperation, and Mutual Assistance" lasted until the fall of the USSR in 1991. Until then Finland tried to make the best of a difficult situation, with mixed results. The resulting political self-censorship of sorts has been called Finlandization.
Read 25 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(