1/9 Kunnen de hoge risicogroepen zich aan besmetting onttrekken?
Draadje met centraal daarin de heatmap van besmettingen naar leeftijd.
2/9 We hebben dit najaar veel besmettingen gezien en - vergeleken met het voorjaar - weinig ziekenhuisopnames of sterfte. Dat leidt tot redeneringen als deze van politicoloog @RF_HFC waarin betoogd wordt om het virus rond te laten gaan. esb.nu/blog/20060903/…
3/9 Het lage aantal opnames lijkt sterk samen te hangen met het relatief lage risico's van jongeren op een ziekenhuisopname.
Links het aantal vastgestelde besmettingen tot 22 juni (dat onder jongeren meer onderschat wordt), rechts het aantal ziekenhuisopnames.
4/9 Nu lopen ziekenhuizen weer vol en wordt de reguliere zorg in alle ziekenhuizen weer afgebouwd. nu.nl/coronavirus/60…
5/9 Een heatmap laat zien waarom de ziekenhuisopnames weer oplopen.
De heatmap laat zien dat niet alleen de de aantallen fors zijn gestegen, maar ook dat het virus steeds meer rondgaat onder de leeftijdsgroepen met een hoger risico.
6/9 Week 41 is geschat. Ik ga uit van een week-op-week groei van 20% en de verdeling tussen de leeftijdsgroepen die volgt uit de cijfers die reeds bekend zijn (ongeveer de helft).
7/9 De hoog risicogroepen kunnen besmetting minder goed voorkomen wanneer zoveel mensen besmet zijn. Dat kunnen we ook zien uit deze heatmap met week-op-week groei per leeftijdsgroep.
Hieruit blijkt dat de relatieve groei de afgelopen weken vooral bij de hoog-risicogroepen zat.
8/9 De consequentie is dat de hoge risicogroepen een steeds groter deel van de besmettingen voor hun rekening nemen. Als dat proces doorzet terwijl het aantal besmettingen gelijk blijft (Rt=1), dan zullen de ziekenhuizen alsnog overstromen.
9/9 Er ligt daarom nu teveel nadruk op het reproductiegetal R. Reductie naar < 1 blijft weliswaar belangrijk, maar op de korte termijn gaat het vooral om de reductie van besmettingen onder de hoog risicogroepen. Daarom blijven de GGDen hun BCO daarop richten. @YvanDuijnhoven
PS1: Ook de ligduur op de IC neemt weer toe.
Misschien is dat ook omdat de leeftijd -en daarmee de kwetsbaarheid-van de patiënten weer toeneemt. Wat denk jij @ArmandGirbes?
1/10 Waarom is de weerstand tegen extra maatregelen groot in sommige groepen en in andere groepen niet? (Ook wanneer zij een gelijk risicoprofiel hebben.)
Een economisch draadje met een deel van verklaring.
2/10 Eerst terug naar de 1e-golf en 'lockdown'. Onze lockdown was naar internationale maatstaven geen lockdown, maar een verzoek aan de burgers.
Dat lukte wonderwel, en ik stak mijn complimenten naar regering en burgers niet onder stoelen of banken:
3/10 Waarom werkten de NL-ers massaal vrijwillig mee, terwijl andere Europeanen moesten worden gedwongen?
Precies weten we het niet, maar vermoedelijk hebben de steunpakken NOW, Tozo, TOGS, TVL BMKB-C en GO een grote rol gespeeld. nl.wikipedia.org/wiki/Steunmaat…
1/8 De toekomst voor de horeca ziet er al in september donker uit, en winter is coming.
Een draadje.
2/ Net als sommige andere branches is de horeca meer dan gemiddeld gevoelig voor het menselijk gedrag dat verandert door een tweede golf.
De omzet zal teruglopen en een deel van de kosten lopen wel door.
3/ Veel horeca-ondernemers houden weinig cash is de zaak, en kunnen bij slechte vooruitzichten snel failliet gaan.
De kleinsten staan vaak persoonlijk borg voor schulden, hebben weinig eigen vermogen, en zien de bui al hangen. Schuldhulp-sanering krijgt het druk met hen.
2/2 Het kan erger worden in die landen omdat ze daar minder immuniteit hebben opgebouwd en minder gemotiveerd zijn (weinig ellende van dichtbij hebben gezien).
Het kan ook minder erg worden omdat ze de verspreiding beter onder controle hebben en kunnen houden. We gaan het zien.
PS1: Uitgebreid maar informatiedicht artikel over maatregelen in het VK, met kopjes over lokale lockdowns, scholen, rule of 6 etc.telegraph.co.uk/news/2020/09/1…
1/ Vandaag bracht het CPB de Macro-economische verkenning uit. Ook hier volop aandacht voor de economische schade van een tweede golf (per abuis tweede lockdown genoemd).
En economische schade betekent banenverlies: ongv. 350.000 banen in dit geval.
2/ We zijn nu ruim 6 maanden in deze crisis en nog steeds heb ik moeite om de omvang van de schade van een tweede golf te bevatten. De eerste golf hakte er hard in, maar de economische maatregelen verhulden dat grotendeels. Kijk daarom naar deze plaat (en kijk ook naar zorg).
3/ De golf van werkloosheid moet nog komen. Duidelijk is wel dat de jongeren, de flexwerkers en de kleine zelfstandigen de grootste prijs betalen.
Jongeren verspreiden het virus het meest, maar hebben ook het meeste last van die verspreiding.
1/ Er is veel weerstand tegen het 'moonshot plan' van Johnson om massaal te testen, niet altijd op basis van argumenten, dus die probeer ik zelf te verzinnen. Een draadje.
2/ Wanneer we de sneltesten vergelijken met de PCR-test dan zijn ze vaker fout-negatief en fout-positief: het zijn slechtere testen. Heb je zekerheid op individueel niveau nodig (diagnostische test), dan beter niet gebruiken.
3/ De sneltesten kunnen echter ingezet worden voor een ander doel. Ze zijn goedkoper, gemakkelijker, sneller en op zeer grote schaal te produceren. Kortom, ze zijn bruikbaar om te screenen, ipv te diagnosticeren.
1/3 De VS Sturgis (motor) Rally (SD) is een meerdaags festival in buitenlucht met ongeveer 500.000 bezoekers. Deelnemers wezen massaal het gebruik van mondneusmaskers af en hielden geen afstand. Nu schrijven sommige onderzoekers meer dan 250.000 besmettingen toe aan dat festival.
2/3 In dit soort schattingen zijn ook de vervolgbesmettingen meegenomen. Inhoudelijk is dat correct, methodologisch is het lastig om te bepalen wat er zou zijn gebeurd zonder de rally. Duidelijk is wel dat de houding naar de wetenschap niet hielp.
3/3 Die houding komt de burgers duur te staan, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. Naast de 250.000 besmettingen wordt de economische schade van deze bijeenkomst geschat op $12 miljard (met veel onzekerheid). Festivalletje buiten, iemand?