1) Price Action, Price Action, neymiş ya bu Price Action? Evet dostlar mevzuya Berat Albayrak gibi daldım. Hoş oldu. Şimdi başlayalım zincire izninizle. Lütfen RT ve FAV desteklerinizi esirgemeyin. Ailemiz büyüsün. Yapmayanın da canı sağ olsun. Hazırız değil mi?
2) Hep price action diyorum, iyi güzel. Sorular geliyor “hocam nedir bu price action?” diye. Ama bir türlü detaylandıramıyorum/detaylandırmaya fırsat bulamıyorum. Neden? Çünkü Price Action derya deniz. Burada tek bir zincirle anlatılacak bir mevzu değil. Üstüne kitaplar yazılır.
3) O yüzden hep bu konuya dalmak gözümde büyüyor. Hakkıyla tamamlayamam, yeterince anlatamam gibi geliyor. Ama bu sabah sizlerleTwitter’da ayaküstü yaptığımız bir sohbette ağıma güzel örnekler düştü.
4) En azından bu örnekler üzerinden giderek, gerçek yaşamdan yansımalarla mevzuyu anlatarak price action’ı kafanızda az çok şekillendirebilirim diye düşündüm. Şimdi, Price Action en temelinde bir teknik analiz alt dalıdır.
5) İlk olarak, Teknik Analiz’in babası diyebileceğimiz, Connecticut’lu bir çiftçinin oğlu Charles Dow tarafından ortaya atılmış. Aslında ortaya direkt atıldığında ismi tabi ki “price action” değilmiş ama Dow demiş ki,
6) “kardeşim, senin duyup duyabileceğin, görüp görebileceğin her şey ama her şey zaten fiyatın içerisinde. Yani Price Discounts Everything. Boşuna uğraşma, haber peşinde koşma, felaket tellalcılığı yapma, coşkuya kapılma, temel rasyolar üzerinde çalışırken saçlarına ak düşmesin”.
7) Yani Dow baba şunu diyor aslında: “fiyattan başka her şey manipüle edilebilir”. İnsanlar hisse senetlerini veya herhangi bir finansal ürünü neden analiz ederler? Fiyat değerlemesi için değil mi? Yani orta vadede bu ürünün fiyatı nereye gelecek, onu merak ederler.
8) Neden bunu merak ederler? Çünkü pozisyonlarını ona göre alacaklar. Para kazanacaklar. Fiyat eğer değerlemeden düşükse, potansiyeli vardır bu hissenin, biraz alayım köşede dursun diyecekler. Yok fiyat eğer değerlemeden yüksekse, uzak duracaklar veya açığa satacaklar.
9) Peki bu değerlemeler %100 kesin midir? Değildir. Kesin olmasının imkanı yoktur çünkü piyasada bildiğiniz veya bilmediğiniz binlerce aktör ve müdahale edemeyeceğiniz binlerce gelişme vardır. Dolayısıyla, değerleme diye bir şey esasen yoktur. Olsa bile zamandan bağımsızdır.
10) Yani bir fiyat, çok mantıksız bir şekilde ve çok uzun süre değerlemelerinden uzak kalabilir. Bıktırabilir. 4 yıl o hissede bekleyip son 1 yıl anca kara geçen onlarca insan görmüyor muyuz? Görüyoruz. E zamanında bir para değeri var, maliyeti var. O zaman bunun nesi mantıklı?
11) Dow da diyor ki, bunlarla uğraşma, zaten bilinebilecek her şey bilinmiştir ve fiyatın da içine yedirilmiştir. Mesela, bir Insider, şirket içinden iyi bir bilgi aldıysa zaten malı toplamaya başlamıştır. Fiyata veya hacme etki eder. Sen de fiyata etki ettiğinde gir.
12) Veya bir emeklilik fonu bir hisseye toplu bir şekilde yatırım yapmak isterse, zaten fiyatta bunu görürsün. Fiyat yükselmeye başlar. Sen de o zaman atla trene. “ucuzken toplayayım” deme. Çünkü ne kadar ucuz kalacağını bilemezsin. Zaman kaybetmene değmez.
13) Dolayısıyla Price Action felsefesine göre, sadece fiyatı görüyor olman gerekiyor. Bunun için de ekranın tertemiz olması gerek. Fiyatın da dili mumlar olduğuna göre, mum grafiklere odaklanmanız lazım. Onların gölgelerine, gövdelerine, hacimlerine, şekillerine, hareketlerine
14) Önceki ve sonraki mumlarla olan ilişkilerine odaklanmanız lazım. Tüm indikatörler gereksizdir çünkü hepsi fiyattan beslenir ve hem geciktirici hem kafa karıştırıcı etkisi vardır. İndikatörler fiyatı alıp yorumlar. Ama zaten fiyat kendi başına yorumlanabilir.
15) Dolayısıyla price action, fiyatı yorumlama ilmi, fiyatı yorumlama yeteneğidir. Piyasada her şey fiyatın içerisinde olduğuna göre, geriye insan duyguları ve toplum/yatırımcı psikolojisi kalır. İnsanlar da fiyata baktığında, ticaret başladığından beri aynı şeyleri hisseder.
16) Fiyat yükseliyor diye coşkuya kapılır ama bir yandan da ya düşerse diye korkar, satar. Fiyat düşecek diye panik olur. Yeni yüksek yapamazsa “aman trend bitti” der satar. Zararı kabul edemez, malı taşır. Arkadaşını takip eder, sürü psikolojisiyle olmadık hareketler yapar.
17) Yüzyıllardır devam eden bu duygusal yatırımcı psikolojisi, fiyatın bir şekilde hep aynı hareket etmesini sağlar. Yeni yüksek tepe yapamayan hisse korkutur, satış getirir, böylece grafik OBO’ya döner, OBO’yu gören alıcılar korkar, satıcılar şevke gelir, fiyatın düşüşü hızlanır
18) Bunun gibi binlerce örnek bulabilirsiniz. Böyle böyle onlarca formasyon ve doku, insan psikolojisinin yüzyıllardır değişmeyen alışkanlıklarıyla grafik üzerinde sürekli şekillenir. İşte price action bir yandan da bu dokuları, bu desenleri yorumlama yeteneğidir.
19) Bir yumurta örneği verdim, hatırlayacaksınızdır. 5 yıldır kolisi 10 liraya satılan bir yumurta, bir sabah uyandığınızda eğer 12 liraya satılıyorsa, bu işte bir farklılık, bir terslik vardır değil mi? Ya yumurta azalmıştır, ya enflasyon fırlamıştır,
20) Ya üretim maliyetleri artmıştır, ya tek bir kalemde mantıksız bir yükseliş vardır, ya üretici azalmıştır vesaire vesaire. Ama sonuçta tüm bu detaylı datayı zaten fiyatta görebilirsin. Fiyata baktığında farklı giden bir şey olduğunu anlayabilirsin.
21) Çünkü artık yumurta 12 lira olmuştur. Çok önemli bir bariyer olan 10 lira aşılmıştır. Alıcılar artık bu yumurtaya 12 lira vermeye psikolojik olarak da müsaittir. Satıcılar 10 lira bariyerinin aşılmasıyla da artık yukarı doğru fiyat arttırmaya daha müsaittir.
22) Eğer fiyatı 10 liradan 12 liraya getiren şey düzelmezse fiyat artık 12 liradır. Düzelirse fiyat yine etkin piyasa hipotezine göre kendi ideal seviyesini bulur. Ancak yine bunun sizle bir alakası yoktur ve bunu bilmeniz gerekmez. Yani, gerekir ama, işiniz Trader'lıksa gerekmez
23) Bilmeniz gereken tek şey fiyatın artık 12 lira olduğudur ve önemli bir bariyer aşıldığı için fiyatın yukarıya doğru hareket etmesinin artık daha kolay olduğudur. 10 liralık yumurta 12 lira olduğunda toplum isyan eder ama, 12 liralık yumurta 13 lira olduğunda herkes kanıksar.
24) Piyasaya eğer yeni bir yumurta satıcısı girer ve 10 liradan satmaya başlarsa ne olur? Eğer alıcılarının isteklerini karşılayabilecek arzı varsa, fiyat tekrar 10TL olur. Diğer satıcılar da 10TL’den satar çünkü müşteri kaybetmeyi göze alamazlar, daha az kazanmaya razı olurlar.
25) Böylece, 12 liralık fiyat bir boğa tuzağı olarak kalır. Tüm bu süreçler grafiğin içerisindedir ve fiyatı izleyerek tüm bu detayları anlayabilirsiniz. Fiyatın neden böyle olduğuna veya yakın zamanda ne olacağına odaklanmanız GEREKSİZDİR.
26) Firma yeni yatırım mı yapıyor? Zaten alıcıları artacak, fiyatı yükselecektir. Firma yeni ürün mü çıkarmış? Zaten alıcıları artar, fiyatı yükselir. Firma yeni şirket mi satın alacak? Yine aynı mevzu. Kısacası, zaten olumlu her şey alıcıları hisseye çekeceği için, fiyata yansır
27) Tam tersi, olumsuz gelişmeler de kişileri şirketten uzaklaştıracağı için, satışlar artar, fiyat azalır. Neyin eden olduğuyla ilgili hiç bir bilgiye ulaşmak zorunda değilsiniz. Fiyatın düşüyor mu, yükseliyor mu olduğunu bilmeniz yeter (en azından Trader'lık için)
28) Fiyat fiziki veya hissi tüm bu girdileri efektif bir şekilde yansıtır ve arz/talep dengesiyle dalgalanır. Geçmişte tepki verdiği önemli yerler de fiyatın hafızasıdır. Biz de bu hafızayı kullanarak dalgalardan para kazanmaya çalışırız. Price Action en kaba tanımıyla budur.
29) Evet, Price Action denizine en azından tüm ayağımızı olmasa bile, parmaklarımızı sokmuş olduk. Su soğuk değil, deniz yüzmeye uygun. Price Action size yüzmeyi öğretecek önemli bir teknik, kullanmanızı öneririm.
30) İlerleyen zamanlarda bu denizde hep beraber yüzeceğiz. Ben de konuları detaylandıracağım fırsat buldukça. Okuduğunuz için teşekkürler dostlar, selametle kalın, bol kazançlar herkese.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Borsanın İzinden

Borsanın İzinden Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @borsaninizinden

14 Jan
1) Evet dostlar, şimdi biraz bodoslama, gelişine, olduğu gibi bir endeks analizi yapalım. Böylece kendi fikirlerimi de size zincir şeklinde sunayım. Yine sıfırdan çize çize gidelim, hazırsanız başlıyorum.
2) Önce en geniş perspektiften grafiğimizi önümüze bir koyalım. Geniş perspektif ne demek? Aylık grafik. Yani olabilecek tüm hikayeyi tek bir pencereye sığdıralım. Buyrun, aşağıya bırakıyorum. Şu tertemiz grafiği hiç bir şeye değişmem. Fiyat ve biz. Başka hiç bir şey yok. Image
3) Bu grafiğe iki trend çizebiliyoruz. İlki şu trend. 2008 krizindeki ihlali bir ayı tuzağı ve nadiren görebileceğimiz bir ihlal olarak alalım. Onun dışında grafik saat gibi çalışmış bugüne kadar. Kanalın arasında bir çizgi daha attım çünkü o da anlamlı. İnceleyin lütfen: Image
Read 5 tweets
26 Dec 20
1) Şimdi biraz beyin fırtınası yapalım buradaki dostlarla. Lütfen bir süre her şeyi bırakıp beni takip edin, toplamda 5-10 dakika sürecek. Bir kaç grafik ve bir kaç anket yapacağım. Lütfen NET cevaplayın. Burada ve takip edebilecek durumda olanlar FAV'layabilir mi?
2) Tamam, buralardayız. Şimdi ekranda şöyle bir grafiğe baktığınızı düşünün. #GBPJPY. İyice bakın. Güzel bir nokta yukarı doğru aşılmış, sonra onaya gelmiş, onaya geldiği yer hem yeni destek hem fibo seviyesi. Mum da hacimli.
3) Şimdi şu soruya cevap verin lütfen. Bu paritede LONG işlemi açmak bu gördüğünüz verilere göre mantıklı mı? Long dener miydiniz? (ankete yeterli cevap gelene kadar 1-2 dakika bekleyeceğim)
Read 13 tweets
26 Dec 20
1) Dostlarım günaydın. Herkese iyi hafta sonları. Geleneksel hafta sonu site paylaşımlarımıza başlayalım. İlk sırada paylaşacağım yazıyı aynı zamanda kendime de hediye ediyorum :)

-Bir Trader, Hata Yaptığını Bile Bile O Hatayı Tekrar Yapar mı?

Tıklayın:
borsaninizinden.com/bir-trader-hat…
2) İkinci yazıda, yazmaktan en çok haz aldığım yazılardan biri var. Size hangi tip tradersınız diye sordum. Cevabı kendiniz verin. Az az üstüne koyan mı, çok kazanıp, çok kaybeden mi, yoksa sürekli kaybeden mi? Bu yazıyı kaçırmamanızı öneririm: borsaninizinden.com/kac-tip-trader…
3) Twitter Borsa mecrasında biliyorsunuz herkes kahinliğe soyundu. Bilinen ön plana çıkartılıyor, bilinmeyen siliniyor. Bu çember herkeste anlamsız bir baskı yaratıyor. Halbuki trade falcılık değil. Kehanet paylaşmak zorunda değiliz. Neden? İşte yazdım: borsaninizinden.com/bir-swing-trad…
Read 6 tweets
20 Dec 20
1) Dostlar günaydın. Uzun zamandır hareketli ortalamalarla ilgili hazırladığım dersleri paylaşmamıştım. Fırsat bu fırsat. Buyrun. İlk ders hareketli ortalamalara giriş dersi. Konuya yumuşak bir giriş. Isınma amaçlı. Buyrun: borsaninizinden.com/hareketli-orta…
2) Hareketli Ortalamaların ikinci dersinde SMA, WMA ve EMA'yı ele aldım. Hangisi nasıl hesaplanır, neden farklıdır, neye göre kullanılır? Konu önemli. Buyrun: borsaninizinden.com/hareketli-orta…
3) Üçüncü ders belki de en önemlisi. Bu hareketli ortalamaları ben nasıl kullanıyorum? Hangisinden ne sinyal alıyorum? Hisseyi hareketli ortalamalara göre mi seçiyorum yoksa hareketli ortalamaları tüm hisselere aynı mı uyguluyorum. Buyrun: borsaninizinden.com/hareketli-orta…
Read 5 tweets
19 Dec 20
1) Arkadaşlar merhaba. İyi hafta sonları herkese. Bu zincirde sizlere Aralık ayında paylaştığım yazıları hatırlatacağım. Bayağı verimli bir ay oldu. İlk yazıda, Twitter'da geçirdiğiniz kalitesiz zamanları masaya yatırdım. Buyrun: borsaninizinden.com/twitterin-haya…
2) İkinci yazıda, belki şu ana kadar bana en çok sorulan sorulardan birine verdiğim cevabı bulabilirsiniz. Endeks kritik yerdeyken veya düşerken hisse alınır mı? Buyrun, cevabım yazıda:
borsaninizinden.com/endeks-duserke…
3) Üçüncü yazıyı bu hafta sizlerle paylaştım. Son zamanların en çok ilgi gören ve okunan yazısı oldu. 2020 trade performansımı şeffaf bir şekilde masaya yatırdım ve 2021 kararlarımı sizlerle paylaştım. Mutlaka okuyun:
borsaninizinden.com/2020-trade-muh…
Read 4 tweets
16 Dec 20
1) Dostlarım, herkese iyi akşamlar. 2020’nin neredeyse sonuna geldik. Öyle bir yıldı ki, kamyon oldu, üzerimizden geçti desek yeri. Virüs, eve kapanmalar, ekonomik kriz derken çöktük kaldık. Planlar ertelendi, işler aksadı. Sonuçta yaşanması gerekiyordu, yaşadık, bitti.
2) Şimdi her yıl olduğu gibi, 2020’yi de masaya yatırma zamanı. Her yıl sonu, kendim için önemli gördüğüm konu başlıklarında, biten yılı masaya yatırıyorum. Sessiz bir odada, kağıt, kalem ve ilgili notlarla yapıyorum bunu. Trade, Kültür/Sanat, Gezi, Projeler vesaire.
3) Hepsi için ayrı ayrı seanslar yapıyorum. Çok yararını gördüm, sizlere de öneririm. Şimdi, hepsini yazmayacağım ama, geçen yaptığım sessiz oda Trade seansından sonra bazı kararlar aldım. Bu kararları paylaşacağım sizlerle.
Read 31 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!