3-4 yıl önce, Bitcoin'in eninde sonunda sıfıra gideceğini düşünmüştüm. Yanılmışım ve artık böyle düşünmüyorum. Bunun nedeni, 3-4 yıl önce boğaların öne sürdüğü argümanların bugün aman aman doğru çıkması değil; artık bir spekülasyon aracı olarak iyice piyasaya yerleşmesi.
İnsanlar her zaman kumar oynamayı sevecek. Bitcoin de hızlı kazanç olasılığı sayesinde cazibesini koruyor. Şu döngünün tekrarlanacağını düşünüyorum: periyodik spekülasyon dalgaları; kocaman balonlar ve ardından eşit derecede büyük düşüşler; resetlenme ve sonra başka bir balon...
Bir dahaki çöküşte çok sıcak para çıkacak ve belki 2017 sonrası gibi %80 düşecek. Ancak, düşerken piyasa değeri küçülüyor ve fiyatı desteklemek için daha az para girmesi yetebiliyor. Bir noktada, yeterince insan tekrar adım atacak ve 10x kazanç umarak başka bir kumar oynayacak.
Bu yüzden tahminimce, aralarında uzun süren ataletin olduğu, spekülatif yükselişlerin ve müteakip çökmelerin dev döngüsel dalgalarını görüyoruz. Bu, on yıllarca devam edebilir. Bu, insanlığın zamanının ve kaynaklarının muazzam bir israfıdır. Ama sonuçta kumarhaneler de öyle... 💸
Bu da coin'cilerin cevabı 😀
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Gece çevirisi: "2020'de #yatırım eğitimim" - Ben Carlson
Bu çılgın yıldan akılda kalanlar:
İşler çok kasvetli göründüğünde hisse almak, para kazandıran bir strateji olmaya devam ediyor. İnsanlar Mart-Nisan'da "Borsa nasıl çok daha fazla düşmüyor? Etrafımıza baksanıza!" diyordu.
Hepimiz, giderek kötüye giden pandemiye ve patlayan işsizliğe rağmen hisselerin nasıl yükselebildiğini tartışadurduk.
<Sağduyunun Zenginliği> kitabımdan bir tablo, yüksek işsizlik döneminin borsaya etkisine bir bakın:
En yüksek getirilerin, ekonominin canına okunduğu zaman elde edilmesi içgüdülerimize ters gelir. Fakat "rahatsız" hissettiğimizde yatırım yapabilmek genelde iyiye işarettir.
Belki de borsa hepimizden akıllıdır: Hisseler sürekli düşerken, %50 daha düşebileceklerini hissediyorduk.
"Yatırımcı 2020'de maalesef tercihini #dövizden yana kullandı. Bu da tüm sektörü TL'de Merkez Bankası'na bağımlı hale getirdi. TL krediler 2,1 trilyona çıkarken TL mevduat 1,5 trilyonda kaldı; arada 600 milyar TL net açık oluştu."
Vah vah! 😊 Cümleler oldukça tutarlı gözüküyor & hak vermeye eğilimliyiz filhakika.
Sven Henrich diye bir zat var. Kendisi perma-bear olarak ünlendi. Yani dünyaya göktaşı çarpsa, "demiştim borsalar çökecek" diyip sevinecek kadar batışsever bir abi 🤦🏻 Geçen hafta FED veri açıklayınca "M1 para arzı yarım trilyon arttı, 1 haftada!" diye twitırı ayağa kaldırmıştı...
Yani FED deli gibi para basmaya başladı kaçın! diyordu. Printerların sesini buradan duyuyoruz ama 1 haftada gerçekten $500 milyar mı basılmıştı? Tabii ki hayır. Sadece M1'e; vadesiz mevduata baktığı için... M2'deki hareketi (yani vadeli mevduatı) atladı.
Aynı şey son gelen haftalık veride de var. M1 yine yükselmiş. Onu kapsayan M2 ise bu sefer düşmüş! Zira "M1 hariç M2" çakılmış. Koskoca sitede bu arkadaşlara dur! diyen bir mavi tikli hesap çıkmadı; anca zatıaliniz gibi garibanlar 😅 yani bizde olsa aynı saniye sildirirdik de.