Yeni silsile (#FLOOD) : Dünyadaki bütün Türkler birleşip federal bir devlet kurabilirler mi? Böyle bir siyasî irade ortaya konursa sonuçları ne olur? Küresel jeopolitik dengeler nasıl değişir?
Dünyada Türkçe konuşan, kendini “Türk” olarak tanımlayan insanların sayısı 200 milyondan fazla. Türkler çoğunlukla Türkiye, Kazakistan gibi devletlerde yaşıyor ama Yakutistan (1 milyon), Başkurdistan (4 milyon) gibi özerk bölgeler ve eyaletler de var.
Çin’de Doğu Turkistan ve Rusya Federasyonu içinde yer alan 21 özerk cumhuriyetten 7’si Türk: Çuvaşistan, Hakasya, Saha (Yakutistan), Kabartay-Balkar, Tataristan, Tuva, Altay, Başkurdistan.
Konuyu yeni keşfedenler için söyleyelim; Kuzey Kutup dairesinde ve sibirya’nın doğu sahillerinde bile Türkçe konuşan halklar yaşar. Bunların önemli kısmı şamanisttir.
Bir parça olsun gerçekçi kalabilmek için bütün Türklerin değil bağımsız devlet statüsünde olanların birleşmesini konuşalım. Tabi tek bir başkent, tek bir cumhurbaşkanı gibi merkezî bir yapı yerine ortak diplomasi, savunma, istihbarat ve enerji politikası da inşaa edilebilir.
Birleşik Türk Devleti (BTD) neye benzer? Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan’ın birleşti. 150 milyon nüfus ile dünyada 9cu. Yarıdan fazlası Anadolu’da yaşayacak. 4.7 milyon km² ile BTD dünyanın en büyük 7ci ülkesi.
Bu devasa ülkenin denize açılışı sadece Türkiye üzerinden. Nüfus, ekonomik ağırlık ve endüstriyel gelişme de öyle. Yani?
Yani Birleşik Türk Devleti’nin siyasî ve ekonomik ağırlık merkezi Türkiye olur; başkent Ankara veya İstanbul. Enerji zengini Orta Asya toprakları ile enerjiye susamış Türkiye endüstrisi çok başarılı bir evlilik yapacaktır; bu kesin. Ama...
Ama Ermenistan yüzünden bölünmüş bir vatan bu. Stalin mayınları “iyi” döşemiş. Hazar denizini ise Rusya ve İran ile paylaşacağız. Ermenistan’daki Rus etkisi yüzünden Birleşik Türk Devleti (BTD) tek “köprü” Gürcistan ile iyi geçinmeli. Kara ulaşımı ve enerji nakli için bu şart.
BTD dünyanın en büyük 13cü petrol üreticisi; yıllık üretim 130 milyon varili geçiyor. GSMH 1150 milyar $. İstanbul boğazından Kırgızistan dağlarına uzanan devasa bir ülke.
Hazar da Kafkaslar gibi yumuşak karnımız. Rusların Hazar denizinde Suriye'yi füze ile vurabilen önemli bir filosu var. buradaki gaz ve petrolün paylaşılması Birleşik Türk Devleti’nin önemli sorunlarından biri.
Kuzey Kıbrıs’ın dahil edilmesi dünyadan tepki alacak; genç Birleşik Türk Devleti (BTD) daha doğarken “işgalci” damgası yiyebilir. Doğu Akdeniz’in güvenliği, enerji kaynaklarının kontrolü mühim. İsrail’in Mısır ve Yunanistan ile anlaşıp bizi ofsayta düşürmesini engellemek gerek.
Birleşik Türk Devleti (BTD) kurulması, Kazakistan’daki 3.6 milyon Rus için korkutucu olabilir. Rus azınlığın haklarına saygı BTD için önemli. Hem Rusya ile iyi geçinmek hem de Rus toprağındaki Türk nüfusun haklarını muhafaza için bir mütekabiliyet teşkil edilecektir.
Türk kültürü ve siyasî bir ideoloji(?) olarak Turan her Türk için aynı cazibeye sahip değil. Türkiye ve Kıbrıs’taki bölünmeleri biliyoruz; Türkmenistan’ın “tarafsızlık” adına Türk Keneşi dışında kalması, Orta Asya’daki yobaz laik damar, bürokrasi ve istihbarattaki Rus etkisi...
BTD’nin en büyük düşmanları ABD veya Rusya değil küresel petrol karteli. Zira Türklerin Orta Asya petrolünü Avrupa’ya ve Akdeniz’e ulaştırması fiyatı düşük bir seviyede sabitler. Yani?
Yani petro-dolar sistemi çöker; Amerikan doları tuvalet kağıdı olur. Çünkü bugünkü sistemde İslâmistan’da sipariş edilen terör eylemleri ve savaşlarla petrol fiyatı yükseliyor; petrol ticaretinin $ ile yapılması sayesinde dolar talebi artıyor. derindusunce.org/2019/01/12/dik…
BTD kurulurken Ruslara garantiler vermek gerek. Meselâ? Sovyetler Birliği tarafından kurulmuş olan ve Kazakistan'da bulunan dünyanın en eski ve en büyük uzay üssü Baykonur ne olacak? Halen Rus uzay programı Roskosmos bu üssü kullanıyor. Ticari, askeri ve bilimsel operasyonlar var
Kazakistan bağımsız(?) olduktan sonra Rusya üssü kendi topraklarına taşımak yerine Kazakistan’da bıraktı. Neden? Kazak devleti içinde Rusların kontrol ettiği çok sayıda emniyet süpabı olmasa bunu yapabilir miydi?
Ama Baykonur uzay üssü, 14 Şubat 2014'te Türkiye'nin 6. haberleşme uydusu Türksat 4A'nın fırlatılmasına da ev sahipliği yapmıştı. Yani BTD Rusya ile çatışmak yerine ikili menfaatleri gözeten bir işbirliği politikası güderek bu zorlukları aşabilir.
Farklı konularda diğer Türk devletlerinde benzer sorunlar ve direnişler yaşanacaktır. Çünkü Rusya bu bölgede etkili bir asimilasyon ve Ruslaştırma politikası uyguladı. Özellikle “elitlerin” zihniyeti Rus menfaatleri doğrultusunda formatlandı.
Birleşik Türk Devleti’ni uzun süre zaafa düşürecek olan bu zihniyet sıkıntısını kabaca bizdeki CHP’liler gibi düşünebilirsiniz...
Türklerin ortak politika geliştirmesi gereken hayati bir konu da su. Su ile enerji projeleri arasında sıkı bir ilişki var. Sovyet Rusya’nın dağılması yüzünden Orta Asya devletleri arasındaki dayanışma bozuldu çok büyük tehlike var.
Çin ile ilişkiler? Pekin Doğu Türkistan’a komşu devasa Birleşik Türk Devleti’nden rahatsız olabilir. Ama aynı zamanda BTD’yi mütefik gibi de görebilir. Neden? ABD İpek Yolu projesini engellemek için küçük devletlere baskı yapar. Ama BTD ve Pekin kazan-kazan formüller bulabilirler
Netice: Türklerin birleşmesi küresel sömürü sisteminin yıkar. Sadece Türkiye ve Azerbaycan birleşse bile küresel bir deprem olur. Zaten korsanlar bu sistemi kurmaya Osmanlı’yı yıkmakla başlamadı mı? 1909, 1916 (Sykes-Picot), 1944, 1971, 1980, 2008, 2020.
Tavsiye okuma:
Yeni ipek yolu projesi... Ticarî mi yoksa askerî mi?
Ankara – Pekin karşılıklı menfaat dengesi Uygurlar veDoğu Türkistan lehine kullanılabilir mi?
Dikkat Kitap: Savaş Meydanda Değil Masada Kazanılır...

derindusunce.org/2017/06/01/dik…
Vesselâm :)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Derin Düşünce .Org

Derin Düşünce .Org Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DDGrubu

18 Aug
Yeni silsile (#FLOOD): Bill & Melinda Gates vakfı’nın aktifleri 50 milyar $, Dünya Sağlık Örgütü bütçesinin 10 katı. Vakfın amaçları? Fakirlikle mücadele, aşı, kızların eğitimi, kadınların özgürleşmesi! Alkış! ... Ama ... bu para fakirlere yahut STK’lara verilmiyor. Ya ne oluyor? Image
ABD kanunlarına göre vakfı vergiden kurtarmak için harcanması gereken asgarî seviye %5. Tesadüfe bakın, Bill & Melinda Gates vakfı da tam bu kadar parayı yardım için kullanıyor. Gerisi? Vakfa bağlı bir trust bu parayı bir yatırım portföyü olarak yönetiyor. Meselâ? Image
Petrol (Total, BP), GDO’lu gıdalar (Monsanto/Bayer) ve silah üreten firmalar. Matrak değil mi? İnsanlığa hizmet(!) için kurulmuş bir vakfın sahip olduğu 50 milyar doların 47.5 milyar $’lık kısmı petrole, gıdalarımızı kirleten GDO’ya ve silahlara yatırılmış. ImageImage
Read 24 tweets
17 Aug
Silsile (#FLOOD): Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bütün Avrupa'yı Erdoğan'a karşı diplomatik bir savaşa sokmaya çalışıyor. Başarma ihtimali nedir?

#Macron #fransa #MaviVatan
Fransa Doğu Akdeniz'deki gaz için aktif diplomasi yürütüyor. Fakat uçak ve savaş gemisi göndermek gibi askeri tedbirlere de başvurmaya başladı. #Macron #fransa #MaviVatan
Fransa'nın Türkiye'den rahatsız olma sebepleri arasında en önemlilerinden biri Doğu Akdeniz gazının paylaşılması. ama Fransa meseleyi Avrupa'nın güvenliği gibi göstermeye çalışıyor. NATO ve Avrupa Birliği nezdinde çaba harcıyor. Fakat...

#Macron #fransa #MaviVatan
Read 24 tweets
30 Jul
Yeni silsile (#FLOOD) : Bilimden güç alan yeni bir faşizm kurulurken... insansız psikiyatri... Robotlaşan doktor; yedek parça gibi görünen hastalar...
Türlü sebeplerle duygusal fırtınalar yaşıyoruz; bazen kelimeler yetmiyor ve sakinleştirici, anti-depresan ilaçlar kullanıyoruz. Ama bu işin içinde büyük paralar dönüyor. Fakat meselenin 3cü bir ayağı daha var. Nedir?
Bunalım, stress, saldırganlık, uykusuzluk gibi hissî sıkıntıların SADECE VE TAMAMEN maddî yolla, yani ilaçla tedavî edileceğini savunan bir ideoloji var. bu ideolojiyi kabul etmenin siyasî, ahlâkî, hukukî neticeleri var. Derdimiz bu üçünün nasıl eklemlendiğini anlatmak...
Read 53 tweets
27 Jul
Yeni silsile (#FLOOD): Geçmişte ABD, İsrail ve Fransız firmaları, istihbarat ve ticarî amaçla müşteri verilerini çaldılar. Hatta savaşan birlikleri felç ettiler. Çin firmalarının #5G devriminden istifade ederek aynı şeyi yapması mümkün. ABD-Çin kavgasının iç yüzü ve Türkiye...
Geleceğe yolculuk gibi: Arabalar şoförsüz gidecek, internet 20 kat hızlanacak, yüzlerce km uzaktan ameliyat yapılacak... Peki ABD ve Çin arasındaki çekişmenin sebepleri neler? Türkiye için hangi tehditler söz konusu?
Evvelâ... 5G gerçekten hızlı. Meselâ 2 saatlik bir film indirmeniz 3G’de 26 saat, 4G ağda 25 dakika sürüyor; 5G ile 3 saniye! Bu hız farkı yeni ekonomik modeller doğuracak ama siyaset ve güvenlik gibi kavramları da yeniden düşünmek zorunda kalacağız.
Read 42 tweets
17 Jul
Yeni silsile (#FLOOD): Ekmek ile hükümet devrilir mi?
Tankla yapılan darbe girişimlerine alıştık; ekmek ile darbe sipariş edilecek günler yaklaşıyor. Bu yüzden gıda konusundaki usülsüzlüklerin, stokçuluğun her zamankinden daha çok konuşulması ve denetlenmesi gerek. Image
2000-20014 arasında FAO dünya gıda fiyatları indeksi %123 arttı. Dünyada garip işler dönerken Türkiye gıda mafyasını eleştirmeyi yasaklayan bir kanun çıkarıyor. Oysa en çok gıda konuşmak gereken günlerdeyiz. Yediklerimizin kalitesi değil fiyatı da kirli ellerde. Image
Dünyada en çok tüketilen 3 gıda olan buğday, mısır ve pirinç fiyatları 2000-2011 arasında %150 yükseldi. Enerji, gübre ve iş gücü maliyeti ile açıklanamayan bu artışlar nereden geliyor? Image
Read 18 tweets
11 Jul
Yeni silsile (#FLOOD): Alman Mucizesi… Örnek alınacak bir başarı mı yoksa bir şehir efsanesi mi?
Her tembel sınıfın çalışkan bir öğrencisi, her krizin örnek alınacak bir “mucize” ülkesi vardır.
1970 petrol krizinde “Japon mucizesi” herkese parmak ısırttı. “Boom Izanagi” denen bu dönemde, Kasım 1965 - Temmuz 1970 arasındaki 57 ay boyunca Japon ekonomisi ortalama% 11,5 oranında büyüdü.
Read 23 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!