Ronald Plasterk schrijft in De Telegraaf over de rol die kernenergie kan spelen. Ik vind het een goed teken dat we klimaatverandering dermate serieus nemen dat we ook naar kernenergie kijken. Plasterk maakt zich er in mijn ogen echter te makkelijk vanaf. telegraaf.nl/watuzegt/98934…
Plasterk beschrijft opnieuw waarom hij duurzame energie een slecht idee vindt en stelt dan ‘Met een of twee nieuwe moderne kerncentrales plus het openhouden van de bestaande centrales zijn we van deze ellende af.”
Eerst even over het openhouden van de ‘bestaande centrales’. Ik ben heel benieuwd welke bestaande kerncentrales Plasterk bedoelt. Volgens mij is er in Nederland maar één in bedrijf, die in Borssele autoriteitnvs.nl/onderwerpen/ke…
Relevanter is de vraag of een of twee moderne kerncentrales alle duurzame energie waar aan gewerkt wordt zouden kunnen vervangen.
Volgens de Klimaat- en Energieverkenning 2020 van het Planbureau voor de Leefomgeving komt het verbruik van hernieuwbare energie in 2030 op 498 petajoule uit wind, zon, biomassa en omgevingswarmte. pbl.nl/publicaties/kl…
Stel dat we die 498 petajoule uit hernieuwbare energie in 2030 willen vervangen door 498 petajoule aan elektriciteit uit nieuwe kerncentrales, hoeveel hebben we er dan nodig?
(overigens gaat het bij een deel van de hernieuwbare energie om warmte en biobrandstoffen die je niet zo maar kunt vervangen door elektriciteit, maar dat laten we voor dit sommetje even buiten beschouwing)
Volgende stap: 498 petajoule komt overeen met 138 miljard kilowattuur.
We hebben dus voldoende nieuwe kerncentrales nodig om jaarlijks 138 miljard kilowattuur elektriciteit te produceren.
Op basis van de nieuwe kerncentrales die op dit moment gebouwd worden in Europa rekenen we voor een moderne kerncentrale met een vermogen van 1600 megawatt. Die produceert per jaar maximaal 13 miljard kilowattuur elektriciteit jaspervis.wordpress.com/2020/05/24/nee…
Om jaarlijks 138 miljard kilowattuur elektriciteit hebben we dus minstens 11 nieuwe kerncentrales met elk een vermogen van 1600 megawatt nodig.
Kortom, Plasterk heeft ongelijk als hij zegt dat we alle in 2030 geplande duurzame energie kunnen vervangen door ‘een of twee nieuwe moderne kerncentrales’. Daarvoor zijn er minstens elf nodig.
U vraagt zich wellicht af of een nieuwe kerncentrale geen groter vermogen hebben? Ja, dat kan. De brancheorganisatie Nucleair Nederland rekent met nieuwe kerncentrales van 1000-1500 MW, dus mijn aanname van 1600 MW lijkt me niet zo gek jaspervis.wordpress.com/2020/05/24/nee…
Dan moeten we het ook nog over de planning hebben. De procedure en bouw van een kerncentrale kost veel was tijd. De ervaring in Westerse landen die nieuwe kerncentrales bouwen laat zien dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er in Nederland in 2030 nieuwe kerncentrales kunnen staan
Dat het lang duurt om in het Westen een nieuwe kerncentrale te bouwen is geen ‘smoesje’ zoals Plasterk suggereert, maar ervaring in landen die niet alleen praten over nieuwe kerncentrales, maar ze ook daadwerkelijk bouwen.
Zo begon EDF in 2012 aan de eerste inspraakronde voor een nieuwe Britse kerncentrale in Sizewell. Volgens de huidige planning van EDF kan deze op zijn vroegst in 2032 operationeel zijn jaspervis.wordpress.com/2020/06/28/bou…
Ook ná 2030 is verdergaande CO2-reductie nodig en we moeten er nu al over nadenken hoe we dat willen doen en daarbij kan kernenergie zeker een rol spelen. Maar ik vind het een beetje makkelijk om te suggereren dat we onze doelstellingen voor die tijd ermee kunnen halen.
Tot slot doet Plasterk de kosten van nieuwe kerncentrales ook af als een smoesje. Ook dat vind ik beetje makkelijk voor iemand die regelmatig wijst op de kosten van de energietransitie want nieuwe kerncentrales komen er niet zonder overheidssteun jaspervis.wordpress.com/2019/02/27/nie…
Dit punt is belangrijk maar heb ik voor het gemak even buiten beschouwing gelaten in mijn berekening: als je alle hernieuwbare energie wilt vervangen door kernenergie dan is ‘elektrificatie’ nodig, bijv. elektrische auto’s en warmtepompen
Elektrische warmtepompen en auto’s zijn efficiënter dan hun fossiele tegenhangers (cv-ketel resp. verbrandingsmotor) en daardoor is er dan minder energie nodig. Dat heb ik in dit draadje buiten beschouwing gelaten om het niet al te lang en complex te maken 😉
Aanvulling die ik buiten twitter kreeg: in het sommetje achterop de krant ben ik ervan uitgegaan dat het energieverbruik hele jaar constant is en de kerncentrales hele jaar voluit draaien. In werkelijkheid varieert de vraag natuurlijk (nacht/dag, winter/zomer etc.).
Daarom zal er ook in energiesysteem met veel kernenergie flexibiliteit nodig zijn om de pieken op te vangen en zullen wellicht niet alle kerncentrales hele jaar voluit kunnen draaien.
Toegift: in 2019 was het verbruik van hernieuwbare energie volgens het CBS 181 petajoule. Om dat te vervangen zouden volgens sommetje hierboven al 4 nieuwe kerncentrales nodig zijn cbs.nl/nl-nl/nieuws/2…
In 2019 was het aandeel hernieuwbare energie volgens het CBS 8,6% en daarmee al wat meer dan de 6% die Plasterk noemde cbs.nl/nl-nl/nieuws/2…
Ik krijg van verschillende kanten de opmerking dat een kerncentrale meerdere reactoren kan hebben en daardoor meer vermogen dan de 1600 MW waar ik mee rekende. Dat klopt en in verschillende landen (waaronder Frankrijk) is dat het geval.
De Nederlandse brancheorganisatie Nucleair Nederland heeft het in haar roadmap over twee of drie (nieuwe) kerncentrales met een gezamenlijk vermogen van 3000 MW ofwel 1000-1500 MW per centrale nucleairnederland.nl/bibliotheek/do…
Mijn aanname van een vermogen van 1600 MW voor een nieuwe kerncentrale is hoger dan van de Nederlandse brancheorganisatie en lijkt me dus zo gek nog niet in de Nederlandse context 😉
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ik begrijp dat het voor mensen van buiten Utrecht soms moeilijk te begrijpen is waarom we zo gehecht zijn aan die ‘paar bomen’ in Amelisweerd. Ik zal een poging doen om uit te leggen wat dat kleine rotstukkie bos voor mij betekent.
We hebben in Utrecht geen Haagse Bos of Amsterdamse Bos. We hebben ook geen Vondelpark (zonder dat ik daar mee ons Wilhelminapark, park Transwijk of Griftpark te kort wil doen). Maar wij hebben Amelisweerd!
(dit wordt trouwens waarschijnlijk mijn coming-out als Utrechter. Ik heb me lang Amsterdammer gevoeld en ben daar ook geboren, maar merk nu dat als ze aan Amelisweerd komen, ze aan mij komen, dus ik zal inmiddels wel een Utrechter geworden zijn 😉)
Ik vind het niet verstandig om een technologie te presenteren als dé oplossing voor de energievoorziening. Dat geldt voor zonne-energie, windenergie, kernenergie en wat mij betreft ook voor waterstof newenergycoalition.org/reactie-artike…
Geen misverstand: ik zie zeker een (belangrijke) rol voor waterstof in een duurzaam energiesysteem, zeker bij grootschalige inzet op windenergie op zee, maar een panacee is het niet.
Ik ben het er ook mee eens dat niet alle energiefuncties geëlektrificeerd kunnen worden en dat waterstof daarbij een rol kan spelen.
NRC kopt dat de stroomvraag 35% stijgt door waterstofplannen in het Noorden. Ik zou willen zeggen dat de stroomvraag niet stijgt door plannen....
Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar de hoeveelheid plannen voor waterstofprojecten is bijna niet meer bij te houden. Ik let inmiddels vooral op daadwerkelijke investeringsbeslissingen. Dat zijn er tot nu toe erg weinig.
Terecht schrijft @HesterVanSanten dat het wereldwijde geïnstalleerde vermogen van elektrolyse voor waterstofproductie nu nog zeer bescheiden is
Mocht vandaag vanuit Vlissingen met @OrstedNL op werkbezoek naar windpark op zee Borssele 1&2 waar ik jaren aan gewerkt heb.
Eerste windturbines op ongeveer uur varen met snelle CTV (Crew Transfer Vessel)
Installatieschip Sea Challenger bezig met installatie van de op één na laatste van de 94 turbines van windpark Borssele 1&2. Installatie van een windturbine (op fundering die eerder geïnstalleerd is) duurt ongeveer 24 uur.
Plasterk klaagt opnieuw over de kosten van het klimaatbeleid en stelt opnieuw dat de grootste fout is dat kernenergie niet wordt meegenomen. Zou hij denken dat kernenergie gratis is?
Ik ben het met Plasterk eens dat we naar opties voor klimaatbeleid moeten kijken, ook naar kernenergie. Hij suggereert in mijn ogen ten onrechte dat er niet naar kernenergie gekeken wordt en dat het niks extra's zou kosten.
Dan is het moeite waard om te kijken naar ontwikkelingen in de landen om ons heen die investeren in nieuwe kerncentrales:
Geert-Jan de Haas schrijft in Trouw dat kernenergie moet worden meegenomen als optie voor CO2-reductie. Dat lijkt me terecht.
In zijn stuk stelt de Haas: ‘Het is een feit dat je met twee moderne kerncentrales minimaal 3500 windturbines kunt vervangen.’
Daar moet ik een beetje van huilen....
En wel hierom:
Windturbines op zee hebben inmiddels een vermogen van 8-12 MW per stuk en halen op de Noordzee een capaciteitsfactor van 45-50%. Dat betekent dat 3500 van deze windturbines per jaar ca. 145 miljoen MWh elektriciteit produceren
[3500*10MW*47,5%*8760uur]