VNV. Lite om ryktena kring notering av Babylon i USA. 1) VNV äger 11% av Babylon plus en okänd exponering via konvertibel från senaste rundan. Babylon värderades till 3,3 mdr USD i VNVs senaste NAV-uppdatering.
2) Cirka 1/3 av VNVs NAV utgörs av Babylon. Om ryktet stämmer att värderingen i IPO är 4 mdr dollar kommer VNV inte sälja några aktier tror jag. Vidare är ju IPO-priset inte det relevanta utan vad aktiemarknaden värderar Babylon till.
3) I Paretos senaste update värderas Babylon till 5,3 mdr USD, vilket ger en riktkurs på 125 kronor per aktie i VNV. Pareto sa samtidigt att Babylon kunde vara värd 7,6 mdr USD i noterad miljö.
4) Aktien upp 10% på nyheten. Jag gissar att vi driftar upp mot gamla highs över 120 kronor nu.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Cellink. Några tillägg om dagens överlägsna börsvinnare. Jag hade förmånen att få 45 minuters samtal med Sveriges kanske hetaste börs-vd Erik ”Elon” Gatenholm. Jag är så otroligt imponerad av visionen, exekution, tävlingsinstinkten, det hårda arbetet. En förebild på börsen.
Bolaget har vuxit från 0 till 18 miljarder i börsvärde på 5 år. Och det är bara början. Marknaderna man adresserar är enorma och fördelarna med bolagets teknik är tydliga. De omedelbara marknadsmöjligheterna uppskattas till $24bn. På lång sikt $200bn.
Cellink växer vindsnabbt organiskt och adderar tillväxt och teknik via M&A. ”Life Science-branschens Embracer” som Brunlid utnämnt bolaget till är en passande titel men jag vill påstå att man är MER än så.
Sedana. Kort om rapporten och VDs avgång. 1) Kvartalet klart bättre än förväntat på intäktssidan, vilket är det klart viktigaste. Marginaler under press pga kostnadsökningar inför kommande lansering och USA-studie samt högre transportkostnader pga pandemi.
2) Bolaget upplever inga större förseningar med USA-processen trots pandemin vilket är positivt. 3) Aktiesplit bra, likviditeten är lite för dålig vilket ger oönskad volatilitet.
4) VD-bytet förvånande när man först läste det men när det sjunkit in känns det odramatiskt. Christer har gjort ett grymt jobb och det är alltid tråkigt när en VD som levererat slutar men jag är övertygad om att det är för allas bästa.
Att livet handlar om att kunna sälja kanske låter tråkigt? Men tänk på alla viktiga situationer där du behöver kunna övertyga någon. När du träffar din partner, när du skaffar ditt första jobb, när du löneförhandlar osv osv osv.
Jag jobbade själv som mäklare på Lehman Brothers 2000-2005. Att lära sig prata med människor är det viktigaste i mitt skill-set. Och till min förvåning berättade mina chefer att ALLA skulle sälja firman. Oavsett om man var sales, research, assistent eller whatever.
Enzymer. Kort jämförelse av ArcticZymes och Genovis. Redeye lyfter fram Genovis idag. Caset hänger mycket på att bolaget lyckas komma in med enzymerna i tillverkning av läkemedel, "Bioprocess". Historiskt har Genovis fått 1 sådan order på 15 Mkr 2019. Under 2020 var siffran 0.
Redeye räknar med 25 Mkr i Bioprocess-fsg 2021 och 50 Mkr 2022. Detta driver i stort sett hela vinstökningen 2021-22; EBIT väntas öka från 3,5 Mkr 2020 till 26 Mkr 2021 och 43 Mkr 2022.
Vågar man betta på att dessa siffror är rätt (i bästa fall kvalificerade gissningar)? I så fall värderas aktien till 83x 2021 EBIT och 48x 2022. Det institutionella ägandet är runt 15% så uppenbarligen delar storkapitalet Redeyes åsikt att bolaget kommer lyckas inom Bioprocess.
ArcticZymes. Lite mer tankar efter att ha lyssnat på webcast och pratat med bolaget. Aktien ner 24% till 62 kr as we speak och straffas hårt av faktorer utom bolagets kontroll. Jag är oförändrat bullish till det långsiktiga caset, drivet av genterapi.
Förväntningarna på Q3 var höga, mycket pga höga förväntningar på Covidtestning. Detta var rimligt att förvänta givet alla datapunkter på omfattning av testning i världen. Vad berodde det då på att AZT såg Covid-relaterad fsg falla från 11 Mkr i Q2 till 4 Mkr i Q3?
Dels hade kunderna byggt lager i Q2 för att inte bli sittande utan enzym, dels har många av kundernas tester blivit försenade pga problem i supply chain, oberoende av AZT. (Av detta framgår att AZT knappast säljer enzym till Thermo Fishers PCR-test taqpath).
ArcticZymes missar mina prognoser dessvärre. Framförallt fsg till Covid-test är klart lägre, 4 Mkr mot 8-10 Mkr väntat. Bolaget förklarar detta med 1) lageruppbyggnad i Q2, 2) problem i supply chain där brist på andra komponenter innebär försenade lanseringar för AZTs kunder
Bolaget hävdar att behovet / efterfrågan är mycket större än produktionen av test, vilket trots allt bådar gott för framtida försäljning om problemen i supply chain blir lösta. Vidare bekräftar AZT att man säljer enzym till ett LAMP-test (snabbtest) för Covid, nu inför FDA.
Den andra källan till besvikelse i kvartalet är försäljningen av "övriga enzym" (ex SAN och ex Covid), som endast var 5 Mkr i Q3, den lägsta siffran på minst 6 kvartal och 50% lägre än i Q2. Bolaget förklarar detta med att lab varit stängda under lockdowns.