Yeni silsile (#FLOOD): Akıllı telefonlarla düşmana yardım eden aptal askerler...
24 Kasım 2015 tarihinde Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait Suhoy Su-24 tipi uçağın sınır ihlali yapmasından dolayı Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesini hatırlayacaksınız. Gözlerden kaçan bir detay vardı: Pilotun telefonu eski modeldi; “akıllı telefon” değildi. Neden?
Daha önce Amerikalı askerler akıllı telefonlarla gizli üslerin yerlerini belli etmişlerdi. Spor yaparken kullandıkları uygulama yüzünden gizli askerî bilgiler internette dolaşıyordu.
Bu defa sıra Fransız ordusunda. Askerler görev yaptıkları sırada ilginç buldukları şeylerin resmini çekip internete koyuyorlar. Ama bu görsellerdeki nehir, köprü, dağ gibi mihenk noktaları askerin bulunduğu yeri kestirme imkânı veriyor.
Telefonlar akıllı ama kullanan askerler oldukça aptal. Kum fırtınası, develer, bir yılan vb tatil hatırası çeker gibi gizli görevlerde resim çekip paylaşıyorlar. Bu fotoğraflar serbest erişime açık ve bazen kimliği gizli tutulan özel timlerin yüzünü görmek bile mümkün.
Cephanelikler, nöbetçi klübeleri, devriye güzergâhları, kullanılan silahların ve araçların modeli kolayca görünüyor bu fotoğraflarda.
Spor uygulamalarında binlerce askerin profili, özel bilgileri açık. Böylece farklı görev noktalarına sevk edilen askerleri gün gün takip etmek mümkün. Kimlikleri ordu tarafından gizli tutulan özel birliklerin Fransa’daki sabah koşuları (yani ev adresleri) bile sosyal medyada.
Daha önce bu aptallığı yapan Amerikan askerleri New York Times’a konu olmuştu. Fransa savunma bakanı da bu tür paylaşımları yasaklayan kurallar koydu ama askerler pek takmıyor.
Sadece Strava gibi spor uygulamaları değil tabi. Instagram bile gizli(!) görevlerle ilgili binlerce fotoğraf ve video içeriyor.
Meselâ nöbetçi kulesinden bir kum fırtınasını kaydeden bu asker sayesinde üssün içindeki koruyucu yapılar anlaşılıyor. Bu üssü haritada bulmak ve fotoğrafîn çekildiği kuleyi saptamak çok kolay. Mali’deki bu üsse saldırmak isteyen bir güç için bedava istihbarat.
Bir başka örnekte asker hangar içindeki uçağın resmini çekmiş. Arkadaki çadır, bina (kırmızı çizgiler) ve tel örgü (sarı çizgiler) sayesinde yine Nijer’deki üssün haritadaki yerini görebiliyorsunuz. Üstelik askerlerin çoğu gerçek isimlerini vermiş; takma isim kullanan çok az.
Spor güzergâhlarını paylaşan bu askerler, Fransa’ya döndükten sonra da devam ettikleri için suikast vb eylemlere de yardım etmiş oluyorlar. Hergün aynı saate nereden geçtiğini vs internette paylaşmak... Özel kuvvetlerdeki bir asker için intihar etmek gibi bir şey.
Görevl yerlerinde paylaşılan lokasyon verileri aynı zamanda “heat map” denen güzergâh yoğunluk haritaları çizmeye yarıyor. Bu sayede devriye ve lojistik yollarını, bunların geçiş saatlerini vs internette paylaşmış oluyorlar.
Fransız üssünde casuslar olsaydı ve bu resimleri çekip düşmana gönderselerdi belki bu kadar çok bilgi veremezlerdi yahut yakalanırlardı.
“...Gaflet de ihanet de netice itibariyle birdir. Ancak gafletten kurtulma şansı vardır...” (İmam Şamil)
Kısa silsile (#FLOOD) : Amerikan THAAD ile Rus S-400’lerin mukayesesi: Fiyat, kullanım maliyeti, operasyon menzili, vurabileceği hedeflerin azamî hızı, güdüm sistemi...
THAAD, Amerika'nın anti-balistik füze savunma sisteminde, 200 Km menzil ve 150 Km'ye kadar olan irtifalarda kısa ve orta menzilli balistik füzeleri önleme ve imha etme kabiliyetine sahip.
THAAD bataryası altı fırlatma aracı içerir; her araç sekiz füze ateşleyebilir. THAAD pilleri dört temel bileşenden oluşur: fırlatıcı, önleme, Radar ve Atış Kontrol ünitesi.
Yeni silsile (#FLOOD) : Dünyadaki bütün Türkler birleşip federal bir devlet kurabilirler mi? Böyle bir siyasî irade ortaya konursa sonuçları ne olur? Küresel jeopolitik dengeler nasıl değişir?
Dünyada Türkçe konuşan, kendini “Türk” olarak tanımlayan insanların sayısı 200 milyondan fazla. Türkler çoğunlukla Türkiye, Kazakistan gibi devletlerde yaşıyor ama Yakutistan (1 milyon), Başkurdistan (4 milyon) gibi özerk bölgeler ve eyaletler de var.
Çin’de Doğu Turkistan ve Rusya Federasyonu içinde yer alan 21 özerk cumhuriyetten 7’si Türk: Çuvaşistan, Hakasya, Saha (Yakutistan), Kabartay-Balkar, Tataristan, Tuva, Altay, Başkurdistan.
Yeni silsile (#FLOOD): Bill & Melinda Gates vakfı’nın aktifleri 50 milyar $, Dünya Sağlık Örgütü bütçesinin 10 katı. Vakfın amaçları? Fakirlikle mücadele, aşı, kızların eğitimi, kadınların özgürleşmesi! Alkış! ... Ama ... bu para fakirlere yahut STK’lara verilmiyor. Ya ne oluyor?
ABD kanunlarına göre vakfı vergiden kurtarmak için harcanması gereken asgarî seviye %5. Tesadüfe bakın, Bill & Melinda Gates vakfı da tam bu kadar parayı yardım için kullanıyor. Gerisi? Vakfa bağlı bir trust bu parayı bir yatırım portföyü olarak yönetiyor. Meselâ?
Petrol (Total, BP), GDO’lu gıdalar (Monsanto/Bayer) ve silah üreten firmalar. Matrak değil mi? İnsanlığa hizmet(!) için kurulmuş bir vakfın sahip olduğu 50 milyar doların 47.5 milyar $’lık kısmı petrole, gıdalarımızı kirleten GDO’ya ve silahlara yatırılmış.
Silsile (#FLOOD): Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bütün Avrupa'yı Erdoğan'a karşı diplomatik bir savaşa sokmaya çalışıyor. Başarma ihtimali nedir?
Fransa Doğu Akdeniz'deki gaz için aktif diplomasi yürütüyor. Fakat uçak ve savaş gemisi göndermek gibi askeri tedbirlere de başvurmaya başladı. #Macron#fransa#MaviVatan
Fransa'nın Türkiye'den rahatsız olma sebepleri arasında en önemlilerinden biri Doğu Akdeniz gazının paylaşılması. ama Fransa meseleyi Avrupa'nın güvenliği gibi göstermeye çalışıyor. NATO ve Avrupa Birliği nezdinde çaba harcıyor. Fakat...
Yeni silsile (#FLOOD) : Bilimden güç alan yeni bir faşizm kurulurken... insansız psikiyatri... Robotlaşan doktor; yedek parça gibi görünen hastalar...
Türlü sebeplerle duygusal fırtınalar yaşıyoruz; bazen kelimeler yetmiyor ve sakinleştirici, anti-depresan ilaçlar kullanıyoruz. Ama bu işin içinde büyük paralar dönüyor. Fakat meselenin 3cü bir ayağı daha var. Nedir?
Bunalım, stress, saldırganlık, uykusuzluk gibi hissî sıkıntıların SADECE VE TAMAMEN maddî yolla, yani ilaçla tedavî edileceğini savunan bir ideoloji var. bu ideolojiyi kabul etmenin siyasî, ahlâkî, hukukî neticeleri var. Derdimiz bu üçünün nasıl eklemlendiğini anlatmak...
Yeni silsile (#FLOOD): Geçmişte ABD, İsrail ve Fransız firmaları, istihbarat ve ticarî amaçla müşteri verilerini çaldılar. Hatta savaşan birlikleri felç ettiler. Çin firmalarının #5G devriminden istifade ederek aynı şeyi yapması mümkün. ABD-Çin kavgasının iç yüzü ve Türkiye...
Geleceğe yolculuk gibi: Arabalar şoförsüz gidecek, internet 20 kat hızlanacak, yüzlerce km uzaktan ameliyat yapılacak... Peki ABD ve Çin arasındaki çekişmenin sebepleri neler? Türkiye için hangi tehditler söz konusu?
Evvelâ... 5G gerçekten hızlı. Meselâ 2 saatlik bir film indirmeniz 3G’de 26 saat, 4G ağda 25 dakika sürüyor; 5G ile 3 saniye! Bu hız farkı yeni ekonomik modeller doğuracak ama siyaset ve güvenlik gibi kavramları da yeniden düşünmek zorunda kalacağız.