Όταν οι υποθέσεις φερόμενων σεξουαλικών αδικημάτων "επωνύμων" φτάνουν στην δημοσιότητα, τότε είναι που συστηνόμαστε όλοι από την αρχή. Στο μάτι του εποικοινωνιακού κυκλώνα είναι που καταγράφεται ανάγλυφα ποιοι τιμούν τις αρχές τους, ποιοι είναι έτοιμοι να κάνουν εκπτώσεις,
ποιοι τις εργαλειοποιούν και ποιοι ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι για να κινηθεί η Πολιτεία αποτελεσματικά με το σύστημα Δικαιοσύνης που έχουμε στην Ελλάδα σε μια περίπτωση κακοποίησης ανηλικού,
ο ίδιος ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να δώσει πολλές καταθέσεις σε διάφορες αρχές, υπηρεσίες, διαδικασίες.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα παιδιά πρέπει να μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταγγείλουν το οτιδήποτε, με πλήρη προστασία τους. Μια ιδέα είναι η νομοθέτηση για την υποχρεωτική προσθήκη κουμπιού - συναγερμού σε κάθε διαδικτυακή εφαρμογή
που απευθύνεται σε παιδιά, ώστε οι αρχές να κινούνται με την επιβαλλόμενη ταχύτητα.
Ας θυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ολοκληρωμένο σύστημα whislteblowing για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την νομοθετική προτεραιότητα, ακόμη και στο πλαίσιο ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο
Η υπόθεση Κορκολή, η υπόθεση Ασλάνη, η υπόθεση Μητροπολίτη Αττικής, η υπόθεση δημάρχου Αλμυρού Βόλου, η υπόθεση Ζαχόπουλου - Τσέκου ήταν εμβληματικές περιπτώσεις που είχαν πτυχές φερόμενης σεξουαλικής εκμετάλλευσης που απασχόλησαν με σκανδαλοθηρικό τρόπο την κοινή γνώμη.
Δεν υπάρχουν ταυτίσεις ή αναλογίες με την σημερινή, αλλά υπάρχει μια χρήσιμη νομολογία για τον χειρισμό που οφείλουν να επιφυλάσσουν τα μέσα ενημέρωσης σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο χρυσός κανόνας του ΕΔΔΑ είναι ότι δεν μας εμποδίζουν οι απαγορεύσεις του ιδιωτικού βίου όταν το πρόσωπο έχει μια γενικότερη κοινωνική επιρροή (π.χ. δημόσιο αξίωμα) και ιδίως όταν έχει περιπέσει σε κραυγαλέες αντιφάσεις στον δημόσιο λόγο του σε σχέση με την ιδιωτική του ζωή.
Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες αρχές δεσμεύονται πλέον νομοθετικά από την υποχρέωση σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας. Άλλα πράγματα δικαιούται να γράψει ένας δημοσιογράφος, άλλα πράγματρα δικαιούται να πει ένας πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε στην υπόθεση Κώνστα, επειδή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός δικαιοσύνης κατονόμασαν ως ένοχο άτομο που ακόμη δεν είχε καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.
Πολύ πρόσφατα έχουμε και ειδική νομοθεσία που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία: Ν.4596/2019: "Ο ύποπτος ή κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου
, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του Εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, προς αποκατάσταση της βλάβης, την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών που έλαβαν χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας
πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του
είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης" (Άρθρο 6).
Αυτές οι διατάξεις όμως βρίσκονται σε σχέση έντασης με το άρθρο 2 του Ν.2472/1997 που βρίσκεται ακόμη σε εφαρμογή και το οποίο ορίζει ότι με απόφαση του εισαγγελέα μπορεί να δημοσιοποιηθούν στοιχεία και φωτογραφίες επικίνδυνων για την κοινωνία κατηγορουμένων
Η διάταξη προστέθηκε το 2008 όταν ένας καταδικασμένος για βιασμό ανηλίκου είχε λάβει άδεια από τη φυλακή και βίασε άλλο ένα ανήλικο. Η απάντηση της Πολιτείας ήταν η μετατροπή της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα ώστε να δημοσιοποιούνται στοιχεία δραστών.
Θυμόμαστε όλοι πώς αξιοποιήθηκε αυτή η διάταξη το 2012 με την υπόθεση των οροθετικών γυναικών. Είναι λάθος διάταξη. Η δημοσιοποίηση δεν πρέπει να γίνεται ανοιχτά προς τον γενικό πληθυσμό.
Πρέπει να γίνεται με κωδικούς σε ειδικό χώρο ώστε να μπορεί να εισέρχεται κάθε άμεσα ενδιαφερόμενος (π.χ. γονέας) και να μπορεί να δει τις αναρτήσεις της Αστυνομίας.
Ίσως έχει έρθει και η ώρα να συζητήσουμε για την δημιουργία ενός μητρώου sex offenders.
Υπάρχουν και οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την δίωξη των εγκλημάτων κατά της σεξουαλικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Εκεί κάποιες ποινές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Κάποιοι θεωρούν ότι και η ηλικία συναίνεσης για τους ανήλικους των 15 ετών είναι πολύ χαμηλή.
Αυτή όμως είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει οργανωμένα και όχι με κραυγές και όσο βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Ούτως ή άλλως, οι σημερινοί κατηγορούμενοι θα δικαστούν με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο τέλεσης των πράξεών τους,
αφού δεν επιτρέπεται η επιβάρυνση των ποινών με μεταγενέστερο νόμο να οδηγήσει σε δυσχερέστερη ποινική μεταχείριση, όπως ορίζει το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.
Πόσο έτοιμοι, πόσο ψύχραιμοι και πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε να τα τηρήσουμε όλα τα παραπάνω και να ανοίξουμε και τις συζητήσεις που χρειάζονται για να βελτιωθούν τα υπάρχοντα συστήματα; Σε αυτά τα δύσκολα είναι όμως που θα κριθούμε όλοι μας, καθένας από την θέση του.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

19 Feb
Θεωρώ προσβλητική την αρνητική χρήση του όρου "με βαθιά υποκριτική" και "ο ηθοποιός" από μια Υπουργό Πολιτισμού.
Διότι η χρήση εμπεριέχει την αυθαίρετη γενίκευση. Η κ. Μενδώνη έχει πολύ συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά να αντιμετωπίσει και μπορεί να προβεί σε (σχεδόν) κάθε αξιολόγηση που αφορά τον συγκεκριμένο άνθρωπο, πάντα με σεβασμό βέβαια στο τεκμήριο της αθωότητας.
Το να τον κατηγορεί όμως για την επαγγελματική ιδιότητά του και για την ικανότητά του, συγχέοντας την υποκρισία και το ψεύδος με την υποκριτική τέχνη είναι προσβλητικά γενικευτικό. Και δείχνει θεμελιώδη γνωσιολογικά κενά, για την θέση στην οποία βρίσκεται.
Read 5 tweets
18 Feb
Ένας δεκαπεντάχρονος είναι σε νόμιμη ηλικία να συναινέσει για σεξ με έναν ενήλικο.
Το ποινικό αδίκημα ξεκινάει από την στιγμή που δεν υπάρχει συναίνεση πριν ή εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι εκμετάλλευσης, όπως τα ανταλλάγματα. Δεν νοείται ανάκληση της συναίνεσης, μετά την πράξη
Ήταν λάθος που η Ελεονώρα Μελέτη χτες είπε ότι δεν επιτρέπεται το σεξ ούτε με 17,5 χρόνο. Που το βρήκε αυτό; Εδώ επιτρέπεται ακόμα και ο γάμος ανηλίκων
Read 4 tweets
17 Feb
ΥΠΟΘΕΣΗ "ΕΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Την 15.2.2021 το ΕΔΔΑ @ECHR_CEDH στην δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα του το γεγονός ότι κοινοποίησε στην Κυβέρνηση της Ελλάδας την προσφυγή που είχε ασκήσει η Ένωση Αθέων @atheia Φεβρουάριο του 2018.
Η ανάρτηση είναι
προσβάσιμη στην ιστοθέση: hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-2082…
Η ανακοίνωση του ΕΔΔΑ περιλαμβάνει μια σύνοψη της υπόθεσης, αναφέροντας ότι αντικείμενο της προσφυγής αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η αθεΐα στο βιβλίο των θρησκευτικών της Β’ Λυκείου στην Ελλάδα.
Read 14 tweets
16 Feb
TO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Το γραφείο μας εκπροσώπησε τις οικογένειες Παπαγεωργίου και Αναστασιάδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο με την απόφαση του το 2019 αναγνώρισε ότι η Ελλάδα παραβίασε
το ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση, επιβάλλοντας σε γονείς να αποκαλύπτουν στοιχεία θρησκευτικής συνείδησης για τους μαθητές.
Τώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αρμόδιο όργανο για την εποπτεία της εκτέλεσης της απόφασης είναι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Read 13 tweets
14 Feb
Γιατί o ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο "πολιτικός γάμος"; Μα για να αιτιολογήσει, για μια ακόμη φορά, τον λόγο για τον οποίο αποκόπτει τη τεκνοθεσία! Όπως ακριβώς έκανε και με το σύμφωνο συμβίωσης. t-zine.gr/politiko-gamo-…
Λες και το θέμα στην εποχή μας δεν είναι, πλέον, το μέλλον των παιδιών που ήδη γεννιούνται και τεκνοθετούνται από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το αν ο ΣΡΖ θα τα βρει με την ΝΔ για ένα νομοσχέδιο που θα μετονομαστεί το κουτσουρεμένο σύμφωνο συμβίωσης σε γάμο.
Η ρητορική αυτή δεν είναι καθόλου αθώα, αλλά δείχνει για μία ακόμη φορά πολιτική δειλία. Περισσότερα στο άρθρο.
Read 4 tweets
26 Jan
Η μήνυση Κιμούλη δείχνει ότι σε συνθήκες τεκμηρίου της αθωότητας δεν είναι καθόλου απλό και επιφανειακό ή δευτερεύον το θέμα του τεκμηρίου της αθωότητας και της προστασίας της προσωπικότητας.
Καθένας που ισχυρίζεται οτιδήποτε δημόσια εις βάρος άλλου ατόμου, πρέπει να είναι σε θέση να το τεκμηριώσει, να το αποδείξει. Όταν λοιπόν ένα φερόμενο θύμα προσφεύγει στα Μέσα Ενημέρωσης
για να καταγγείλει έναν φερόμενο δράστη, πρέπει πιο πριν να έχει σταθμίσει όλους εκείνους τους παράγοντες για την εξέλιξη αυτής της πράξης.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!