Covid-19 sonrası küresel ölçekte bir yeniden yapılanma geliyor.
Gerektiğinde vatandaşlarının can güvenliğini koruyabilen, olağanüstü durumlarda ekonomik destek sağlayabilen, etkili ama aynı zamanda şeffaf, hesap veren kamu yönetimi anlayışı yükselişte.
Bu dalganın siyasal yansımaları ABD başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde görülmeye başladı.
Salgın döneminde gelişmiş ekonomilerin ve Çin’in izlediği ekonomi politikalarının da etkileri oldu.
Ekonomik-finansal yapıda ve politika söylemlerinde de aynı yönde değişim yaşanıyor
Bu süreçten Türkiye’nin de etkilenmesi kaçınılmaz.
Geçmişteki parametrelerin hâlâ geçerli olabileceğini sanan ve dahası bu dinamikleri kavrayacak kapasitesi olmayan kadrolar için doğal seçilimin şaşmaz yasası işleyecektir. Zira toplumlar da canlı organizmalar gibi davranır.
İktidar koalisyonunun bileşenleri için giderek sürdürülmesi zor ve maliyeti getirisinden fazla olan bir nitelik kazandığı görülüyor. Yapılan yüksek perdeden açıklamalar, “mezarlıktan geçerken ıslık çalma”ya benzer bir ruh halinin, inkar psikolojisinin kanıtı aslında.
Tam da bu dönemde muhalefeti yıldırmak için nefret dilini egemen kılan düşmanlaştırma söyleminin yaygınlaştırılması ve siyasetin alanını daraltmaya yönelik tehditler savrulması tesadüf değil. Son olarak sokak çetelerinin ve mafyanın da devreye sokulduğunu endişe ile gözlemliyoruz
Herkesin şunu bilmesi gerekir; oldu-bittiye kalkışan, siyasal dinamiklere karşı durarak konumunu korumaya yeltenen, zorbalıkla, baskı ve yıldırmayla sonuç alacağını sanan hiçbir girişim Türkiye’de başarılı olamaz. Gerçi birkaç girişim olmadı değil ama hepsinin de sonu acıdır.
1826’dan 22 Şubat 1962’ye, 12 Eylül düzeninin akıbetinden “bin yıl sürmesi” öngörülen 28 Şubat’a ve 15 Temmuz’daki hain girişime kadar ister iktidarı elinde tutan zinde güçlerden ister darbe heveslilerinden gelsin demokrasiye ve siyasetin olağan akışına aykırı girişimler ibrettir
Türkiye için demokratik hukuk devletinden başka bir seçenek yoktur. Eksiği ve noksanıyla 150 yıldır bu ülkede seçim yapılır, 75 yıldır iktidar sandıkta belirlenir. Serbest siyaset, insan hakları ve temel özgürlükler ile hukukun üstünlüğü Türkiye’nin vazgeçilmez unsurlarıdır.
Kimsenin aklının köşesinden bunun dışında bir maceraya kalkışmak geçmeyeceğini umarım. Hem ülkenin barışı ve selameti hem de bizzat böyle ayak oyunlarından medet umanların kendileri için...

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ibrahim M. Turhan

Ibrahim M. Turhan Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ibrahimmturhan2

15 Jan
2018-2019’da Fed para politikasını son derece yavaş ve aşamalı bir biçimde normalleştirme girişiminde bulundu. Normalleşmeden kastımız da geçmişteki düzeylerle karşılaştırılamayacak, sadece görece bir sıkılaştırmaydı.
Piyasa tepkisi enflasyonun hedefin altına düşmesine yol açtı.
Şimdi ekonomide bu kadar büyük bir çıktı açığı oluşmuş ve zincirlenmiş hacim endeksine göre hesaplanan çıktının, Coronavirus şoku öncesi eğilimine ulaşmasının en iyi durumda bile 3 yıldan fazla süreceği beklenirken erken hareket etmektense geç kalmayı yeğlemesi anlaşılabilir.
Fed getiri eğrisinin kısa tarafını kontrol altında tutsa bile, yeni maliye politikasının ve parasal genişlemenin birlikte yaratacağı etki uzun vadeli faizler üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmayı sürdürecek.
Bu, Fed’in yapmadığı sıkılaştırmayı piyasanın yapması sonucunu verir
Read 4 tweets
10 Jan
Dijital teknoloji yaşamımızı giderek daha fazla şekillendiriyor. Bugünlerde İnternet üzerinden mesajlaşma ve görüşme olanağı sağlayan ücretsiz uygulamaların veri güvenliği protokolleri üzerinden bir tartışma yürüyor. O platformdan buna geçenler, dijital faşizm tartışmaları gırla.
Yapay zekanın ve makinelerin hakim olduğu distopik geleceği anlatan bilim-kurgu filmleri, içinde yaşadığımız gerçeğin yanında masum kaldı sayılır. İnsan davranışlarına ilişkin veriler ticari olarak da güvenlik açısından da çok değerli. Sermaye ve devletler bu verilerin peşinde.
Büyük veri işleyerek insanların düşünceleri, duygular, yapacakları tercihler tahmin edilebiliyor, hatta yönlendirilebiliyor. Ama sorun o platformdan bu platforma geçerek çözülebilecek bir şey değil. Gerçeği görmek gerekir. Başını gömüp saklandığını sanan devekuşu gibi olmayalım.
Read 10 tweets
9 Jan
İktidar bütün sistemlerde var, demokrasinin ayırt edici özelliği muhalefetin de bulunmasıdır.
Seçilmiş kişi, ilahi lütuf, hükmetme hakkı kutsanmış kurtarıcı olmaz bu sistemde.
Özgür demokratik seçimlerde seçmen desteklediği sürece anayasa ve hukuk çerçevesinde meşru hükümetsiniz.
Her muhalefet edeni millet düşmanı görmekten, demokratik yollarla anayasal haklarını talep edenleri terörist ilan etmekten vazgeçin artık. Kendinizi ülkeyle özdeşleştirdiğiniz için sizin gibi düşünmeyen herkes size göre Türkiye karşıtı.
Böyle demokratik yönetim olmaz !
Terör; zor kullanarak, baskı ve tehditle topluma korku salmak, şiddet yoluyla insanları dehşete düşürerek amacına ulaşmak demektir. Anayasal demokratik muhalefete “görüldüğü yerde başı ezilecek düşman” gibi davranmak, hukukun dışına çıkan şiddet kullanmak, bu tanıma tam da uyar.
Read 4 tweets
8 Jan
Finansman olanakları zorlaştığı, risk algısı ve beklentiler bozulduğu için;
bankacılık sektörünün bilançosunda yurt dışı bankalara olan yabancı para borçlar
2017 sonunda 118,1 milyar USD iken,
2018 sonunda $99,1 milyar
2019 sonunda $86,6 milyar
2020 sonunda $82,4 milyar
oldu.
Reel sektörde de durum aynı. 2018’den beri süren belirgin bir borç azaltma çabası var. Finansal kesim dışında faaliyet gösteren firmaların (yurt içi dahil) döviz yükümlülükleri gerilerken (mavi çizgi) net döviz pozisyon açıkları 65,4 milyar daralmış. Image
Arz tarafından da talep tarafından da etkili olan bu riskten kaçınma-borç azaltma eğilimi makroekonomik belirsizlikten kaynaklandı.
Bu eğilimin bu yıl değişeceği bekleniyor. Sıkılaşan TL finansman koşullarının daraltıcı etkisi dış finansman ile bir ölçüde dengelenebilir.
Read 4 tweets
14 Nov 20
Son bir haftadır yaşanan gelişmeler bir sistem krizinin içinde olduğumuzu kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya koydu.
Yaşanan acılar, uğranan kayıplar ortada. Artık gerçeği hepimiz gördüğümüze göre ileriye bakmak zorundayız.
“Ne yapmalı?” sorusuna benim cevaplarım şöyle:
Nesnel gerçekliği, olguları kabul etmek rasyonelleşmenin ilk adımıdır. Toplumun bütün kesimleri ekonomideki kriz ortamını bizzat yaşarken bu gerçeği inkâr etmek, yönetime olan güveni sarsmaktan başka bir şeye yaramaz. Yaşanan ekonomik krizi, varlığını inkâr ederek yönetemezsiniz.
Ekonomi politikalarıyla ilgili kararların gerçeklikten uzak, piyasanın uygulamalarına ve ekonomi biliminin yasalarına aykırı biçimde alındığı, uygulamalarda keyfî ve siyasetteki yandaşları kayıran biçimde davranıldığı kanısı yayılmışsa güven kalmaz.
Kurala dayalı politika şarttır
Read 18 tweets
13 Nov 20
“Allah gariban kulunu sevindirmek istediğinde önce eşeğini kaybettirir sonra da buldururmuş” sözünü ya da meşhur “ağa ile maraba” fıkrasının,
sonu; “öyle deme, bak ne kadar işlem hacmi yarattık” şeklinde biten versiyonunu çağrıştıran gelişmeler.
Ne olursa olsun olumlu buluyorum.
Adalet Bakanı Gül:
“Ekonomik büyümeyi, kalkınmayı, refahı ve istikrarı sürekli kılmak ancak adil ve şeffaf bir hukuk devletinde mümkündür. Başka bir ifadeyle, yatırımları yeşerten ve bereketlendiren iklim hukuk devletidir.”
“Bu bakımdan bize göre hukuk devleti demokratikleşme, insan hakları, hak arama hürriyeti, düşünce özgürlüğü, hukuki belirlilik, öngörülebilirlik, mülkiyet hakkı, adil yargılanma hakkı gibi haklar ile somut bir hal alır.”
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!