1. Pomo oli tuohtuneessa mielentilassa. Hän melkein huusi Pipariselle, että mitään ihmistulkkeja ei missään tapauksessa saa näissä bisnesneuvotteluissa käyttää.
2. Kaikki Piparisen yritykset muistutella Pomoa siitä, ettei tätä ollut pätkääkään kiinnostanut, miten asia hoidetaan, kaikuivat kuuroille korville. Tilanne oli nimittäin muuttunut.
3. Pomon pomo pääkonttorilta Saksasta oli lähettänyt jo kolmea viikkoa aiemmin viestin, jossa eksplisiittisesti kiellettiin muu kuin konekääntäminen koko firman toiminnassa.
4. Firma oli ollut niin tiiviisti mukana käännöskoneen kehittämisessä, että ihmisen käyttäminen tuhoaisi olennaisen osan huolella rakennetusta brändistä.
5. Samassa paimenkirjeessä oli painotettu sitä, että erityisesti Intia oli alue, johon suuntaan kuului esiintyä käännöskoneen positiivisena käyttäjänä, vaikka vähän tsemppailun kauttakin välillä.
6. Tämä siksi, että Intiassa jotkut höperehtivät edelleen jonkinlaista monikielisyysmantraa, josta ei kukaan järkevä ihminen mitään käsittänyt saati ottanut sitä vakavasti.
7. Piparinen ei jakanut enää edes kiihtyä. Hän vain lausui: "Kerrot vaan, että millä konstilla neuvottelut hoidetaan, niin minä hoidan tekniikkapuolen. ---
8. --- Tiedoksi nyt kuitenkin vaan - vielä kerran - että käännöskone löytää vain suomi-ruotsi-kieliparin ja huollossa kestää viikkoja tai jopa kuukausia."
"Käytetään vanhaa laitetta, kyllä se nyt sen verran toimii."
"Toimii, toimii, iloisesti toimiikin - Keuruulla."
9. "Keuruulla?"
"Sieltä muistaakseni löytyi ostaja, siitähän oli kova hoppu päästä eroon."
"Ei saatana! No, parin tunnin päästä mulla on joka tapauksessa palaveri Saksan-pomon kanssa - ja sinä tulet paikalle myös!"
"Mitä virkaa minulla siinä miitissä olisi?"
10. "Täytyyhän sinun nyt hyvänen aika olla paikalla keskustelemassa siitä, miten tämä homma hoidetaan."
"Niin kai, mutta jos musta siellä jotakin iloa olisi, koko ongelma olisi poissa enivei."
"Mitä tarkoitat?"
"En mä osaa sanaakaan saksaa."
11. "Oisko pääkonttorilla kuitenkin vanha käännöskone jemmassa."
"Ehkä, jos eivät sittenkään tehneet sitä suurieleistä lahjoitusta kaikista vanhoista malleistaan joillekin vapaaehtoisjärjestöille Berliiniin. ---
12. --- Mutta aika iso juttuhan siitä oli firman tiedotuskirjeessä vajaa vuosi takaperin, kuvat ja kaikki."
Pomo oli sanaton.
"Niin, että hyviä palavereja teille vain."
"Millä ihmeellä minä sen palaverin hoidan?"
13. "Minä kun luulin, että sinä olisit itse kielimiehiä, olet mua sen verran vanhempikin, että olisit ehkä koulussa joutunut vähän lukemaan."
"Äläs nyt vittuile siellä yhtään, vaan mieti."
14. "Niin mietinkin, nimittäin noita kyläkaupan paistopisteen munkkeja", sanoi Piparinen.
Hän napsautti yhteyden pomoonsa pois päältä, kävi hakemassa kaupasta pussillisen munkkeja ja makkarapaketin Noam Chomskylle.
Jos tulit tänään mukaan, kannattaa aloittaa tästä twiitistä. Ketjun lopusta pääsee kaikkiin vanhoihin lukuihin, tai niitä voi etsiä myös tunnisteella #viimeinenkääntäjä
1. Kun Noam Chomsky oli hotkinut makkaransa ja Piparinen ja Sanna-Kaisa tuoreet munkit, oli aika miettiä, miten tästä eteenpäin. Sanna-Kaisa oli täsmälleen samaa mieltä Piparisen kanssa siitä, että tilanne on aivan jumissa.
2. He päättivät kuitenkin valmistautua siihen, että aamulla isojen pomojen mieli olisi muuttunut ja ihmistulkkaus olisi sittenkin ihan varteenotettava vaihtoehto.
Aikaa vierähti tunti jos toinenkin, oltiin jo loppuiltapäivässä.
1. Sanna-Kaisan koti ei näyttänyt epookkisarjan sivistyskodilta, niin kuin Piparinen oli ennakkoon kuvitellut. Olihan Sanna-Kaisalla toki suuri hylly täynnä laatukirjoja, sen verran Piparinenkin osasi hyllyä arvioida.
2. Hän tiesi ja ymmärsi, että hyvä kirjallisuus oli aina arvossaan eikä paperikirja olisi vieläkään tekemässä kuolemaa.
Sanna-Kaisan koti oli kyllä sivistyskoti, boheemi sellainen.
1. "Mitä jos startattaisiin se rakkine vain uudestaan."
"Me ollaan tehty se jo kolme kertaa ja jokainen startti vie sen vartin ainakin, tai jopa puoli tuntia. Ollaan myöhässä jo nelkyt viis minsaa."
2. "Saataisko siihen edes englanti-suomi jotenkin toimimaan. Eikö meillä ollut niitä IT-guruja talo täynnä..."
"Vois saadakin, mutta mitä se tässä enää auttaa?"
"Hei, ruotsi-suomi-ominaisuus taitaa olla nyt ylhäällä."
Tsaari Mikaelin hautajaisvastaanotolla 14.7.1645 tarjoiltiin hunajapuuroa. Tämän minulle juuri kertoi Simon Sebag Montefioren erinomainen kirja nimeltä Romanovit 1613-1918.
Tsaari Aleksei Mihailovitsin aikana palattiin oikeellisiin Bysantin käytäntöihin. Ristinmerkin sai tehdä vain kolmella sormella. Vanhauskoiset kuitenkin kuolivat mieluummin hirvittävillä tavoilla kuin suostuivat moiseen. #romanovlive
Tämä tsaari Aleksei oli #muuten aika #fit! Jaksoi vetää läpi 6 tunnin messuja istumatta kertaakaan. Heittäytyi maahan tuossa ajassa toistatuhatta kertaa. #romanovlive