1/ Türkiye'ye yönelebilecek #CAATSA yaptırımlarıyla ilgili olarak 10 Temmuz 2019'da hazırladığım bilgiseli, yaptırım direktifinin dün ABD Başkanı tarafından imzalanması üzerine yeniden aşağıda dikkatinize sunuyorum. Ek düşüncelerimi ayrıca ekleyeceğim.
2/ Temmuz 2019 bilgiselinin 4, 5, 6. maddelerinde belirtilen yaptırım türleri seçilerek uygulanmıştır. Bunların tek seferde açıklanmış olmaları "tek yaptırım olduğu ve 5 tamamlanıncaya kadar devamının geleceği" şeklinde yorumlanamaz. Başkan seçmesi gereken yaptırımları seçmiştir.
3/ Elbette bu Başkanın "yaptırımların yeterli olmadığını veya dikkate alınmadığını" düşünmesi halinde yeni yaptırımlar yürürlüğe koymasına engel değil. Güncel durumda örneğin Rusya'dan 2. grup S-400 bataryası ya da farklı silah sistemleri alımı bunu gündeme getirebilir.
4/ Temmuz 2019 bilgiselinin 14. maddesinde Başkanın yaptırımları 180 güne kadar erteleme yetkisinin çerçevesi aktarılmıştı. Dün açıklanan yaptırım direktifinde de bu çerçeveye işaret ediliyor: "İlgili ülkenin Rusya'dan silah alımlarını durdurması (ya da bağımlılığını azaltması)".
5/ Güncel durumda erteleme söz konusu değil; yaptırımlar yürürlüğe girdi. Bu önümüzdeki dönemde Başkanın erteleme kararı vermesine elbette engel değil; bunun içinse Türkiye ile ABD arasında Rusya'dan silah alımları konusunda 1 anlayış birlikteliğinin ortaya çıkması gerekecektir.
6/ Uygulamaya koyulan yaptırımların, Kongre'nin listelediği 12 yaptırım arasından seçilen etkisi diğerlerine oranla nispeten "hafif" 5 yaptırım olması, yaptırımların kendilerinin "hafif" olduğu anlamına gelmez.
7/ Mevcut yaptırım listesi, bireysel yaptırımları bir kenera bırakırsak, esas olarak SSM üzerinden Türkiye'nin silah ve teknoloji alımları ile bunların finansmanını hedeflemektedir.
8/ Yaptırım metninin yüzeysel bir okuması, "Türkiye'nin silah alımını SSM üzerinden yapmayıp, başka devlet kurumları veya özel şirketler üzerinden yapmaya devam edebileceği" argümanına kapı açabilir; ancak bu ABD'nin aslında ne istediğini ve metnin arka planını gözardı etmektir.
9/ Yaptırım kararı Türkiye'nin Rusya'dan silah sistemleri almasını engellemek için hayata geçirilmiştir; bu haliyle alternatif alım yöntemleri bulunması halinde, bunların önünün ya Başkan tarafından kapatılacağı ya da Kongre tarafından yeni yasalara konu edileceği öngörülmelidir.
10/ Aksi durum, ABD'nin son yıllarda dış politikasında daha sık uygulamaya başladığı tüm yaptırım sisteminin sorgulanması anlamına gelir ki, ABD yönetimi bunu göze al(a)maz. Bunun bir örneği İran yaptırımları ve etrafından dolanmak için yapılanlara ABD'nin gösterdiği tepkidir.
11/ Bu yaptırımlar Türkiye'nin ABD'den hazır silah sistemleri alımı kadar, farklı silah üretimleri için ihtiyaç duyduğu parçaların tedarikini de etkileyecektir.
12/ Şimdilik Türkiye'nin alternatif tedarikçilere yönelmesinin önünde bir engel yok. Ancak Avrupa'dan pek çok tedarikçi/silah satıcısı ülkenin de şu anda Türkiye'ye açık/gizli silah ambargosu uyguladıklarını dikkate almak gerekir. Tabii Türkiye'nin yaptırımları aşacak kapsamlı +
13/ bir tedarik alternatifi ülke bulması halinde, bu yaptırımların bu ülke ve ilgili şirketler nezdinde devreye girebileceğini unutmamak gerekir. İran yaptırımları-Halkbank davası örneğini unutmayalım. Bu durumda diğer ülke/şirketler Türkiye'ye silah satışından çekineceklerdir.
14/Sonuç olarak, buraya nasıl gelindiği bir tarafa, bu direktif ile ABD 1975'den sonra ikinci defa "açık" şekilde Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya başlamıştır. Geçen sefer bu 3 yıl sürmüş & Türkiye'nin ülkesindeki tüm ABD askeri faaliyetlerini durdurması üzerine sonlanmıştı.
15/ Unutmayalım ki, yaptırımlar bir kere başladıktan sonra iki tarafta da kendi iç siyasi dinamiklerini ve uluslararası etkilerini doğurur ve iki taraf istese bile ortadan kaldırılmaları mutlaka bir zaman alır.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mustafa Aydın

Mustafa Aydın Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @profdrmaydin

3 Jan
1/ Uİ dergisi 2020 çalışma raporu yayınlandı. Katkı sunan ve ilgi gösteren herkese teşekkür ederiz. Önümüzdeki yılların hedefi derginin etki değerini yükseltmetir. Bu sadece dergi ekibinin değil, tüm Türkiye #Uluslararasıİlişkiler camiasının ortak çalışması gereken bir konudur.
2/ Derginin bu noktaya gelmesinde çok kişinin emeği var. Bugüne kadar dergide 37 editör, yayın kurulunda 20 ve uluslararası danışma kurulunda 40'ın üzerinde farklı akademisyen ile onlarca yardımcı personel ve asistan arkadaşımızla birlikte çalıştık.
3/ Gelinen noktada yaşanan en önemli sorun, özellikle Türkçe yayımlanan makalelerin uluslararası alanda gerektiği kadar atıf almamasıdır. TRIP araştırmaları da göstermektedir ki, TR kökenli yazarlar İngilizce yayımladıkları yazılarında Türkçe makalelere atıf vermemektedirler.
Read 9 tweets
3 Jan
1/ 2020'de #covid19 kapanmalarının da katkısıyla farklı alanlarda güzel kitaplar okudum.

Bunlardan bir grubu, Türkiye tarih yazınında pek ele alınmayan, Osmanlı Devletinin jeopolitik boyutu ve küresel güç mücadelesindeki sınır/ötesi bölgelere yönelik politikaları hakkındaydı. ImageImageImage
2/ Aynı konunun devamı sayılabilecek, Osmanlı'nın Orta Avrupa ve Akdeniz'de güç mücadelesine giriştiği Habsburglar'la ilişkisinin askeri-stratejik boyutlarına da bakma fırsatı buldum bu yıl. ImageImageImage
3/ Uzunca bir süredir Bizans'a bakmak istiyordum; tamamen farklı bir makale ("Turkey's Grand Strategy") için çalışırken denk geldiğim Luttwak'ın kitabı esas ilgilendiğim savaş, strateji ve diplomasi konularında. Henüz okumadığım diğer iki kitapla şimdilik bu alanı kapatacağım. ImageImageImage
Read 9 tweets
15 Dec 20
1/ #Uluslararasıİlişkiler'in #güvenlikleştirme yaklaşımını bilmeyenler S400 alımı gibi konuları "egemenlik" çerçevesinde ele alarak, hükümete her istediği konuyu "milli güvenlik" veya "egemenlik" konusu gibi sunma imkanı verdiklerini elbette fark edemezler. +
2/ Bu olduğunda orta-uzun vadede hükümet politikalarını eleştiremez hale geldiklerini/geleceklerini de fark edemezler. Tabii ortaya çıkacak "ulusal güvenlik devleti" yapısının siyasetin alanını daraltarak eleştiri ve tartışma ortamını boğacağını da öngöremezler.
3/ Gerçekten konuyla ilgilenenler #Güvenlikleştirme konusunda @guvenlikportali2nda yayımlanan @sinemacikmese'den şu kısa videoyu izleyebilirler:
Read 7 tweets
29 Mar 20
1/ Gerçek çevrimiçi (online) eğitim ile şu anda tüm üniversitelerin ve diğer eğitim kurumlarının yapmaya çalıştıkları "acil uzaktan ders verme" arasındaki farkları gayet iyi anlatmış.👇

er.educause.edu/articles/2020/…
2/ Yıllar içinde gelişen farklı uzaktan eğitim modelleri (distance learning, distributed learning, blended learning, online learning, mobile learning, vb) ile şu anda eğitim kurumlarının acil durum nedeniyle geliştirmek zorunda kaldıkları çözümlerin birbiriyle pek alakası yok.
3/ #koronavirüs gibi ne zaman sona ereceği belli olmayan mevcut acil durum öğretim personelini ve akademik kurum yöneticilerini standart çözümler dışında yaratıcı ama kaçınılmaz olarak ideal olmayan eğitim modelleri bulmaya zorluyor. Bunu çevrimiçi eğitimle karıştırmamak lazım.
Read 10 tweets
10 Jul 19
1/ S400 füzelerinin gelişi iyice yaklaştı. Bununla bağlantılı olarak ABD’den Türkiye'ye yönelebilecek yaptırımlar konusunda ise kafa karışıklığı devam ediyor. Konuyu biraz açmak için uzunca bir bilgisel hazırlamaya çalıştım.

Öncelikle 2 farklı yaptırım grubu söz konusu.
2/ İlki ABD Kongresinde gündeme gelen, S400 alımı ile TR’ye F35 uçakları gönderilmesine engel olma ve/veya TR’nin projeden çıkartılmasını ilişkilendiren yasa tasarıları. Şimdilik 4’ü bütçeyle ilgili 5 tasarı bu konuyu ele alınıyor; bunlar üzerinde Başkanın müdahale imkanı yok.
3/ 2. grup (CAATSA), Ağustos 2017 tarihli ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasasından kaynaklanan yaptırımlar. Burada süreç karmaşık & yasa dilinin muğlaklığı nedeniyle yaptırımları neyin başlatacağı konusunda tartışma var.
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!