Het zou niet in de 1e plaats het avondklokdebat moeten zijn, maar het vaccinatiedebat. Nog beter: het exitstrategiedebat. De race tegen de klok: vaccinatie versus mutatie. Ziet het kabinet een reële mogelijkheid om die race te winnen? Kan productie sneller, leveren, inenten? (1/)
De ‘Britse’ virusvariant heeft tot nu toe de meeste aandacht gekregen: besmettelijker dus meer gevallen, ook meer ernstige gevallen, dus meer druk op de ziekenhuizen. Dat is, helaas, nu niet het grootste probleem. Mensen worden niet zieker, vaccins lijken hiertegen te werken (2/)
Zorgwekkender: het vaccin werkt mogelijk niet tegen de ‘Zuid-Afrikaanse’ en ‘Zuid-Amerikaanse’ variant. (Goed overzicht @mkeulemans: volkskrant.nl/nieuws-achterg…) Als dat zo is en zo’n mutant verspreidt zich snel, wordt de weg naar een vrije samenleving via inenten afgesneden (3/)
Stel je voor dat een paar miljoen kwetsbaren zijn ingeënt (we should be so lucky..) en dat dan een mutant hard rondgaat waartegen zij niet zijn beschermd. Opnieuw beginnen? Vanochtend het nieuws dat Zuid-Afrikaanse al in veel Europese landen is, Zuid-Amerikaanse in Italië (4/)
Als het met vaccineren niet zou lukken, leek een riskante (!) noodoptie beschermen van kwetsbaren en laten rondgaan van het virus. Maar bij de Zuid-Amerikaanse variant lijkt het erop dat je opnieuw besmet kunt raken en even ziek kunt worden. Meer hier volkskrant.nl/nieuws-achterg… (5/)
Dan zouden we er ook langs die weg van kwetsbaren beschermen en laten rondgaan niet uit komen. Bedenk dat juist laten rondgaan voor meer mutaties zorgt die helaas niet altijd minder schadelijk zijn (meer supernuttige informatie van @mkeulemans hier volkskrant.nl/wetenschap/hoe…) (6/)
Bedenk ook dat in veel arme landen nauwelijks vaccins beschikbaar zijn, nauwelijks wordt ingeënt en het virus vaak flink rondgaat, met alle kans op nieuwe mutaties waartegen het vaccin niet werkt. Die veroorzaken in de eerste plaats daar leed én ze kunnen deze kant op komen (7/)
Heb de indruk dat OMT en kabinet zich hiervan bewust zijn, maar niet alles hardop zeggen. Ineens werken ze na tien maanden meer preventief en zijn bijvoorbeeld eindelijk maatregelen voor inreizigers mogelijk die al lang nodig waren maar waarvan steeds werd gezegd: kan niet. (8/)
Een drastische beslissing nu om de 2e prik bij vaccinatie in de 6e week te geven ipv na 3 weken. Haast is begrijpelijk maar er zijn aanwijzingen uit Israël dat mensen dan onvoldoende zijn beschermd. En wat als een levering niet komt in die 6 weken? Enorm dilemma voor kabinet (9/)
Bij mij dringt zich de conclusie op dat juist de milde klachten bij het overgrote deel van de besmettingen met covid-19 ons in een val hebben gelokt. Daardoor hebben overheden het virus te achteloos te hard rond laten gaan. Maar ben benieuwd hoe anderen dit zien uiteraard. (10/)
Hoop dat Kamer vandaag uitzoomt. Avondklok is ingrijpend en gaat een principiële grens over (waar ik persoonlijk moeite mee heb). Belangrijk om dat te bespreken, net als vraag in hoeverre die helpt nieuwe overbelasting van de zorg te voorkomen en evt alternatieven. Máár: (11/12)
Hoofdvragen van vandaag zijn volgens mij (benieuwd hoe anderen het zien, zeg ik nog maar eens): is het vaccin nog steeds de weg naar de vrijheid? Hoe snel komen we daar? Wat doet het kabinet - met andere landen! - om die route op tijd en veilig af te leggen? (12/12)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ik heb moeite met die avondklok. Wat te prijzen valt, is dat het OMT nu meer uit voorzorg adviseert dan meestal: gaat er al vanuit dat de besmettelijke mutant hard rondgaat en wacht niet op sluitend bewijs voor werkzaamheid, maar wil snel handelen. Je kunt altijd weer terug (1/)
Maar ik heb niet het idee dat de afgelopen tijd nou alle minder belastende maatregelen zijn uitgeput, zoals bijvoorbeeld tijdige inreisbeperkingen uit landen met mutaties en tests + verplichte quarantaine bij het binnenreizen. Die nu - weer te laat - toch worden overwogen (2/)
Bovenal: deze crisis was altijd vreselijk zwaar geweest, maar we zijn extra kwetsbaar doordat de corona-aanpak vanaf het begin een fundamenteel verkeerd uitgangspunt had - scheren langs de randen van de zorgcapaciteit - en doordat uitvoering en communicatie abominabel waren (3/)
'Uiteraard voor alles verantwoordelijk' is ook een manier van Rutte om verantwoordelijkheid los te koppelen van de zaak waar het over gaat. Voor alles, dus niet hiervoor in het bijzonder. 'Voorzitter van de ministerraad en alle onderraden' is nog zo'n manier #toeslagenschandaal
Verder doet Rutte alsof een uitzonderingsgrond in de wet openbaarheid bestuur het probleem was, terwijl het probleem de invulling van die wet onder Ruttes leiding was, het misbruik van die grond #toeslagenschandaal
En vervolgens reduceert Rutte het achterhouden van informatie en het onjuist informeren tot iets dat alleen 'irritatie' geeft bij Kamer en pers. In werkelijkheid is het een grove schending van zijn grondwettelijke plicht. #toeslagenschandaal
Heb Ploumen meegemaakt in haar tijd als partijvoorzitter PvdA en denk dat die partij met horten en stoten nu een sterkere kandidaat heeft dan sommigen vermoeden. Sowieso is onderschatting je beste vriend in een campagne. 'Verlossers' Hoekstra en Kaag vallen sneller tegen (1/)
Herlees over die onderschatting van Ploumen vooral ook de sterke column van Loes Reijmer van afgelopen weekend (2/) volkskrant.nl/columns-opinie…
Meer dan vorige leiders is Ploumen diep in de partij geworteld. Meer steun in de rug dus bij alles wat juist buiten die partij moet gebeuren. Leden lopen hard voor haar.
Veel ervaring met campagnes, verliezend en winnend, snapt wat nog wel eens ondersneeuwt: organisatie. (3/)
Toen zag ik dat Dolly Parton morgen 75 wordt en dacht ik: zouden die twee nooit samen hebben gezongen en...
Niet het beste duet ooit, maar fijn om ze samen te zien en bovendien kun je naar de uitgekamde krullen en jaren 80-schoudervullingen van Tom kijken
En toen liep ik een Tom Jones-duettentunnel in en vond ik dit met Tina Turner, dat opnieuw geen muzikaal hoogtepunt is, maar kom op, ze zingen 'Hot Legs' en hun outfits zijn ook hier smullen
Ja, velen zijn verantwoordelijk voor wat de slachtoffers in de #toeslagenaffaire is aangedaan, maar de gretigheid waarmee dat gegeven wordt aangegrepen dreigt ook een manier te worden om het niet over individuele verantwoordelijkheden te hebben (1/4)
En ja, de slachtoffers in de #toeslagenaffaire hadden al lang moeten worden gecompenseerd, maar de gretigheid waarmee daarop vandaag nadruk wordt gelegd dreigt ook een manier te worden om het niet over individuele verantwoordelijkheden te hebben (2/4)
Zie het gerucht langskomen dat het kabinet mogelijk als geheel zou aftreden. Lijkt een mooi gebaar, maar is óók een manier om het niet over individuele verantwoordelijkheden te hebben. Rutte is in staat met zoiets nog goede sier te maken ook én er credits voor te krijgen (3/4)
Rutte voorspelt weer, na al deze ervaringen, dat er al zal worden versoepeld vóórdat de eigenlijk gewenste cijfers van besmettingen (1200) en ic-opnamen (3) zijn bereikt. Wat moet je hier nog van zeggen? #coronadebat
Ik had echt gehoopt dat het kabinet nu eindelijk met een heldere, harde bovengrens aan het aantal besmettingen zou komen: helder voor de bevolking en beter voor zorg, economie en welzijn. Maar was kennelijk toch nog naïef (hoe kan dat nog hè). #coronadebat
Daarbij: het is echt, zoals Rutte zegt, belangrijk dat wij ons allemaal meer aan maatregelen houden. Maar het werkt ondermijnend wanneer je je als overheid niet aan je eigen normen houdt en het doel verdwijnt dan ook uit zicht: waar doe je het dan voor? #coronadebat