Een goeie vraag van @Diedhein die zich afvraagt waarom NASA zoekt naar sporen van leven die aansluiten bij ons eigen soort leven. Waarom zoeken naar organische verbindingen, zuurstof of water? Waarom niet naar iets gekkers? Een klein astrobiologiedraadje (3x woordwaarde).
Allereerst belangrijk om te weten: Je kunt geen apparaat maken dat 'alles' opzoekt. Geen magischie knop: search all. Elke sensor, elk meetinstrument moet je zorgvuldig maken om specifieke dingen te onderzoeken. Dus je moet al keuzes maken voor je lanceert. Dat is altijd zo!
Dat is geen gebrek aan fantasie maar zo werkt de wetenschap en zo werken sensoren. Als je dat accepteert, komt de volgende vraag op: waar gaan we naar zoeken? Eerst op een iets algemener niveau. Je kunt kijken naar dingen die op aarde werken. Sommige dingen doen het altijd goed.
Praktisch AL het leven op aarde werkt met water en koolstof. Waarom. AL het leven op aarde is ontstaan doordat simpele moleculen tegen elkaar aanbotsten en moeilijkere moleculen maakten. Om dat te laten gebeuren heb je simpele moleculen nodig die tegen elkaar aan kúnnen botsen.
Daarvoor is het handig als ze ergens in 'zweven' of 'zwemmen' en daarvoor is bv water fijn. Er zijn niet enorm veel van dit soort oplossingen die bij een fijne temperatuur vloeibaar zin. Waarom is een fijne temp belangrijk? Nou als het te koud is bewegen moleculen niet/nauwelijks
En als ze niet bewegen, kunnen ze ook niet botsen en heb je ook geen scheikunde. Als het te warm is, bewegen ze zo hard dat ze kapot gaan. Denk aan suiker in je pan, als het te heet is gaat het stuk en verbrandt het. Dat werkt sowieso niet.
Waarom is zuurstof fijn? Het is gek genoeg een teken DAT er leven is, niet dat het zuurstof NODIG heeft. Zuurstof is heel reactief, het gaat meteen alles roesten of verbranden en slaat neer in een atmosfeer. Dus als je zuurstof in een atmosfeer hebt, is er 'iets' dat het maakt.
We hadden op aarde leven nodig om zuurstof te maken, niet andersom. Dus nu zit je al aan water, zuurstof en een normale temperatuur vast. Koolstof is ook fijn. Waarom omdat AL het leven op aarde uit koolstof bestaat. Het is het enige atoom (Si, lukt het niet bv.) waar we heel...
grote en ingewikkelde moleculen van vinden. Wil je interessant leven, dan wil je complexere moleculen en kom je eigenlijk altijd uit op koolstof. Deze dingen heb je ALTIJD voor leven. Terechte vraag dan: maar dat is hoe het hier werkt, waarom check je niet voor iets anders?
Nou, als je een apparaat maar kunt maken voor één voorbedacht specifiek doel, en er zijn dingen waarvan je in ieder geval weet dat het WEL werkt in alle scheer oneindige diversiteit van het leven op aarde, van transparante vissen tot struisvogels.
Waarom zou je dan opzoek gaan naar alle dingen die niet werken? Dit heeft door evolutie en door toeval, het leven opgeleverd. Dikke kans dan, dat het wellicht in ieder geval de makkelijkste manier is in ons zonnestelsel. En wellicht de enige.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Diederik Jekel

Diederik Jekel Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DiederikJekel

29 Jan
Best vaak zie ik de opmerking: schaal de zorg toch op. Dat is hetzelfde als roepen voetbal gewoon wat beter en we winnen het WK. Er is niet voldoende personeel. Het is zwaar specialistisch werk, zowel lichamelijk als fysiek. Je kunt daar geen werkloze eventplanners neerzetten.
Dat impliceren is eigenlijk respectloos naar het vak van IC-verpleegkundigen. Daarnaast als je met extréme inspanning de capaciteit verdubbeld (bizarre inspanning) en we de R op 1.2 hebben dan heb je effectief ongeveer 2 weken uitstel gecreëerd na al die inspanning!
Los van de kosten die je uiteindelijk als maatschappij ook moet betalen en die mensen na de pandemie niets meer te doen hebben en het niet kan want je krijgt niet snel genoeg al dat personeel, levert het je dus maar kort uitstel op als we niet die R omlaag krijgen!
Read 8 tweets
26 Jan
Wat mooi dat de relschoppers ervoor zorgen dat MVV-supporters Maastricht veiligstellen, 200 boeren hun trekkers inzetten in Doetinchem om daar de straten te beveiligen en jongeren in Schalwijk helpen opruimen. Deze rellen zijn geen terrorisme en we komen hier wel doorheen!
De overheid moet hard op blijven treden maar ook aangeven dat ze wil luisteren naar waar de onvrede vandaan komt. Carrot AND stick. Want of het nu gaat om antidiscriminatieprotesten, boerenprotesten, coronaprotesten, er zit altijd iets van paniek en onvrede onder.
Die onvrede kun en moet je er niet uit proberen te slaan. Die moet je proberen op te lossen. We moeten luisteren als iemand vertelt over racisme. Luisteren als een boer vertelt dat het water aan z'n lippen staat. Naar een Groninger die bang is voor zijn huis. Luisteren en helpen!
Read 18 tweets
15 Jan
Ik heb niet het gevoel dat de kamer doorheeft hoe akelig die Britse variant is. Doe die avondklok niet pas als die Britse variant al te snel om zich heen heeft geslagen. In het VK is de lockdown NIET genoeg geweest om deze onder de duim te krijgen
Eigenlijk leg ik meestal alleen uit wat het beleid is en meng ik me niet zozeer in de keuzes maar de slides van het RIVM schreeuwen in wetenschappelijke taal. Variant B1.1.7 kunnen wij NIET aan. Zet ambtenaren aan het werk voor toeslagfamilies en NU door met corona weer!
Dus @D66 of @VVD of @cdavandaag of wie maar wil, kijk ff naar de slides van Jaap van Dissel. Jullie móeten nu gaan handelen. Het is een race tegen de klok met het vaccin. De winter en Britse variant doen R stijgen. Vaccin en maatregelen verlagen het. Zo simpel is het.
Read 10 tweets
17 Dec 20
Vaccinvragendraadje! Wat doet een vaccin? Wat zit er in het vaccin? Wat is dat m-RNA? Uitleg met vliegenstrips en snapchat. Als er iets niet klopt feitelijk hoor ik het graag. Paar tweetjes uitleg helpen misschien.
Wat doet een vaccin? Het traint je lichaam om snel het virus te herkennen, voordat het virus bij je binnenkomt en je ziek maakt. Denk aan de "Wanted Dead or Alive"-posters uit cowboyfilms. Hang die op naast de saloon en zodra de echte crimineel langs komt...
Kan de sherrif hem meteen in de kraag grijpen, voordat die de bank overvalt! In een vaccin zitten die posters of een vaccin helpt de sketchartists in je lichaam die posters tekenen. Voor een goede immuniteit heeft je lichaam een paar dingen nodig.
Read 17 tweets
9 Oct 20
Volgens mij hoorde ik bij Op1 Robin Fransman zeggen dat de groep ouderen en kwetsbaren niet zo heel groot is en je moet oppassen voor dubbel tellen. Als je gewoon naar CBS gaat zie je 60+ is 4.540.000 mensen. Daar komen nog BOVENOP kwetsbare jongeren.
In geen enkel land lijkt afzondering van ouderen en jongeren te werken. Je ziet nu in Frankrijk en Israël bijvoorbeeld dat ziekenhuisstijging achter de stijging onder de jongeren aanloopt. Jort vroeg toen hij naar de "kleine toename" keek van ziekenhuisopnames:
Overdrijven we niet? Reële vraag. Het probleem is dat een virus exponentieel groeit. Stel je voor dat elke 10 dagen het aantal ziekenhuisopnames verdubbeld. Dat betekent dat een maand voordat de ziekenhuizen overstromen de ziekenhuis bezetting maar 12.5% was! Praktisch leeg!
Read 12 tweets
8 Oct 20
Dit is wat ik kwalijk vind: "In het voorjaar had ik diverse patiënten die overleden aan covid-19. Vervolgens ben ik hydroxychloroquine voor gaan schrijven en tien patiënten op rij herstelden van het virus. Dat kan toch geen toeval meer zijn", zegt hij in de krant.
Mijn ergernis zit hem niet zo zeer in het experimenteren op zijn patiënten, omdat HCQ geen onbekend middel is en we allemaal in paniek verkeerde. Het stomme alleen is dat je als huisarts dat niet moet gebruiken als argument omdat je daarmee de discussie kapot maakt.
Natuurlijk kan dit toeval zijn. Sterker nog als ik 10 Covid-patiënten tegenkom en ik geef ze alle tien een tiktak dan is de kans nog enorm groot dat ze het overleven. De mortaliteit is niet zo hoog dat je verwacht dat het merendeel overlijdt gelukkig.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!