Det här är bra information om hur överföringskapaciteten tas fram.svk.se/press-och-nyhe…
Har ni chansen att lyssna på Jakob någon dag så ska ni ta den, ok? Han vet, han kan och är mkt professionell.

Men som vanligt så väcker informationen en del funderingar 🤯
För att hantera N-1 (eller värre felfall) behövs en viss volym aktiva och reaktiva reserver inom ett område som ska kunna aktiveras. Att kunna delge marknaden full kapacitet är alltså beroende av tillgången på reserver för att ”täcka upp” för om tex en ledning faller bort. 👇
Det är också anledningen till varför elområden finns, att tex balansmarknaden ska utgå från elområden: marknaden ska ge incitament om att produktion och förbrukning etableras där de behövs mest - för en effektiv och säker utveckling av systemet. Se art 5,6 14-17 i elmarknadsför.
Jag instämmer helt och fullt med att ett kraftsystem (nät, prod och förbruk) inte kan byggas så att överföringskapaciteten är obegränsad, det är varken ekonomiskt eller praktiskt möjligt.
Men kraftsystemet ska byggas ut tillräckligt mkt för att klara felfall utan att hamna utanför normaldrift samt om (när) det hamnar utanför ska systemet skyndsamt tas tillbaka till normaldrift. Att tidigare ha mer prod i söder gjorde att behovet av reserver täcktes på bättre sätt
Vilket bidrog till högre överföringskapacitet. Idag är det kapacitetsbrist i delar av södra SWE och nya förbrukare hindras ansluta pga kapacitetsbrist. Det finns krav på att kraftsystemet ska kunna möta en rimlig efterfrågan på el, maximera överföringskap och köras säkert. 👇
Svk hänvisar till investeringar i nät som den åtgärd som ska avhjälpa situationen för att höja överföringskapaciteten OCH motverka kapacitetsbristen som hindrar nya anslutningar - där NordSyd är det största investeringspaketet.
Ex: Snitt 2 kommer höjas från 7300 MW till ca 10 000 MW i maxkapacitet om jag förstått det hela rätt. Detta kommer att göras genom att i de flesta fall uppgradera befintliga ledningar - inte tillföra fler ledningar.

Det är också bra att ersätta gammalt med nytt när det behövs!
Men om inte mer produktion - eller åtminstone reserver- tillförs södra Sverige, kommer då verkligen större delen av den nya kapaciteten efter nätinvesteringarna i tex snitt 2 kunna delges marknaden i form av överföringskapacitet större delen av året?
Med tanke på hur överföringskapaciteten beräknas så är det tveksamt att så blir fallet om inte reserver (eller produktion) tillförs södra Sverige för att kunna täcka upp ett felfall av en ny (större) snittledning.
Maxkapacitet för överföring (NTC) har sällan uppnåtts senaste åren pga driftsäkerhetsbegränsningar (ej tillräckligt med reserver). Den siffran uppnås inte ens under den period som det är avbrottsfritt (vintern). Ping och kred till @MagOlof för bild och siffror!
Att vi skulle kunna nyttja nya (större) ledningarna på ett bättre sätt än vad vi nyttjar befintliga verkar IMO inte så troligt om inte prod/reserver tillkommer i söder - då det är bristen på dessa som är en stor del av orsaken till begränsningar i överföringskapaciteten idag.
Om inte de angivna nätinvetseringarna kan omsättas fullt ut i överföringskapacitet - hur går det då med de utlovade höjda abonnemangen till bristområden såsom Stockholm och Malmö?

@svenskakraftnat hur ser ni på saken? Hur ser man på driftsäkerhetens utveckling?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Maja Lundbäck

Maja Lundbäck Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mLundback

15 Feb
Vi fortsätter med sista inlägget (tror jag) angående villkoren för en fungerande elmarknad. Idag tänker jag att vi tar tag i gränsöverskridande elhandel - alltså förutsättningar för import eller export av el
Import och export är en central del i handel med el. Länder inom EU ska hjälpas åt och säkerställa att import eller export sker där el behövs som mest och upprätthålla överföringskapaciteten - till en viss gräns. Och nu kommer vi in på favoritområdet - beredskap!
EU:s inre elmarknad omfattar även åtgärder när den gränsen är nådd. Som i alla förhållanden ska det finnas överenskommelse och förståelse för varandra - solidaritet inom unionen helt enkelt.
Read 12 tweets
14 Feb
Vi fortsätter med en till lagstadgad förutsättning som måste fungera för att elmarknaden ska fungera - som idag inte verkar fungera. Läs gärna denna tråd för att bli lite ”varm i kläderna”:
Dagens förutsättning:
Transparens avseende elsystemets fysiska förutsättningar, till exempel tillgänglig överföringskapacitet och beredskap - på sikt och inte endast veckor eller dagar innan något händer eller en viss driftsituation uppstår. Se elmarknadsför, skäl 28, 29, 30:
Förutsättningarna att kunna planera och agera på marknadens signaler är en grundförutsättning för att kunna ta beslut om investeringar - gäller samtliga aktörer såsom nätägare, producenter, elhandlare och förbrukare.
Read 14 tweets
13 Feb
Att energimarknaden ska lösa situationen i elsystemet är något som har upprepats ovanligt många gånger senaste tiden. Ska marknaden lösa brister i elsystemet? Svaret är som vanligt i gråskalan, men elmarknaden ska vara en del av att lösa kraftsystemets negativa utveckling.#tråd
Är elmarknaden bara ett mystiskt väsen som lever av sig själv och ska lösa alla våra problem? ”Vi har brist på el - marknaden löser det” heter det ofta trots att man hänvisar till den utan att reflektera över att elmarknaden inte har levererat iaf senaste 10-15 åren.
Hur kan jag säga att den inte har levererat? Ja det är för att bla driftsäkerheten och leveranssäkerheten har en negativ trend i sin utveckling. Till exempel har systemet behövt mer och mer stödtjänster för att hållas i normaldrift.
Read 19 tweets
1 Feb
Elsystemet går tungt nu. Det är uppenbart att marginalerna minskat kontinuerligt senaste åren och att det krävs mer ingrepp i form av stödtjänster och avhjälpande åtgärder för att upprätthålla en säker drift.
När det gäller att bedöma situationen och risken (professionell ångest alltså) finns det flera aspekter som behöver beaktas. Även om ett fel skulle uppstå när systemet går tungt finns det flera indikeringar som gör att situationen skulle bli hanterbar #kommersäkertfåätauppdethär
Något som jag tar med mig efter några år med elsystem-KBT om förutsättningar för att hantera/bedöma svåra situationer är att under vintern gäller (oftast) följande:
Read 13 tweets
11 Dec 20
#risktwitter och elsystemet-här kommer nästa tråd utifrån mina tankar och erfarenheter om design och val av åtgärder i elsystem utifrån risk. Vad gör man när man gjort sina riskanalyser och riskvärdering förutom att ha ångest och börja preppa🌎?
Man borde gå till sitt riskkoncept. Den skarpögda såg i förra tråden att riskanalyser är uppdelade i systemdrifttillstånd. Tillstånden är lagstadgat riskkonceptet som styr dimensionering av åtgärder för att utveckla och köra ett tillräckligt driftsäkert elsystem
Vad är ett riskkoncept? En metoder för att kunna ha en gemensam uppfattning om risknivån (acceptabel konsekvens tex) och design av åtgärder. Kärnkraftsind. använder det och kallar det djupförsvar och ”safety principles”. iaea.org/publications/7…
Read 19 tweets
3 Dec 20
Det här med att dimensionera ett kraftsystem för att vara tillräckligt säkert verkar intressera många. Jag tänkte göra ett försök att förenkla och förklara hur risker i kraftsystem kravställs och hanteras utifrån mina erfarenheter! #varninglångtråd
Att kunna sin riskhantering och sin fysik är helt avgörande för att kunna föreslå verkningsfulla åtgärder. Ett kraftsystem ska dimensioneras för att klara av alla typer av felfall och tillstånd där det mest omfattande och komplexa är väpnat angrepp - typfall 4.
Olika konsekvenser accepteras beroende på hur ofta ett fel uppstår. Detta är för att det vare sig är ekonomiskt eller praktiskt möjligt att bygga ett kraftsystem som alltid kan leverera el till alla som behöver det under alla möjliga förhållanden.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!