נתקלתי אתמול בסרטון שמציג את מסעם של דגי הסלמון מהים הפתוח אל הנהרות בהם נולדו, ע״מ להעמיד צאצאים. למרות שהמסע מרתק כשלעצמו, הסרטון הזכיר לי עד כמה מדהימה הביולוגיה של דגים אלה, המאפשרת להם לעבור מסביבת מים מתוקים למים מלוחים ובחזרה.
2) המסע של דגי הסלמון מתחיל בנהרות מים מתוקים בהם הדגיגונים בוקעים ומתבגרים. בתום תהליך ההתבגרות, הם יוצאים אל הים הפתוח בו יבלו את מרבית חייהם (4-5 שנים בממוצע). בעת בגרות מינית, הם עוברים שינויים פיזיים ופוצחים במסע של מעל 1,000 ק״מ (ולגובה של מעל 2,000 מ׳) בחזרה למקום בו בקעו.
3) מעט מאוד משוכני המים מסוגלים לחיות בסביבת מים מלוחים ומתוקים. עבור הרוב המוחץ, מעבר מסביבה אחת לאחרת פירושו מוות בטוח. אחת הסיבות לכך דומה לסיבה שאדם שינסה להרוות צמאונו עם מי ים מלוחים ימות מהתייבשות. אז כיצד מצליח דג הסלמון להתמודד עם האתגר הלא מבוטל הזה?
4) ובכן, כולנו מורכבים מתאים המכילים כמות רבה של נוזל. למים יש יכולת להיכנס ולצאת מהתאים תודות לקרום תא (ממברנה) חדיר-למחצה. ה״בעיה״ היא שלמים יש נטיה לעבור מאיזור אחד שיש בו ריכוז גבוה של מולקולת מים לאיזור אחר שיש בו ריכוז נמוך של מולקולות מים. אפשר לנסח זאת גם אחרת -->
5) --> ניתן לומר שלמים יש נטיה לעבור מאיזור בו ריכוז המומס נמוך לאיזור בו ריכוז המומס גבוה (בלשון פשוטה: אם ניקח כלי שמחולק באמצע עם קרום שחדיר רק למים ובצד אחד נשים המון מלח במים ובצד השני לא נשים בכלל, המים יעברו מהצד עם הפחות מלח לצד עם היותר מלח). לתהליך הזה קוראים ״אוסמוזה״.
6) לכן אם נשתה ונעכל מי ים מלוחים, הצד שמחוץ לתאים שלנו יכיל ריכוז מלח גבוה יותר מהצד שבתוך התאים (שכאמור מוקפים בקרום חדיר-למחצה), וכפועל יוצא המים יצאו מהתאים שלנו (באוסמוזה) ונמות מהתייבשות. הוא הדין גם לדגי מים מתוקים המוכנסים למי ים מלוחים.
(התהליך הנ״ל בהפשטה, כמובן).
7) כלומר, הסכנה לדג הסלמון שלנו היא שבסביבת מים מתוקים, ריכוז המים בתאים יגדל וריכוז המלחים ירד. ובסביבת מים מלוחים, ריכוז המים בתאים יפחת וריכוז המלחים יגדל. תוצאה הרסנית בשני המקרים.
8) אז כיצד מצליח דג הסלמון להתמודד עם האתגר? ובכן, באמצעות מספר אדפטציות פיזיולוגיות.
ראשית, בסביבת מים מתוקים (היכן שקיים סיכון לעליית ריכוז המים בתאים) הוא לא שותה בכלל (כן, הוא דג, חי במים, אבל הוא לא חייב לשתות). לעומת זאת, במים מלוחים הוא שותה כמויות גדולות של מים בכל יום.
9) הכליות של הסלמון גם משנות את פעולתן במעבר בין הסביבות. בסביבת מים מתוקים הדג מייצר כמות גדולה של שתן מדולל שמאפשר הוצאה של נוזלים החוצה מהגוף. ואילו בסביבת מים מלוחים השתן נעשה מרוכז ע״מ להוציא מלחים במקום לאבד נוזלים.
10) והמנגנון המרכזי האחרון הוא השינוי בפעולת ״משאבות״ המצויות על קרום תאי אפיתל בזימי הדג, אשר בסביבות בהן ריכוז המלחים שונה (קרי, מים מתוקים או מלוחים) הן שואבות פנימה או החוצה מלחים, גם אם בניגוד לנטיה הטבעית שמתרחשת באוסמוזה.
11) דבר אחרון: לדג קוראים סלמון, לא סולומון (הוא לא יהודי, למרות שהוא כשר). מקור השם במילה הלטינית salmo (כשלעצמה גלגול של המילה salire שפירושה לקפץ - בשל היכולת המדהימה של הדג לשחות בקפיצות גם כנגד מפלים).
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
והפעם בפינתנו ״בקשות הקהל״, @drorzakai ביקש הסבר על עיוורון צבעים.
1. אחד הנושאים המרתקים בתחום הפסיכופיזיקה (הענף שעוסק ביחס שבין הגירויים להם נחשף האדם ובין התחושות הסובייקטיביות המתעוררות אצלו כתוצאה מהחשיפה לגירויים אלו) הוא זה של ראיית צבע.
2. הסיבה שהנושא מרתק אותי היא שאחת מהבנות הבסיס בתחום זה מאוד מטלטלת למי שנחשף לנושא בפעם הראשונה: צבע לא באמת קיים. אין דבר כזה. אין בעולם הפיזיקלי תכונות כמו אדום, כחול, או ירוק.
-->
3. זה מזכיר מעט את השאלה הפילוסופית שמיוחסת לג׳ורג׳ ברקלי ״אם עץ נופל ביער ואף אחד לא שומע, האם הוא השמיע צליל?״ בפרפרזה: אם אין אף אחד שיתבונן, נניח, בעגבנייה בשלה, האם היא עדין אדומה?
**שרשור מאכלים הולנדים**
(מכיוון שאעשה כל דבר כרגע מאשר לעשות את הדברים החשובים באמת).
1. לחם עם גבינה (boterham met kaas) - מה כבר לא נאמר על ארוחת הצהריים ההולנדית הסטריאוטיפית. כן, זה קלישאתי; כן, באמסטרדם כבר התקדמו קולינרית. אבל אין דבר טוב ופשוט מזה.
2. ״צ׳יפס מלחמה״ (תרגום מילולי ולא מוצלח שלי ל- Patatje oorlog) - עשויים מרצועות מטוגנות בשמן של תפוחי אדמה (עבה יותר מהצ׳יפס שמכינים בישראל) עם מיונז, רוטב סאטה בוטנים, בצל קצוץ וקטשופ. המראה המבולגן של כל הרטבים והתוספות הוא המקור לשם ״מלחמה״.
3. מליח (Haring) - עם עדיפות לדגי מליח של תקופת האביב ותחילת יולי (״Hollandse Nieuwe״), מוגש נא בדר״כ עם בצל קצוץ טרי ונמכר מדוכנים.
1) מכיוון שהרבה אנשים בפיד שלי הזדעזעו מהשחתת פסלים באירופה וארה״ב של כמה מלכים ופוליטיקאים עשירים שקנו את דרכם להיסטוריה בעיקר באמצעות כסף, נכלולית, או מלחמות מיותרות, להלן שרשור על אנשים הרבה יותר חשובים ומשמעותיים למין האנושי שאף אחד לא טורח לזכור או להקים לכבודם אנדרטאות.
2) מוריס הילמן - מיקרוביולוג אמריקאי שפיתח ארבעים חיסונים - יותר מכל מדען אחר בהיסטוריה. למעשה, 8 מתוך 14 החיסונים המומלצים כיום בעולם הומצאו על ידו (כולל חצבת, חזרת, הפטיטיס A + B, אבעבועות רוח, דלקת קרום המוח, דלקת ריאות ועוד). ככל הניראה עשרות מליוני אנשים חיו וחיים בזכותו.
3) סטניסלב פטרוב - האיש שבזכותו לא החלה ב-26.9.83 שואה גרעינית שהיתה יכולה למחוק חלק נכבד מהמין האנושי. פטרוב, קצין בצבא הסובייטי, התעלם מהתרעה מפני מתקפת טילים מארה״ב, תוך חריגה מההוראות, מכיוון שסבר שמדובר בהתרעת שווא. החלטתו מנעה תגובת שרשרת של מתקפות גרעיניות מצד שתי המעצמות.
1. אני רוצה לשתף אתכם במשהו אישי. בשבועות האחרונים נחשפתי להמון ציוצים שממעיטים בעוצמת האפליה נגד שחורים בארה״ב ו/או שמאשימים את השחורים במצבם הנוכחי (״אם הם רק לא היו מתנגדים למעצר הם לא היו נורים״, ״רובם מעורבים בפשיעה ולכן אחוזי המעצר הגבוהים״, וכו׳).
2. אתמול קיבלתי הודעה בקבוצת הוואטסאפ של החבר׳ה מהלימודים בארה״ב שממש שברה לי את הלב ורציתי לחלוק אותה איתכם. ההודעה היא ממייקל (שיניתי את השם ע״מ לשמור על פרטיותו). מייקל הוא שחור. הוא מגיע ממשפחה אמידה.
3. הוא משכיל (תואר ראשון ושני מאוניברסיטאות מובילות בארה״ב). מלבד אנגלית הוא דובר עוד 3 שפות. הוא כיום בכיר באחת מחברות האנרגיה הגדולות בארה״ב. הוא גר באיזור וושינגטון די סי במה שנקרא “Gated Community” (אזורי מגורים יוקרתיים שהכניסה אליהם מבוקרת).
1. לאחרונה פורסם מקרה רפואי יוצא דופן במגזין לגסטרואנרולוגיה (לינק בסוף השרשור) על אדם בארה״ב שסובל מבעיה של פטריית שמרים במעי אשר - ואני מציע שתחזיקו חזק - ממירה את הפחמימות שהוא אוכל לאלכוהול (כן, כן, עם כל מה שמשתמע מכך).
2. הבעיה התגלתה כשהאדם נעצר ע״י המשטרה בחשד לנהיגה תחת השפעת אלכוהול ובדיקות הדם שלו הראו רמות אלכוהול גבוהות במידה ניכרת מהמותר. הוא תאר סבל של שנים עם סימפטומים של שכרות, אובדן זיכרון, וכו׳. למותר לצין שהרופאים שבדקו אותו תחילה לא האמינו לו שהוא לא אלכוהוליסט.
3. החוקרים נתנו לבעיה את השם המוצלח ביותר שראיתי עד כה בספרות הרפואית: תסמונת המבשלה העצמונית (auto-brewery syndrome).
הפטריה שאחראית לבעיה היא Saccharomyces (מיוונית: פטריית הסוכר) ,שנמצאת משחר ההיסטוריה בשימוש להפקת לחמים ומשקאות אלכוהוליים.