#KOZAL Takip ettiğim hisselerin çok özet olarak olumlu ve olumsuz noktalarını blog sayfamda paylaşacağım ve yeni gelişmelerle güncelleyeceğim. İlk olarak Koza Altın'ı paylaşıyorum. Amacım, birkaç cümlede size şirketle ilgili bir fikir verebilmek.
Olumlu noktalar:
1.) Altın üretiminde Türkiye’de lider oyuncu
2.) 6.2 F/K oranı ile görece cazip değerleme
3.) Bilançoda çok güçlü nakit varlığı (5.5 milyar TL)
4.) Ortaklık yapısı netleşince güçlü temettü dağıtım olasılığı
Olumsuz noktalar:
1.) Ortaklık yapısında belirsizlik (TMSF yönetimi)
2.) Covid-19 aşı haberleri ile altın fiyatlarında olası gevşeme
3.) USD/TL kurunun seyrine bağlı iş modeli
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#ALKIM
1/24 Bu yazımda, son yılların popüler hissesi olan Alkim Kimya’yı büyüme potansiyeli bakımından değerlendirmeye çalışacağım. Vurgulamak istediğim şey, ticari bakış açısının, finansal analiz kadar önemli olduğunu göstermektir.
3/24 Alkim Kimya, ülkemizin ve bölgenin lider kimya şirketlerinden birisidir. Alkim Kimya’nın ürünlerine baktığımızda, en önemli ürünün sodyum sülfat olduğunu görüyoruz.
1/7 Her çeyrek sonunda, hisse portföyümüze birkaç saat zaman ayıralım ve hangi hisseyi neden aldığımızı yeniden hatırlayalım. Acaba hisselerin temel hikayelerinde bir değişim/bozulma var mı? Bu alıştırmayı aşağıdaki tweet zincirinde özetledim.
2/7 İlk adım olarak hisseleri neden aldığımızı, ne kadar süre tutmak istediğimizi belirlemeliyiz. Bu bakımdan ben 5 ana yatırım teması belirledim ve her hisseyi bu temalar bakımından işaretledim.
3/7 Eğer bir hisseyi, yüksek büyüme potansiteli olduğu için portföye dahil ettiysek, bu yüksek büyümeyi sekteye uğratacak bir gelişme var mı diye değerlendirme yapmakta büyük fayda var.
1. Hisse yatırımına yeni başlayanlar, bana sıklıkla direkt mesaj yoluyla çok temel sorular sorabiliyorlar. Hem onları hatalardan uzak tutmak hem de temel prensipleri hep birlikte yeniden hatırlamak için bu tweet zincirini hazırladım.
2. Hisse yatırımı yapmak için ya bir bankada ya da bir aracı kurumda, yatırım hesabınız bulunmalıdır. Minimumda çok büyük tutarlara ihtiyacınız yok. 1.000 TL'lik başlangıç portföy büyüklüğü de yatırım ve tasarruf bilinci oluşturmak için çok kıymetlidir.
3. Bilgi birikiminizi arttırmak çok önemli. Bu bakımdan, hisse, uzun vadeli yatırım, temettü gibi temel kavramlar konusunda farkındalığımızı arttırmamız gerekli. Bunun en iyi yolu, borsa konusundaki kitapları edinmek ve internetteki ücretsiz içerikleri takip etmektir.
1/9 Acil bir ihtiyaç olursa nasıl nakit bulurum? Dolar kuru artarsa nasıl etkilenirim? Borsalar çökerse bana ne kadar etkisi olur?
Portföy dağılımımı, bu riskleri de düşünerek oluşturdum. Bu portföyde gayrimenkul yer almadığı için, tüm yatırım araçları iyi bir likiditeye sahip.
2/9 Likidite bir yatırım aracının, nakite ne kadar hızlı döndürülebildiği anlamına geliyor. Gayrimenkul, likidite bakımından zayıf bir varlık sınıfı. Çünkü, evinizi satmak istediğinizde, muhtemelen satış için minimumda 2 aya ihtiyacınız olacaktır.
3/9 Likidite, sağlık harcaması ve diğer acil harcamaların ortaya çıkması durumunda önem kazanmakta. Bu nedenle, portföyde her daim hızlıca nakite çevrilecek araçlar bulunmalı.
1/9 Son dönemde ülkemizde oldukça popüler olan halka arzlar ile ilgili olarak, küçük yatırımcıları bilgilendirmek için bu tweet zincirini oluşturdum. Halka arzlar ile ilgili en çok ilgi çeken noktalar, değerleme, hisse fiyatı, hisse dağıtım yöntemi gibi konular oluyor.
2/9 Dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de, halka arzdan elde edilen kaynağın, şirketin bilançosuna katkı yapıp yapmayacağıdır. #KRVGD halka arzında, gelen kaynağın, borç kapatmada ve şirket satın almada kullanılacağı belirtilmişti.
3/9 Bu bakımdan, gelen kaynak şirkete somut katkı sağlamış oluyor. Gündemde olan Arzum halka arzında ise mevcut hissedarlar, hisseleri satarak şirketten çıkış yapacak. Şirkete bu çıkışın somut bir katkısı olmayacak. Yalnızca Mediterra Capital adlı fon, hisseleri satarak çıkacak.