Ο λόγος που έκλεισαν τα σχολεία είναι γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια να λειτουργήσουν με ασφάλεια.
Κλείνουν γιατί, ενώ υπήρχαν μήνες για προετοιμασία, δεν έγινε αναμόρφωση του προγράμματος ώστε να μην μετακινούνται εκπαιδευτικοί από σχολείο σε σχολείο, από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, από τα Γιάννενα στην Κόνιτσα, κ.ο.κ.
Κλείνουν γιατί, ενώ -υποτίθεται πως- ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα ήταν 17, δεν έγιναν προσλήψεις για σπάσουν τα -υποτίθεται- λίγα τμήματα όπου υπήρχε συνωστισμός.
Κλείνουν επειδή δεν έγινε καμία προσπάθεια να απομονωθούν και να προστατευτούν οι μαθητές που ζουν σε καταυλισμούς ή όσοι μετακινούνται από χωριά σε ημιαστικές περιοχές με σχολικά.
Κλείνουν επειδή δεν επιχειρήθηκε να αραιώσουν οι μαθητές ούτε όταν άδειασαν τα κτίρια των γυμνασίων και λυκείων, ούτε έγινε μετακίνηση πχ των ειδικοτήτων (πχ γυμναστές, ξενόγλωσσοι) από τη δευτεροβάθμια στα δημοτικά.
Κλείνουν επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δε συνεργάζεται με άλλους φορείς: λίγες ώρες πριν ληφθεί η απόφαση δήλωνε δημόσια άγνοια, και όχι για πρώτη φορά, για τα μέτρα που εξετάζονται.
Κλείνουν επειδή, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, δεν άνοιξαν δεύτερες πύλες στις αυλές των σχολείων, ούτε φρόντισαν να ξεκινάει διαφορετικές ώρες κάθε τάξη ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στην προσέλευση και αποχώρηση.
Και επειδή σε επίπεδο πολιτικής προστασίας δεν γίνονταν έλεγχοι ώστε να εξασφαλιστεί ότι φορούσαν όλοι τη μάσκα, ούτε μετρούσαμε δειγματοληπτικά πόσο γρήγορα διασπείρεται ο ιός στις τάξεις.
Κλείνουν εξαιτίας του «δεν γίνεται», του «εγώ δεν μπορώ, αν πει ο προϊστάμενος μόνο», του «ξέρεις τι δουλειά θέλει αυτό;» και του «να δούμε, μπορεί να μην υπάρξει και δεύτερο κύμα».
Κυρίως όμως κλείνουν επειδή η Υπουργός νόμισε ότι, αντί για έγκαιρο προγραμματισμό και δύσκολες αποφάσεις, οι προκλήσεις της πανδημίας αντιμετωπίζονται με μια συνδρομή στη Cisco κι ένα κομμάτι ύφασμα στα μούτρα.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Achilleas Kostoulas

Achilleas Kostoulas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @AchilleasK

4 Nov
Το ζήτημα με τις αναρτήσεις σαν κι αυτήν που εικονίζεται δεν είναι ούτε η γραφικότητα τους (άκου «τροφοδιανομέας»!), ούτε η εγωκεντρική αντίληψη του πώς λειτουργεί η γλώσσα («εμείς καθιερώσαμε»), ούτε η επιστημονικά ανερμάτιστη οπτική. Τέτοια γράφονταν πάντα.
Αλλά εδώ έχουμε κι ένα νέο στοιχείο: πρόκειται για τον ρητό πια διχασμό της γλωσσικής κοινότητας (εμείς, οι προσεκτικοί ομιλητές vs αυτοί, οι γλωσσικοί αγγλοτσολιάδες) και η προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί η φυσική ποικιλία της γλώσσας για να τονιστούν εξωγλωσσικές διαφοροποιήσεις.
Φυσικά και χωράει στη γλώσσα και το φαστφουντάδικο και το εστιατόριο ταχείας εξυπηρέτησης, και ο κομμωτής και ο μπαρμπέρης, ακόμη και το τερψιλαρύγγιο πλάι στο λουκούμι, όπως ακριβώς χωράνε στη γκαρνταρόμπα μας και τζιν και φόρμες και κουστούμια και γραβάτες.
Read 9 tweets
28 Oct
#ioannina Από τα δύο νοσοκομεία της πόλης, το Πανεπιστημιακό έχει πλέον φρακάρει ενώ Χατζηκώστα αναπτύσσει εσπευσμένα 12 κλίνες (με προοπτική να γίνουν 24), κλείνοντας όμως το Πολυδύναμο και αποδεκατίζοντας τις ΤΟΜΥ.
Αν νοσηλεύονται το 20% των κρουσμάτων (εδώ μπορεί να κάνω λάθος, είναι παλιό στοιχείο), οι 12 πρώτες κλίνες θα γεμίσουν από τα περίπου 75 περιστατικά των τελευταίων δύο ημερών.
Κάποια κομμάτια της κοινωνίας, όπως η τροφοδοσία ή οι υποδομές, δε γίνεται να κλείσουν. Άλλα, όπως η λιανική, μπορεί (;) και να μην έχουν σημαντικό ρίσκο. Αλλά υπάρχουν κομμάτια, και ειδικά τα σχολεία, που είναι υψηλό ρίσκο σε σχέση με όσα προσφέρουν σε συνθήκες πανδημίας.
Read 8 tweets
27 Oct
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η στρατηγική στα Γιάννενα ήταν να σταματήσει ο ιός χωρίς να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχει και δεν πέτυχε.
Τώρα δοκιμάζεται ένα lockdown που δεν είναι lockdown: με ανοιχτές καφετέριες που θα σερβίρουν καφέ σε όρθιους πελάτες στο δρόμο, με στριμωξίδι κάθε 8:15 έξω από τα σχολεία, με ανοιχτή την παραγωγή στις -οποίες- βιομηχανίες.
Ούτε βέβαια είναι lockdown να πηγαίνουν κάθε μέρα αυτοκίνητα με καθηγητές από τα Γιάννενα στο Μέτσοβο, να μπορούμε να κάνουμε εκδρομές στο Ζαγόρι, ή φιλοξενούμε τουρίστες.
Read 5 tweets
29 Aug
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα όσα γράφει ο κ. Μαγιορκίνης, και δείχνουν και πόσο σύνθετο είναι το φαινόμενο της διασποράς του ιού. Ο συλλογισμός του όμως αναδεικνύει και τέσσερα σημεία προβληματισμού που, αθροιστικά, με οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα από αυτό στο οποίο κατέληξε.
1α. Το μοντέλο που μας έδειξε υπεραπλουστεύει την σχολική πραγματικότητα σε τέτοιο βαθμό που εγείρει ερωτηματικά για την ποιότητα των πληροφοριών που του προμηθεύει το Υπουργείο Παιδείας.
1β. Λειτουργεί στην παραδοχή ότι στη σχολική αίθουσα δεν γίνεται εναλλαγή μαθητών. Στο λύκειο όμως, πχ, η ίδια αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει σε διάστημα μιας ημέρας, ένα τμήμα γενικής παιδείας, ένα ξενόγλωσσο, και μια ομάδα προσανατολισμού, όλα με διαφορετική σύνθεση μαθητών.
Read 18 tweets
30 May
Λίγα λόγια για το ρόλο των δανείων στη γλώσσα. Γενικά οι γλώσσες ανταλλάσσουν λέξεις: τα ελληνικά και έδωσαν λέξεις σε άλλες γλώσσες (πχ «cranium») και πήραν λέξεις από άλλες γλώσσες («γκλάβα»). Επίσης δημιουργούν λέξεις με στοιχεία από άλλες γλώσσες («telephone» «αλφάβητο»)
Με τα δάνεια από άλλες γλώσσες, υπάρχει θέμα. Κάποιοι επιμένουν ότι αποτελούν απειλή, και πως πρέπει να αντιστεκόμαστε στις νέες και να ξεριζώσουμε όσες έκαναν προγεφύρωμα στη γλώσσα μας.
Σε κάποιες στιγμές της ιστορίας μας υπήρξαν εθνικοί λόγοι να αποκρύπτουμε τις τουρκικές και σλαβικές επιρροές στα ελληνικά. Άλλες φορές, το κάνουμε γιατί μας φέρνει πιο κοντά στην αρχαία Ελλάδα. Και άλλες φορές, ίσως τις περισσότερες, χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί.
Read 13 tweets
3 May
Τη μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία, η κόρη μου άφησε τα μισά βιβλία κάτω από το θρανίο (όπως κάθε μέρα), κάποια τετράδια τα είχε η δασκάλα για έλεγχο (όπως κάθε μέρα), είχε δανειστεί κι ένα βιβλίο από τη σχολική βιβλιοθήκη και σκόπευε να το επιστρέψει και να πάρει άλλο.
Κανείς δεν της είπε ότι την επόμενη ημέρα το σχολείο θα είναι κλειστό, κανείς δεν της εξήγησε πώς να συνεχίσει (μόνη της ή με τη βοήθειά μας) το διάβασμα, κανείς δεν την ενημέρωσε, ούτε εκείνη ούτε εμάς, πώς θα την υποστηρίζει το σχολείο στην νέα κατάσταση.
Ούτε καν πήρε κωδικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ή οδηγίες για το πώς να βγάλουμε τέτοιους κωδικούς ή ένα τηλέφωνο και ένα πλαίσιο επικοινωνίας - αυτό θα το κατόρθωναν δύο εβδομάδες αργότερα.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!