1- Dövizdeki yükselişler ürün fiyatlarını yukarı taşırken dövizdeki gerilemelerin ürün fiyatlarını yeterince aşağı çekmemesi Tl'nin kuvvetlendiği her dönem dile getirilen bir sorun.
2- Öncelikle döviz hareketlerinin ürün fiyatlarına etkisi homojen değil. Bir kuyumcunun veya araba galerisinin dövize tepkisi ile çiftçinin tepkisi arasında dağlar kadar fark var ama +++
3- Genel çerçeveden bakmak gerekirse dövizdeki dalgalanmaların ürün fiyatlarına etkisi hatalı yorumlanıyor olabilir.
4- Şunu hatırlatmak gerekiyor; bir ürünün üretilip tüketiciye ulaşması 3-6 ay arasında bir süreç. Birçok ürünün üretiminde birim maliyet geniş bir zaman diliminde ortaya çıkıyor.
5- Bu üretimin devamlılığı için gerçekleşmiş olan üretim kadar stokun yenilenmesinin maliyetleri de fiyatlarda etkili/etkili olmak zorunda.
6- Sonuç olarak da doların 8,5 olması veya 7 liranın altına düşmesi değil 3-6 aylık hatta yıllık ortalamalar fiyatlarda daha etkili.
7- şurada reel sektör güven endeksinin son verisini bıraktım.
9- Linkte de görüldüğü gibi reel sektör maliyetleri fiyatlara yansıtmayı kapasitesi müsaade ettikçe erteliyor ki doğal olan budur daha somut ifadesiyle dolar 7 liranın altına düştü, fiyatlar niye düşmüyor diye sorduğumuz ürünün fiyatına +++
10- Doların 7 liranın üzerine çıkması düşündüğümüzden çok daha az etki etmiş olabiliyor.
11- Enflasyon verisinde de benzer bir durumla karşı karşıyayız. Tüketici enflasyonu %15 civarında iken üretici fiyatlarındaki enflasyon %26 !
12- Önümüzdeki 3-6 ay içinde enflasyon %25-30'lara gitmezse aradaki farkı üretici karşılamış sonucu çıkarırız; bu yeni bir durum da değil iki sene önce üfe-tüfe arasındaki fark %20 civarlarındaydı.
13- Zaten olması gereken de artan maliyetlerin bir kısmını üreticilerin karşılamasıdır; birçok çalışma satıcıların fiyatları mümkün oldukça sabit tutma eğiliminde olduğunu gösterir. Maliyetler sebebiyle artan fiyatlar sonrası maliyetler gerilerse +++
14- Satıcı muhtemelen geçmişte yaptığı fedakarlığı yerine koymaya ve istikrarlı fiyat sunmaya meyledebiliyor. Üreticiler bütün maliyetleri fiyatlara yansıtabiliyor olsaydı bunun anlamı tüketicilerin alım gücünün düşmemesiydi ki +++
15- Böyle bir senaryoda fiyat artışları mevcut durumda olduğundan çok daha az önemli olurdu.
16- İlaveten beklentilerin de(Son birkaç yılda kurda birçok gerileme oldu ama istikrarları ve makul bir bant yakalanamadı.) etkisini katarsak enflasyonda iyileşme için kurların şu an olduğundan çok uzun süre daha makul bir bantta seyretmesi gerekir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Yusuf Yuksel

Yusuf Yuksel Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @YusufYuksel01

25 Feb
1- "Supplementary leverage ratio" önümüzdeki ay itibariyle bizi ilgilendirmeye başlayabilecek bir terim.
2- Bu rasyonun ne işe yaradığı bizleri çok ilgilendirir mi emin değilim ama işlevi Abd'de bankaların risklere takla attırıp yok etmesini engellemektir.
3- Konu dışı ama 2008'de krizin ana sebeplerinden biri bankaların kardan makul bir feragat ile bütün riski satabilmeleri sebebiyle çok daha riskli kredilere yönelmesiydi.
Read 10 tweets
25 Feb
1- Uzun süredir olumlu gelişmelere şahit olduğumuz kur yeniden hareketlendi. 8,5'ten başlayan hareketin önemli hedeflerinden biri 6,8 seviyesiydi ve kur bu seviyeye yakınken bütün piyasalarda Abd tahvillerindeki fiyatlamalar sebebiyle riskten kaçış görülünce bizim+++
2- Varlıklarımızda da satış görüldü.
3- Dün Fed Başkanı piyasaları bir kere daha teskin etti ama enflasyon korkusu muhtemelen ara ara geri dönecek. İçeride de Türkiye, Kasım ayında beri gördüğümüz politikalardan geri döner mi sorusu soruluyor ki aslında bu iki olgu tamamen ayrı da değil.
Read 20 tweets
24 Feb
1- Son yıllarda büyük merkez bankaları ne yaparsa yapsın ortaya çıkmayan bir enflasyon hikayemiz vardı ama bu durumun ana sebebi merkez bankalarının destekleri bankalar üzerinden aktarmasıydı.
2- Merkez bankaları, bankaların kredi verme imkanlarını mümkün oldukça iyileştirmişti ama sonuç olarak 2020 krizi öncesi bile neredeyse maliyetsiz krediyi bile talep etmeyen (aşırı borçluluk) +++
3- Veya maliyetsize yakın krediyi bile ödeme kapasitesi tartışılır kişi ve kurumlar ortaya çıkmıştı. 2020 krizinin başında Fed'in "sınırsız" para vaadi bu yüzden piyasalar için saçma ve gereksizdi.
Read 23 tweets
23 Feb
1- Son günlerde piyasaların (Tl, borsalar, kripto paralar.) görünümü değişmeye başladı.
2- Ne oluyor sorusuna cevap vermek gerekirse;

Satışların ana sebebi Abd on yıllık tahvillerinin faizinin son günlerde sürekli olarak yükselmesi +++
3- Bütün varlıkların değerlemesinde Abd tahvilleri baz alınır yani bir yatırımcı 10 yıllık yatırım yaparken yüz dolarını yüz dolar olarak değil; 100 dolar+Abd tahvili getirisi olarak değerlendirir ve Abd tahvillerinin faizleri yükseldikçe doğal olarak yatırımcıların risk alma+++
Read 19 tweets
16 Feb
1- Dolar tl'e karşı aylar sonra 7 liranın altına geriledi. İçerdeki gelişmelerden başlarsak daha önce şurada yüksek faiz ortamının tl'i nasıl desteklediğini açıklamaya çalışmıştım.
3- Kasım ayındaki yönetim değişikliğinden beri türkiye'ye giren para 20 milyar dolara yaklaştı. ( yaklaşıl 15 milyar dolar swap/takas)
Read 31 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!