1/30 Nadat wij ons rapport onder UvA-vlag publiceerden – iets waartoe de UvA zichzelf contractueel had verplicht – werd emeritus hoogleraar Joop Hartog, na een glansrijke carrière en 30-jarig dienstverband, door de UvA gechanteerd en bij grof vuil gezet.
2/ Deze draad bevat een feitenrelaas van een aanval van de UvA op de integriteit van een oud-medewerker en op de academische vrijheid. Toen onze studie over de kosten en baten van immigratie voorzien van UvA-logo verscheen, begon de UvA in blinde paniek om zich heen te slaan.
3/ Grenzeloze Verzorgingsstaat is tot stand gekomen met volledige en bewuste medewerking van de UvA. Daar zijn ze – dat is zonneklaar – inmiddels niet echt blij mee bij UvA, maar het is wel gewoon een feit.
demo-demo.nl/files/Grenzelo…
4/ Wij wilden ons onderzoek naar de kosten en baten van immigratie doen op basis van CBS-microdata van alle Nederlanders. Die data worden ingevolge de wet op het CBS alleen ter beschikking gesteld aan gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals bijvoorbeeld universiteiten.
5/ Daarom verzocht Joop Hartog bij de decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (UvA-FEB) om ons onderzoek daar onder te brengen. In die mailwisseling gaf hij direct al aan dat het hier ging om een door het Renaissance Instituut gesubsidieerd onderzoek.
6/ Han van Dissel, de decaan van UvA-FEB wilde dat wel doen. Samen met medeonderzoeker Hans Roodenburg besprak ik dit op 8 juni 2018 met Van Dissel in diens werkkamer op de UvA. Van Dissel stemde in met ons verzoek, waarvoor wij nog immer dankbaar zijn.
7/ Aansluitende sloot Van Dissel Projectovereenkomst 8290 “Budgettaire gevolgen van immigratie in Nederland” af met CBS microdata services, waarin de details juridisch werden geregeld. Joop Hartog en ik werden gedetacheerd bij Amsterdam School of Economics (UvA-ASE).
8/ In de formele aanvraag van de CBS-data werd decaan Van Dissel aangemerkt als onze leidinggevende.
Volgens de detacheringsverklaring zijn wij gehouden om de afspraken in Projectovereenkomst 8290 te respecteren en is Van Dissel verantwoordelijk voor onze naleving hiervan.
9/ Verder is de UvA volgens Projectovereenkomst 8290 contractueel ‘verantwoordelijk dat de uitkomsten gepubliceerd worden’ en daarbij ‘publiceert onder zijn eigen naam’. Dit contract is door Van Dissel buiten ons om afgestemd met het CBS.
10/ Het CBS heeft ons ook nog expliciet verzocht om de uitkomsten conform Projectovereenkomst 8290 te publiceren onder UvA-vlag en het rapport met de resultaten op de website van de UvA te plaatsen. Joop Hartog heeft dat toen toegezegd.
11/ Daaraan voelden wij ons gehouden. Vandaar dat wij zoals te doen gebruikelijk onze ‘affiliaties’ met Renaissance Instituut en UvA vermelden op pagina 1 van het rapport. Op pagina 2 vermelden wij onderstaande, door het CBS verplichte standaard tekst.
12/ In voorgaande tekst vermelden wij Universiteit van Amsterdam, Amsterdam School of Economics (AvA-ASE) omdat wij daar gedetacheerd waren. Op de voorkaft hebben wij – indachtig het ‘publiceren onder UvA-vlag – het logo van UvA-ASE gezet.
13/ De detacheringsovereenkomsten inzake Project 8290 liepen één jaar van 20-6-2018 tot 20-6-2019. Daarna werd het project met vijf jaar verlengd tot 30-6-2025. Dat is hier na te gaan (zoek op 8290):
cbs.nl/nl-nl/onze-die…
cbs.nl/-/media/cbs-op…
14/ UvA doet nu voorkomen alsof ze nauwelijks bij Project 8290 betrokken was, maar al die tijd deden wij onderzoek voor project 8290 en de betalingen van UvA aan CBS (en verhaling daarvan op Renaissance Instituut) voor dit project liepen door tot tenminste eind 2020.
15/ Dus ook al heeft UvA nu kennelijk vreselijke spijt: UvA heeft op allerlei manieren ons onderzoek naar de kosten en baten van immigratie gefaciliteerd, is verantwoordelijk voor onze naleving van Projectovereenkomst 8290 en schoot het Renaissance Instituut de datakosten voor.
16/ Kortom, zonder UvA zou ons rapport Grenzeloze Verzorgingsstaat nimmer het levenslicht hebben gezien. En terwijl onze dankbaarheid daarvoor groot is, ontstak UvA in woede toen ons rapport met UvA-ASE beeldmerk woensdag 3 maart werd gepubliceerd.
17/ Aanvankelijk werd vriendelijk verzocht het UvA-logo te verwijderen. Maar dat escaleerde binnen luttele uren. Alle verwijzingen naar UvA moesten uit het rapport en/of persbericht worden verwijderd laat o.a. een woordvoerder weten.
folia.nl/actueel/144240…
18/ Roel Beetsma – vice-decaan en voorzitter van Amsterdam School of Economics – dreigt Joop Hartog in een o.a. naar mij gestuurde mail met de woorden: “Als het er morgen om 12.00 nog op staat zal ik personeelszaken verzoeken om per direct je gastvrijheid te beëindigen.”
19/ Pikant detail is dat deze MN professor in pensioeneconomie een leerstoel bekleed die geïnstalleerd is met een smak geld van pensioenfonds MN en nog steeds bekostigd lijkt te worden door MN, zie zijn profielpagina en FTM-artikel.
uva.nl/profiel/b/e/r.…
ftm.nl/artikelen/uva-…
20/ De man die rücksichtslos professor Hartog aan de kant schoof vanwege een in zijn ogen onjuist logo, publiceert samen met een MN-werknemer een artikel waarbij hij alleen en uitsluitend zijn UvA-affiliatie vermeldt, terwijl hij eet uit dezelfde MN-ruif.
pure.uva.nl/ws/files/21011…
21/ Wat ik kan leren van Roel Beetsma is dat je aan onderzoek doen ook geld kan verdienen. Waar ik netto een schamele 3 à 4 euro per uur overhoudt aan ons onderzoek, lijkt Roel Beetsma ‘onder de vlag van de UvA’ een hoogleraar salaris binnen te slepen van een private partij.
22/ Terug naar het verhaal. Nog voor het verstrijken van de deadline van 12:00 uur, beëindigt Roel Beetsma de zogeheten ‘gastvrijheid‘. Gastvrijheid is belangrijk voor gepensioneerde professoren om te blijven deelnemen aan het academische leven.
23/ Het is erg laaghartig van Roel Beetsma, om vanuit zijn machtspositie, vanuit schijnbare handelingsverlegenheid, deze emeritus na een glansrijke carrière en grote staat van dienst, zo te bejegenen en te straffen.
24/ Ondertussen wordt door een niet-bevoegd persoon – met in CC de wel beslissingsbevoegde Han van Dissel – ook nog het waarnemend voorzitterschap van de promotiecommissie ingetrokken, wederrechtelijk, want dit is inmiddels teruggedraaid.
25/ Ook wilde de UvA opeens niet langer – zoals eerder toegezegd – het rapport op de UvA website van Joop Hartog publiceren. Althans, ze wilden wel, maar dan een versie zonder UvA-logo.
26/ Resumerend: UvA heeft in de persoon van Han van Dissel op allerlei manieren ons onderzoek naar de kosten en baten van immigratie mogelijk gemaakt, maar toen Grenzeloze Verzorgingsstaat verscheen heeft men de machteloze woede hierover botgevierd op Joop Hartog.
27/ UvA heeft ook het principe van academische vrijheid met voeten getreden; het zou namelijk tamelijk ongezond en censurerend werken als wetenschappers bij elke publicatie bij de voorzitter toestemming moeten vragen of het wel ‘onder UvA-vlag’ gepubliceerd mag worden.
28/ Ik werp bij deze de vraag op aan UvA-ASE: als we het huidige logo vervangen door deze, door het CBS verplichte tekst die ook in het rapport staat, krijgt Joop Hartog dan zijn gastvrijheid duurzaam terug?
29/ Het zou natuurlijk bizar zijn dat de UvA dan directe invloed heeft op de opmaak van de voorkant van ons binnen UvA kaders geproduceerde rapport.
Maar goed, als ze daar blij van worden, dan kunnen we wel over die opmaak praten, zolang het maar beschaafd gebeurt.
30/30 Tot slot hoop ik dat er (UvA)-collega’s zijn die het publiekelijk voor Joop Hartog op willen nemen en/of hem zelf gastvrijheid aan willen bieden. End.
Epiloog 1/7
Goed nieuws!
Professor Joop Hartog heeft een ‘goed gesprek’ gehad met decaan Van Dissel. De gastvrijheid is toch niet opgeheven en Hartog zal gewoon promoties voorzitten.
2/ Dan over gebruik logo.
Dat is een ‘beschermd beeldmerk’ waar ook wij als UvA-gedetacheerden kennelijk niet zomaar gebruik van mogen maken van onze UvA-leidinggevende, voor ons UvA-rapport. Wij zijn geen juristen, dus we moeten het maar voor waar aannemen.
Iets met sop en kool.
3/ Het voorgestelde compromis van de UvA is - naar ik heb begrepen - dat wij in een eigen kalligrafie “Universiteit van Amsterdam, FEB” op de kaft zetten. Bij deze een ontwerp: om het veilig te houden een letterlijk tekstfragment uit het binnenblad, met ASE vervangen door FEB.
4/ En voor de duidelijkheid: dit onderzoek is gesubsidieerd door het Renaissance Instituut van het Forum voor Democratie. Ook zij hebben zodoende – net als UvA – een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het rapport.
5/ UvA heeft middels woordvoering de discussie – over ons gebruik van het UvA-logo, onze verwijzingen naar UvA en de betrokkenheid van UvA bij de totstandkoming van ons onderzoek – publiek gemaakt.
folia.nl/actueel/144240…
6/ UvA heeft daarbij publiekelijk haar betrokkenheid bij ons rapport ontkent en ons zo als ‘misbruikers’ en ‘misleiders’ neergezet in de publieke ruimte.
Dat is zo ook opgepikt door bijv. @D66 TK-lid @jpaternotte die het gebruikt voor smerige framing om ons te discrediteren.
7/ Dus ik hoop en verwacht van vertegenwoordigers van de UvA dat zij ook publiekelijk duidelijk maken dat zij bij de totstandkoming van ons rapport betrokken zijn geweest en – belangrijker nog – Joop Hartog publiekelijk excuses aanbieden.
End.
PS: je zou als werknemer van de UvA geen toegang hebben tot het publieke debat zoals ik dat heb, dan wordt je toch gewoon onder de bus gegooid door zo'n organisatie, waarna allerlei anderen als @jpaternotte als aasgieren er op duiken om je goede naam nog verder te beschadigen.
PS2: en zullen we het nu dan eindelijk eens over de inhoud van het rapport hebben?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Dr. Jan van de Beek

Dr. Jan van de Beek Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @demo_demo_nl

6 Mar
1/ Terecht dat Carolijne Vos met haar @Volkskrant commentaar het ‘politieke taboe’ en de ‘oorverdovende stilte aan het Binnenhof’ omtrent de nettokosten van immigratie wil doorbreken.
Ze overschat echter het positieve effect van integratie.
volkskrant.nl/ts-b3abd210
2/ Het klopt dat de asielprocedure leidt tot vernietiging van menselijk kapitaal; neem alleen het (jaren)lange gedwongen wachten. Vanuit de schatkist bezien zou humanitaire immigratie veel beter kunnen verlopen met een quotum en een intensief integratieproces direct na aankomst.
3/ Dat zou zeker goed zijn voor de schatkist, maar het effect moet niet overschat worden. Bij niet-westerse immigranten is ca. 40% van het verschil met autochtonen te herleiden tot de arbeidsmarkt. Daar is ruimte voor verbetering nadat migranten in Nederland zijn aangekomen.
Read 11 tweets
5 Mar
Ik wil dat @Folia dit stukje rectificeert want @UvA is ingevolge Projectovereenkomst 8290 (UvA en CBS Microdata Services, 19-6-2018) contractueel verplicht om de resultaten van het onderzoek dat leidde tot het rapport Grenzeloze Verzorgingsstaat 'onder eigen naam' te publiceren…
... ‘De UvA was niet betrokken bij de totstandkoming van het onderzoeksrapport,’ stelt een woordvoerder, aldus @Folia. Dat is lariekoek. De medewerking van @UvA was cruciaal voor de totstandkoming van het onderzoeksrapport en daar zijn wij de UvA dankbaar voor ...
… Folia had – naar goed journalistiek gebruik – mij beter even kunnen bellen. Dan had ik ze inzage kunnen geven in de contracten, detacheringsovereenkomsten en de betalingen door UvA van nota's voor CBS-microdata, die vervolgens weer op Renaissance Instituut, FvD zijn verhaald…
Read 6 tweets
22 Dec 20
1/ In relatieve én absolute zin is ‘de snelheid waarmee statushouders hun plaats vinden’ dramatisch.
Wat *feiten* uit CBS-statistieken.
Voor statushouders die 18 tot 40 jaar oud waren toen ze naar Nederland kwamen heeft zelfs na 15 verblijfsjaren nog 44% een uitkering.
2/ Voor de leeftijdsgroep die jonger dan 18 jaar was op het moment van immigratie, heeft na 15 verblijfsjaren in Nederland:
– 16% een uitkering;
– 24% van de niet-schoolgaanden een uitkering.
3/ Voor de leeftijdsgroep die 40 jaar of ouder was op het moment van immigratie, heeft na 15 verblijfsjaren in Nederland zelfs 82% een uitkering.
Bron van deze en voorgaande twee tweets: CBS-statline (tabel zelf aanpassen)
opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/datas…
Read 9 tweets
10 Nov 20
Ik denk dat het @NBB_BNB_NL rapport op zich goed is qua data e.d., maar laatste stap ontbreekt: bepalen van de fiscale nettobijdrage over de levensloop per groep, vandaar mijn poging om i.i.g. een indicatie te geven van de orde van grootte en relatieve verschillen tussen groepen.
Om meer definitieve cijfers te krijgen, moet de NBB zelf mijn berekening maken (maar dan met alle juiste, Belgische data) of de benodigde ruwe data vrijgeven zodat anderen het kunnen doen (wat je zou verwachten van met belastinggeld betaalde gegevens).
Daag ze daartoe uit!
En daarbij ook alle posten meenemen.
In de Nederlandse casus heb ik alle posten toegeschreven aan personen, dus naast sociale zekerheid/premies en belastingen ook zorg, onderwijs, subsidies, criminaliteit, belastingen op pensioenvermogens. Dat geeft een vollediger beeld.
Read 4 tweets
10 Nov 20
1/21 Het blijft mij intrigeren dat de @NBB_BNB_NL erg beleidsrelevante conclusies over de kosten en baten van migratie níet trekt, terwijl men er wél de data voor heeft.
Daarom ook een eerste schatting van nettobijdrage van 1e generatie, ter aanvulling op:
2/ Belangrijkste conclusies: de nettokosten zonder remigratie bedragen voor de 1e en 2e generatie samen:
– niet contant gemaakt vijf ton, waarvan bijna drieënhalf ton voor de 1e generatie;
– contant gemaakt (tegen 1% rente) tweeënhalf ton, waarvan twee ton voor de 1e generatie.
3/ Een forse beperking van het NBB-rapport is dat grote posten als onderwijs niet zijn meegenomen. De kosten voor de eerste 20-25 levensjaren zijn daarom te laag. Mét onderwijskosten zouden de totale kosten 1e plus 2e generatie een bedrag orde grootte een ton hoger uitvallen.
Read 22 tweets
8 Nov 20
1/11 Of de @NBB_BNB_NL-auteurs van dit rapport ons bewust proberen te misleiden zullen we nooit weten. We kunnen immers niet in hun hoofd kijken!
Het geeft wel te denken. Het zijn namelijk mensen die – zie screenshot! – kennelijk erg goed kunnen rekenen.
nbb.be/doc/ts/publica… Image
2/ Bij uitstek voor het verschil in nettobijdrage over de levensloop tussen autochtoon en de 2e generatie is zeer snel een schatting te maken op basis van de gegevens in het rapport.
Mij kostte het een paar minuten plus wat hoofdrekenen om deze info uit het rapport te halen: Image
3/ Voor de NBB-auteurs is dit minutenwerk. Dit kan hen haast niet ontgaan zijn. Ze hebben immers twee jaar naar deze data gekeken!
Dus ik vraag mij ernstig af: waarom niet?
Waarom beleidsmakers, journalisten en het grote publiek dit inzicht onthouden?
Read 12 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!