1- "Supplementary leverage ratio" önümüzdeki ay itibariyle bizi ilgilendirmeye başlayabilecek bir terim.
2- Bu rasyonun ne işe yaradığı bizleri çok ilgilendirir mi emin değilim ama işlevi Abd'de bankaların risklere takla attırıp yok etmesini engellemektir.
3- Konu dışı ama 2008'de krizin ana sebeplerinden biri bankaların kardan makul bir feragat ile bütün riski satabilmeleri sebebiyle çok daha riskli kredilere yönelmesiydi.
4- Bankalar profesyonellikleri sebebiyle türev piyasalarda riskleri tamamen başka kişi,kurumlara iteleyen işlemler yapabilmektedir; slr ve benzeri regülasyonlar ise bankaların oluşturdukları risklerden bu şekilde kurtulmasını engeller.
5- 2020 krizi ile birlikte bankalar kredi verme konusunda çok daha seçici oldular ve bankaları kredi vermeye teşvik etmek için bahsettiğim regülasyon 31 Mart 2021'e kadar gevşetilmişti+++
6- Rasyoda Abd bono ve tahvilleri hesaplanmamaya başlamıştı. Kuralın eski haline dönmesiyle (Fed'ten uzatma gelebilir.) şu an zaten ciddi şekilde tuhaflaşmış olan abd bono ve tahvil piyasası -kısa vadeliler kapışılıyor, +++
7- Uzun vadeliler ise inatla satılıyor. sebebini şurada açıklamaya çalışmıştım.-
8- Daha da ilginçleşebilir. Slr kararında bir değişiklik olmazsa Abd uzun vadelileri yükselmeye devam ederken bonolar negatif faize gerileyebilir ve böyle bir durumda varlık fiyatları baskılar.
9- Abd bono/tahvil piyasasında tek sorun slr kararı değil; Fed, slr rasyosu kararı olmazsa bile bazı ayarlamalar yapabilir. Slr kararı veya Fed'ten gelebilecek alternatif adımların varlık fiyatları üzerinde belirgin etkileri olabileceği için takip etmekte fayda var.
3- 31 mart ile birlikte rasyonun kriz öncesi haline dönmesi gerekiyor.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1- Uzun süredir olumlu gelişmelere şahit olduğumuz kur yeniden hareketlendi. 8,5'ten başlayan hareketin önemli hedeflerinden biri 6,8 seviyesiydi ve kur bu seviyeye yakınken bütün piyasalarda Abd tahvillerindeki fiyatlamalar sebebiyle riskten kaçış görülünce bizim+++
2- Varlıklarımızda da satış görüldü.
3- Dün Fed Başkanı piyasaları bir kere daha teskin etti ama enflasyon korkusu muhtemelen ara ara geri dönecek. İçeride de Türkiye, Kasım ayında beri gördüğümüz politikalardan geri döner mi sorusu soruluyor ki aslında bu iki olgu tamamen ayrı da değil.
1- Son yıllarda büyük merkez bankaları ne yaparsa yapsın ortaya çıkmayan bir enflasyon hikayemiz vardı ama bu durumun ana sebebi merkez bankalarının destekleri bankalar üzerinden aktarmasıydı.
2- Merkez bankaları, bankaların kredi verme imkanlarını mümkün oldukça iyileştirmişti ama sonuç olarak 2020 krizi öncesi bile neredeyse maliyetsiz krediyi bile talep etmeyen (aşırı borçluluk) +++
3- Veya maliyetsize yakın krediyi bile ödeme kapasitesi tartışılır kişi ve kurumlar ortaya çıkmıştı. 2020 krizinin başında Fed'in "sınırsız" para vaadi bu yüzden piyasalar için saçma ve gereksizdi.
1- Dövizdeki yükselişler ürün fiyatlarını yukarı taşırken dövizdeki gerilemelerin ürün fiyatlarını yeterince aşağı çekmemesi Tl'nin kuvvetlendiği her dönem dile getirilen bir sorun.
2- Öncelikle döviz hareketlerinin ürün fiyatlarına etkisi homojen değil. Bir kuyumcunun veya araba galerisinin dövize tepkisi ile çiftçinin tepkisi arasında dağlar kadar fark var ama +++
3- Genel çerçeveden bakmak gerekirse dövizdeki dalgalanmaların ürün fiyatlarına etkisi hatalı yorumlanıyor olabilir.
1- Son günlerde piyasaların (Tl, borsalar, kripto paralar.) görünümü değişmeye başladı.
2- Ne oluyor sorusuna cevap vermek gerekirse;
Satışların ana sebebi Abd on yıllık tahvillerinin faizinin son günlerde sürekli olarak yükselmesi +++
3- Bütün varlıkların değerlemesinde Abd tahvilleri baz alınır yani bir yatırımcı 10 yıllık yatırım yaparken yüz dolarını yüz dolar olarak değil; 100 dolar+Abd tahvili getirisi olarak değerlendirir ve Abd tahvillerinin faizleri yükseldikçe doğal olarak yatırımcıların risk alma+++
1- Dolar tl'e karşı aylar sonra 7 liranın altına geriledi. İçerdeki gelişmelerden başlarsak daha önce şurada yüksek faiz ortamının tl'i nasıl desteklediğini açıklamaya çalışmıştım.