1/17- Para politikasının şu andaki karışık operasyonel çerçevesini örnekle anlatalım👇
2/17- Bankaların Merkez Bankası’nda mevduat hesabı vardır. Buna rezerv para denir. Bankalar rezerv paraya neden ihtiyaç duyar? Merkez Bankası’ndaki mevduat hesabını ne zaman kullanır?
3/17- Bankalar zorunlu karşılıklar tesis ederken, vatandaşın talebini karşılarken rezerv paraya ihtiyaç duyar. Hazine’nin de mevduat hesabı Merkez Bankası’ndadır. Bankaların Hazine ile işlemlerinde (borçlanma, vergi ödemesi vb) de rezerv paraya ihtiyaç vardır.
4/17- Merkez Bankası’nın da bankalarla işlemleri vardır. Bu işlemler için de rezerv para yani bankaların Merkez Bankası’ndaki mevduat hesabı kullanılır. Örneğin Merkez Bankası döviz satarsa bankaların mevduat hesabı rezerv parası azalır.
5/17- Bankalar birbirleri arasında işlemlerde de yine rezerv parayı kullanır. Mevduat A bankasından B bankasına gitsin. A Bankası’nın Merkez Bankası’ndaki mevduat hesabı azalır, B Bankası’nın artar. Sistemin toplamı değişmez ama rezerv para el değiştirir.
6/17- Peki bankalar rezerv parayı nasıl elde eder? Yani Merkez Bankası’ndaki mevduat hesabını nasıl artırabilir? Merkez Bankası’ndan teminat karşılığı borçlanarak. Ya da sistem değil tek tek bankaları düşünürsek başka bankalardan rezerv para borçlanarak.
7/17-Para politikası operasyonel çerçevesi derken Merkez Bankası’nın sistemin bu rezerv para ihtiyacını hangi kanallardan karşıladığını kastediyoruz.
8/17- Diyelim bankaların rezerv para günlük ihtiyacı 100₺. Merkez Bankası bu ihtiyacın bir kısmını geleneksel ihale ile karşılıyor. Miktarı ilan ediyor. Faizi bankalar teklif ediyor. Vadesi 1 ay. Merkez Bankası 10₺ ihale açsın. İhaleyi kazanan bankalar bu 10₺’yi alır.
9/17- İhaleyi kazanan bankaların faiz oranları birbirinden farklı. Ortalaması %13,9 diyelim. Merkez Bankası kalan 90₺ ihtiyacı ise gecelik vadeden veya GLP’den karşılıyor. Gecelik vadede iki kanal var. TCMB bünyesinde depo ve BIST kotasyon.
10/17- TCMB depoda bankaların limitleri var. Sınırsız değil. Diğerinde ise normalde limitsizdir ama bankaları GLP’ye zorlamak için gerektiğinde limit konulabiliyor. Bu imkanların da faizi %11,75.
11/17- Şimdi diyelim Merkez Bankası gecelikten 85₺ rezerv para borç verdi. Kaldı geriye 5₺. Ne yapacak bankalar? Bu defa da şu anda %14,75 olan GLP imkanından borçlanıyorlar.
12/17- Peki bu durumda Merkez Bankası’nın kontrol etmeye çalıştığı gecelik bankalar arası borçlanma faizi nerede oluşuyor? Normalde Merkez Bankası sistemin ihtiyacını tahmin edip politika faizinden haftalık repo ihalesi açar.
13/17- Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizi ve borç alma faizi piyadaki faizler için sırasıyla bir tavan ve taban işlevi görür. GLP çok istisnai durumlarda kullanılır. Piyasadaki gecelik faizler bu koridor uygulaması ile Merkez Bankası politika faizi etrafında oluşur.
14/17- Sorumuza geri dönelim. Piyasadaki gecelik faizler bu uygulamada nerede oluşuyor? Merkez Bankası’nın gecelik borç verme limitlerine bağlı olarak değişebiliyor. GLP’ye zorlanmışsa gecelik faizler buraya yakın oluşabiliyor.
15/17- Gecelikten tüm ihtiyaç karşılanmışsa bu defa piyasa faizleri gecelik borç verme faizine yakın oluşabiliyor. Tabi burada bir de geleneksel ihaleler var? Bankalar burada neye göre faiz teklif ediyorlar?
16/17-Geleneksel ihalelerin vadesi 1 ay. Teorik olarak bugünkü gecelik faizler ile 1 ay içinde beklenen gecelik faiz ortalaması 1 aylık faize eşit olur.
17/17-Çerçeve görüldüğü gibi karmaşık. Eskiden de işe yaramayan benzer karmaşık uygulamayı birçok kez gördük. Eski uygulamaların karmaşıklığında bir de swaplar yoluyla ve geleneksel ihalelerle ₺ fonlama eklenmiş durumda. Swapların da dalları var daha. Bunlara hiç girmeyeyim.
3/17’ye ek: vatandaşın “nakit” talebi olacaktı.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Para ve Finans

Para ve Finans Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @VeFinans

22 Oct
1/6- TCMB krediler normalleşiyor, ithalat dengeleniyor diyor. Bu nedenle politika faizini sabit bırakmışlar. Ama para politikasında esneklik sağlamak için GLP’yi yükseltmişler. Yani gerek duyulursa yine likidite yönetimi ile ilave sıkılaşırım mesajı veriyor.
2/6- Belli ki yine döviz kuru hareketlerine göre hareket edilecek. Şu anda manşet enflasyon %11,75. Gelecek yıl Nisan sonuna kadar iyi ihtimalle enflasyon %12’lerde seyredecek gibi.
3/6- TCMB’nin ortalama fonlama maliyeti %12,52 seviyesinde. Şu andaki ortalama maliyet ile reel faiz (expost) 0,50-0,75 civarında.
Read 6 tweets
21 Oct
1/6- Hazine’nin net borçlanma maliyeti Merkez Bankası karı ile birlikte düşünüldüğünde tahvil alımları ile nasıl düşer?👇
2/6- Hazine yurtiçi bankalardan borçlanıp harcama yaptığında bankaların aktifte tahvili pasifte ise müşteri mevduatı oluşur. Tahvilin getirisi %x kadar olsun. Hazine’nin maliyeti de bu kadar.
3/6- Bankalar tahvili Merkez Bankası’na sattığında Hazine bu defa bankalara değil Merkez Bankası’na %x ödeyecektir. Ancak Merkez Bankası tahvil aldığında bankaların Merkez Bankası’ndaki mevduat hesabı da artar.
Read 6 tweets
21 Oct
1/12- Genelde paraya dair farklı bilinen bazı gerçekler👇
2/12- Bankalar kredi verirken Merkez Bankası’ndan borçlanmaz. Bankalar kredi verirken Merkez Bankası’ndaki mevduat hesabını kullanmaz.
3/12- Bankalar kredi verip mevduat yaratır. Hazine borçlanıp harcadığında mevduat yaratır. Kredi ödendiğinde, vergi ödendiğinde mevduat azalır.
Read 12 tweets
29 Aug
1/12-Hazine yurtiçi borçlanmaları TCMB ve banka bilançolarına nasıl yansır?👇
2/12-İlk örneğimiz Hazine’nin yurtiçinden TL borçlanması olsun. TCMB hem bankaların hem de Hazine’nin bankası. Bankaların hazine tahvili almak için merkez bankası parası yani rezerv paraya ihtiyacı var. Bankalar Merkez Bankası’ndan teminat karşılığı borçlanır.
3/12-Merkez Bankası’nın açık piyasa işlemleri (APİ) alacağı artarken, bankaların da Merkez Bankası’ndaki mevduatı yani rezerv para artar. APİ net olarak pasifte yer aldığından alacak pasifte eksi bakiye olarak gösterilir.
Read 12 tweets
9 Aug
1/15- Kredi verince mevduat artar. Peki kredi/mevduat oranı nasıl %100’ün üzerine çıkar veya altına iner?
2/15- Burada tek bir bankadan değil sistemin toplamından bahsedeceğim. Tek banka için durum farklı olabilir. Örneğin A Bankası 250.000 TL konut kredisi kullandırsın. Konut kredisi çekenin mevduat hesabı 250.000 artar. Bu durumda A bankasının kredi ve mevduatı 250.000 TL artar.
3/15- Konut kredisi kullanan ödemeyi B Bankası’ndaki satıcıya yapsın. A Bankası B Bankası’na ödeme yapmak için Merkez Bankası’ndaki hesabını kullanır. Hesabında fazla parası yoksa diğer bankalardan veya Merkez Bankası’ndan borçlanır.
Read 16 tweets
10 Jul
1/15-Düşük faiz ortamında hisse senetleri değerleri hızlı bir şekilde yükseliyor. Peki hisse senedi değerini ne belirler? İndirgenmiş nakit akımları değerleme yöntemi çerçevesinde değerlendirelim.
2/15-Bir firmanın gelecekte beklenen serbest nakit akımlarının iskonto edilmiş değeri firmanın değeridir. Hisse senedi değeri yükseliyorsa firmanın gelecekte yaratacağı nakit akışlarının artacağı bekleniyor ya da iskonto faktörü düşürülüyor demektir.
3/15-Firmanın serbest nakit akımları; işletme faaliyetlerinden elde edilen nakit akımlarından yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akımlarının çıkarılmasıyla bulunur.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!