3/ Door twijfels over testcapaciteit nam de roep toe om de consequenties van niet testen (10 dagen isolatie) af te zwakken.
De premier wist dat de testbereidheid zou dalen en de kans op besmettingen zou oplopen als hij hierin mee zou gaan. Hij hield vast aan zijn plannen.
4/ Het Slowaakse OMT was voorstander voor een harde lockdown (voor NL-begrippen), maar de premier en de minister van financiën was voor populatiebreed testen. Dat kost 100 miljoen euro, maar is waarschijnlijk vele malen goedkoper dan een lockdown.
5/ Op zaterdag (de eerste testdag) zijn 2,6 miljoen mensen getest, en dat is meer dan 50% van de mensen die dit weekend zouden moeten worden getest. Een onwaarschijnlijke prestatie, en de premier was ingenomen met zowel de organisatie en opkomst.
6/ De cijfers van het eerste weekend testen zijn binnen.
3,6 miljoen mensen zijn getest in een weekend, waarvan 38 duizend positief (1,06%).
De premier geeft aan dat hij verwacht dat de meest besmettelijke zijn opgespoord (vanwege test-eigenschappen). slovensko.hnonline.sk/2239320-vysled…
7/ Delen we 3.625.332 door 4.029.330 dan blijkt 90% van degenen die in aanmerking kwamen zich te hebben laten testen.
Het werkelijke % is iets hoger vanwege aanvullende exclusieciteria.
5.445.040 inwoners minus 26% kinderen en ouderen die niet zijn opgeroepen is 4.029.330.
8/ De regionale variatie was groter dan verwacht. Het laagste percentage positief van 0,27% en het hoogste was 3,22% (sommige pilot-regio's scoorden nog hoger).
Dat vraagt om aangepast testbeleid in de tweede ronde voor de laag scorende regio's.
1/ VS studie (CDC) over overdracht binnen huishoudens.
In deze studie worden huishoudens gevolgd tijdens de besmettingen. Dat is een betere onderzoeksopzet dan de gebruikelijke opzet (bron- en contactonderzoek).
2/ De secondary attack rate (de kans dat een voor infectie bevattelijk persoon geïnfecteerd raakt na contact met besmettelijk persoon) bleek rond de 50% te liggen.
(Er blijft wat ruimte voor discussie, waardoor het % wat hoger of lager kan zijn).
3/ De kans dat de index-patient anderen besmette hing niet samen met leeftijd. (Laatste kolom is secondary attack rate, gevolgd door betrouwbaarheidsinterval.)
Kinderen onder de 12 bleken andere huishoudleden in gelijke mate te besmetten als oudere huishoudleden.
1/10 Waarom is de weerstand tegen extra maatregelen groot in sommige groepen en in andere groepen niet? (Ook wanneer zij een gelijk risicoprofiel hebben.)
Een economisch draadje met een deel van verklaring.
2/10 Eerst terug naar de 1e-golf en 'lockdown'. Onze lockdown was naar internationale maatstaven geen lockdown, maar een verzoek aan de burgers.
Dat lukte wonderwel, en ik stak mijn complimenten naar regering en burgers niet onder stoelen of banken:
3/10 Waarom werkten de NL-ers massaal vrijwillig mee, terwijl andere Europeanen moesten worden gedwongen?
Precies weten we het niet, maar vermoedelijk hebben de steunpakken NOW, Tozo, TOGS, TVL BMKB-C en GO een grote rol gespeeld. nl.wikipedia.org/wiki/Steunmaat…
1/9 Kunnen de hoge risicogroepen zich aan besmetting onttrekken?
Draadje met centraal daarin de heatmap van besmettingen naar leeftijd.
2/9 We hebben dit najaar veel besmettingen gezien en - vergeleken met het voorjaar - weinig ziekenhuisopnames of sterfte. Dat leidt tot redeneringen als deze van politicoloog @RF_HFC waarin betoogd wordt om het virus rond te laten gaan. esb.nu/blog/20060903/…
3/9 Het lage aantal opnames lijkt sterk samen te hangen met het relatief lage risico's van jongeren op een ziekenhuisopname.
Links het aantal vastgestelde besmettingen tot 22 juni (dat onder jongeren meer onderschat wordt), rechts het aantal ziekenhuisopnames.
1/8 De toekomst voor de horeca ziet er al in september donker uit, en winter is coming.
Een draadje.
2/ Net als sommige andere branches is de horeca meer dan gemiddeld gevoelig voor het menselijk gedrag dat verandert door een tweede golf.
De omzet zal teruglopen en een deel van de kosten lopen wel door.
3/ Veel horeca-ondernemers houden weinig cash is de zaak, en kunnen bij slechte vooruitzichten snel failliet gaan.
De kleinsten staan vaak persoonlijk borg voor schulden, hebben weinig eigen vermogen, en zien de bui al hangen. Schuldhulp-sanering krijgt het druk met hen.
2/2 Het kan erger worden in die landen omdat ze daar minder immuniteit hebben opgebouwd en minder gemotiveerd zijn (weinig ellende van dichtbij hebben gezien).
Het kan ook minder erg worden omdat ze de verspreiding beter onder controle hebben en kunnen houden. We gaan het zien.
PS1: Uitgebreid maar informatiedicht artikel over maatregelen in het VK, met kopjes over lokale lockdowns, scholen, rule of 6 etc.telegraph.co.uk/news/2020/09/1…