LaBull Profile picture
22 Oct, 18 tweets, 3 min read
ArcticZymes. Lite mer tankar efter att ha lyssnat på webcast och pratat med bolaget. Aktien ner 24% till 62 kr as we speak och straffas hårt av faktorer utom bolagets kontroll. Jag är oförändrat bullish till det långsiktiga caset, drivet av genterapi.
Förväntningarna på Q3 var höga, mycket pga höga förväntningar på Covidtestning. Detta var rimligt att förvänta givet alla datapunkter på omfattning av testning i världen. Vad berodde det då på att AZT såg Covid-relaterad fsg falla från 11 Mkr i Q2 till 4 Mkr i Q3?
Dels hade kunderna byggt lager i Q2 för att inte bli sittande utan enzym, dels har många av kundernas tester blivit försenade pga problem i supply chain, oberoende av AZT. (Av detta framgår att AZT knappast säljer enzym till Thermo Fishers PCR-test taqpath).
Det behövs 10-20 suppliers för att ta fram ett test. Eftersom det rått brist på vissa av dessa andra insatsvaror så har AZTs kunder blivit försenade med sina test. Detta är en situation som gradvis kommer förbättras tror jag men kan ta tid att lösa helt enligt bolaget.
Så Covid drev cirka 4 Mkr i fsg i Q3. Men å andra sidan såg man ett nästan lika stort bortfall i andra delar eftersom lab-kunder varit stängda. Runt 20 Mkr i fsg i Q3 är alltså en rätt så representativ siffra för vad AZT omsätter i en "hypotetisk normal värld" Q3 2020.
Att AZT såg effekten av lockdowns i Q3 och inte Q2 beror på att man är underleverantör; VD beskriver det som ett gummiband där de ser effekter hos slutkund med lag. Givet att laben börjar återgå till normal aktivitet bör vi se en återhämtning redan i Q4 gissar jag.
Den mest validerande datapunkten för caset i rapporten var den audit som ett mycket stort läkemedelsbolag har gjort av AZTs tillverkning där man kommit fram till att tillverkningen följer GMP, dvs är kvalitetsäkrad. Detta är mycket viktigt och visar hur noggrant man bygger AZT.
Om man får gissa fritt tror jag att det rör sig om en kund typ Pfizer, Astra eller Novartis som nu kommit fram till att AZT är en säker leverantör av enzymer för genterapiutveckling. Jag har sagt det förut och säger det igen. Det är för genterapi man äger AZT, Covid är brus.
Huvudkonkurrenten inom genterapi är Mercks produkt Benzonase som säljer för minst $100M per år. AZTs produkt SAN fungerar mycket bättre under de förutsättningar som råder vid genterapiutveckling, särskilt med avseende på effekt vid hög salthalt, vilket är kritiskt.
Det är denna TAM på $100M som AZT vill ta marknadsandelar över tid. Räknar man på 10% marknadsandel blir SAN-försäljningen lika stor som hela bolaget idag. Och marknaden växer 30-35% per år drivet av nya forskningsprojekt. Det är Klondike i branschen och AZT säljer spadarna.
Side-story. Senast idag såg jag denna nyhet på Bloomberg:

"Sarepta-Backed Gene Therapy Firm Raises $107 Million in Series A".

Ytterligare 1 miljard in i forskning på området, en av flera. Den tredje vågen inom läkemedelsutveckling rullar vidare.
Hur spelar man en megatrend som genterapi? Antingen köper man något av de andra listade forskningsbolagen med digital risk och långt till första vinstkrona. Eller så köper man AZT som tjänar stora pengar redan under forskningsstadiet. Enkelt val för mig.
SAN stod för 52% av försäljningen inom enzymer i Q3. Om man växer som branschen hamnar tillväxten på 30-35%. Men man kommer ta marknadsandelar från Merck och snarare växa 40-50% tror jag. Så även om alla andra produkter är statiska växer AZT med 20-25%.
Andra produkter kommer inte vara statiska. Man har massa nytt i pipeline inom NGS och LAMP. Man har stora möjligheter med produktportföljen på geografier som Kina och Indien. Och man kommer göra M&A. Jag tror man kan modellera 30%+ CAGR för AZT kommande 3-5 år.
För 2021 räknar jag med följande:

Enzymer: 110-115 Mkr i fsg, upp cirka 15-20% från 2020. (Eller 40% upp från "normaliserade" 20Mkr per kvartal) Bruttomarginal 98%. Opex växer 10% till 44 Mkr, avskrivningar ökar något. Det ger 64 Mkr i EBIT.
Betaglucaner. Normaliserad försäljning (ex Covid upside) på runt 40 Mkr med 20% EBIT-marginal, dvs 8 Mkr i EBIT.
Aktien värderas då till 41x 2021 EV/EBIT (72 Mkr). Det är få bolag med 30% tillväxt och samma cash conversion som värderas lägre. Vill man spela genterapitrenden tror jag inte det finns ett billigare sätt iallafall. AZT är fortsatt mitt top pick.
PS. En bild säger mer än 1000 ord

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with LaBull

LaBull Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @LaBulll

22 Oct
ArcticZymes missar mina prognoser dessvärre. Framförallt fsg till Covid-test är klart lägre, 4 Mkr mot 8-10 Mkr väntat. Bolaget förklarar detta med 1) lageruppbyggnad i Q2, 2) problem i supply chain där brist på andra komponenter innebär försenade lanseringar för AZTs kunder
Bolaget hävdar att behovet / efterfrågan är mycket större än produktionen av test, vilket trots allt bådar gott för framtida försäljning om problemen i supply chain blir lösta. Vidare bekräftar AZT att man säljer enzym till ett LAMP-test (snabbtest) för Covid, nu inför FDA.
Den andra källan till besvikelse i kvartalet är försäljningen av "övriga enzym" (ex SAN och ex Covid), som endast var 5 Mkr i Q3, den lägsta siffran på minst 6 kvartal och 50% lägre än i Q2. Bolaget förklarar detta med att lab varit stängda under lockdowns.
Read 9 tweets
15 Oct
ArcticZymes preview som utlovat. Krävs en lite längre utläggning för det eftersom det är synnerligen dynamiskt. Å ena sidan har testvolymerna för Corona fortsatt stiga kraftigt, å andra sidan har VD poängterat att flera kunder fyllde lagren i Q2, vilket gör det svårt att gissa Q3
När jag senast uppdaterade min modell (i samband med Q2) modellerade jag en minskning av försäljning relaterad till covidtester från 11M i Q2 till 6M i Q3 och 2M i Q4. På basis av andra vågen och datapunkter från Thermo Fisher, Qiagen och Diasorin mfl känns detta för lågt.
Jag lutar åt att försäljning relaterad till covidtest kan takta 8-10M per kvartal under överskådlig framtid. Pandemin försvinner inte och politikerna kommer vilja testa testa testa för att försöka kontrollera utbrott och hålla smittan geografiskt begränsad till hotspots.
Read 13 tweets
15 Oct
Cellink. Carnegie upprepar köp och höjer target till 230 kr baserat på 12x 2022 sales i en preview idag. Bolaget har gjort 3 fina förvärv vilka adderat $20bn (!) i TAM.
Förvärven ger kompetenser inom Liquid Handling (picoliternivå, dvs 10^-12...) och Single cell omics vilket breddar bolag till nya applikationer inom diagnostik / NGS, antibody discovery, cell line development och cellterapier mfl.
Av alla bolag jag följt genom åren är Cellink det mest komplicerade att förstå när det gäller produkternas användningsområden men att kunna laborera med enskilda celler har ju ett stort värde i den "tredje vågen" av läkemedelsutv (småmolekyler -> biologics -> cell therapies)
Read 6 tweets
2 Oct
SyntheticMR. Tråd. Jag har följt bolaget i detalj de senaste 3,5 åren och aldrig känt större conviction än nu. Det som gör det lite extra kittlande är att bolagets totala transformation går helt under radarn för aktiemarknaden - än så länge.
Vän av ordning kommer påpeka att aktien stigit 100% från botten innan corona, så vad menar jag med "under radarn"? Sätt dig i din skönaste fåtölj och häll upp ett glas för nu följer en rant som kräver lite tålamod och lugn och ro.
SyntheticMR säljer sin mjukvara för snabbare, kvantifierad, objektiv MR genom de tre stora OEM-erna General Electric, Siemens och Philips. Utöver detta har man påbörjat fsg via en handfull egna säljare. GE har stått för gissningsvis ~80% av intäkterna historiskt så vi börjar där.
Read 22 tweets
27 Oct 19
C-RAD rapporterade i fredags, ungefär som förväntat givet tonen i VD-ordet i Q2. Aktien handlar nu cirka 10% under mitt GAV. Lite tankar om caset;
1) Sedan jag köpt in mig efter Q4 2018 har C-RAD rapporterat tre lite svagare kvartal. Bolaget skyller detta på "en wait-and-see"-mentalitet hos kunderna pga de strukturaffärer som skett där William Demant köpte VisionRT och Varian köpte Humediq.
I fredagens Q3-rapport säger VD att man ser tecken på att denna period av avvaktan börjar ta slut.
Read 11 tweets
3 Jun 19
Sedana. Hur jag ser på värdering efter senaste tidens nyheter kring USA, Japan och Kina (kuvetbaksida); Bolagets mål är 500 miljoner i omsättning i Europa med 40% EBITDA-marginal 3 år efter lansering. Med nuvarande förväntade tidsplan lanseras produkten fullt ut slutet 2020.
I slutet av 2023 ska bolaget alltså vara på en run-rate att tjäna (EBITDA) 200 miljoner kronor enbart i Europa. Gissningsvis bör detta innebära en EBIT på 180 miljoner.
Med 500 miljoner i försäljning har man penetrerat 1.7-2.5% av den globala marknaden på 20-30 miljarder årligen, som bolagets nya uppskattning är per dagens press-release.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!