, 12 tweets, 3 min read Read on Twitter
Ini tread Fidyah Puasa.

Sebab dah nak tiba Ramadan, ramai DM tanya pasal Fidyah Puasa. Aku kongsi sikit info penting tentang fidyah:

1. Di Selangor, kiraan fidyah TIDAK BERGANDA walaupun melangkau tahun. Majoriti negeri lain di Malaysia masih lagi berganda fidyah.
2. Fidyah tidak berganda adalah pandangan Mazhab Hanafi, Maliki dan Hanbali. Hanya Selangor dan Perlis kiraan Fidyahnya tidak berganda. Negeri lain semua berganda.

Fidyah Selangor tidak berganda berdasarkan fatwa tahun 2001.
3. Sehari tinggal puasa, fidyahnya adalah memberi makan sehingga kenyang kepada 1 orang fakir/miskin.

Kalau nak bagi kepada institusi zakat perlu menggunakan wang. Mereka juga akan tukarkan kepada beras dan agihkan kepada asnaf fakir miskin. Boleh bagi sendiri kalau mampu.
4. Di Selangor Zakat Selangor amik upah RM0.05 bagi setiap bayaran fidyah. Jadi kalau bayar ke institusi, diaorang amik RM1.80 sehari.

Itu upah menguruskan pembelian beras dan pengagihannya. Sebab urusan fidyah bukan tanggungjawab institusi zakat.
5. Bila dah bayar fidyah puasa, puasa yang ditinggalkan tetap wajib kena ganti. Ia adalah hutang dengan Allah.

6. Kalau ibu bapa tak larat nak puasa sebab tua atau mengalami sakit yang memang tak boleh berpuasa, boleh siap-siap bayar fidyah untuk 30 hari pada awal Ramadan.
7. Jumhur ulama' berpendapat orang yang menyusu anak dan mengandung yang tinggalkan puasa Ramadan, perlu bayar fidyah dan menggantikan puasa. Inilah pendapat yang digunapakai di Malaysia.

Perbahasan ni panjang, ramai asatizah dah bincang tentang ini yang boleh dirujuk.
Korang boleh kira jumlah Fidyah puasa, menggunakan kalkulator ini :

zakatselangor.com.my/calkulator-zak…

Boleh kirakan juga untuk yang lain terutama perempuan yang banyak tinggal puasa akibat uzur syarie. Suruh suami bayar di kaunter zakat masa bayar zakat Fitrah bulan Ramadan nanti.
Contoh kiraan Fidyah :

Bilangan Tinggal Puasa (dari zaman remaja sampai sekarang) : 30 hari.

Kiraan : RM1.80 x 30 hari = RM54

Boleh tukarkan beras yang sepadan dengan RM54.
Beras 5kg : RM13. Belilah 4 kampit, lebih sikit takpe.
Pergi rumah orang susah, bagi beras tu.
Atau bagi yang malas nak ke kaunter zakat dan beri terus Fidyah kepada fakir miskin, boleh bayar Fidyah secara Online di sini :

zakat2u.com.my/bayar-zakat

Dah bayar buat nota (bayaran 2018 telah dibuat). Tahun depan kena bayar lagi, kalau masih belum ganti puasa tu.
Mohon sebarkan info fidyah ini kepada sahabat-sahabat dan ahli keluarga untuk manfaat mereka. Kalau tak faham boleh tanya.

Wallahua'lam.
Bagaimana dengan bayaran fidyah & Qada puasa mereka :

1. Perempuan hamil
2. Perempuan susukan anak
3. Orang tua yang uzur
4. Sakit hingga tak dapat puasa

Jadual ini bantu jawab persoalan ini dengan ringkas.
Sudah tentu ada khilaf (perbezaan) pandangan yang berbeza terutama pandangan Ibn Umar tentang Qada' puasa bagi wanita yang mengandung dan menyusukan anak.

Tak perlu berbalah. Jadual tersebut merupakan pandangan yang diambil oleh Fatwa Selangor. Wallahua'lam.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Faisal Rahim
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!