1/11 Of de @NBB_BNB_NL-auteurs van dit rapport ons bewust proberen te misleiden zullen we nooit weten. We kunnen immers niet in hun hoofd kijken!
Het geeft wel te denken. Het zijn namelijk mensen die – zie screenshot! – kennelijk erg goed kunnen rekenen.
nbb.be/doc/ts/publica… Image
2/ Bij uitstek voor het verschil in nettobijdrage over de levensloop tussen autochtoon en de 2e generatie is zeer snel een schatting te maken op basis van de gegevens in het rapport.
Mij kostte het een paar minuten plus wat hoofdrekenen om deze info uit het rapport te halen: Image
3/ Voor de NBB-auteurs is dit minutenwerk. Dit kan hen haast niet ontgaan zijn. Ze hebben immers twee jaar naar deze data gekeken!
Dus ik vraag mij ernstig af: waarom niet?
Waarom beleidsmakers, journalisten en het grote publiek dit inzicht onthouden?
4/ Vandaar mijn eerdere tip aan Belgische politici: bevraag de bank en auteurs naar het hoe en waarom van de beslissing om cruciale inzichten over de nettobijdrage van migranten (vooral de forse nettokosten over de levensloop voor bepaalde groepen) niet in het rapport te zetten.
5/ Het antwoord op deze vragen kan alleen van henzelf komen.
Spoiler: De moeilijkheid bij onderzoek naar de kosten en baten van immigratie zit niet alleen in de rekensommen zelf, maar ook in de politieke en normatieve belemmeringen, zie mijn proefschrift:
pure.uva.nl/ws/files/12675…
6/ Wat er bij kostenbatenonderzoek naar migratie in Nederland steeds optreedt is ‘moral reading’.
Bij 'moral reading' beoordeelt men kennis niet op waarheid of onwaarheid, maar op de mogelijke morele, politieke en sociale gevolgen.
7/ Daarbij spelen in Nederland 3 soorten normatieve argumenten:
(1) Men mag de waarde van een mens niet berekenen;
(2) Men mag zich niet schuldig maken aan ‘blaming the victim’;
(3) Men mag ‘extreemrechts niet in de kaart spelen’.
Deze argumenten zijn makkelijk te ontkrachten.
8/ Het eerste argument wordt weerlegd door de praktijk van alledag.
Gezondheidseconomen rekenen aan de waarde van een mensenleven om gezondheidszorgbudgetten zó te verdelen dat de gezonde levensverwachting zo hoog mogelijk is.
Verkeersveiligheidsdeskundigen doen iets dergelijks.
9/ Argument 2 steunt op de aanname dat migranten ‘slachtoffers’ zijn, bv. van arbeidsmarktdiscriminatie.
Echter, juist dóór kennis van o.a. de fiscale verschillen, krijgt men inzicht in oorzaken als discriminatie, opleidingsniveau e.d. en kan men gerichter aan verbetering werken.
10/ Ook het derde argument snijdt geen hout.
Juist het ontstaan van een ‘etnische onderklasse’ is brandstof voor etnische tegenstellingen.
Sturen op gunstige arbeidsmarktprestaties van immigranten is daarom nodig (zie bv Australië, Canada) en daarvoor is economische kennis nodig.
11/11 Tot slot: men moet ook beseffen dat het voor politici wellicht vaak beter is om ‘niet te weten’ wat de nettokosten zijn voor de schatkist van bepaalde immigratie.
Immers, vanwege internationale verdragen is sturing van immigratie alleen tegen hoge politieke kosten mogelijk.
PS: In de begeleidingscommissie van het rapport zaten overigens behoorlijk wat wetenschappers van buiten de bank (zie foreword and acknowledgments, blz. 4).
Ben wel nieuwsgierig hoe zij hiernaar kijken.
Hoe is die peerreview gegaan?

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Dr. Jan van de Beek

Dr. Jan van de Beek Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @demo_demo_nl

10 Nov
Ik denk dat het @NBB_BNB_NL rapport op zich goed is qua data e.d., maar laatste stap ontbreekt: bepalen van de fiscale nettobijdrage over de levensloop per groep, vandaar mijn poging om i.i.g. een indicatie te geven van de orde van grootte en relatieve verschillen tussen groepen.
Om meer definitieve cijfers te krijgen, moet de NBB zelf mijn berekening maken (maar dan met alle juiste, Belgische data) of de benodigde ruwe data vrijgeven zodat anderen het kunnen doen (wat je zou verwachten van met belastinggeld betaalde gegevens).
Daag ze daartoe uit!
En daarbij ook alle posten meenemen.
In de Nederlandse casus heb ik alle posten toegeschreven aan personen, dus naast sociale zekerheid/premies en belastingen ook zorg, onderwijs, subsidies, criminaliteit, belastingen op pensioenvermogens. Dat geeft een vollediger beeld.
Read 4 tweets
10 Nov
1/21 Het blijft mij intrigeren dat de @NBB_BNB_NL erg beleidsrelevante conclusies over de kosten en baten van migratie níet trekt, terwijl men er wél de data voor heeft.
Daarom ook een eerste schatting van nettobijdrage van 1e generatie, ter aanvulling op:
Image
2/ Belangrijkste conclusies: de nettokosten zonder remigratie bedragen voor de 1e en 2e generatie samen:
– niet contant gemaakt vijf ton, waarvan bijna drieënhalf ton voor de 1e generatie;
– contant gemaakt (tegen 1% rente) tweeënhalf ton, waarvan twee ton voor de 1e generatie. Image
3/ Een forse beperking van het NBB-rapport is dat grote posten als onderwijs niet zijn meegenomen. De kosten voor de eerste 20-25 levensjaren zijn daarom te laag. Mét onderwijskosten zouden de totale kosten 1e plus 2e generatie een bedrag orde grootte een ton hoger uitvallen. Image
Read 22 tweets
7 Nov
1/18 Dit is gedeeltelijk een technisch draadje.
Het gaat over de recent verschenen studie van de Nationale Bank van België @NBB_BNB_NL o.a. in opdracht van oud-staatssecretaris asiel en migratie @FranckenTheo.
De presentatie van de uitkomsten is op onderdelen misleidend. Image
2/ De studie beoogt onder andere de fiscale kosten en baten van immigratie te bepalen.
Het gaat dan om de nettobijdrage – d.w.z. baten minus kosten – dus wat een persoon bijdraagt aan de schatkist door belastingen e.d. minus wat hij of zij ontvangt aan uitkeringen e.d.
3/ De presentatie van de uitkomsten voor de 2e generatie is misleidend.
Dit leidde tot onterecht optimisme in o.a. @HLN_BE:
‘De nettobijdrage van immigranten van de 2e generatie aan de overheidsfinanciën is per persoon zelfs hoger dan die van autochtonen.’
hln.be/binnenland/stu… Image
Read 18 tweets
10 Oct
1/ Informatieve @TriggerPod over immigratie. Er wordt gesproken over het Australische model en het Britse.
Australië lijkt een veel sterkere staat te hebben, zie ook de corona aanpak (leidt mgl ook tot meer autoritarisme, voor mij negatief side effect).
2/ Bij @geenstijl vertelt @RVeelo over een gesprek tussen Paul Scheffer en @markharbers waarbij de laatste aangaf dat je in Nederland een strikter asielbeleid ‘niet kan verkopen’. Je loopt tegen een muur van verzet van o.a. NGO’s aan.
3/ Advies van @_HelenDale: wil je als politicus iets veranderen aan immigratie, negeer dan de mediaklasse, de humanrights advocaten en de NGO’s. Ze schreeuwen het hardst, maar vertegenwoordigen maar een beperkt deel van het electoraat. (vanaf minuut 44.25)
Read 6 tweets
11 Jun
1/10 Beste @nieuwsbegrip. Prima dat jullie de vreselijke dood van George Floyd bespreekbaar en begrijpelijk maken voor kinderen, die hoe dan ook met dit soort zaken geconfronteerd worden. Maar de wijze waarop is zeer eenzijdig.
2/10 De tekst dirigeert de gedachtegang van de kinderen – die zelf nog weinig referentiekader hebben en dus weinig mogelijkheden om te nuanceren en feiten van context te voorzien – onontkoombaar in de volgende richting.
3/10 R3 (regel 3) richt de aandacht op geweld tegen zwarte mensen. R10-11 zijn feitelijk juist, maar R12 verengt dit vervolgens tot geweld van witte agenten tegen zwarte mensen. Allereerst is het niet juist dat witte agenten relatief vaker ernstig geweld tegen zwarten gebruiken.
Read 12 tweets
29 Sep 19
1/9 Nu Nature een artikel over klimaatverandering vanwege deels basale fouten heeft teruggetrokken hebben velen de mond vol over het ‘zelfreinigend vermogen van de wetenschap’.
Not so! Dit voorval onderstreept nog eens hoe vervuild klimaatwetenschap is met politiek en ideologie.
2/ De kritiek op het Nature stuk kwam namelijk niet van binnenuit, maar van een buitenstaander, Nic Lewis – iemand die buiten de reguliere wetenschap om klimaatwetenschap bedrijft – schreef vanaf 2018 een aantal stukken over de fouten in het Nature-artikel.
3/ Die stukken verschenen op de website van Judith Curry @curryja, die verketterd en geëxcommuniceerd is door de reguliere klimaatwetenschap omdat ze twijfels heeft bij onderdelen van het heersende wetenschappelijke paradigma.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!