#flood: Hakan Atilla’nin tahliye edilmesi vesilesi ile 2010’da başlayan Türkiye’nin Halkbank, ABD ve İran’a yaptırımlar politikası hakkında kapsamlı bir görsel/analiz yapıyoruz. rt lütfen
9 Şubat 2009: daha sonra Halkbank operasyonlarının merkezindeki isim olacak olan Reza Zarrab Türkiye gündemine ilk kez şarkıcı Ebru Gündeş ile ilişkisi bağlamında geldi. Magazin haberlerinde kendisinden “Azeri söz yazarı” olarak bahsedildi.
4 Aralık 2009: Wikileaks’a sızan belgelere göre ABD hazine Bakanlığından David Cohen Halkbank yetkilileri ile görüştü ve İran’a ambargonun delinmemesi konusunda uyardı. Halkbank böyle bir politikasının olmadığını açıkladı.
9 Haziran 2010: Birleşmiş Milletler 1929 nolu kararı ile İran’a nükleer politikası nedeniyle (eski yaptırımlara ek olarak) kapsamlı yaptırımlar uygulaması başlattı.
9 Haziran 2010: Türkiye Birleşmiş Milletler’in yaptırım kararında hayır oyu kullandı. Bu bir dönüm noktasıydı çünkü Brezilya ile birlikte yaptığı girişimin ABD tarafından engellenmesi nedeniyle Türkiye yaptırımlara uymama politikası benimsedi.
11 Ekim 2010: İran’a yaptırımları delmenin riskinden çekinen bazı Türk bankaları Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın bu yöndeki açıklamalarını eleştirdiler.
22 Ekim 2010: ABD Mali İstihbaratından Stuart Levey, yanındaki ABDli heyetle birlikte Ankara’da devletin kritik kurumlarını tek tek dolaşarak İran ambargosu konusunda görüşmeler yaptı.
Aralık 2010 (bazı kaynaklara göre Temmuz 2011 veya Ocak 2012): Halkbank, Hindistan’ın İran’dan aldığı petrolün parasını transfer etme noktasında kullanılmaya başlandı.
3 Şubat 2011: ABD Türkiye’den İran’a para transferlerini o kadar hassasiyetle takip ediyordu ki, Ankara’daki banka şubesi “Tahran Caddesi” şubesine yaptığı para transferi ABD’li kurumların radarına takıldı. Para transferinin engellenmesi yanlışlık olduğu anlaşılınca kaldırıldı.
18 Mart 2011: David Cohen’in Türk banklara üzerindeki baskısı sonuç verdi ve İranlı Bank Mellat “Türkiye'deki bankalar bizimle ilişkisini kesti” açıklaması yaptı.
Ağustos 2010: Halkbank'ın İran ve Hindistan arasındaki para transferinde rol aldığı Türk basınına yansıdı.
29 Kasım 2012: İranlı bankaların Brüksel merkezli SWIFT sisteminden çıkarılması üzerine Halkbank ambargoyu altın transferi ile delmeye devam etti ve bu durum ABD medyasında haberlere konu oldu.
16 Şubat 2013: ABD yönetimi Türkiye’yi hedef alarak İran’a yaptırımları altın transferi üzerinden delmeyi de “illegal” ilan etti.
Nisan 2013: Yahudi lobisi AIPAC'ın desteğinde 47 milletvekili, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e İran'a ambargoyu delen Halkbank'a yaptırım isteyen mektup yazdı.
10 Aralık 2013: İran ve Hindistan, yeniden başlayacak petrol ödemelerini Halkbank üzerinden yapma seçeneğini gündeme getirdi.
18 Aralık 2013: Yargıda içindeki Gülen Örgütü mensuplarınca yapılan operasyonların merkezindeki isimler siyasilerin yanı sıra Reza Zarrab ve Halkbank yetkilileri oldu.
20 Aralık 2013: ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, Türkiye operasyonlar ile meşgulken yeniden ülkeye geldi ve bankaları İran’a yaptırımlar konusunda bir kez daha uyardı.
28 Ocak 2014: ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüştü ve konu yine İran yaptırımlarıydı.
2014: ABD’nin Türkiye üzerindeki baskısı sonuç verdi ve bu durum İran ile dış ticaret ilişkilerine yansıdı. İran’dan ihracat 2014 yılında 2011 seviyesine geriledi ve altın ihracatı ciddi ölçüde düştü.
2010-2015: Türkiye'nin İran yaptırımları karşısındaki konumu ABD hegemonyasına meydan okuma noktasında Rusya ve Çin ile birlikte analiz edilen akademik çalışmalara konu oldu. İran konusu Türkiye'nin ekseni ABD'den Rusya/Çin'e mi kayıyor tartışmalarının merkezinde yer aldı.
2014-2016 döneminde Halkbank ve İran yaptırımı konuları gündemin dışında kalsa da, Türk-Amerikan ilişkilerindeki kriz (güven bunalımı) yeni gelişmeler ile çok daha derinleşti.
19 Mart 2016: İran'a yönelik yaptırımların delinmesi sürecindeki kilit isim Reza Zarrab, FBI yetkililerince Miami’de (Florida) tutuklandı.
24 Mart 2016: Türk basınında Reza Zarrab'ın Türkiye'de iken FBI ile anlaştığı ve ardından yakalandığı yönünde haberler çıktı.
21 Mart 2016: New York Güney Bölgesi Eyalet Savcısı Preet Bharara, Reza Zarrab hakkında İran’a yaptırımları delmek ve ABD'ye zarar vermek suçlamasıyla iddianame hazırladı.
26 Mart 2016: Türkiye'de hükümete yakın medya Preet Bharara ve Fetullah Gülen Örgütü arasındaki bağlantıya işaret etti ve ABD'deki İran yaptırımları davalarının AK Parti'yi hedef aldığı yönünde haber yaptı.
28 Mart 2017: Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla’nın İran'a yaptırımların delinmesi kapsamında New York'ta tutuklandığı bildirildi.
5 Nisan 2017: Hakan Atilla, Reza Zarrab için açılan soruşturmaya dahil edildi.
6 Eylül 2017: Reza Zarrab ve Hakan Atilla iddianamesi genişletildi ve Mehmet Zafer Çağlayan (eski ekonomi bakanı) Süleyman Aslan (eski Halkbank müdürü) Levent Balkan (Halkbank müdür yardımcısı) ve Abdullah Happani iddianameye dahil edildi.
2017: Ana muhalefet partisi CHP, Atilla davasını 17/25 Aralık operasyonlarından bağımsız gördü ve hükümeti İran’a yaptırımları delmenin bedelini ödemekle eleştirdi.
28 Kasım 2017: ABD’li Savcı Reza Zarrab’ın Hakan Atilla’ya karşı ifade vereceğini ve itirafçı olduğunu açıkladı.
5 Aralık 2017: BBC Türkçe Reza Zarrab’ın “itirafları” ile ABD’li savcı Halkbank’ın İran’a yaptırımları delmesi hakkında çıkardığı şemayı görselleştirdi.
29 Kasım 2017 - 4 Ocak 2018: bir aydan uzun süren Hakan Atilla'nın New York'taki davası Türk basını için de bir dönüm noktası oldu ve gazeteci @cuneytozdemir 67 bölümlük canlı yayın yaparak davayı bütün detayları ile ele aldı.
@cuneytozdemir 4 Ocak 2018: Hakan Atilla, New York mahkemesi tarafından ABD hazine bakanlığını dolandırmak ve İran'a ambargo yasasını delmek gibi suçlardan mahkum edildi.
@cuneytozdemir 16 Mayıs 2018: New York Mahkemesi kararında Hakan Atilla'yı 32 aya mahkum etti.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Enjoying this thread?

Keep Current with Türk Dış Politikası

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!