Ik vind het niet verstandig om een technologie te presenteren als dé oplossing voor de energievoorziening. Dat geldt voor zonne-energie, windenergie, kernenergie en wat mij betreft ook voor waterstof newenergycoalition.org/reactie-artike…
Geen misverstand: ik zie zeker een (belangrijke) rol voor waterstof in een duurzaam energiesysteem, zeker bij grootschalige inzet op windenergie op zee, maar een panacee is het niet.
Ik ben het er ook mee eens dat niet alle energiefuncties geëlektrificeerd kunnen worden en dat waterstof daarbij een rol kan spelen.
De suggestie dat er geen goedkoper energietransport bestaat dan van windenergie op zee omzetten in waterstof vind ik nogal gewaagd. Als je de kosten van de omzetting van elektriciteit in waterstof niet meeneemt, dan is het misschien waar. Maar dat lijkt me niet erg reëel.
Ik denk bijvoorbeeld dat transport van aardgas goedkoper is dan transport van waterstof die op zee uit elektriciteit geproduceerd wordt.
Minstens zo belangrijk: waterstofproductie op zee bestaat alleen nog op papier. Nederland heeft de ambitie op korte termijn het eerste demonstratieproject ter wereld (1) te realiseren op een bestaand olie&gasplatform tno.nl/nl/aandachtsge…
Dat demonstratieproject krijgt een vermogen van 1 MW. Daarna is nog flinke opschaling nodig voordat het ingezet zou kunnen worden voor transport van de volledige energieproductie van windparken op zee waarvan het vermogen in orde van 700 tot 1000 MW ligt.
Of de omzetting van elektriciteit in waterstof (elektrolyse) op zee goedkoper wordt dan het aan land brengen van elektriciteit en daar omzetten in waterstof valt denk ik nu nog niet te zeggen.
Elektrolyse op zee zal naar verwachting komende jaren duurder zijn dan elektrolyse op land (alles wat je op zee bouwt is duurder dan op land, je moet zeewater ontzilten, je kunt restwarmte niet benutten, etc.)
Eens dat waterstof een belangrijke rol kan spelen bij energie-opslag. Voor korte termijn opslag is het overigens zeker niet de enige mogelijkheid. Voor lange termijnopslag (tijdsspanne van maanden/seizoenen) is het wel degelijke een van de weinige opties voor zover we nu weten.
Ik zou waterstof in de context van het elektriciteitssysteem op dit moment echter geen goedkope optie voor energie-opslag noemen. De installaties voor elektrolyse zijn niet gratis en het energieverlies bij de omzetting van elektriciteit in waterstof is aanzienlijk.
Kortom, ik ben het zonder meer eens dat waterstof een belangrijke rol te spelen heeft in een duurzaam energiesysteem, maar iets meer nuance lijkt me op zijn plaats 😉
Dat waterstof een belangrijke rol kan spelen bij de inpassing van grote hoeveelheden windenergie blijkt bijvoorbeeld ook uit deze studie die we binnen het North Sea Wind Power Hub programma lieten doen voor 2050 northseawindpowerhub.eu/wp-content/upl…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jasper Vis

Jasper Vis Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Vision23

9 Dec
Ik begrijp dat het voor mensen van buiten Utrecht soms moeilijk te begrijpen is waarom we zo gehecht zijn aan die ‘paar bomen’ in Amelisweerd. Ik zal een poging doen om uit te leggen wat dat kleine rotstukkie bos voor mij betekent.
We hebben in Utrecht geen Haagse Bos of Amsterdamse Bos. We hebben ook geen Vondelpark (zonder dat ik daar mee ons Wilhelminapark, park Transwijk of Griftpark te kort wil doen). Maar wij hebben Amelisweerd!
(dit wordt trouwens waarschijnlijk mijn coming-out als Utrechter. Ik heb me lang Amsterdammer gevoeld en ben daar ook geboren, maar merk nu dat als ze aan Amelisweerd komen, ze aan mij komen, dus ik zal inmiddels wel een Utrechter geworden zijn 😉)
Read 32 tweets
2 Dec
NRC kopt dat de stroomvraag 35% stijgt door waterstofplannen in het Noorden. Ik zou willen zeggen dat de stroomvraag niet stijgt door plannen....
Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar de hoeveelheid plannen voor waterstofprojecten is bijna niet meer bij te houden. Ik let inmiddels vooral op daadwerkelijke investeringsbeslissingen. Dat zijn er tot nu toe erg weinig.
Terecht schrijft @HesterVanSanten dat het wereldwijde geïnstalleerde vermogen van elektrolyse voor waterstofproductie nu nog zeer bescheiden is
Read 16 tweets
31 Aug
Mocht vandaag vanuit Vlissingen met ⁦@OrstedNL⁩ op werkbezoek naar windpark op zee Borssele 1&2 waar ik jaren aan gewerkt heb.
Eerste windturbines op ongeveer uur varen met snelle CTV (Crew Transfer Vessel)
Installatieschip Sea Challenger bezig met installatie van de op één na laatste van de 94 turbines van windpark Borssele 1&2. Installatie van een windturbine (op fundering die eerder geïnstalleerd is) duurt ongeveer 24 uur.
Read 16 tweets
28 Aug
Plasterk klaagt opnieuw over de kosten van het klimaatbeleid en stelt opnieuw dat de grootste fout is dat kernenergie niet wordt meegenomen. Zou hij denken dat kernenergie gratis is?
Ik ben het met Plasterk eens dat we naar opties voor klimaatbeleid moeten kijken, ook naar kernenergie. Hij suggereert in mijn ogen ten onrechte dat er niet naar kernenergie gekeken wordt en dat het niks extra's zou kosten.
Dan is het moeite waard om te kijken naar ontwikkelingen in de landen om ons heen die investeren in nieuwe kerncentrales:
Read 19 tweets
22 May
Geert-Jan de Haas schrijft in Trouw dat kernenergie moet worden meegenomen als optie voor CO2-reductie. Dat lijkt me terecht.
In zijn stuk stelt de Haas: ‘Het is een feit dat je met twee moderne kerncentrales minimaal 3500 windturbines kunt vervangen.’
Daar moet ik een beetje van huilen....
En wel hierom:
Windturbines op zee hebben inmiddels een vermogen van 8-12 MW per stuk en halen op de Noordzee een capaciteitsfactor van 45-50%. Dat betekent dat 3500 van deze windturbines per jaar ca. 145 miljoen MWh elektriciteit produceren
[3500*10MW*47,5%*8760uur]
Read 15 tweets
9 May
Ronald Plasterk schreef gisteren in zijn column in De Telegraaf een mooi verhaal over Scheveningse vissers en een boel onzin over windenergie op zee. Tijd voor een twitterdraadje. telegraaf.nl/watuzegt/15131… (betaalmuur)
Plasterk: 'Doordat de broeikasproblematiek aanvankelijk in handen was van Greenpeace-activisten'.
Volgens mij waren wetenschappers de eerste die zich bezig hielden met klimaatverandering. En daarna waren er meer mensen die zich bemoeiden met klimaatbeleid dan alleen Greenpeace...
Plasterk: 'Ook een heel slecht idee is het vol zetten van de Noordzee met windmolens.'
=>Bij de huidige plannen voor 2030 beslaan windparken op zee dan 2,8% van het Nederlandse deel van de Noordzee. windopzee.nl/onderwerpen-0/…
Read 43 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!