Romanları ile fırtınalar koparan, günümüzde de tartışılmaya devam eden Kemal Tahir ve romancılığı birçok çalışmanın konusu olduğu gibi belgesel, panel, sempozyum ve TV programlarının da konusu olmuştur. Bu çerçevede Kemal Tahir ile ilgili yapılan programlara birlikte bakalım. 🔎 Image
10. ölüm yıl dönümünde TRT tarafından yapılan belgeselde Kemal Tahir, hayatı ve romanları ile ele alınır. Kemal Tahir biyografisine ilişkin önemli bilgilerin verildiği belgeselde Kemal Tahir’e ait ses kayıtları da kullanılmaktadır:
TRT’nin Kırk Ambar adlı programının 8. bölümünde konu Kemal Tahir’dir. Programda Baykan Sezer, Hulki Aktunç, Levent Köker, Mehmet Doğan, Halit Refiğ’in görüşlerine başvurulur. >>> Image
>>> Aynı zamanda programda Yorgun Savaşçı romanının TRT çekimlerine ait bölümler de kullanılmıştır:
fikriyat.com/webtv/edebiyat…
Kemal Tahir ile ilgili bir başka TRT programı Avni Özgürel tarafından hazırlanan, Kemal Tahir’in detaylı biyografisinin yanı sıra romancılığı ve düşünceleri üzerinde de durulan “Portreler Galerisi”dir. >>> Image
Programda Selim İleri, Cengiz Yazoğlu, Taha Akyol, Kurtuluş Kayalı, Murat Belge, Mete Tuncay gibi Kemal Tahir’e farklı pencerelerden bakan isimlerin görüşlerine yer verilir: fikriyat.com/webtv/biyograf…
Furkan Çalışkan, Aykut Ertuğrul ve Erkan Şimşek tarafından hazırlanan “Kelimeler ve Şeyler” (TRT) programında Kemal Tahir’le ilgili özel bölüm yapılarak farklı yönleri üzerine konuşulur: trtizle.com/programlar/kel…
BİSAV tarafından 2014’te düzenlenen “Senarist ve Düşünür Ayşe Şasa” panelinde Celil Civan “Ayşe Şasa ve Kemal Tahir: Bir Karşılaşma” başlığıyla yaptığı konuşmada romanları üzerinden Kemal Tahir’in Ayşe Şasa’nın fikri dünyasına etkilerini ele alır:
Esenler Belediyesi ile Türk Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen, Gülper Refiğ, Ertan Eğribel, Ufuk Özcan, Muhammed Hüküm’ün katıldığı “Vefatının 45'inci Yılında Kemal Tahir” paneline ait görüntüleri izlemek için bakınız: dha.com.tr/ksltsrsanat/ke…
Kemal Tahir TRT ARAPÇA kanalında yayınlanan Yedirenk programının da konusu olur. Programın 33. dakikasından sonraki bölüm Kemal Tahir’e ayrılır ve konuk Ufuk Özcan’dır:
2019 yılında TRT’de yayınlanan Edebiyat Söyleşileri programının konusu Kemal Tahir konuğu ise İsmail Coşkun’dur. Programda Kemal Tahir romanlarının arka planı, dönemin toplumsal şartları ve tartışmaları çerçevesinde değerlendirilir:
trt2.com.tr/edebiyat/edebi… Image
TVNET’de yayınlanan “Uzun Hikaye” programı “Yerli Bir Aydın: Kemal Tahir” adıyla özel bir bölüm yapar ve programın konuğu Kurtuluş Kayalı’dır. Kurtuluş Kayalı’nın Kemal Tahir’in hayatı ve eserleri üzerine yaptığı detaylı değerlendirmeleri izlemek için:
NTV’de yayınlanan Hayat Bir Sanat programında Kemal Tahir özel bölümü yapılır. Mehmet Barlas ve Selim İleri’nin Kemal Tahir’e ilişkin kişisel anılarının yanı sıra romanları üzerine konuşmalarını izlemek için:
Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz'ün hazırladığı “Kültür&Tarih Sohbetleri”nde “Kemal Tahir’in Edebi, Politik Kimliği ve Romanları” bölümünde konuk İsmail Coşkun’dur. Farklı yönleriyle dönemin sosyal ve siyasal tartışmalarında Kemal Tahir’in duruşu ele alınır:
Sosyal medya üzerinden yayınlanan programlardan birisi de Fatih Özcan (@FatihOzcan_GS) ve Emre Erdoğan (@urbanhobbit) tarafından hazırlanan ve altı bölümden oluşan “Kemal Tahir Söyleşileri” oldu.>>>
1)
2)
3) Image
>>> Program dizisine Sıtkı Görçiz, Vahdettin Engin ve İsmail Coşkun farklı bölümlerde konuk olarak katılmıştır ve Kemal Tahir bu seride farklı yönleri ile değerlendirilmiştir:

4)
5)
6) Image
Kemal Tahir üzerine son dönemde en kapsamlı programlardan birisi Zeytinburnu Belediyesi tarafından Şubat 2018’de yapılan “Kemal Tahir: Bir Aydın Üç Dönem” isimli sempozyum oldu. Önemli isimlerin katıldığı sempozyumda Kemal Tahir birçok yönüyle ele alındı. ImageImage
Sempozyum kayıtları için bkz.









Kemal TAHİR üzerine yapılan belgesel, panel, söyleşi ve sempozyum kayıtlarına ilişkin paylaşımımızı arkadaşımız Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Güven AVCI @Guven_Avc hazırladı.

Çok teşekkür ederiz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

İstanbul Sosyoloji Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @iuefsosyoloji

10 Oct
📌📝Bugün akademik çalışmalarımızı ve hayatımızı oldukça kolaylaştıran, verimli kılan Referans Yönetim Sistemlerinden bahsetmek istiyoruz. 🔎 Image
Reference Management Systems (Referans Yönetim Sistemleri [RYS]), akademik çalışmalarda kullandığımız kaynakları/referansları bir merkezden etkin ve verimli bir şekilde yönetmek ve kullanmak üzere geliştirilmiş kullanışlı programlardır. ImageImage
Bu sistemlerin en temel işlevi, akademik çalışmalarımızda kullanacağımız kaynakları bir veri tabanında atıf formatlarından (APA, Chicago, MLA, Harvard vb.) bağımsız bir şekilde kaydetmemize imkân tanımasıdır. ImageImage
Read 20 tweets
26 Sep
“İnsan, olması gerektiği şeye ancak Bildung sayesinde ulaşabilir,” diyor Hegel. Alman kültür hayatının en önemli kavramlarından biri olan Bildung’a gelin birlikte bakalım. 🔎
Bildung tanımlarında dikkati çeken ilk şey, Bildung’un Almanlara özgü bir kelime olduğunun ısrarla vurgulanmasıdır. Grimm kardeşler meşhur sözlüklerinde Bildung tanımını vermeden önce “Mesela Hollandalılar ‘abbildung’ için ‘afbeelding’ derler ama ‘beelding’ demezler” diye uyarır.
Kelimenin kökeninde resim, imaj, biçim anlamlarındaki “Bild” vardır. –ung son eki kelimeye bir oluş anlamı kazandırmaktadır. Aynı kökten “bilden” fiili ise şekillendirmek, oluşturmak anlamlarında kullanılmaktadır.
Read 26 tweets
22 Sep
1960’lı yıllarda dünya kalkınma literatürüne damga vuran, ekonometrinin kurucuları arasında kabul edilen; Türkiye’de DPT’nin kuruluşunda aktif rol alan Jan Tinbergen’i (12 Nisan 1903 - 9 Haziran 1994) birlikte tanıyalım.
1903 yılında Hollanda, Hage’de öğretmen bir anne ile Leiden Üniversitesi’nde dilbilimci olan bir babanın ilk çocukları olarak dünyaya geldi. Entelektüel ilgileri son derece geniş olan bu ailede, beş kardeşin ikisi daha sonra Nobel ödülü kazanacaktı.
Tinbergen’in anlatımıyla akşam yemeklerinde yapılan sohbetler, aile fertleriyle beraber çıkılan uzun yürüyüşler farklı bir çocukluk dönemi geçirmesine neden olmuştu. 1921’de Leiden Üniversitesi fizik bölümüne kaydolan Tinbergen, burada fizik ve matematik üzerine çalıştı.
Read 46 tweets
19 Sep
Kemal Tahir’in romanları kadar ilgi çekici olan, romanlarından uyarlanan film ve televizyon dizilerinin serüvenine birlikte bakalım… 📽️🔎
Kemal Tahir’in televizyona ilk uyarlanan romanı “Yorgun Savaşçı”. Halit Refiğ yönetmenliğinde 1979 yılında çekimlerine başlanan dizinin 1983 yılında dönemin askeri yönetimi tarafından yakıldığı iddia edilmektedir. Dizi 8 bölüm olarak çekilmişti.
Yorgun Savaşçı romanı 1993 yılında HBB TV’de yayınlanmak üzere Tuncay Yönder yönetmeliğinde tekrar diziye uyarlandı. Senaryoda Halit Refiğ ve Can Gürzap ismi bulunan dizinin genel danışmanlığını Halit Refiğ yaptı.
Read 25 tweets
18 Sep
Döneminin organizasyon yönetimi sorunlarına gerçekçi ve demokratik çözümler getirmesine rağmen yeterince değer görmemiş ama halen geçerli fikirlere sahip, yönetim teorisinin sıra dışı kadını Mary Parker Follett’e (3 Eylül 1868 – 18 Aralık 1933) dair bazı bilgiler... 🔎 Image
Follet 1868 yılında Quincy’de doğdu. Annesi Elizabeth Curtis, Baxter ailesinin bir kızıydı. Kökenleri İngiltere’ye dayanan bu aile İngiltere’den 1630’lu yıllarda dini sebeplerle Amerika’ya gelmiş ve geldikten sonra Amerika’da Boston bölgesinin aktif siyasetinde yer almıştır. ImageImage
Dedesi George Baxter, 21 yaşında ayakkabı üreten şirketini kurmuştu. Sosyal çevresi ve zenginliği ile ön planda olan aile iş hayatında da önemli bir konum elde etmiştir. Bu durum pek tabii onları yönetim konusunda daha tecrübeli hale getirmiştir. Image
Read 24 tweets
16 Sep
Avusturya doğumlu Amerikalı sosyolog Paul Felix Lazarsfeld (13 Şubat 1901-30 Ağustos 1976) kitle iletişim araçlarının toplum üzerindeki etkisine dair çalışmaları ile alanında klasik haline gelmiştir. Kendisini ve çalışmalarını daha yakından tanıyalım. 🔎
Sosyalist hareketi destekleyen, entelektüel bir Yahudi ailede yetişen Lazarsfeld’in babası Robert avukat, annesi Sofie ise psikolog ve yazardır. Dönemin önemli isimlerinden Fredrich Adler’in teşviki ile matematik alanında eğitim görmüştür.
Viyana Üniversitesi’nden 1925 yılında uygulamalı matematik alanında doktorasını alan Lazarsfeld’in tezi, Einstein'ın yerçekimi teorisinin Merkür gezegeninin hareketine bir uygulaması şeklindeydi.
Read 25 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!