1- Uzun süredir olumlu gelişmelere şahit olduğumuz kur yeniden hareketlendi. 8,5'ten başlayan hareketin önemli hedeflerinden biri 6,8 seviyesiydi ve kur bu seviyeye yakınken bütün piyasalarda Abd tahvillerindeki fiyatlamalar sebebiyle riskten kaçış görülünce bizim+++
2- Varlıklarımızda da satış görüldü.
3- Dün Fed Başkanı piyasaları bir kere daha teskin etti ama enflasyon korkusu muhtemelen ara ara geri dönecek. İçeride de Türkiye, Kasım ayında beri gördüğümüz politikalardan geri döner mi sorusu soruluyor ki aslında bu iki olgu tamamen ayrı da değil.
4- İçeriden başlarsak enflasyon %15 civarında, önümüzdeki aylarda baz etkisinin de desteğiyle bir miktar iyileşme bekleniyor olsa da yıl sonunda bile çift haneli enflasyon beklentisi veya kıl payı tek hane enflasyon dillendiriliyor+++
5- Ama son yıllarda görüyoruz ki bizdeki seviyede enflasyon sorunu dünyada pek rastlanan bir şey değil artık ve bu sorunu çözmeden diğer sorunları çözmek son derece güç oluyor, enflasyon bizi sürekli olarak olumsuz ayrıştırıyor.
6- Enflasyon sorunu çözülecekse de dünyadaki örnekler bize gösteriyor ki kabaca iki sene ciddi bedeller ödemek gerekiyor zaten enflasyon sorunu çözülürse çok daha uzun ve sağlıklı bir büyüme dönemine gireriz.
7- Kısa vadede türkiye'ye gelen 20 milyar dolarlık sıcak paranın aradığı cevap şu "Türkiye'de tek haneli enflasyon yeterli olur mu yoksa gerçekten enflasyon %5'lere çekilecek mi?"
9- Türkiye'nin enflasyonla mücadelesi geçmiş yıllara oranla biraz daha zor olacak. 2008'den beri önemli ekonomiler sürekli deflasyon riskiyle uğraştılar ama şu an gördüğümüz hareketlilik bize ekonomileri enflasyonsuz desteklemenin artık çok zor olduğunu gösteriyor.
11- Referans verdiğim tweet serisinde para politikalarının artık daha enflasyonist olma ihtimalinin güçlü olduğunu ifade etmeye çalıştım.
12- İlaveten 2021 ekonomik aktivitenin de çok güçlü olacağı bir yıl olacak gibi görünüyor bu da enflasyonist. Emtialara bakıyoruz daha çarklar yeni yeni dönmeye başladığı halde petrol 70 dolarlara yaklaştı.
13- Opec+'nın sağ duyulu davranıp arzı yükseltmesi güçlü bir beklenti. ( Bütün dünya evlere kapanırken kavgaya tutuşup arzı artıran sağ duyu !) ama Abd ve Avrupa başta olmak üzere dünyada yeşil ekonomi ile kaya petrolü üretiminin sekteye uğraması+++
14- Krizde enerji şirketlerinin büyük darbe alması ve benzeri sebeplerle arz sorunları da bir süre petrol fiyatlarını baskılayacak. Bize dönersek petrol fiyatlarına en duyarlı ekonomilerden biriyiz.
15- Petrol ilk akla gelen maliyet enflasyonu ve ifade ettiğim gibi arzına hızla müdahale edilebiliyor ama bütün önemli emtialarda benzer bir hareketlilik var, bu da bütün dünyada dikkat çekici maliyet artışlarını beraberinde getirecek.
16- Toparlamak gerekirse en azından bir süre küresel enflasyon yükseleceğine dair belirtiler var ve bu doğal olarak bizim enflasyonla mücadelemize zarar verecek.
17- Bunun dışında frene basmanın (basarsak) fırsatlar açısından daha rahatsız edeceği bir dönem yaşamamız olası. Kıyaslama yaparsak 2008 sonrası küresel toparlanma 2021'e göre çok daha zayıftı Türkiye 2010'da %8.5, 2011'de %11,1 büyümüştü.
18- Tersten bakınca da böyle bir dönemin tekrarlanması önünde en büyük engel enflasyon konusunda ayrışmış olmamız.
19- Sonuç okarak Türkiye enflasyonla yeniden sınanacak.
1- "Supplementary leverage ratio" önümüzdeki ay itibariyle bizi ilgilendirmeye başlayabilecek bir terim.
2- Bu rasyonun ne işe yaradığı bizleri çok ilgilendirir mi emin değilim ama işlevi Abd'de bankaların risklere takla attırıp yok etmesini engellemektir.
3- Konu dışı ama 2008'de krizin ana sebeplerinden biri bankaların kardan makul bir feragat ile bütün riski satabilmeleri sebebiyle çok daha riskli kredilere yönelmesiydi.
1- Son yıllarda büyük merkez bankaları ne yaparsa yapsın ortaya çıkmayan bir enflasyon hikayemiz vardı ama bu durumun ana sebebi merkez bankalarının destekleri bankalar üzerinden aktarmasıydı.
2- Merkez bankaları, bankaların kredi verme imkanlarını mümkün oldukça iyileştirmişti ama sonuç olarak 2020 krizi öncesi bile neredeyse maliyetsiz krediyi bile talep etmeyen (aşırı borçluluk) +++
3- Veya maliyetsize yakın krediyi bile ödeme kapasitesi tartışılır kişi ve kurumlar ortaya çıkmıştı. 2020 krizinin başında Fed'in "sınırsız" para vaadi bu yüzden piyasalar için saçma ve gereksizdi.
1- Dövizdeki yükselişler ürün fiyatlarını yukarı taşırken dövizdeki gerilemelerin ürün fiyatlarını yeterince aşağı çekmemesi Tl'nin kuvvetlendiği her dönem dile getirilen bir sorun.
2- Öncelikle döviz hareketlerinin ürün fiyatlarına etkisi homojen değil. Bir kuyumcunun veya araba galerisinin dövize tepkisi ile çiftçinin tepkisi arasında dağlar kadar fark var ama +++
3- Genel çerçeveden bakmak gerekirse dövizdeki dalgalanmaların ürün fiyatlarına etkisi hatalı yorumlanıyor olabilir.
1- Son günlerde piyasaların (Tl, borsalar, kripto paralar.) görünümü değişmeye başladı.
2- Ne oluyor sorusuna cevap vermek gerekirse;
Satışların ana sebebi Abd on yıllık tahvillerinin faizinin son günlerde sürekli olarak yükselmesi +++
3- Bütün varlıkların değerlemesinde Abd tahvilleri baz alınır yani bir yatırımcı 10 yıllık yatırım yaparken yüz dolarını yüz dolar olarak değil; 100 dolar+Abd tahvili getirisi olarak değerlendirir ve Abd tahvillerinin faizleri yükseldikçe doğal olarak yatırımcıların risk alma+++
1- Dolar tl'e karşı aylar sonra 7 liranın altına geriledi. İçerdeki gelişmelerden başlarsak daha önce şurada yüksek faiz ortamının tl'i nasıl desteklediğini açıklamaya çalışmıştım.