Foment del Treball ha tornat avui a fer el que ha fet des del dia que va ser fundat: enviar un missatge a Madrid conforme vetlla per tal que la laboriositat dels catalans no quedi estroncada per la reivindicació política, i així col·laborar en el projecte anomenat Espanya. 👇
És la missió que Foment ha vingut fent des de que Espanya és la finca dels Borbons. Amb més o menys traça, i més o menys èxit, Foment ha estat el garant de l’adhesió de les elits catalanes als règims espanyols, bescanviant pau social catalana per Lleis i prebendes castellanes.
Si repassem la història de Foment, veurem que la institució es va passar el XIX intentant construir un estat modern espanyol, que respongués als interessos dels industrials catalans. Polítiques proteccionistes i colonials, a canvi de mantenir el país sota control.
D’aquest període neix el retret espanyol a l’independentisme. Segons la teoria de l’altiplà, Catalunya va estar beneficiada per la política espanyola a fi i efecte que ens modernitzéssim industrialment. Del cost en impostos i suor que ens va costar, no en parlen. Es clar.
El període on Foment va començar a defensar els interessos catalans, més que els personals, va produir-se entre la pèrdua de les colònies i la dictadura de Primo de Ribera. Un moment en el qual Madrid no podia garantir negoci i va haver d’acabar imposant la pau social a hòsties.
La degeneració de Foment comença en acabar la guerra. Els seus membres i executius deixen de pertànyer a les famílies que havien construït la Catalunya d’abans de la guerra, i cau en mans dels quatre espavilats nostrats que van posar-se una camisa blava a corre cuita.
La democràcia quenosdimosentretodos i el Campechano troben en Carles Ferrer Salat la persona adequada per reformar Foment. I ho va ser.
Empresari, modern i el gall del corral. Foment va tornar a fer el de sempre: pau social a canvi de moixaines en forma de Lleis i licitacions.
Però ara: Foment serveix d’alguna cosa després de que Brussel·les tregui a Madrid la possibilitat del favor a les elits catalanes? Ja no pot fer política monetària, i la UE impedeix legislacions que afectin la lliure competència. De què coi serveix la pau social a canvi de res?
És en aquest context que el procés, l’1-O, la batalla de Urquinaona, o els contenidors cremats descol·loquen Foment. Madrid no pot garantir favor en forma de Llei, però segueix adjudicant contractes i fent obra pública. Foment ja només lluita per les engrunes.
La patronal catalana és un monstre escleròtic, dirigida per una sèrie de senyors que porten fent-ho 20 o 30 anys, i que mai han sigut ni empresaris ni molt menys emprenedors. Una patronal on s’hi té accés per cooptació, una andròmina incomprensible per a un emprenedor modern.
El focus de Foment hauria de ser l’atur juvenil, que els salaris paguin un habitatge, o que l’ensenyament i la FP funcionin pel mercat de treball. I no entestar-se en obtenir uns ajuts europeus que, a dret a llei, haurien de tocar a Catalunya mani qui mani a Sant Jaume.
L’acte d’aquest matí en defensa dels contenidors és una de les darreres astracanades en el nostre nom que espero que ens haguem de sentir a dir els empresaris normals.
No vull tancar aquest fil-rollo sense recordar-vos que va ser Foment qui es va inventar i promocionar un candidat com el Manuel Valls, que en un acte final de despit personal i odi a la ciutat de Barcelona, ens va imposar la Colau com a mestressa.
Van ser ells! #Nioblitniperdo
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Us recomano que escolteu les coses que diu en @simonsinek . Veritablement inspiradores. El contrari dels valors de ja sabeu quina mena de directius i Presidents de Club. 👇
Tot just vàrem decidir que deixava de fer de Country Manager per Iberia i passava a ver de CMO (Cap de Marketing) del grup, la meva millor consigliere, la @GinestaPutxet em va passar aquest TED del senyor Sinek.
Veient-lo vaig entendre que el que ens passava a la companyia era un benefici. Nosaltres no som més que gent que li agrada jugar i tria jocs bons i els ensenya a jugar perquè creiem que és bo. Els diners venen, si ho fan, després.
I sobre això constuim la nostra comunicació.
Els constructors de relat, periodistes, polítics i gent amb accés al micròfon, diuen que manifestar-se és bo, però l’ús de la violència no.
Em pregunto, si per desconvocar una manifestació pacífica des de dalt un Patrol et poden engarjolar, quin incentiu tinc per ser pacífic?
Les autoritats diuen que buidar un ull amb una bala de foam comporta investigació interna de Mossos
Només faltaria! si el protocol diu de no apuntar al cap! I pregunto: Investigació interna? Com és que encara no sabem el nom del mosso i cap jutge ha iniciat una causa d’ofici?
L’endemà de la Fira, i a cor calent, m’agradaria fer un fil sobre diverses coses que van succeir ahir i com ho veig.
Ho faré a la brava, sense filtres i, com sempre, potser m’equivoqui. 👇
La cosa ha quedat amb ERC decidint si escoltar el cant del “passar pàgina” de PSOE i Comuns o triar el malson de la cohabitació amb l’enemic electoral, JxC.
El “passar pàgina” compta amb el suport des de Màrius Carol a Foment, passant pels sindicats espanyols, els Comuns i la “premsa amiga digital” espanyola a nòmina del FAQS. La resposta és: “és una trampa igual a la del 78!”
Un cop inaugurada de manera oficial la baralla enfangada que serà la campanya electoral catalana, m’agradaria fer un retrat del que en penso de gent com en Sergi Sol. L’agafo d’exemple, perquè per a o per b he conegut molt de titellaire com ell, a tots els partits.
Aquesta mena de gent mou els fils, decideix les llistes, defineix el missatge, passa el manual amb les respostes i tria els titulars que les titelles amb accés al micròfon (els polítics) han de fer servir per no caure en desgràcia.
Normalment viuen de sous públics, dietes, col·laboracions a mitjans i altres menjadores. Obtingudes "manu militari". Si no els peixes, en un país que viu de la subvenció, seràs degudament castigat per l’administració si en tenen l’ocasió de perjudicar-te.
Fa 30 anys que aprenc del comerç, sobretot del petit. He vist com se'ls cruspia Carrefour o El Corte Inglés, i després Zara i Amazon.
Però no a tots, alguns es van adaptar i van crèixer en contextos dificilíssims. 👇
Això que en dieu la "botiga de barri" rep la influència de moltes coses. La demografia, l'envelliment, la pacificació de la circulació o no, els descomptes comercials, els impostos de tota mena, i des de fa un temps de l'online.
Hi ha botigues que he plorat la seva desaparició. No funcionaven, o els fills no se'n van voler fer càrrec o la competència els feia la vida impossible.
Llei de vida.
Escolto i llegeixo periodistes, polítics i altres “líders d’opinió” parlant de la COVID, i la cosa està agafant pinta de xerrameca vulgar. Ningú sap el que passa, ni el que passarà, i les seves opinions són tan vàlides com les de qualsevol altra. Així doncs donaré la meva 👇
Fins i tot entre els científics es contradiuen, avui sentim una cosa i demà en sentirem una altra. Diuen que és perquè la COVID és una malaltia nova que encara estan descobrint. I tenen raó, no els critico. L’Homo Deus del Y.N. Harari no és diví, per molt que ens ho semblés.
Una de les coses que repeteixen els mitjans es que la humanitat ja n’ha viscut de pandèmies, i que la ciència era més rudimentària i no estàvem tan preparats. Mai ho havíem estat tant en termes científics, però i en termes d’acceptació de la mort i la petitesa humana?