ΥΠΟΘΕΣΗ "ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Την 15.2.2021 το ΕΔΔΑ @ECHR_CEDH στην δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα του το γεγονός ότι κοινοποίησε στην Κυβέρνηση της Ελλάδας την προσφυγή που είχε ασκήσει η Ένωση Αθέων @atheia Φεβρουάριο του 2018.
Η ανακοίνωση του ΕΔΔΑ περιλαμβάνει μια σύνοψη της υπόθεσης, αναφέροντας ότι αντικείμενο της προσφυγής αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η αθεΐα στο βιβλίο των θρησκευτικών της Β’ Λυκείου στην Ελλάδα.
Στην σύνοψη, το ΕΔΔΑ αναφέρει την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να αντικατασταθεί το κεφάλαιο περί αθεΐας με ένα πιο αντικειμενικό κείμενο που να μην παρουσιάζει αρνητικά την αθεΐα.
Αντ’ αυτού, σύμφωνα πάντοτε με το έγγραφο του ΕΔΔΑ, το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών αναπτύχθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας.
Το ΕΔΔΑ αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ένωση Αθέων το 2017 προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, ζητώντας συνεκδίκαση της υπόθεσης με τις αιτήσεις ακύρωσης των προσφευγόντων στην υπόθεση Παπαγεωργίου κ.α. κατά Ελλάδας.
Ζητήθηκε επίσης η κατεπείγουσα εξέταση των υποθέσεων, δηλαδή πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2017 – 2018. Όμως, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε προτεραιότητα σε μεταγενέστερα υποβληθείσα αίτηση ακύρωσης χριστιανών ορθοδόξων
με αποτέλεσμα να ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις βάσει αυτής και, κρίνοντας ότι το μάθημα είναι υποχρεωτικά ομολογιακό, κατάργησε την δίκη ως προς την Ένωση Αθέων.
Η Ένωση Αθέων προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, επικαλούμενη το άρθρο 9 (ελευθερία συνείδησης) σε συνδυασμό με το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
καταγγέλλοντας ότι στάθηκε αδύνατο να αποτρέψει ισχυρισμούς περιφρονητικούς και σεκταριστικούς κατά της αθεΐας στο περιεχόμενο του μαθήματος των
θρησκευτικών.
Με βάση αυτό το ιστορικό, το ΕΔΔΑ απευθύνει στην Κυβέρνηση της Ελλάδας καθώς και στην Ένωση Αθέων το ερώτημα: “Η αδυναμία της προσφεύγουσας για αποτροπή της φερόμενης “περιφρονητικής και σεκταριστικής”
παρουσίασης της αθεΐας στο μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος 2017 – 2018 παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία συνείδησης των μελών της, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 9 σε συνδυασμό με το άρθρο 14 της Σύμβασης;”
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο απόπειρας επίλυσης με φιλικό διακανονισμό. Εάν δεν επιτευχθεί ο εν λόγω διακανονισμός, η υπόθεση θα περάσει στην επόμενη φάση, δηλαδή στην εκδίκαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. H προσφεύγουσα εκπροσωπείται από εμένα.
TO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Το γραφείο μας εκπροσώπησε τις οικογένειες Παπαγεωργίου και Αναστασιάδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο με την απόφαση του το 2019 αναγνώρισε ότι η Ελλάδα παραβίασε
το ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση, επιβάλλοντας σε γονείς να αποκαλύπτουν στοιχεία θρησκευτικής συνείδησης για τους μαθητές.
Τώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αρμόδιο όργανο για την εποπτεία της εκτέλεσης της απόφασης είναι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Γιατί o ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο "πολιτικός γάμος"; Μα για να αιτιολογήσει, για μια ακόμη φορά, τον λόγο για τον οποίο αποκόπτει τη τεκνοθεσία! Όπως ακριβώς έκανε και με το σύμφωνο συμβίωσης. t-zine.gr/politiko-gamo-…
Λες και το θέμα στην εποχή μας δεν είναι, πλέον, το μέλλον των παιδιών που ήδη γεννιούνται και τεκνοθετούνται από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το αν ο ΣΡΖ θα τα βρει με την ΝΔ για ένα νομοσχέδιο που θα μετονομαστεί το κουτσουρεμένο σύμφωνο συμβίωσης σε γάμο.
Η ρητορική αυτή δεν είναι καθόλου αθώα, αλλά δείχνει για μία ακόμη φορά πολιτική δειλία. Περισσότερα στο άρθρο.
Η μήνυση Κιμούλη δείχνει ότι σε συνθήκες τεκμηρίου της αθωότητας δεν είναι καθόλου απλό και επιφανειακό ή δευτερεύον το θέμα του τεκμηρίου της αθωότητας και της προστασίας της προσωπικότητας.
Καθένας που ισχυρίζεται οτιδήποτε δημόσια εις βάρος άλλου ατόμου, πρέπει να είναι σε θέση να το τεκμηριώσει, να το αποδείξει. Όταν λοιπόν ένα φερόμενο θύμα προσφεύγει στα Μέσα Ενημέρωσης
για να καταγγείλει έναν φερόμενο δράστη, πρέπει πιο πριν να έχει σταθμίσει όλους εκείνους τους παράγοντες για την εξέλιξη αυτής της πράξης.
Ευκαιρία είναι τώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη έγινε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να ενημερωθεί και για την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεκνοθεσια
που προβλέπει από το 2008 ότι τα κράτη μπορουν να επεκτείνουν την τεκνοθεσια και για τα ομόφυλα ζευγαρια με σύμφωνο συμβίωσης.
Αυτά από το 2008, ενώ η Ντόρα έλεγε το 2015 όταν ψηφίστηκε το σύμφωνο στην Βουλή ότι το ψηφίζει μόνο υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνει την τεκνοθεσια κι ενώ ήταν ήδη από ετών μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι το νομικό όχημα για να τεκνοθετήσει ένας ανύπανδρος άνδρας. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι το μόνο υποκατάστατο που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία επειδή αρνείται να αναγνωρίσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων προσώπων.
Κι αφού το αναγνωρίζει για ομόφυλα άτομα, για να μην διακρίνει εις βάρος των ετερόφυλων επιτρέπεται και γι' αυτά η σύναψη συμφώνου συμβίωσης.
Στο ελληνικό δίκαιο δικαίωμα τεκνοθεσίας έχουν μεμονωμένα άτομα και έγγαμα ζευγάρια. Δεν έχουν δικαίωμα τεκνοθεσίας ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, ακριβώς επειδή ο ομοφοβικός έλληνας νομοθέτης απαγόρευσε την τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια.
Πέντε χρόνια πριν, 22 Δεκεμβρίου 2015, η ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ψήφισε την νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου.
Είχε προηγηθεί η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 7.11.2013 διότι ο νόμος του 2008 πρόβλεπε, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, σύμφωνο μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια.
Την δίκη κέρδισαν ομόφυλα ζευγάρια που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ και εκπροσωπήθηκαν από τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο είχε μάλιστα προλάβει και είχε υποβάλει την πρώτη προσφυγή,