Profile picture
, 28 tweets, 4 min read Read on Twitter
2. Bilgiyi daha hızlı ve verimli üretebilmek için bir bilgi ağına ihtiyacınız olur.

3. Bilgi ağını kontrol eden dünyayı yönetir.
4. İlk ağ devrimi olan Ticaret yolları üzerlerinde akan bilgi ile doğuyu dünya lideri yaptı.
5. Amerika’nın keşfi, insanlararası ağı genişleterek Avrupa’yı bu ağın tam ortasına yerleştirdi. Güç Avrupa’nın oldu.
6. Günümüz Amerika’sı Avrupa ‘Bilgi’sinin sonucu ortaya çıktı. Ağ geliştirildi (Buharlı makineler ve devamında buharlı makinelerin ittirdiği trenler ve gemilerle).
7. Bilgi paylaşımı daha fazla ve kaliteli olunca teknolojik gelişmeler birbirini izledi. Telgraf telleri, telefon ağları ve kablosuz iletişim sağlandı.
8. Ağ geliştikçe bilgi de gelişiyordu. Sonucunda telgraf telefon yeterli görülmedi ve Amerika’da internet keşfedildi. Amerika son soğuk savaştan galip gelerek dünya lideri oldu.
9. İnternet ağı bir süre sonra çöplüğe dönüştü. Lüzumlu lüzumsuz, yalan yanlış bilgiler sisteme boca ediliyordu. Doğru bilgiye ulaşabilmek zorlaştı. Bu Google’ın doğmasına sebep oldu ve Big Data uygulamalarına önderlik etmesi sonucunu doğurdu.
10. Amerika hala dünya lideri fakat Çin tarafından zorlanıyor. Çin, Big Data uygulamalarında insan sayısının ve kimseye hesap vermemenin avantajını kullanıyor.
11. Bu durum Çin’in Amerika karşısında bir şansı var mı sorusunu akıllara getiriyor.
Bence şansı çok az. 140 senedir araba üreten Almanlar’la otomotiv teknolojisinde
nasıl yarışılamıyorsa, 80 senedir dijital teknoloji geliştiren Amerika ile bu noktada
yarışılmaz.
12. Siz internet teknolojisi ile uğraşırken Big Data mevzusu ortaya çıkar, siz Big Data ile uğraşırken DarkNet peydahlanır, neler oluyor dersiniz. Siz DarkNet’i boğmaya çalışırken Blockchain, siz Blockchain’i yeni yeni öğrenirken başka bir şey...
13. Bu durum Çin’in farkında olduğu bir gerçek. Yeni ve yıkıcı bir ağ teknolojisi
geliştirmeden Amerika’yı alt etmek çok zor. ‘Bilgi, Ağ ve Zaman’ tarihi, bu çıkarımı
‘Altın Kural’ olarak son 2000 senede bizlere öğretti.
14. ‘Bilgi, Ağ, Zaman’ tarihi aynı zamanda bizlere yeni bir ağ teknolojisinin zamanının geldiğini göstermekte. Birkaç sene içerisinde internet ağından kurtulabiliriz, göstergeler çoğaldı.
15. Günümüz internet ağı gayet ilkel bir ağ. Dijital çağın ilk nesil ağı. Yerine ikame etmeye çalıştığımız ikinci nesil Blockchain ağı da ilkel. Yeni ağ denemeleri birgün başarılı olacaktır.

16. İnternet ilkel bir ağ, çünkü tek boyutlu, filtresiz, merkeziyetçi, kalabalık, kablolara muhtaç, güvenli değil. O kadar ilkel ki internetin sınırlarına duvarlar örüp kendinizi soyutlama imkanınız mevcut. Bakınız Great Firewall of China.
17. Blockchain iki boyutlu, kısmen filtreli, merkeziyetsiz, kısmen güvenli. Fakat internet ağ teknolojisi üzerine kurgulu. Yani kablolara ve elektriğe muhtaç, yani ilkel.
18. Yeni ağ yapılanması 3 boyutlu olmalıdır, lüzumsuz bilgi filtresine otomatik sahip olmalıdır, kablolara ve elektriğe ihtiyaç duymamalıdır, tam anlamıyla merkeziyetsiz olmalıdır, üzerine sınır çekilememelidir.
19. Yeni ağ yapılanmasını keşfeden dünyayı yönetir. Çin veya başka bir ülke, bu noktada gösterdiği başarıyla dünya liderliği hedefine ulaşabilir. Günümüz itibariyle Çin’in Huawei üzerinden 5G savaşlarını SSCB’nin telgraf tellerine yatırımı ile kıyaslamak mümkün. Boş savaş...
20. Çin’in işi birçok açıdan zor. Teknoloji hırsızlığı ile iyi bir 100 metre koşucusu olabilirsiniz. Fakat maraton koşusunda sürekliliği sağlamak zorundasınız.
21. Süreklilik, bireyselleşme ve özgürleşme ile sağlanır. Bireyselleşmeyi sağlamadıkça ve otoriteden vazgeçmedikçe insanlarınızı sadece kendi rejiminizin değil tüm dünyanın kölesi haline dönüştürürsünüz.
22. İnsanlarınızın etrafına duvarlar örüp onların dışarıyla temasını keserseniz (Chinese
Great Firewall) toplum bir süre sonra içe bükülür, deforme olur, rekabet özelliğini kaybeder.

23. Birçok bilgiselde ve ‘Bilgi, Ağ, Zaman’ kitabında anlatmaya çalıştığım geleceğin ağ yapılanması dünya liderinin ismini değiştirebilir. Fakat bu liderliğin uzun soluklu olmasını beklemek yanlış.
24. Çünkü günümüz ilkel internet ağ yapılanması dahi milletlerarası kalın çizgileri bir nebze de olsun soluklaştırdı. Farklı milletlere ait ortalama insanlar arası ilk temaslar sağlandı, tek dile olan ihtiyaç güçlendi.
25. Heraklitos’un izahıyla ‘Ortak referans noktasını keşfetmeden herhangi bir değişimi
tasvir edemezsiniz’. Otomobilin hızındaki değişimi tasvir edebilmeniz için yeri
referans almanız gerekir. Karbondioksit hayat verir, evet ama bitkileri referans noktası
alırsanız.
26. Bir dairenin başı ile sonu aynıdır, nereden başladığınız referanstır. Aşağı inen yol ile yukarı çıkan yol aynıdır, iniyor musunuz çıkıyor musunuz? İyi/kötü, güzel/çirkin tasvirleri yapabilmemiz için ortak bir referans noktasına ihtiyacımız var.
27. Bu ortak noktayı bulmamız günümüz itibariyle imkansız. Çünkü devletler arası kalın sınırlar, dil ve din farklılıkları, kültür değişkenleri mevcut. Fakat Bilgi, Ağ ve Zaman tarihi gelecekte birgün bu ortak noktayı bulmak zorunda olduğumuzu bizlere gösteriyor.
28. Tek devletli, tek dilli, tek kültürlü bir dünya bizleri bekliyor.

(Başka bir bilgiselde bu konuyu açmak dileğiyle)...
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to unzaptable
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!