Περί οικογενειακού δικαίου ο λόγος και επικείμενης ιστορικής τροποποίησης:
Όταν ελέω πανδημίας, αποφασίζεις να προβείς σε ριζικές τομές στον πυρήνα του Αστικού Δικαίου αγνοώντας νομοθετικά επείγοντα της πανδημίας καταργείς de facto το χρονικό παράγοντα της καλής νομοθέτησης.
Σε δεύτερο χρόνο, όταν με ένα μόνο νομοσχέδιο επεμβαίνεις στη λειτουργική δομή της δικαστικής αλυσίδας χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη σχετικών φορέων όπως η Ελληνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της οποίας οι γνώμες παρέχονται στο ΕΔΔΑ σε δίκες
αγνοείς την προαπαιτούμενη στάθμιση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τις οποίες προαπαιτεί ένας πραγματικά καλός νόμος. Επιπλέον, όταν το προς ψήφιση νομοσχέδιο παρουσιάζεται από γνωστικά αναρμόδιο υπουργό τίθεται σε αμφιβολία εν συνόλω, τόσο επί της αρχής και κατά άρθρο.
Ειδικότερα, η τελευταία μεταρρύθμιση που είχαμε στο οικογενειακό δίκαιο ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '80. Έκτοτε, το αστικό όπως και όλοι οι κλάδοι, επηρεαζόταν νομολογιακά και από την ενσωμάτωση υπερεθνικών κειμένων.
Το βασικό πρόταγμα είναι η κοινή άσκηση της επιμέλειας ενός τέκνου ρύθμιση που διαβρώνει το ουσιαστικό συμφέρον του τέκνου εν τέλει καθώς περιλαμβάνει μακροσκελή διαδικασία η οποία στηρίζεται σε αρκετές στερεοτυπικές παραδοχές.
Να τονίσουμε πως η συνεπιμέλεια, επί του πρακτέου ζητείται και ρυθμίζεται με συμφωνία των γονέων με τις κείμενες διατάξεις. Πράγματι, σε πολλές υποθέσεις ο ένας από τους δύο γονείς δε θα ανταποκριθεί ως όφειλε και εκεί υπάρχουν και άλλοι τρόποι συμμόρφωσης/εξαναγκασμού.
Συνεπώς το επιχείρημα περί εκσυγχρονισμού, καταρρίπτεται από την πραγματικότητα. Ο λεγόμενος ποιοτικός χρόνος και η κακή άσκηση γονικής μέριμνας εμπεριέχουν παγίδες και για τους δύο γονείς. Παραπέμπω στους διαδικαστικούς μηχανισμούς εξακρίβωσης των δύο αυτών ισχυρισμών.
Παράλληλα, ο θεσμός του ''οικογενειακού δικαστή'' και η αυξημένη παρουσία των διαμεσολαβητών δυνητικά προκαλεί αύξηση των σχετικών υποθέσεων και κορεσμό του ζητήματος. Η διδακτική κατεύθυνση της ΕΣΔΙ τροποποιείται για τρίτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα και η
κρίση του ποινικού δικαστή (αφού λόγος αποκλεισμού από τη συνεπιμέλεια είναι η καταδίκη για ενδοικογενειακή βία) θα συγκρούεται με την κρίση ενός διαμεσολαβητή, περιπλέκοντας γονείς που θα μπορούσαν με την τρέχουσα θεσμική διάταξη να είχαν λύσει τις διαφορές τους χωρίς ταλαιπωρία
Δε χρειαζόμαστε ξεχωριστή κατηγορία δικαστών που θα συγκρούονται με διαμεσολαβητές, η κακή άσκηση γονικής μέριμνας δεν έχει κατοχυρωθεί αναλυτικά καθώς οι ισχυρισμοί πολλές φορές είναι ανυπόστατοι,η διαμεσολάβηση μπορεί να γίνει και χωρίς να πληρώσουν επιπλέον από
επαγγελματία ψυχικής υγείας πχ που δυνητικά θα γνωρίζει καλύτερα μηχανισμούς διαπίστωσης βέλτιστου συμφέροντος τέκνου, το 1/3 δεν αναλύεται γιατί αποτελεί ικανό χρόνο ψυχοσωματικής ανάπτυξης.
Μεγάλο κομμάτι από τους ισχυρισμούς σε μία διένεξη διαζυγίου είναι στρατευμένο με συγκεκριμένη επιδίωξη, το υπάρχον πλαίσιο εξυπηρετεί καλύτερα από έναν νέο μηχανισμό με σοβαρές επιφυλάξεις και προσωπικά δεν έχω διακρίνει πώς επιλύεται η γονική αποξένωση εφόσον για εξαναγκασμό
με την προτεινόμενη ρύθμιση, ο έτερος γονέας ειδικά τώρα θα αδυνατούσε να κάνει το ο,τιδήποτε. Προσωπικά, περιμένω πολλά δικαστικά λάθη να επικυρώνονται από τους διαμεσολαβητές σε ένα εξαιρετικά ανεπαρκές και ατελέσφορο νομοσχέδιο.
Μην αρχίσω για τον αποκλεισμό των ΛΟΑΤΚΙ+, οικονομικά κριτήρια και πρακτικά προβλήματα που θα έπρεπε να ρυθμίσει το νομοσχέδιο γιατί θα γράφω μέχρι αύριο. Μάλλον πρέπει να ανοίξω ιστολόγιο-tbd
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Mερικές αποσαφηνίσεις γιατί πάλι εργαλειοποιείται η νομική προς εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. 1) Υπάρχει εν ενεργεία καταγγελία για αστυνομική βία της οποίας η διερεύνηση έχει είτε παγώσει ή προχωρά βραδέως.
Με αφορμή αυτή, ο αρμόδιος Υπουργός σε επίσκεψη του στη ΓΑΔΑ προέβη σε λεκτικές επιπλήξεις, δηλώσεις περί εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ. και δελτία τύπου με εμφανή πολιτικό χρωματισμό.
2) Συνεχεία της δημοσιοποίησης της καταγγελίας η οποία αναδημοσιεύτηκε σε αρκετές ιστοσελίδες ως είδηση, δύο εφημερίδες έλαβαν εξώδικο με κάλεσμα συμμόρφωσης στην έρευνα πριν τη δημοσίευση. Δε γνωρίζουμε εάν υπήρξε προσπάθεια επικοινωνίας από τα μέσα προς την ΕΛ.ΑΣ ωστόσο
Η φύση, μίας εξώδικης διαμαρτυρίας ως δημόσιου ή μη εγγράφου καθορίζεται από το περιεχόμενο και τους εμπλεκόμενους στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Το δικαίωμα εναντίωσης από πολίτη στην επεξεργασία προσωπικών του δεδομένων όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 21 του ΓΚΠΔ δε χρειάζεται να προστατευθεί με μήνυση, η οποία καθαρά δικονομικά κατετεθη με συγκλονιστική ταχύτητα.
Ένας πολίτης δηλαδή, θα μπορούσε να προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και θα το ρύθμιζε η πολύ δραστήρια τολμώ να πω ανεξάρτητη αρχή.
Μερικές σημειώσεις περί δυνατοτήτων απομάκρυνσης αλλοδαπού:
- Ποινικά έχουμε μόνο την έκδοση.
- Διοικητικά έχουμε επαναπροώθηση, επιστροφή και διοικητική απέλαση.
Η δικαστική απέλαση, που ανήκει στο ποινικό πλαίσιο, δεν υφίσταται πλέον.
Η διοικητική απέλαση, εφαρμόζεται μόνο σε όσους διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ κατά την πάγια πρακτική των αρχών. Μπορεί να εφαρμοστεί ως ατομικό διοικητικό μέτρο για λόγους παραβίασης νομοθεσίας αλλοδαπών, επικίνδυνότητας για δημόσια τάξη ή υγεία κατά την ερμηνεία
της διοίκησης και καταδίκης για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα (αυτό και η παραβίαση νομοθεσίας για αλλοδαπούς δεσμεύουν τη διοίκηση να το εξετάσει).
Η διαδικασία έχει δικονομικό σκέλος το οποίο εάν δεν τηρηθεί μπορεί να μην προχωρήσει.
Άρα, για να συνοψίσουμε: επί μια εβδομάδα η κυβέρνηση αρνείται να ασχοληθεί με τη δικαιοσύνη,
Δημοσιογράφοι κλείνουν μόνοι τους υποθέσεις,
Πρωτόκολλα και εξέλιξη με βραδείς ρυθμούς.
Success story.
Η αδιαφορία, γιατί η πρόφαση περί πρόταξης της ζωής ως βιολογικό και μόνο γεγονός και όχι ως έννομο αγαθό είναι αδιαφορία σε συνδυασμό με επιλεκτική λειτουργία για συγκεκριμένα ζητήματα, αποδυναμώνει όλους μας.
Όσοι κλάδοι σχετίζονται με εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου πλέον καταφεύγουν σε μεθόδους χώρας τρίτου κόσμου για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους και φαίνεται πώς δεν υπάρχει πλέον λόγος να καταβάλουν οι κλάδοι αυτού εισφορές αφού καταλήγουν να καλύψουν χρέη αλλων
Περί Documento και Τσιοδρα πάλι ο λόγος. Θεωρητικά μιλώντας, ο εισαγγελέας ΑΠ θα καλούσε το συντομότερο δυνατόν τόσο τον Τσιοδρα όσο και τον δημοσιογράφο που το έβγαλε, τον Προβιλισιανο.
Τον δημοσιογράφο για περαιτέρω στοιχεία και πληροφορίες και τον Τσιοδρα για περαιτέρω πληροφορίες και ενδεχομένως καταθεση πρακτικών επιτροπής.
Ενώ θα περιμένω με τρομερό ενδιαφέρον την επόμενη τοποθέτηση Πελωνη (αν της τεθεί η ερώτηση και αν δεχθεί να την απαντήσει με άνω της μιας λέξης) ή και μια εμφάνιση του ίδιου του Τσιοδρα για να μιλήσει σχετικά.
Αυθαίρετο συμπέρασμα περί πολιτικής και σεξουαλικής ταυτότητας από αστυνομικό επειδή είδε τη Documento στη τσάντα μου. Ωραία θα περάσουμε και σήμερα.
Παρουσία διοικητή το παρουσιάζει ως φλερτ
Ενημερωτικά, κίνησα όλες τις σχετικές διαδικασίες και αναμένω συμμόρφωση ή όχι καθώς ο διοικητής ήταν πολύ εξυπηρετικός. Εάν ωστόσο, διαπιστώσω αντίστοιχη συμπεριφορά και σε άλλα ΑΤ εννοείται ότι θα υπάρξει δικαστική πλέον συνέχεια με κοινοποίηση και στην εφημερίδα.