1) Bir taraftan 2021 planları yapılırken bir taraftan da 2020 için performans değerlendirmeleri sürüyor. Her ikisi için de önümüzdeki günlerde ayrı ayrı yazılarım olacak, ancak bugün başka bir konudan bahsetmek istiyorum.
4) Önümüzdeki yılın portföy planlamasında üç ya da dört yeni ülke için çalışmalarım sürüyor ve bu işlemleri Interaktive Brokers ile gerçekleştirmeye karar verdim.
Diğer mevcut pozisyonlarımı ve hizmetlerinden memnun olduğum banka ilişkilerimi ise sürdürmeye devam edeceğim.
5) Dolayısı ile bu kararımı bir kurumsal değişiklik olarak değil de ülkesel bazda bir ayarlama ile opsiyon işlemlerini yürütebilmek için ilave bir yatırım gibi düşünmekte fayda var. Aktif işlem yapmasam bile bu hesabın bir maliyeti bulunuyor.
6) Ben burada bütün sistemi baştan anlatmayacağım. Çünkü gerek @yurtdisihisse gerekse de @pintidegiltutu1 benim takip ettiğim hesaplar arasında bu konuda çalışmalar yaptı ve çoğu soruya yanıt verdiler. Ben de onların çalışmalarına tablolar ve notlarım ile katkıda bulundum.
8) Bu noktada ben de kendi tecrübelerimle bir iki konuya dikkat çekmek, benzer süreçten geçecek kişilere bilgiler sunmak isterim.
Öncelikle hesap açılış işlemi için araştırmam, tercihlerim ve belgelerim hazır olduğundan işlemin hızlı bir şekilde tamamlandığını söyleyebilirim.
9) Size en uygun hesabın hangisi olduğunu internet sitesi üzerinden seçebilirsiniz. Hesap türleri içinse ikinci görsel alım satım yapanlar ve yatırım işlemleri ile ilgilenenler için genel bir fikir oluşturuyor.
10) Ayrıca temel olarak "lite" ve "pro" olarak iki temel plan bulunmasına rağmen, ABD oturumu olmayanlar için "lite" bir seçenek olmamaktadır. Dolayısı ile benim notlarım da hesabım gibi "pro" üzerinedir.
11) "Pro" ve "Individual" seçimleri sonrasında karşınıza çıkan üç tür hesaptan birine karar vermeniz gerekiyor. Bunların farklı tutarlarda limitleri, masrafları ve komisyon oranları olduğunu belirtmekte yarar var.
Ben "Cash Account" olarak adlandırılan nakit hesabı tercih ettim.
12) Bu hesabın açılışı için veya hesabı sürdürmek için bir alt sınır yok. "Margin" hesap için $2.000, "Portfolio Margin" için $110.000 değerinde, hesabınızda varlık bulundurmanız gerekiyor. Miktar büyüdükçe komisyonlarda azalma oluyor diyebiliriz, ama bu konuya sonra geçeriz.
13) Ancak şunu hemen belirteyim, hesabınızda $2.000 altında varlık bulunuyorsa "Aylık İşlem Ücreti" adı altında ödemeniz gereken aylık tutar $20'a çıkıyor. En az $2.000 tutarsanız, bu ücret $10'a düşüyor. $100.000'a çıkarsanız istisna hükmü uygulaması ile ücret ödemiyorsunuz.
14) Yukarıdaki görselde bu işlem ücretine ilişkin detaylı örnekler de var. $10 aylık ücretten yaptığınız alım satım komisyonları düşülerek size ay sonunda aradaki farkı yansıtıyorlar. Yani işlem yaptıkça bu ücreti sıfıra çekip $10'lık komisyon maliyeti yazabilirsiniz.
15) Komisyonlar için de miktara göre azalan, sabit ve lite kullanıcılar için ücretsiz olmak üzere üç kategori belirlenmiş. Bu sınıflandırmayı ve kendi seçimim olan sabit modeli aşağıya ekledim. Alt kısımda bir örnek de var.
16) Hesap açılış işlemleri ve onay süreci gün içerisinde tamamlandı. Sonraki aşama; hesaba para yatırma.
Burada bir detayı belirteyim. Görüştüğüm yetkili, wire transfer için bir alt limit olmadığını belirtti. Ancak aylık $20 ücret ödememek için $2.000 aşan bir transfer yaptım.
17) Para birimini seçerek önce para transferi için kayıt oluşturmanız gerekiyor. Ardından size gelen bilgiler ile kendi bankanız üzerinden EFT şeklinde para transferi yapıyorsunuz. Bu işlem kendi bankamdan anlık olarak gerçekleşti, fakat IBKR'ye ulaşması 1 iş gününü biraz geçti.
18) "Sık Sorulan Sorular" bölümünde transfer süresinin derhal ile 4 iş günü arası olduğu belirtilmiş.
Yine de bekleyene zaman geçmiyor, hele bir de işin sonunda para varsa süre daha stresli olabiliyor.
19) Son olarak, işlemler için alternatif platformlar mevcut, ancak web tabanlı sistem şimdilik benim ihtiyacımı karşılayacaktır.
Burada yer alan bilgilerin kurumla ilgisi olmadığı gibi benim de herhangi bir çıkarım yoktur. Kendi kararınızı verirken incelersiniz.
Saygılarımla.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Pariteler hakkındaki yorumumu ise gün içinde bu başlığın altında paylaşırım.
@borsaninizinden Merhaba İbrahim Bey, sizin bu konudaki tecrübe ve birikiminiz kadar sizi izleyenlerin de katkısı olur diye pariteler hakkındaki görüşlerimi buraya eklemeyi düşündüm.
Ancak sayfanızı meşgul ederse kusura bakmayın şimdiden. Buyrun başlayalım:
@borsaninizinden 1) Benim konuya yaklaşımım farklı olduğu için belki farklı fikirler de çıkar hem.
Ancak yeni katılanlar için bu tür pozisyon paylaşımı yapmadığımı, sadece DXY ile ilgili çalışmamı tamamladığı için bunları yazdığımı baştan belirteyim. Sonra yanlış anlaşılma olmasın. 😊
Herkese merhaba. Yine bir Cumartesi ve yabancı diller üzerine kısa birkaç materyal paylaşma vakti.
1) Yeni katılanlar için kısa özet: Benim bir yabancı dili öğretmek gibi bir amacım, iddiam yok, hatta her gün kendim yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyorum.
2) Seviyelerin ve amaçların farklı olduğu bir grup için zaten böyle mesaj ve video ile yürütülen bir sistem de işe yaramaz. Ancak ilgi ve ihtiyaç duyanlara, bu bir motivasyon, bir katkı sağlarsa bile bence yeterlidir.
3) Diller konusunda DE - Almanca, EN - İngilizce ve FR - Fransızca gibi kısaltmalar kullanacağım.
Burada yer alan bilgilerin çalıştığım kitap, dergi ve diğer kaynaklardan edinilen, tanıtım amaçlı kısa alıntılar olduğunu hatırlatır, ticari maksatla kullanılamayacağını belirtirim.
#Petrol fiyatları için tarihi bir gün yaşamaktayız. Bir çok şey yazıldığından ve konuya hakim olanlar da kısaca yazdığı için bazı yanlış anlaşılmalar oluyor.
Bu yüzden, pek başvurduğum bir yöntem olmasa da, kısa bir akış ile bir iki noktaya açıklık getirmek istedim.
1) Öncelikle emtia işlemlerini spot ve vadeli piyasalar olarak iki bölümde incelemek gerekir. Vadeli piyasadaki fiyat, normalde spot fiyatı baz aldığı gibi spot piyasadaki fiyat da vadeli piyasadan etkilenmektedir.
Sıra dışı durumlarda ise bu bir fasit daire oluşturabilir.
2) Petrol fiyatı, yeterince açık bir ifade değildir. 150’nin üzerinde türü olsa da en çok işlem görenler #WTI#Brent ve Umman’dır.
3) Fiyatın belirleyicisi arz ve taleptir. Mevcut koşullarda hem arz fazlalığı hem de talep eksikliği olması fiyatı tarihi düşük seviyelere çekmiştir