4/6 Kanttekening 2. Als de jongeren in grotere getalen gebruik maken van de commerciële teststraten dan kan dit ook de leeftijdsverhoudingen veranderen. Dat verwacht ik niet omdat de veranderingen tussen leeftijdsgroepen in het verlengde liggen van een langer durende trend.
5/6 Hoewel het aantal geregistreerde besmettingen nu piekt in de middelbare leeftijdsgroep, kan het nog steeds zo zijn dat de jongeren de belangrijkste verspreiders zijn.
Bijvoorbeeld omdat zij meer contacten hebben per besmet persoon en vaker een asymptomatisch beloop kennen.
6/6 Resultaten eerdere weken, bronnen en verantwoording staan hier en de linkjes waar naar verwezen wordt:
1/ VS studie (CDC) over overdracht binnen huishoudens.
In deze studie worden huishoudens gevolgd tijdens de besmettingen. Dat is een betere onderzoeksopzet dan de gebruikelijke opzet (bron- en contactonderzoek).
2/ De secondary attack rate (de kans dat een voor infectie bevattelijk persoon geïnfecteerd raakt na contact met besmettelijk persoon) bleek rond de 50% te liggen.
(Er blijft wat ruimte voor discussie, waardoor het % wat hoger of lager kan zijn).
3/ De kans dat de index-patient anderen besmette hing niet samen met leeftijd. (Laatste kolom is secondary attack rate, gevolgd door betrouwbaarheidsinterval.)
Kinderen onder de 12 bleken andere huishoudleden in gelijke mate te besmetten als oudere huishoudleden.
1/10 Waarom is de weerstand tegen extra maatregelen groot in sommige groepen en in andere groepen niet? (Ook wanneer zij een gelijk risicoprofiel hebben.)
Een economisch draadje met een deel van verklaring.
2/10 Eerst terug naar de 1e-golf en 'lockdown'. Onze lockdown was naar internationale maatstaven geen lockdown, maar een verzoek aan de burgers.
Dat lukte wonderwel, en ik stak mijn complimenten naar regering en burgers niet onder stoelen of banken:
3/10 Waarom werkten de NL-ers massaal vrijwillig mee, terwijl andere Europeanen moesten worden gedwongen?
Precies weten we het niet, maar vermoedelijk hebben de steunpakken NOW, Tozo, TOGS, TVL BMKB-C en GO een grote rol gespeeld. nl.wikipedia.org/wiki/Steunmaat…
1/9 Kunnen de hoge risicogroepen zich aan besmetting onttrekken?
Draadje met centraal daarin de heatmap van besmettingen naar leeftijd.
2/9 We hebben dit najaar veel besmettingen gezien en - vergeleken met het voorjaar - weinig ziekenhuisopnames of sterfte. Dat leidt tot redeneringen als deze van politicoloog @RF_HFC waarin betoogd wordt om het virus rond te laten gaan. esb.nu/blog/20060903/…
3/9 Het lage aantal opnames lijkt sterk samen te hangen met het relatief lage risico's van jongeren op een ziekenhuisopname.
Links het aantal vastgestelde besmettingen tot 22 juni (dat onder jongeren meer onderschat wordt), rechts het aantal ziekenhuisopnames.
1/8 De toekomst voor de horeca ziet er al in september donker uit, en winter is coming.
Een draadje.
2/ Net als sommige andere branches is de horeca meer dan gemiddeld gevoelig voor het menselijk gedrag dat verandert door een tweede golf.
De omzet zal teruglopen en een deel van de kosten lopen wel door.
3/ Veel horeca-ondernemers houden weinig cash is de zaak, en kunnen bij slechte vooruitzichten snel failliet gaan.
De kleinsten staan vaak persoonlijk borg voor schulden, hebben weinig eigen vermogen, en zien de bui al hangen. Schuldhulp-sanering krijgt het druk met hen.
2/2 Het kan erger worden in die landen omdat ze daar minder immuniteit hebben opgebouwd en minder gemotiveerd zijn (weinig ellende van dichtbij hebben gezien).
Het kan ook minder erg worden omdat ze de verspreiding beter onder controle hebben en kunnen houden. We gaan het zien.
PS1: Uitgebreid maar informatiedicht artikel over maatregelen in het VK, met kopjes over lokale lockdowns, scholen, rule of 6 etc.telegraph.co.uk/news/2020/09/1…